2010/11/04

Lagerbäck och Blåvitt - en magisk mix?

SILLY SEASON/ANALYS. Som BaraBen kunde berätta i förra veckan snackar IFK Göteborgs styrelse om att genomföra ett antal förändringar efter den förlorade säsongen 2010. Då utkristalliserade det sig i att ett flertal etablerade spelare sade sitta löst, till förmån för ett antal juniorer som ska få chansen i A-truppen.

Naturligtvis är inte vi så naiva att vi köper det här rakt av.

Det finns mycket mer än ren idealism bakom det här beslutet. Unga spelare kostar mindre att hålla i truppen än vad etablerade bänknötare gör. Dessutom så har IFK Göteborg en kostsam ungdomssektion som måste börja visa resultat, för att kunna berättiga sin existens. När kronor och ören räknas på marknads- och ekonomiavdelningarna på Kamratgården är det väldigt lätt att bara se ungdomssektionen som en ren kostnadsfråga, inte som en framtida investering.

Så må hända att avkastningen inte kom exakt så fort som föreningen från början hade kalkylerat med, men den känns levande. Mikael Dyrestam var den första att gå hela vägen från pojklagsspel upp till startelvan i A-laget sedan visionären Roger Gustafsson lade fram sin plan för framtiden för mer än ett decennium sedan. Nu har de unga killarna pressen på sig. Vi blåvita är just nu med om en avgörande fas i den här föreningens historia, en omställning från "köpelaget" till det hemmasnickrade.

Om fem år förväntas drygt dussinet A-lagsspelare ha gått samma väg.
Först när vi står med facit i hand kan vi avgöra graden av succé eller fiasko.

Men på samma sätt som framtiden fostras på Änglagården och i vår skolverksamhet så är A-lagets ledning naturligtvis tongivande för hela föreningens verksamhet. De som spelar för IFK Göteborg i Allsvenskan och den eller de personer som tränar det laget sätter standarden för hur ungdomssektionerna kan verka. Ett framgångsrikt A-lag gör alla ungdomslag attraktiva och gör det möjligt för våra P10-killar, P14-spelare och i framtiden även våra F15-tjejer att inspireras till framgång och fortsatt satsning på fotbollen - i en allt mer konkurrensutsatt vardagsmiljö.

Nu ställer vi oss frågan, är före detta förbundskapten Lars Lagerbäck mannen för det uppdraget? Kan han möjligtvis vara en avgörande bricka i den här historiska processen och omvandlingen? Spontant är jag tveksam. Men med tiden växer sig hans namn allt starkare. Jag läste Lühr i GT och Expressen - som avslöjade nyheten - fundera kring Lagerbäcks framgångar i seriespel. Faktum är att han tog sitt landslag till mästerskap efter mästerskap, just i seriespel. När det sedan kom till cupspelen i själva mästerskapen nådde laget aldrig riktigt fram till de väldigt höga, nästan orimliga, krav som ställs på laget från den svenska allmänheten.

Jag kallar det 94-spöket.

När man en gång fått smaka på framgång är det väldigt svårt att acceptera misslyckanden. Och ribban för vad som är ett misslyckande höjs många snäpp när ett lag når nästan svårförståelig framgång. Som den från sommaren -94 i USA. Men exakt samma recept går att skriva ut för de blåvita fansen som än i dag drömmer sig tillbaka till 1980-talens framgångar i UEFA- och Europacupen, eller vi som växte upp med 90-talets Blåvitt där Champions League-gruppspel var snarare standard än undantag.

Det är fullt möjligt att IFK Göteborgs supportrar har fullständigt orimliga krav sett till hur vår förening ser ut i dagsläget. Sett till vad vi faktiskt kan prestera som organisation. Men det här ögonblicket varar endast så länge som du blinkar, när ögonen åter öppnas kan du forma nästa sekund till en ny verklighet. Framtiden är ännu ej skriven.


Ur det perspektivet är de höga kraven en jättelik styrka. IFK Göteborg som organisation har alla förutsättningar i världen att växa sig starkare på den svenska och nordiska, men om man sköter sina kort rätt - även Europeiska fotbollsmarknaden. Pengar är allt i dagens marknadsekonomiska kapprustning, men även den rikaste förening kan gå omkull snabbare än någon klarar av att förutspå.

Precis på samma sätt kan en liten och i det större perspektivet fattig förening som IFK Göteborg nå oanade framgångar om vi sköter våra kort rätt och satsar på något som är annorlunda och unikt. Om hela organisationen tror på det som är föreningens vision. Och genomför planen till punkt och pricka.

Därför vore Lars Lagerbäck en bra manager för IFK Göteborg. Han vill spela ett 4-4-2 som IFK Göteborg byggt alla sina framgångar på. Han har större landslagsmeriter än någon annan svensk tränare, Tommy Svensson inkluderad, sett till antal mästerskap som laget kvalificerat sig till under hans ledning. Därmed är det ett namn som medför respekt, som kan föra organisationen åt samma håll som A-lagets vision kräver av den. Jag hyser respekt för Lars Lagerbäck som tränare.

Men samtidigt förstår jag oron. Han fick en stämpel på sig som "tråkfotbollens" företrädare och vi minns alla hur efteranalysen i kölvattnet av 0-0 mot Turkiet lät. Vi vet nog alla hur medier och fans kommit mil i från landslagets verksamhet under Lagerbäck-eran. Men i ett klubblag som Blåvitt är det mycket svårare att skärma av sig på det viset. Lagerbäck skulle få anpassa sig till Kamratgården, inte tvärtom. Låsta dörrar och en stängd kultur skulle ingen acceptera i den här staden.

Speciellt efter ett år med alla dessa avslöjanden om bastuklubbsmentaliten och med färskt minne av fifflarna i duon Mats Persson och Janne Plånbok hängande över oss. Visst, de offrades på många vis på Kamratgårdens altare, för allas väl - men det som de lämnade efter sig var en stor skepcis mot skumraskaffärer och hemlighetskultur. Där vet jag inte hur Lars Lagerbäck skulle klara av utmaningen.

Men alla formar sin framtid på egen hand. Kanske kan IFK Göteborgs framtid innehålla en före detta förbundskapten? I vilket fall lär de närmaste fem åren visa om föreningen klarar av att uppfylla sin egen potential. Om den gör det, kan vi få se en ny era av framgång som inget annat svenskt lag lär kunna hänga med i. En förutsättning för att nå framgångar på ett internationellt plan. Och den typen av framgångar har ju Lagerbäck redan en dokumenterad svit erfarenheter av. Det kan bli en magisk mix.

46 kommentarer:

 1. ett stort nej tack till lagerbäck! vill se anfallsfotboll, inte hans tråkboll

  SvaraRadera
 2. Lagerbäck är precis det Blåvitt skulle behöva just nu, en tränare som går tillbaka till 4-4-2 och som satsar hårt på vårt försvar och bygger från grunden. Han vore ett jättelyft från Olsson faktiskt.

  SvaraRadera
 3. Helt klart ett alternativ.
  Visserligen oattraktiv fotboll, men målet måste ju vara att ta titlar och på sikt ta sig ut i Europa igen.

  Är detta receptet för att nå den framgången så står jag bakom det här alternativet. Och ärligt talat så fungerar det inte så som det ser ut i dagsläget. Ingen kan ju vara nöjd med IFK anno 2010!

  SvaraRadera
 4. Är väldigt ambivalent. Det känns så fel, Lagos tränare hos Änglarna? Tränare för Blåvitt? Det känns så FEL. Samtidigt skulle han kunna bli lysande.

  SvaraRadera
 5. Vi skulle få en bra tränare. Vi kannske inte direkt får någon anfallsfotboll men IFK har inte av tradition inte varit det heller så tror han passar in. Ser hellre 1-0 segrar en 3-3 matcher i längden...

  SvaraRadera
 6. Är Lars Lagerbäck mannen som skall skapa harmoni i truppen och få alla att dra åt ett håll efter denna skitsäsongen? Skulle knappast tro det...

  SvaraRadera
 7. Lagerbäck tog ifrån mig glädjen av att följa landslaget, ska han nu få ta ifrån mig mitt blåvitt!?

  SvaraRadera
 8. Är det verkligen så smart att gå från en sönderläst tränare till en annan?

  SvaraRadera
 9. Alla som säger hellre 1-0 än 3-3 osv,
  jag är inte nöjd förränns vi vinner alla matcher med 6-0 och det lär vi inte göra med Lagerbäck.

  SvaraRadera
 10. anonym 01:04/ Man kan ju anklaga Lagerbäck för mycket taktiskt, men att han skulle vara sönderläst, ja det är rent ut sagt okunnigt.

  Jag tror Lagerbäck skulle kunna göra succé, men dessvärre tror jag att Mild kommer ge Olsson förnyat förtroende ett eller ett par år till. Tragiskt men sant verkar de två ha samma tankar om fotboll...

  SvaraRadera
 11. anonym 01:06/ Jag är inte nöjd förrän vi vinner med 100-0 i varje match och att vi sedan sparkar tränaren lex Capello i Real för att vi inte spelat tillräckligt attraktivt...

  SvaraRadera
 12. Från att ha sagt NEJ hela dagen tog jag mig in på BB så här på natt-tvisten och läste denna underbara text. Du har övertalat mig Frankie. Lars Lagerbäck till Blåvitt!

  SvaraRadera
 13. Ge Lasse chansen.

  SvaraRadera
 14. Det här är vad vi behöver, taktiken har lyst med sin frånvaro och Lasse är en klurig gubbe. Spännande att se vad han kan göra med ett klubblag där han har tid att bygga spelare och nöta taktik. Behöver dock en andratränare som kompletterar honom. Vi får den bästa tränaren i Allsvenskan.

  SvaraRadera
 15. När IFK vann 2007, inte sprudlade om spelet inte. AIKs serieseger gjorde lagets anhängare glada, men inte var det någon gladfotboll precis. Helsingborg, med ärkeconny, inte så kul fotboll, men när det blir resultat kommer självförtroendet och spelet lyfter. Lagerbäck, varför inte?

  SvaraRadera
 16. Pärmen till Gamla!

  Jag höjde ögonbryna när jag läste nyheten krina Lagos. Men att få en tränare som kört på i 3 VM är en merit som inte en annan allsvensk tränare kan sia om. Lars må va en person som inte kommer fatta GBG humor för fem öre men han är en betydligt bättre och erfaren tränare än Trollhätte pöjken o knubbisen. All respekt till vad nuvarande tränare har åstadkommit med guld osv men det är dags för nytändning.

  För alla er som gnäller över Lagerbäck så kom ihåg att sverige är ett litet land i fotbollsvärlden och att han gjorde ett gott jobb i landslaget. Fotbollen var bedrövligt tråkig att se emellanåt men det gav resultat.

  Välkommen till Kamratgården Lagos! Ta hand om våra ungdomar så dem växer till giganter.

  SvaraRadera
 17. lagerbäck

  osexig
  trist
  grå

  men kanske är det just det som framställdes utmärkt i ditt inlägg som är den felande länken en kittlande grå tanke värd att begrunda

  SvaraRadera
 18. Ett stort problem i år är man inte haft någon Plan B när spelet kört fast. Ett stort problem för svenska landslaget 2008 var att man inte hade någon Plan B när spelet kört fast. Lagerbäcks taktik var rätt 2002-2006. Det är snart 2011 nu, och jag såg ingen större förändring hos Lagerbäck när han coachade Nigeria. Utvecklingen flyger framåt, t.o.m. Hiddink har haft problem den senaste tiden. Just nu är det tränare som Mourinho och Hamrén som regerar. Kanske Magnus Pehrsson? Om han kunde göra underverk med Gais, vad ska han då inte kunna göra med Blåvitt? Eller någon annan modern tränare, vem som helst, men inte fossilen Lagerbäck tack!

  SvaraRadera
 19. Mourinho och Hamren är två helt olika tränare.
  Mourinho är mycket mycket mer lagerbäck än hamren.
  Ni har bara fallit i mediafällan. Kan ni tänka er någon bättre att ha som ansvarig när vi kvalar till europa?

  SvaraRadera
 20. Jag vet inte. Jag har all respekt för Lasse men med tanke på hur IFKs trupp ser ut och om ryktet att endel äldre får göra plats för yngre så blir jag tveksam till Lasse.

  Lasse har ju knappast gjort sig känd för att våga spela yngre spelare, han satsar ju mer än gärna på äldre gubbar.

  Lasse är ju också en "gruppen" tränare som inte gärna ser att någon sticker ut, det är väl bara Zlatan som fått vara annolunda och jag undrar hur han reagerar när det kommer upp 16 och 17 åringar i truppen som har en självbild som säger att dom är bäst av alla i hela världen och att dom dessutom inte har rätt att säga det utan dom MÅSTE säga det. Dagens unga spelare vill ju synas, vill stick ut, vill vara annolunda. Frågan är om Lasse är rätt man för sådana spelare. Jag har svårt att se Lasse som tränare för en trupp med 25-28 superegon.

  SvaraRadera
 21. Det kan visst bli anfallsfotboll med Lagerbäck. Är ju viss skillnad på att coacha ett mediokert landslag och en Allsvensk storklubb.

  SvaraRadera
 22. Ni som inte gillar Lagerbäck kan pusta ut, Mild&co skulle aldrig våga göra en så pass spektakulär värvning. I bästa fall blir det någon ny oetablerad tränare från egna leden, i sämsta fall får Olsson förnyat förtroende.

  SvaraRadera
 23. Redknapp/ Jo för spelare som Mellberg, Zlatan, Ljungberg, Hedman, Wilhemsson mfl är inte superegon större än vad vi har i Blåvitt? Hallå eller.

  Sedan sa "Collberg": "Just nu är det tränare som Mourinho och Hamrén som regerar."

  HAHAHA säger jag på det. Hamrén regerar? Ja, han lär vara sjukt het på den holländska tränarmarknaden...

  Mourinho är en taktiker i Lagerbäcks skola, men som är i lag med många fler karaktärer och stjärnor.

  SvaraRadera
 24. Lagerbäck är rätt man. Det är bara fantasier att t ex Torbjörn skulle vilja ta över IFK, och skulle han det skulle det aldrig funka. Lika lite som IFK kan styras av något oprövat namn. Lagerbäck har respekten och gillar ju IFK. Det här blir bra!

  SvaraRadera
 25. 1998-2004 Svenska landslaget med Lagerbäck och Söderberg. Där Sverige vann alla sina grupper i kvalspelet och där VM 2002 och Em 2004 var riktigt bra.

  2005-2009. Visst vi tog oss till VM 2006 och EM 2008 men vi vann inte kvalgrupperna och spelet i mästerskapen var kass.

  Vad vill jag säga om detta?

  Jo att Lagerbäck har fått äran för Tommy Söderbergs gedigna arbete.

  Lagerbäck = NEJ TACK!

  SvaraRadera
 26. Jag skulle ge min ena halsduk för att få veta vilka av kommentarerna här är från spelare i Blåvitt.

  SvaraRadera
 27. Namner:
  Du har helt rätt. Det är dessutom galet hur folk kan se honom som ett taktiskt geni, det enda han är bra på är riskminimering, och vad fan ska blåvitt med det till? Vi släpper redan in minst mål i allsvenskan, det är offensiven som är vårt problem.

  SvaraRadera
 28. Jag har följt Blåvitt sedan 1966,För mig är inte 82,87 och 90-talet normaltillstånd. Jag är övertygad om att Blåvitt behöver en rutinerad fotbollstränare. Möjligen är Lagerbäck mannen även om Tom P vore bättre. Den mannen kan få ett lag att fungera, Det spelar fanimig ingen roll om halva laget är skadat i TFF, det funkar ändå, alla spelarna är enormt trygga i sitt spel. Så fram med en riktig fotbollstränare!

  SvaraRadera
 29. Tror faktiskt Lagerbäck kunde vara bra som nästa tränare i Blåvitt.

  Betänk att resultaten han gjorde var med ett ganska nederlagstippat lag många gånger. Och då blev väl "tråkspelet därefter. Ingen gnällde väl efter 5-1 mot Bulgarien i Portugal 2006?

  SvaraRadera
 30. Jag vill se förändring.
  Min önskelista.
  1.Svennis
  2.Torbjörn Nilsson
  3.Jonas Thern
  4.Magnus Pehrsson
  5.Lars Lagerbäck
  6.Henke Larsson
  7.Eijbert

  SvaraRadera
 31. Anonym 4/11/10 10:05:

  För det första var det EM 2004 och itne 2006. För det andra var det under tiden då Söderberg var med och tänk på detta att Landslagets spel började bli sämre vid tiden efter Söderberg. När Lagerbäck fick ensamt ansvaret (räknar Roland Andersson som assisterande och inte gemensam coach). Då gick det mycket sämre.

  Så nej jag köper inte argumentet att Lagerbäck var så bra som man målar upp honom.

  Om någon skall ha creed för 2000-talets framgångar är det Tommy Söderberg.

  SvaraRadera
 32. Lagerbäck är ett bra val, men jag räknar inte med att den gemene svennebanan ska förstå det.

  SvaraRadera
 33. Ergonomi/
  Spelare som Mellberg, Zlatan, Ljungberg, Hedman, Wilhemsson mfl är inte superegon större än vad vi har i Blåvitt? Hallå eller.

  Absolut, men det är skillnad på ATT VARA en bra spelare och ATT TRO att man är en bra spelare. Såg en intervju med Bärken innan förra? säsongen där han säger att han skulle bli besviken om han inte tog en ordinarie plats i start 11an. Nu är ju Bärken en jävla talang men så tycker ju alla 16åringar och det jag menar är att Lagerblad kanske inte skulle vara den mest lämpade att ha 7-8 såna spelare, med superegon som inte har någon verklig uppbackning.

  Att säga att spelare som Mellberg, Zlatan, Ljungberg mfl hade/har superegon är absolut inget fel, men dom kan också visa upp en meritlista och ett spel som backar upp egot. Det kan inte dessa 16-17-åringar, än...

  SvaraRadera
 34. Jag gillar U21 tränaren Jörgen något... Men tror Lagerbäck hade varit grymt bra, Olsson ut tack!

  SvaraRadera
 35. Jag fattar inte varför alla gnäller om lagerbäcks sk tråkfotboll, hur rolig fotboll spelade vi år 2007 när guldet kom? blåvitt har inte spelat "rolig" fotboll sedan 80 talet, huvudsaken är vinsterna.

  SvaraRadera
 36. Lagerbäck är väl inte direkt känd för sin vilja att testa unga nya oprövade spelare?

  SvaraRadera
 37. Jesper Blomqvists Mustasch2010-11-04 11:14

  LL är synonym med 4-4-2. Han kan få resultat i Europa med Blåvitt.

  Det negativa är det dåliga passningsspel landslaget visat upp under hans era. Mellbergs uppspel under LL och under Hamrén skiljer sig verkligen. Han har mycket bättre uppspel nu.
  Ska LL lära Hjalmar hur man tjongar som Mellberg gjorde? Det kan ju Hjalmar redan.

  Tror faktiskt att han kan få resultat med Blåvitt och t o m ta oss till Europa och lyckas ganska bra där.

  SvaraRadera
 38. Jesper Blomqvist Mustasch: Det var nästan en sådan dum kommentar att jag börjar tro att du är den riktiga Jesper Blomqvist?

  Inte fan har Hamrèn lärt 33-åriga Mellberg att slå bättre uppspel de fem gånger de har träffats!!!!

  SvaraRadera
 39. Lagerbäck? JA TACK! Det är milsvid skillnad på kompetens om man jämför med BB/Rehn.

  SvaraRadera
 40. Starta namninsamling mot Lagerbäck NU! Det är ta mig fan Barabens ansvar att ta på sig att lösa det här.

  SvaraRadera
 41. Dagens kommentar, saxad från SF:

  PB:
  Ni som säger att ni ska slänga era årskort om Lagerbäck tar över är samma personer som sa att ni skulle slänga era årskort om "Snart skiner Poseidon" blir inmarschlåt. Ni kan ingenting om fotboll och ni kan ingenting om populärkultur. Ni ska sitta ner, vara tysta och lyssa på dem som kan något, till dem som framför sakliga argument om varför en av Sveriges i särklass mest meriterade tränare skulle kunna föra IFK Göteborg till framgångar i Sverige. Och möjligtvis i Europa.

  Om ni vill se svensk gladfotboll så rekommenderar jag laget Hammarby IF som för närvarande cementerad sig i mitten av serien som kallas Superettan.

  SvaraRadera
 42. Jag tycker absolut man borde värva Lagerbäck, sedan vill jag bara rätta dig Frankie då jag tycker att de har varit så mycket tjöt om att FCK kommer bli nordens nya jätte... Och att inget annat lag kommer hinna ikapp dom!

  "I vilket fall lär de närmaste fem åren visa om föreningen klarar av att uppfylla sin egen potential. Om den gör det, kan vi få se en ny era av framgång som inget annat svenskt lag lär kunna hänga med i.

  En förutsättning för att nå framgångar på ett internationellt plan. Och den typen av framgångar har ju Lagerbäck redan en dokumenterad svit erfarenheter av. Det kan bli en magisk mix."

  Jag tror att om man får "hem" Lagerbäck till Götet så kommer vi att bli åtminstone Nordens största lag inom fotboll, om han får stanna under en femårsperiod vill säga!


  /B

  SvaraRadera
 43. Anfallsfotboll bygger på att ha ett bra försvar.
  Börja håll på ÖIS eller hammarby ni som vill se en naiv och aningslös fotboll. Jag vill nå framgång och den bygger man som mourinho, bakifrån och fram.
  Förlorare ombeds lämna IFK och söka sig till ÖIS.

  SvaraRadera
 44. Länge sedan man läste kommentarer där det verkligen är svart eller vitt,speciellt som objektet ifråga ofta sitter inne med alla grå nyanser.Alla är dock överens om ett tränarbyte,där ställer jag mig också.Frågan är om Lasse är mannen att lotsa blåvitt in i framtiden.Tror absolut han kan göra ett stabilt topplag av oss,det känns som det räcker långt med en bra organisation och tro på det man gör för bättre än så är inte allsvenskan idag.Skall vi däremot lyckas i Europa krävs det nog mer på både ledar och spelarsidan.Just nu skulle jag iofs nöja mig med ett par sm-guld,Det tror jag Lasse duger till.
  Älska blåvitt

  SvaraRadera
 45. det kan verkligen behövas någon som gnuggar försvar i fasta situationer, det har varit bedrövligt detta året.
  Lagerbäck kan åka till råsunda, traktor arena osv, tråka hem ett 0-0 resultat och sedan vinna på hemmaplan.

  SvaraRadera
 46. Vad jag egentligen vill ha är kontinuitet. Det talar för att trion idag ska fortsätta.

  Dock. Resultat är det enda som räknas och ankdammen fotbollssverige är ganska fattigt på tränare som nått resultat och dessutom vill vara kvar och verka i Sverige (lex Roger Gustafsson).

  Lagerbäck är en slug taktiker. Bredvid sig behöver han någon som är mer personlig med spelarna och kan elda på sista halvtimman under matcher, dvs någon som visar hjärta. På så sätt tror jag man får balans i det totala ledarskapet. Tror faktiskt att Rehnen kan passa in som "andrafiol". Bättre än Jonas av det man kan avgöra utifrån i alla fall.

  Tror fasen att det kan bli bra...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.