2010/07/16

Var hade Zlatan varit utan fotbollen?

GOTHIA CUP. I Göteborgs-Posten kan man läsa att Gothia Cup väljer bort Tynnered för boende i årets upplaga av mastodonturneringen. Orsaken? Den så kallade "oro" som förkommit där under de senaste tolv månaderna.

Det här är så jävla tragiskt.

Tynnered är inget så kallat "ghetto", det är en rätt så vanlig förort där en liten, ja det är en skrämmande liten grupp med människor, tillåts leva rövare. Samhället är mest upptaget med att skylla på varann, istället för att göra något för att åtgärda problemen.

Vi på BaraBen brukar sällan diskutera politik men det här är tamejfan inte klokt. Gothia Cup som är en fotbollsfest och ett evenemang som sätter Göteborg på världskartan "tvingas" nu kapitulera från en stadsdel på grund av några dussing pajashuvuden som spelar allan om nätterna.

Den idiot som nu faktiskt tror att vandalism och brott är något som är sammankopplat med att många av dessa personer är invandrare kan lägga ner sin läsning här. Rasistiska idiotargument utan någon som helst koppling till verkligheten tillhör inte en modern debatt. Sådant kan ni behålla under era foliehattar bland inaveln på den skånska landsbygden. I kamratanda är alla människor lika värda och skall behandlas som jämlikar. Det är IFK Göteborgs värderingar och det är ett demokratiskt synsätt på dina medmänniskor. Då har vi det sagt, men jag räknar ändå kallt med att några av er rasistflanar spinner loss som de tokstollar ni är i kommentarsfältet, för det är ungefär den kapacitet ni kommer upp till och jag förväntar mig inget annat.

Problemen vi ser bland ungdomar i dag och då särskilt de ungdomar som bor i ekonomiskt utsatta förorter är en slags kombination av att samhället tar sina händer från ungdomarna och samtidigt lär ut en odefinierbar version av "frihet under ansvar". Men skiter samtidigt i att lära folk vad frihet eller ansvar är. Det är alltså inte frihet att vara arbetslös, utanför och segregerad. Att tvingas vara den ansvarstagande i sin familj redan i unga tonåren, att aldrig ha vettiga förebilder i sin familj eller att känna att det inte finns någon framtid för en - för ingen har någonsin trott på en eller sagt till en att "bara du kämpar kan du gå hur långt som helst", är vare sig frihet eller ansvar.

Det är jävligt mycket begärt att tro att ungdomar ska bryta dessa samhälleliga normer på egen hand. Visst, en på miljonen klarar det, men de flesta unga människor och barn behöver en miljö omkring sig som skapar förutsättningar för dem att lyckas. Annars hade alla svenskar varit Ingvar Kamprads vid det här laget. Förutsättningar, timing, miljö - sådant formar människor.

Här har fotbollen en viktig roll i samhället. Inte bara fotbollen egentligen, utan all idrott. Det är där unga människor sugs upp av ideella föreningar och hårt arbetande idrottsledare, som utan några ekonomiska incitament ger allt sådant som "svaga" föräldrar inte klarar av att ge sina barn:

- Förebilder.
- Lagspel.
- Fair play.
- Tydliga mål.
- Vettig konkurrens.
- Taktiskt tänkande.

och tusen andra typiska "värderingar" som unga människor lär sig av sport i allmänhet och då i synnerhet från att delta i lagidrotter är precis det som kan rädda många ungdomar från att hamna i fel umgängeskretsar, eller lockas in i destruktiva mönster. Det kanske är lite att dra folk över en kam att göra den här jämförelsen, men sett till hans person tycker jag frågan är berättigad.

- Var hade Zlatan Ibrahimovic varit utan fotbollen?

Därför måste samhället sluta låta ungar på vift, kriminella gäng och dårar sätta agendan för hur vi formar vår omvärld. Om regeringen, samhällets instanser, polisen, socialtjänsten, kommunen och den ideella sfären med allt från fotbollsklubbar till KRIS satte ner foten en gång för alla...

...hade Gothia Cup-ungarna kunnat bo på skolor i Tynnered, utan risk för besvär.

Men i stället kapitulerar "vi". Samhället går runt och petar lite, säger "vi kanske inte skulle lagt ner alla fritidsgårdar", samhället säger "ja men folk har ju inte jobb det är tuffa tider", samhället suckar med ett "men vad ska vi göra då", samhället säger "det är deras fel". Samhället, samhället, samhället. Alltid så ska allt vara antingen invandrarnas fel eller så är det "samhällets" fel.

Men när ska vi börja ta ansvar själva då? När ska vi börja rycka den där ungjäveln i örat redan innan han hunnit bli en stor ligist? När ska man säga åt sin granne att hans eller hennes ungar springer runt och spelar allan utan att föräldrarna har någon koll? När ska vi anmäla den idiot som misshandlar sina barn? När ska vi börja rapportera de ungar vars föräldrar är kriminella? När ska vi börja bry oss om fler än vår egen familj och dess säkerhet? När ska vi sluta skylla ifrån oss på diffusa grupper som "invandrare" eller "regeringen" och delta i att faktiskt stoppa de här onda spiralerna? När? NÄR?

För tro det eller ej. Det du gör i dag i din egen omgivning formar den miljö som ungarna sedan växer upp i. Den miljö som gör det möjligt för fler ungar att "välja" en vettig väg i livet. En väg där inte idrotten och samhället flyr de stadsdelar, områden, eller städer som fått problem utan istället tar problemen vid hornen och säger "nej nu får det tamejfan vara nog".

Ett sådant samhälle känns tyvärr avlägset.
För det är ju lättare att fly, än illa fäkta.
Det är lättare att skylla på ungarna själva.

Gothia Cup borde ha stannat i Tynnered och "samhället" - det vill säga alla från Agda, 92, till piketpolisen borde ha skapat förutsättningar för dem att kunna göra det. Men nu blev det inte så. Och det är så jävla tragiskt.

35 kommentarer:

 1. jag ger det 15 minuter tills någon "foliehatt" dyker upp och börjar gorma osammanhängande om hur allt i samhället är invandrarnas fel.

  annars har du en bra poäng i din text, att vi har jävligt lätt för att alltid skylla på någon annan utan att vi egentligen vet vem den där andra är och vill att samhället ska lösa allt åt oss utan att vi ska delta själva. det är ett märkligt resonemang och i ett fotbollslag skulle det innebära ungefär so i aik, att man alltid skyller på någon annan i laget istället för att ta ansvar för att man inte har bidragit själv...

  SvaraRadera
 2. Menar du att Zlatan är korkad? Och att "vara någonting", är det så viktigt? Räcker det inte att vara lycklig och harmonisk?

  SvaraRadera
 3. inte speciellt kontroversiellt alls, snarare en rätt smart slutsats: eftersom det vi kört det senaste decenniet inte har fungerat så måste vi alla börja ta ansvar. fotbollen är ju bara en väg ut, helst ska ju skolan vara den största och viktigaste faktorn för att leda ungdomar rätt i livet och där har ju exempelvis idrottsdelen fått ta sjukt mycket stryk. nu för tiden kan väl de flesta gymnasieungar välja bort idrott helt och det gör ju att de flesta aldrig idrottar och lär sig lagspel utan bara sitter hemma och spelar individuella spel på datorn. lagspel är sjukt viktigt för att förstå varför man måste tänka på andra människor och varför man är beroende av de andra människorna omkring en. om man inte fattar varför det är så blir det lättare att göra dumheter mot folk omkring en med.

  SvaraRadera
 4. Zlatans mamma2010-07-16 01:54

  anonym 01:52/ Är motsatsen till framgångsrik i fotboll att vara korkad? snarare försöker han väl påpeka att fotboll är en väg ut ur sociala problem och när fotbollen flyr så som det övriga samhället gjort under en lång tid så ökar problemen bara mer...

  SvaraRadera
 5. Otroligt bra skrivet! Det är tragiskt hur Gothia måste ge efter för sånna hära "småsaker" egentligen.

  SvaraRadera
 6. Hur kunde Wellington ha så rätt....

  Tråkigt att baraben måste blanda ihop politik med fotboll IGEN!

  Sen vet inte Holger vad han snackar om, troligtvis har han aldrig varit i Tynnered.

  Tynnered är för mig nästintill ett ghetto och jag som har många kompisar som bor där har väldigt stor insikt och jag kan säga er att det är inte bara en försvinnande del av ungdomarna som lever rövare, jag säger dock inte att alla gör det för det vet jag.

  Skadegörelse, stölder, inbrott, knarkaffärer, är vardagsmat för ALLA som bor där.

  SvaraRadera
 7. Bra text o jävligt trist sen vill jag inte hylla tynnered till skyarna heller känns fel eftersom jag aldrig skulle vilja bo där själv.

  SvaraRadera
 8. anonym 02:05/ Ja men allt är ju relativt med. Det beror ju på vad man jämför med, visst förorter där det är hög arbetslöshet och stort utanförskap innebär ju att det blir ökad kriminalitet osv. Men det finns knappt en stadsdel i någon stad i Sverige som kan betecknas som ett ghetto om man för ett uns menar det ordet faktiskt är till för att beskriva. Även där vi har problem så är det ju ingenting mot hur det ser ut i områden med "riktig" fattigdom och grova problem. Se valfri stad i Ryssland eller Asien, eller varför inte en trailerpark i USA för att få se på riktigt elände som är tusen gånger värre än det vi tycker är kass i Sverige.

  Dock bra krönika och visst fan är det tragiskt. Kriminella gäng hetsar pantade ungdomar att begå brott för att få sina klor i dem och sen sitter samhället tyst bredvid istället för att agera kraftfullt. Alla borde läsa Renzo Aneröds "Vildsvinet" för lite bättre insikt i förortens mentalitet och varför det blir som det blir. Sjukt bra bok.

  SvaraRadera
 9. Så går det när samhället buntar ihop människor med sociala och ekonomiska problem. Sådana människors barn har en tendens att vilja roa sig med ligism och gängkultur. Kidsen måste få höra från ALLA att det är fel väg att gå om de vill "bli något". Vad vi kan göra? Börja med att rösta på ett parti som gynnar fattiga istället för rika.

  SvaraRadera
 10. anonym 02:05/ Vadå tråkigt??? Dummaste kommentaren ever. Fotboll och politik hör ihop, fotbollen är den största rörelse som finns i samhället och politik är något som berör alla på alla plan. Man får vara bra korkad om man inte ska se sambandet mellan fotboll och politik.

  Tex: spelarlöner = politik
  Arenafrågan = politik
  Sponsring kontra ideell kraft = politik
  Ungdomsfotbollens sociala ansvar = politik
  Biljettpriser = politik
  Bolagisering kontra förening = politik

  osv osv osv. Snälla, kom in i matchen.

  SvaraRadera
 11. Jo men Baraben är inte till för att propagera för en viss åsikt hoppas jag i alla fall, i detta fallet politiskt korrektheten

  SvaraRadera
 12. Personligen kan jag tycka att det är dags för att ta i lite. Det ska inte vara så jävla svårt för ett gäng skitungar att förstå att vandalism inte är okej.

  Vidare så får jag nog ställa mig på den sidan som frågar sig hur liten denna klicken faktiskt är.

  Ofta när jag flyger över Tynnered i helikoptern så kan man se hur folk på gatorna nedanför springer och gömmer sig. (Jag flyger en blå helikopter som liknar polishelikoptern en hel del.)

  Rent spontant går mina tankar som så här då.
  Man gömmer sig inte om man inte är rädd för att bli upptäckt-helikoptern liknar polishelikoptern-ungarna gömmer sig för polisen.

  SvaraRadera
 13. Komma och peka finger åt "foliehattar" som är rasistiska och fördomsfulla... "foliehattar bland inaveln på den skånska landsbygden" Det är ju inte alls fördomsfullt?

  "Då har vi det sagt, men jag räknar ändå kallt med att några av er rasistflanar spinner loss som de tokstollar ni är i kommentarsfältet, för det är ungefär den kapacitet ni kommer upp till och jag förväntar mig inget annat."

  Försök gärna upprepa dig ännu fler gånger. Här SÖKER du en konfrontation, hade det vart som du skriver att du inte vill ha idiotiska rasistinlägg så hade du inte behövt skriva den sjukt onödiga och provocerande kursiva texten.

  Är du besviken över att ingen "foliehatt" skrivit något mindre genomtänkt än? För det är ju det du vill.

  SvaraRadera
 14. Att de har blivit kriminella beror bara på dem själva. Jag bor själv i ett "utsatt område", och skulle aldrig komma på tanken att göra något kriminellt.
  Detta trots att jag i många fall är det sämre ekonomiskt ställt än vad de flesta av dessa kriminella ungdomar har det (dyra kläder, nyaste mobilerna, dyra mopeder, bilar etc.) Jag har dessutom gått i samma skola som de flesta av dessa dräggen i "mitt" område, svin var de alla redan då.

  Allt handlar om ens moral, så kom inte och säg att det är samhällets fel. Man måste lära sig att ta ansvar, samhället ska inte behöva hålla alla i handen...

  SvaraRadera
 15. Pete the greek2010-07-16 09:21

  anonym 02:54/ De som säger att det är tufft att vara "politiskt inkorrekt" är ju precis dessa foliehattar som texten skriver om. Folk som inte respekterar alla människor som jämlikar är idioter, inget annat. Så tro fan de pissar på sådana efterblivna "åsikter".

  SvaraRadera
 16. Proletären2010-07-16 09:25

  anonym 09:00/ Snälla du, tänk lite längre än näsan räcker. Jag kommer från Bergsjön och har idag arbete och familj, villa och sk lyckad klassresa. Men hade jag haft alkade föräldrar, en kriminell farsa, galna muslimska släktingar, en knarkare till bror eller bara tjuvar till vänner så hade förmodligen det skitit sig för mig med. Men nu bodde jag i en tuff förort, men hade fassa och mossa som knegade på och engagerade sig i fackligt kamp och politiskt istället för att ge upp och skapa pissförebilder för mig.

  Så tro fan miljö spelar jävligt stor roll. Helt enormt stor roll.

  SvaraRadera
 17. Hell Yeah, Anonym 09.00 slog huvudet på spiken, att hävda att allting är samhällets fel är förringa det arbete och slit de ungdomar som sköter sig och gör någonting av sina liv faktiskt lägger ned.

  Alla har ett val, även om man har det tufft. Att ungdomarna har moralen till att göra rätt val hänger på en enda sak, föräldrarna.

  SvaraRadera
 18. Alla människor är jämlikar tills man pissar på andra människor och ställer sig utanför de av samhället upsatta reglerna för medmänniskors säkerhet. Då har man förbrukat sin rätt som "jämlike".

  SvaraRadera
 19. Bra skrivet! Men är inte Tynnered en stadsdel? GBGs förorter är la rika, eller? Mölnlycke, Lerum, Floda m.m. Men helt klart bra skrivet!

  SvaraRadera
 20. Heinz Helgesson2010-07-16 10:15

  "När ska vi sluta skylla ifrån oss på diffusa grupper som "invandrare" eller "regeringen" och delta i att faktiskt stoppa de här onda spiralerna?"

  Problemet är att ingen vågar göra något längre. Man vågar inte säga till ungen som beter sig illa på bussen för då kan man riskera att bli "kuttad".

  Grattis 68-pajasar – ni har långsamt börjat förstöra samhället.

  / "Heinz Helgesson"

  SvaraRadera
 21. Heinz/ Smart att försöka skylla samhällsproblem på "68-pajasar" när det är de som varit emot nedmonteringen av hela det välfärdssystem som stod emot alla sociala problem som existerade i samhället redan för 20 och 30 år sedan. Det är ju när vi tagit bort alla resurser i skolan, alla fritidsledare, fritidsgårdar, komvux, osv osv som alla problem har börjat. Dels säger "vi" i samhället att alla ska sköta sig bäst fan de vill och sedan blir vi "förvånade" när det inte fungerar. Vi kan väl lika gärna förespråka total anarki, för det är ju dit vi leder med den här idiotiska nedskärningspolitiken...

  SvaraRadera
 22. Jag förstår Gothia Cup till 100%, varför sätta sina betalande besökare i ett område där de tidigare år blivit rånade. Visst, snyft och suck är det väl tråkigt för stadsdelen Tynnered. Men om de i ärlighetens namn inte förstår att till slut får brottslighet konsekvenser så är det väl hög tid att det uppmärksammar det nu.

  Nu är det sannerligen knappast endast i Tynnered Gothia-kids blir rånade/bestulna/rånbögmördade/whatever, det händer säkert dem som bor på Hvitfeldska inne i stan också.

  Förövrigt hatar jag PK-artiklar där författaren sätter sig på en sjukt hög häst och talar om för sina läsare att alla personer med eventuella invändningar eller avvikande åsikter är dumma i huvudet. Såna jävla fasoner hör hemma i aftonblaskan eller valfritt Goebbels-verk.

  SvaraRadera
 23. Heinz Helgesson2010-07-16 10:36

  Som vanligt är allt "de nedlagda fritidsgårdarnas" fel. Tragiskt argument som man alltid tvingas höra. JA naturligtvis kan man använda socioekonomiska argument. Ge alla ungdomar i Tynnered en miljon var så ska ni se att det blir lugnt ett tag...det säger väl sig självt. Men det handlar ÄVEN om att samhället (via dessa 68-pajasar) har slutat ställa krav. Alla har rättigheter men ingen har längre några skyldigheter.
  För 20-30 år sedan hade vi inte massiva integrationssvårigheter. Hade vi haft det hade den tidens välfärdsnivåer inte räckt på långa vägar heller. Sverige är en krutdurk och fler och fler börjar inse det. Snart är det bara 68-pajasarna och deras indoktrinerade barn som har kvar huvudena i sanden.

  SvaraRadera
 24. Jävla Pajas artikel...

  SvaraRadera
 25. De bränner ju ner fritidsgårdarna eller?

  SvaraRadera
 26. Låt mig slippa sånt här på BB i fortsättningen...

  SvaraRadera
 27. Samhället/vi tar väll i tag i problemen samtidigt som vi supportrar börjat tag tag i våra egna led oc börjar rensa ut, peka ut, namnge våra slödder till kategori c supportrar..

  SvaraRadera
 28. Adam: Aldrig hört talas om, ni får 300 röster av foliehattar Max:)

  SvaraRadera
 29. 14,24

  med den kommentaren äger du sönder allt annat, jävligt bra sagt!!

  SvaraRadera
 30. När ska vi ta ansvar och göra nått åt problemet? I september då alla som vill återupprätta samhället lägger sin röst på SD.

  Vi blåvita ska vara förenade och inte splittrade, inte alla håller med i vad du skriver. Skriv inte sånt här. En för alla, alla för blåvitt!

  /Foliehatten

  SvaraRadera
 31. 1 Ni som gastar om eget ansvar och att handla moraliskt har ju rätt, till viss del. Ni som skriver om att kidsen formats av sin omgivning, föräldrar och samhälle har ju också rätt, till viss del. Det viktiga är att vi ser på varje individ som just en egen individ och inte kategoriserar dem efter hudfärg.

  2 Vi fans rör oss själva i en traditionellt manlig och gängrelaterad värld där status mäts i hur starka och stora vi är, vare sig det är på planen, klackstorleken eller hur tuff man ser ut. Med det vill jag ha sagt att unga människor har svårt att värja sig när samhället talar om för dem att de till varje pris måste vara stark, rik eller orädd för att bli respekterad. Allt det där är bara nonsens, och det måste kidsen få lära sig. Visa dem det. Lär av tjejerna.

  SvaraRadera
 32. Foliehatten/ Du kommer alltid vara utpekad som en rasistisk foliehatt, hur många slipsar era brunskjortor köper in. Bara så du vet. Kamratföreningen har inte plats för er rasister och jag vill då fan inte "enas" med er om ett jävla skit.

  SvaraRadera
 33. En ganska fin och rumsren PK artikel

  SvaraRadera
 34. "Sådant kan ni behålla under era foliehattar bland inaveln på den skånska landsbygden."

  Tack för den, Nils Holgersson! Kommer själv från "Skånska landsbygden" och visst fanns det dold rasism och säkert personer som kunde klassas som inavlade men inte värre än någon annanstans i landet. Flyttade till Opaltorget/Tynnered -98 och har bott här sedan dess, har aldrig känt mig otrygg någon tid på dygnet faktiskt. Tycker "problemen" är rätt överdrivna men visst, de som finns måste stävjas tidigt!

  SvaraRadera
 35. http://www.youtube.com/watch?v=M29zsbJlkDg

  Jag vet inte? Men man borde väl agera på något sätt? SD, känns som att det är den lättaste vägen och gå? Om man vill att kokande vatten ska sluta koka stänger man inte av plattan då?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.