måndag 5 juli 2010

Håkan Milds styrka, Blåvitts svaghet?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver en ängel i Norge om sin oro kring Blåvitt anno 2010. Håller du inte med om analysen? Hör av dig med din krönika till BaraBen!

Som alla är väl bekanta med så har nu Jonas Olsson ensam ansvaret för a-laget då Stefan Rehn degraderats till individuell tränare. Vad var orsaken till detta? Vem tog beslutet? Hur blir det i framtiden? Frågorna är många.

Enligt min mening har Rehn alltid varit den klart mest frispråkige i förhållande till Olsson. Rehn är den som vågat att stå på sig och även till viss del trotsat den bastanta fotbollsideologi som finns i IFK. Ideologin företräds av starka personligheter som Roger Gustafsson och framförallt Håkan Mild. Milds roll som sportchef innebär bland annat att vara en kontinuitetsbärare för klubben, han ska säkra klubbens framgångar på ett långsiktigt plan.

Som ett led i detta ingår att rekrytera tränare som är villiga att underkasta sig den orubbliga fotbolls-ideologi som råder. När resultaten gått emot under våren så är det, enligt min mening, Rehn som försökt att se på alternativa sätt att spela fotboll på det vill säga tänka lite nytt och annorlunda. Klubbledningen gav kalla handen, Rehn degraderades och sannolikt försvinner han från föreningen inom kort. Mild har hårda nypor och han har stakat ut vägen som ska ge framgång. Det finns inte plats för alternativa idéer och løsningar. Olsson har nu ensam huvudansvaret, det passar Mild perfekt; samma robusta ideologi och en lydig knähund som håller käft och gör som han blir tillsagd av ”kapten” Mild.

Det blir inga stora framgångar denna säsong, här handlar det om att rädda det som räddas kan det vill säga undvika Superettan. Sedan får vi ta nya tag nästa säsong men vad kan vi förväntas oss långsiktigt ? Jag ska ärligt säga att Milds roll som kontinuitetsbärare i Blåvitt är mycket viktig men den måste balanseras och begränsas tydligare gentemot tränaren/tränarna. Det är, enligt min mening, lika viktig för att Blåvitt ska fortsätta att utvecklas som klubb på toppnivå att nya idéer och influenser får tillåtelse att tränga in i existerande miljö.

Mild måste med andra ord våga tro på de egna idéer som våra framtida tränare kommer ha. Balansen mellan kontinuitet och nytänkande är nyckeln. Detta kommer dessvärre inte ske så länge Olsson är huvudtränare, han har varken styrkan eller viljan att utmana Mild. Jag uppmanar slutligen Mild att anta utmaningen att till nästa säsong anställa en tränare som är lika stark som han själv och vågar ha egna idéer om hur fotboll ska spelas.

/Norway-angel

36 kommentarer:

 1. GLÄNNNN5/7/10 21:28

  om mild är boven kanske han ska avgå?

  SvaraRadera
 2. avgå mild

  SvaraRadera
 3. "När resultaten gått emot under våren så är det, enligt min mening, Rehn som försökt att se på alternativa sätt att spela fotboll på det vill säga tänka lite nytt och annorlunda."

  Men lite mer än "enligt din mening" kan du väl backa upp det hela med? Antingen så har du en väldig tillgång till information där uppe i Norge eller så gör du många friska antaganden genom hela texten. Jag går ofta på träningarna och "enligt min mening" pratar du i nattmössan.

  Vi skall också inte vara så snabba att glömma hur det såg ut innan Mild tog över (inte var det Rogers filosofi som styrde...), kanske något att djupanalysera i ditt nästa inlägg, VideoVixen?

  SvaraRadera
 4. Degraderingen av Stefan Rehn innebär inte någon större skillnad i tränarskapet. Redan innan det blev officiellt hade Rehn och Olsson de rollerna som de nu har fått på pappret. Jag vill dock starkt ifrågasätta Olsson på senare tid, matchcoachningen har stundtals varit skrattretande passiv och dålig. Vid underläge i minut 80 och framåt har defensiva byten genomförts.

  SvaraRadera
 5. anonym 21:47/ Du inser att det inte är Videovixen utan Norway-Angel som skrivit gästkrönikan va?

  SvaraRadera
 6. Mkt bra de du skriver. Men jag säger så här, visst långsiktigt men jag håller med Alex Miller, "Fotboll är en idag sport". Sen ekonomi åsånt ska man såklart sköta långsiktigt. Jag tycker helt klart av min uppfattning att om de är någon som ska degraderas så är det JOnas Olsson.

  SvaraRadera
 7. Anonym 21:47//

  Det är inte VideoVixens inlägg, det är en gästkrönika som är publicerad av Videovixen.


  Vad gäller själva gästkrönikan så vill jag inte hålla med. På många punkter.

  Tycker krönikan känns som populistisk pajkastning.

  Någon måste man skylla på när det går dålig ju.

  Håkan Mild är trotts allt Håkan Mild, ingen jävla Saddam Hussein som styr Blåvitt med en järnhand. Vidare så undrar jag hur långsiktigt det hade varit att sparka Olsson i det här läget. Eller efter säsongen.

  För helt ärligt, det är väl jävligt tidigt att börja snacka om att åka ut? Räcker med en seger så hoppar vi upp till 6:e plats direkt.

  Därmed inte sagt att våren har varit okej eller något i den stilen, bara att man kanske ska överge båten direkt så fort den läcker, man kan ju försöka täppa till läckan eller försöka pumpa ut vatten medens man tar sig i hamn.

  SvaraRadera
 8. *man kanske INTE ska överge båten direkt när den läcker minsta lilla.

  SvaraRadera
 9. Pihlbaouge/ Båten läckte i våras. Sedan började den sjunka, nu har styrman utsetts till kapten av rederiet och kapten skickats ner i maskinrummet. Snart tippar det vattenfyllda vraket, sjunker du med eller hoppar du i en livboj?

  SvaraRadera
 10. (Ja, jag vet att det inte var VideoVixens krönika, jag vet också att han har postat tre negativa inlägg på raken - det var bara en hint om att vi vet att det är illa, dags att börja fokusera på något positivt inför starten igen)

  SvaraRadera
 11. Rektorn//

  Asså, vad är det som är så jävla sjunkande? Vårt lag har underpresterat enormt under våren, men vad mer är det som suger?

  SvaraRadera
 12. pihlbåge/ Spelet? Bytena? Coachandet? Uppställningarna? Oförmågan till självkritik? En bättre fråga är väl vad suger INTE så här långt 2010?

  SvaraRadera
 13. Det är helt klart något som är fel på kamratgården efter en bedrövlig säsongsinledning och likaledes bedrövliga värvningar. Ovanpå det har vi en ohållbar skadesituation där alla våra uppflyttade unga spelare (william, bärkroth, dyrestam, robin och mustafa) skadar sig.

  Pihlbaoge, Dags att vakna och sluta beundra.

  SvaraRadera
 14. Helt ok skrivet och en bra teori, Jag håller dock inte med om allt.

  Stefan Rehns nedgradering till ansvarig för den individuella träningen är, enligt mig, endast för att IFK ska stå med en syndabock om hösten fortsätter lika knackigt. Den syndabocken blir då, så klart, Jonas Olsson, efter som det är han som (på pappret iaf) har huvudansvaret.

  SvaraRadera
 15. Johannes115/7/10 23:52

  Pihlbaoge: Ja bara de att laget underpresterar. Spelarna underpresterar. Spelsystemet funkar inte alls. Det är ett jävla hattande fram och tillbaka på spelare som byter positioner hej vilt.
  Förlorar vi två matcher nu i början så ser det jävligt illa ut. Då kommer hybris, kallsvettningar, rädsla och allt annat på samma gång. Då får vi spagettiben.

  Och till råga på allt så rear vi bort målvakter och föredetta landslagsbackar. Samtidigt som publiken sviker, så vi skulle inte kunna värva oss ur krisen, om nu Håkan mot all förmodan få den tanken i huvet!

  Behöver du mer motiveringar varför vårt fartyg håller på att ta in vatten?

  Åker vi ur, hoppas jag aldrig mer få se Tråkan Mild och JO på kamratgården igen!

  SvaraRadera
 16. Johannes115/7/10 23:54

  Sen undrar jag, om de nu är samma tränaruppställning med samma ansvar och samma roller. Varför går man då ut och säger att man ändrar?

  Mycket skumt!

  SvaraRadera
 17. Senaste anonym:

  Mycket enkelt. Man går ut och säger att man ändrar för att visa fansen att man gör något åt situationen. Sen kanske man inte gör så mycket iallafall, men folk (media) tror att förändringen är stor.

  SvaraRadera
 18. Senaste Johannes11, ska det vara...

  SvaraRadera
 19. Englaaaaand!6/7/10 00:22

  anonym 22:30/ Det är ju gästinlägg i två av tre fall va? Så då kan man väl snarare se det som att den allmänna blåvita känslan just nu är negativ än att det är han (hon?) som står för det.

  Jag vet själv att jag svurit både en och två gånger över att vi är 3-4 poäng från att ligga på 16e plats denna sommar. Det är fan deprimerande om något...

  SvaraRadera
 20. När beslutet att köpa Gajsarn togs, tappade jag säkert 80 procents tilltro till Håkan Mild.

  Innan denna "Robban Andersson" så var han gud, nu är han vem som helst.

  SvaraRadera
 21. MIld är inte dum, han vet vad han gör och det är inte hans fel att spelarna slutat att utvecklats. Hittills har han gjort en svag värvning, Pär Eriksson, men allt kan inte gå som på räls. Mitt råd änglar, glöm våren, stötta de spelare och det lag som JO ställer på benen i omstarten och det kommer att vända. Blåvitt får inte bli nåt nytt AIK, som anställt en skotsk idiot som tränare och sparkar trotjänare efter ett par dagar. Jag saknar redan Bojan (som hatobjekt). Där snackar vi hårda nypor.

  SvaraRadera
 22. Mario Teran6/7/10 08:13

  Sicken smörja detta var då. "Enligt min mening" och sedan berättar man stereotypen om att Rehn, som var en tekniker som aktiv, propagerar för den roliga positiva fotbollen, medans Jonas, som var av brunkartypen, spelar tråkigt och negativt. Men du, tänk om det inte är så? Vad vet du som sitter i Norge och enbart sett några matcher på ppv? Kom in i matchen.

  SvaraRadera
 23. Hur vet du att Rehn står för den fina fotbollen och att det är Olsson som sett till att vi spelar dålig fotboll?
  Hur vet du att Olsson inte vågar säga emot Mild?
  Hur vet du att Mild styr så mycket?

  Verkar som att du sitter inne med information som ingen annan vet. Känner du Jonas? Vet du hur han är?

  Du bara spekulerar och är besviken efter vårsäsongen.

  Jag är också besviken. Tycker att Jonas uttalanden efter matcher varit rent "skandalösa". Även Rehn har uttalat sig konstigt, tycker jag.
  Hade jag varit sportchef hade vi haft nya tränare. De har ju ändå haft 15 tävlingsmatcher och inte presterat. Det räcker för att jag ska känna att det behövs ny tränare. En ny tränare hade då haft gott om tid med laget.
  Nu blev det inte så och ledningen har ändrat i tränarrollerna. Vi får se hur det går. Jag är inte optimistisk.

  SvaraRadera
 24. Äldre supporter6/7/10 09:11

  Jag måste bara lägga till att det här låååååååååååånga uppehållet dödar mitt intresse lite. Kanske än mer för att allt gått så pissigt innan. Efter alla VM-matcher framstår ju dessutom tyvärr de allsvenska matcherna som damfotboll i jämförelse. Visst, de e bara å bita ihop så vänjer man sig efter ett tag, men ändå.

  Och det här att ta in brassar är ju bara så fel. Jag lider med de yngre killarna som trott att de haft en sportslig chans att ta en plats i A-laget. Nu blir det väl shopping för hela slanten i framtiden, så står vi där med ett guldlag om några år som inte har en aning om vad den blåvita själen en gång var. Hur skoj är det då? Hur delaktig kommer jag att känna mig i den medaljen?
  Jag försöker verkligen hela tiden att tänka bort att fotboll är så mycket business, men det blir fan inte lättare med åren.

  SvaraRadera
 25. Faktum är att Håkan Mild absolut största köp - P Ericsson - är ett jättefiasko. Köpt för över SEX MILJONER och har inte ens platsat så här långt. Det är fan inget Mild kan glida undan från utan bör få kritik för.

  SvaraRadera
 26. --> Johannes 11

  Du vet vad ordet 'hybris' betyder eller?

  Slå upp det annars. Eller sluta använda ord som du inte vet innebörden av. Kan lugnt säga att våra spelar kommer knappast att få 'hybris' om de förlorar 2 raka matcher direkt efter sommaruppehållet.

  Hahaha!

  SvaraRadera
 27. Hahahaha!

  "Förlorar vi två matcher nu i början så ser det jävligt illa ut. Då kommer hybris, kallsvettningar, rädsla och allt annat på samma gång. Då får vi spagettiben."

  Hybris? Är det inte samma Johannes som ska rösta på SD? Lär dig svenska innan du röstar på dem. Ett tips bara.

  SvaraRadera
 28. Att Mild vände ett sjunkande skepp är det ingen tvekan om. Han fick föreningen på fötter och alla andades framtidstro. Men jag är tveksam till att Mild klarar av att bygga vidare. Hans vilja är obetalbar och han måste finnas kvar högt upp i organisationen. Men det kanske är dags för någon som vet hur man hanterar framgångar och bakslag på hög nivå? Svennis..? ;)

  SvaraRadera
 29. Johannes116/7/10 12:38

  Senast två anonyma. Hybris va kanske fel ordval, men jag antar ändå att mitt budskap gick fram till herrarna (herrn?).

  Vad mina och andras politiska åsikter har med diskussionen att göra förstår jag inte riktigt?
  Men det är ju kul att man kan glädja någon med något. Måste varit fruktansvärt roligt!

  SvaraRadera
 30. Det är ett jäkla tjat om "floppen" Pär Ericsson. Pärlan värvades för att ersätta Wernbloom som nummer 10. Han fick chansen i 2 allsvenska matcher, sedan dess har han inte spelat en enda match som nr. 10. Är det Pärlans eller tränarnas fel att han inte lyckats?? Nej, Pärlan fick aldrig chansen.

  Milds problem är att han bara värvar karaktärsspelare, dvs defensiva mittfältare och mittbackar. Tränarnas problem är att de är usla matchcoacher. Svennis sa häromsistens att man ska välja spelsystem efter spelarmaterialet, det ligger mycket i det.

  SvaraRadera
 31. Glöm det, kontinuitet är viktigare än tränaren. Se på Lyon.

  SvaraRadera
 32. Tobias det finns en stor skillnad mellan Blåvitt och Lyon.
  Lyon har under många år haft ganska överlägsen ekonomi i Fransk Fotboll i jämförelse med övriga lag som tvingats satsa hårdare på talangutveckling(som ofta ändå lett till att Lyon köpt upp spelarna sen).
  Blåvitt däremot är ju inte längre i en sådan ekonomisk sits(vi har varit däremot).
  Nej tyvärr så är vi ju en bit efter Malmö, AIK och Elfsborg när det gäller intäkter då Malmö och Elfsborg helt eller delvis äger sina arenor och AIK som levt mycket på sina publikintäkter(men numera blöder de värst=).
  Blåvitt behöver på något sätt åtminstone inom en 5-10år max få till ett bygge av en ny arena som vi äger helt eller åtminstone en stor del.
  det skulle ge större publikintäkter, större intäkter från kiosker m.m. och mkt större sponsorinkomster vid försäljning av loger m.m.
  Tråkigt men tyvärr sant, fotbollen avgörs mer och mer av hur väl man sköter ekonomin och investeringar.

  SvaraRadera
 33. Jag gillar Håkan och kontinuitet.
  Tycker dock att han den senaste tiden visat att någon annan bör hantera övergångar, åt båda hållen.
  Köper skräp dyrt säljer diamanter billigt.

  SvaraRadera
 34. Håller med föregående talare.
  Värvningen av P.Ericsson visar ju verkligen en bristande känsla för värvningsbiten.

  Oavsett om man anser att han fått chansen eller inte så värvar man inte en spelare som inte tränarna tror på och dessutom från värsta rivalerna.
  Ska man göra det ska det vara en spelare som verkligen är något utöver det vanliga och det kan man ju inte säga att Pär gjort med sina 6 mål och 1 säsong i högsta serien!

  SvaraRadera
 35. sparka mild och olsson, ge roger milds jobb och anställ sedan nane bergström... ge han ett 10 års kontrakt och låt han styra som han vill...om man kan lyckas så bra under så många år med ett lag som kalmar så kan han nog fan plocka ut blåvitt till cl igen...han har ju redan gjort det med helsingborg en gång

  SvaraRadera
 36. jag tycker det är ett jävla tjötande på vem som har fel/rätt.
  är gajsarn bra/dålig?
  vilken tränare borde få stanna, eller borde någon få stanna säger någon annan?!

  det är som ett jävla dagis här inne.


  fokusera på att stötta blåvitt, coh sparka håkan mild!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.