söndag 7 november 2010

Blåvitt blev välförtjänt utbuade

ÄNTLIGEN SLUT PÅ SKITEN. Vi snackar ofta om att fotboll är viktigt, nästan på liv och död. Därför blir resultaten som favoritlaget presterar så tongivande i människors liv att det i många fall sätter lägsta och högstagräns för vad humöret klarar av att prestera i andra sociala sammanhang.

Ett skitår för Blåvitt innebär med andra ord en riktig skitvinter i Göteborg.
Folk kommer vara irriterade, mindre skämtsamma, kalla, lite generellt aggro.

Dagens höjdpunkt kom när Tobias Sana gjorde mål. Två gånger om. Först den läckra baljan som satt ribba in på ett sätt som till och med Zlatan skulle avundas - för att sedan följas upp av ett heltokigt målfirande. Han sprang som en galen unge förbi alla medspelare, med riktning bänken. Där stod de blåvita ledarna med armarna utsträckta i luften och alla trodde väl att Sana skulle kasta sig över Jonas Olsson, för att han fått chansen att spela.

Men Sana sket la i Olsson och lubbade rätt förbi honom till Stefan Rehn - som fick sig en för jävla go omfamning. Jag tror att Jonas Olsson fortfarande står vid bänken på Gamla Ullevi med armarna utsträckta i luften och undrar vad fan det var som hände där.

Och det gjorde väl vi andra med. Jag ska inte säga att det var payback för kramen, men visst var det ett tokigt felbeslut att byta ut Sana så tidigt i andra? Han var ju bäst i Blåvitt så länge han fick spela. Sedan kom det vanliga bytet där någon får gå ut och jordfräsen får komma in. Förmodligen räknades han som Blåvitts bäste även i dag, verkar ju vara norm på den analysen. Jordfräs for president, typ.

Efter matchen blev Blåvitt utbuade. Inte under matchen, ska sägas. Även om det fanns lägen där en och annan supporter fick nog. Däribland jag själv. Hela den här loja attityden och i många fall rent ut sagt inkompetenta existensen gör att man baxnar. Vad fan är det frågan om när vi har en handfull spelare i truppen som är rent ut sagt skitdåliga över en hel säsong.

Käkar de bly på Kamratgården? Men trots de helt uppenbara ser Jonas Olsson ingenting av det här. Jag har valt att inte kritisera honom särskilt mycket under säsong då det varit väldigt tydligt från Håkan Mild att han inte skulle byta tränare förrän - eventuellt - till efter säsongen. Men det som hörs från Kamratgården kring "vi har ju förbättrat oss på hösten" när tränarfrågan kommer upp får mig att undra:

Really? Really? Really? Really?

Faktum är att hösten utvecklat sig i rask takt till fotbollsmässig katastrof. Efter en serie av helt okay resultat hade Blåvitt plötsligt häng på att slåss om fjärdeplatsen, den så eftertraktade eventuella UEFA-cupplatsen. Men vad hände då? Visade vi en stor vilja och offensiv laguttagning för att jaga denna? Nej. Tvärt om fick vi en sörja av bortförklaringar i vanligt ordning, i rask takt efter skitmatcher mot i många fall rent ut sagt mediokert motstånd. Det är ingen slump att ett lag som slåss om guldet det enda året är helt tafatt till nästa.

Det finns det brister, kanske till och med inkompetens i ledarskapet.

2010 är inget "mellanår", det är ett riktigt jävla skitår. Precis när allt rullade på, när supportrarna kände medvind, när årskorten sålde som smör, när laget varit med i en dramatisk guldstrid, när tröjsponsorn satsade på en kaxig kampanj - så fick vi se en hel säsong av det blekaste som Blåvitt presterat på många herrans år. Under en lång period av sommaren och tidiga hösten var det ett reellt hot att rasa ur Allsvenskan. Bara det i sig är ett misslyckande.

Men på Kamratgården hörs inte kritik av den här typen. För oavsett hur lite man nu att sådan kritik ger i det mest balanserade lilla kontor i Delsjöbuskagen så måste den här reaktionen komma. Om huvuden inte får rulla när det går käpprätt åt helvete, vad har föreningen för låga och rent ut sagt pinsamma ambitioner med sin verksamhet då? Det räcker inte att hålla händer i en ring medan man avtäcker en plan för en ny klubbstuga på belånade pengar när det som är kärnan i verksamheten just nu inte förtjänar att hålla till i en gäng av polska byggarbetares skithus.

Inför den här säsongen gjorde Blåvitt sin dyraste värvning någonsin.
Inför nästa säsong kan ni räkna med ett par budgetförvärv.
Inför den här säsongen var Blåvitt kaxiga som de inte varit sedan 1997.
Inför nästa säsong kan ni räkna med världsmästerskap i ödmjukhet.
Inför den här säsongen talade Mild om skadeåtervändarna som "nyförvärv".
Räkna med samma samma snack om Söder, William och Dyre inför 2011.

Ingenting är som det brukar vara. Allting är som det brukar vara. Nej, det här duger fan bara inte till. Det kvittar om Kamratgården filmar femton timmar av vädjanden från Tobias Hysén om att alla ska sluta upp och samlas inför framtida matcher. Vi är inte till för framtiden, vi är i nuet. IFK Göteborg är inte en hobbyverksamhet, utan en så kallad - i alla fall en gång i tiden - storklubb i svensk fotboll.

Vem som än coachar IFK Göteborg inför 2011 bör enbart ha ett mål i sikte.
Inget jävla topp fyra, inget "bättre än i fjol" och fan inget snack om bäst i stan.
Nästa år kräver jag att IFK Göteborg bara, b-a-r-a, bara har ett mål: GULD.

26 kommentarer:

 1. Kan du inte skicka det här till Mild? Någon borde snyggt och sakligt presentera ett antal av alla argument som finns för att byta ut JO. Det ska inte vara Solna-stil på det med massa hot och annat, bara något som inte kan viftas bort. Mild och JO verkar ju bara tro att det gäller att jobba hårt. Jag tycker de ska jobba hårt för någon annan klubb i så fall, vi behöver en förändring som verkligen syns annars blir det superettan.

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet. Tror de flesta blåvita håller med dig.

  SvaraRadera
 3. Pyttipanna7/11/10 20:16

  Tack, håller med till punkt och pricka!

  SvaraRadera
 4. När en ganska tam målsättning om topp 4 inte uppnås måste det ge konsekvenser. Byter vi inte tränare i vinter vet jag inte vad som krävs. Känns som att det är sista chansen för Håkan att leverera och peka med hela handen. För övrigt ser jag gärna Lasse Lager i Blåvitt.

  SvaraRadera
 5. IFK har samma poäng som laget som kome på TIONDePLATS..plats 7 låter bättre än 10..tur vi hade målskillnad

  SvaraRadera
 6. Coachningen är ingenting mot kamratgårdens transferhistorier. Makalöst att ingen där reagerar när Håkan vill spendera miljoner(!) till gais bankkonto (!) på någon helt utan de teknik- och bollegenskaper som krävs i modern fotboll. Bra karaktär är dyrt antar jag.

  SvaraRadera
 7. Det bästa du skrivit på länge, Frankie!

  SvaraRadera
 8. Bra Frankie, håller med!

  Efter matchen sa Jonas att dom har en del att jobba med till nästa säsong.
  Vet han överhuvudtaget vad det är han skall jobba med? Han har ju haft hela året på sig utan att lyckas. Vad är det då som säger att han skall lyckas på några månader?

  För övrigt är det en stor skandal om han tillåts fortsätta jobba med något han uppenbarligen inte klarar av.

  SvaraRadera
 9. Bra skrivet! Vi skall inte bli ett jäkla Elfsborg som nöjer sig med topp fyra- vi skall vara ledande i Sverige. Därför gör det extra ont när vår största antagonist vinner sm guld idag. Samma dag som vi tappar 2-0 mot fuckin Gefle, det lag som brukar passa blåvit utmärkt och som vanligtvis bjuder på spel mot ett mål. Nästa år då jävlar!!!

  SvaraRadera
 10. sälj gajsarn

  SvaraRadera
 11. bra skrivet! fan va skönt det känns att säsongen är över. hela blåvitts organisation, från spelare till tränare och management, känns totalt jävla apatiska. fy fan vad pinsam våran kära klubb har varit i år. och förstår man inte det inom ledningen så är jag orolig att det kommer dröja innan blåvitt kommer vara ett vinnarlag igen. fan, de flesta spelarna har underpresterat hela säsongen. och när de här spelarna underpresterar... jesus alltså! vi snackar ju om heltidsproffs som fan inte kan slå en passning på två meter. jag hade hellre sett blåvitt göra ett sk "mellanår" om man i alla fall hade en uttalad policy att ge utrymme för unga heta talanger. som visar lite vilja. vi hade faktiskt chans på en europaplats trots att vi var så sanslöst dåliga i början av säsongen.

  äh, jag orkar faktiskt inte bry mig längre.

  blir inget årskort nästa år.

  SvaraRadera
 12. http://www.youtube.com/watch?v=XlXUVjgMshU

  konstruktiva IFKare... börjar låta som den tragiska sparven...
  Stöd klubben massa gnäll. och lite konstruktivt...

  SvaraRadera
 13. Utan årskort är man gaisare... stödj IFK annars har man fan ingen rätt att klaga heller

  SvaraRadera
 14. Håkan Mild har gjort mycket gott för klubben MEN jag är rädd att hans ensvishet kan sänka klubben.
  Denna säsong har varit ett totalt jävla fiasko! Det MÅSTE ske en stor förändring inför nästa säsong. Med det laget vi hade inför denna säsongen skulle vi varit topp 3.
  Byt tränare för i helvete!

  SvaraRadera
 15. Jag tackar Blåvitt för en riktig skitsäsong samt önskar tränarparet all lycka i sitt sökande efter nytt jobb. Ni har gjort er på kamratgården när ni visar obefintliga ledaregenskaper när spelarna blir egna ledare som vill jobba med egna lösningar istället för att till fullo lita på sina ledare hur man skall nå målen som laginsats.

  Säsongen avslutas med att JJ spelar istället för Elmar och att träfoten från Grekland får hoppa in utan att som vanligt göra ett skit. Blåvitt DRA ÅT HELVETE MED ER FÖR JAG ÄR SÅ JÄVLA TRÖTT PÅ ER JUST NU.

  Nu blir det att glömma detta skitår och spara slantar till att förnya årskortet men bara en sak Håkan Mild, imon sparkar du iväg de ansvariga på direkten

  SvaraRadera
 16. Bra skrivet.
  Hoppas ifk-ledningen kan se lika nyktert på denna säsong som vi alla andra känner och gör.

  SvaraRadera
 17. Mild är knappast dum i huvet. Han kommer att byta ut tränasrstaben och möjligen också sig själv.

  Om inte så är den här föreningen "stekt" ett bra tag framöver.

  SvaraRadera
 18. Så jävla rätt Franike!

  Nu krävs en rejäl storstädning på kamratgården, både bland spelare och ledare!

  /J-T

  SvaraRadera
 19. Det värsta är den potentiella medvind vi kunde fått i år efter fjolårets andra plats. Just med tanke på det du nämner, över 7000 årskort. Om vi hade haft en lika bra säsong i år och kanske lyckats ta guldet, då jäklar hade det varit ett vansinnigt högt snitt i år och nästa års årskortförsäljning hade haft chans att spräcka 10 000-gränsen. Jäklar vad "hypen" kan försvinna snabbt. Säga vad man vill om medgångssupportrar, men alla lag har dom, och hellre slutsålt än halvfullt.

  SvaraRadera
 20. Jag är 22 år och har följt blåvitt in och ut i över tio år och gått på i princip varje hemmamatch och en hel del borta! Har aldrig svikit pga dåliga resultat. Men i år tog de fan priset.

  Jag vet inte om jag var för inställd på guld men jag tror inte det handlar om detta. Det finns spelare med hjärta för klubben i det här laget. Men inte en jävel har visat det och har jag fan också ledsnat. Sällan har jag sett ett lag underprestera på det här sättet.

  SKÄMS för i helvete!

  Jag la ner skiten efter drygt halv säsongen och det har jag inte ångrat en sekund. Kalla mig medgångssupporter om ni vill för efter en sån här säsong förtjänar inte blåvitt mer. Och om jag hade sagt det ut högt hade jag gjort det med en klump i halsen för det är inget jag vill säga.

  En sak till, ta aldrig bort en spelare som Risp...

  SvaraRadera
 21. Väldigt bra skrivet! Det ser illa ut nu! Det har inte varit såhär dåligt på evigheter. Om det inte sker något inom de kommande veckorna så måste det rensas både från ledning ned till trupp!

  SvaraRadera
 22. Deppa Deppa8/11/10 09:24

  Hur f*n kan killarna agera som de gjorde i andra? Herreguuuud! Helt viljelöst. Jag blev inte förbannad, bara jäääävligt besviken. Att inte visa mer vilja de sista 45 min på säsongen speglar läget i föreningen allt för väl. Just nu orkar jag inte ens tänka på 2011. Jag tror jag drar ner mössan och glömmer fotboll ett tag nu. Förhoppningsvis kommer lusten tillbaka frammåt februari.

  SvaraRadera
 23. Blåvitt har väl inte gjort sin dyraste värvning någons? Robert Andersson 8 mille iaf är det jag kommer på, så där spontant. Kanske finns fler

  SvaraRadera
 24. Nån kanske redan skrivit detta, men vi kan väl hoppas på guld 2011 om vi ser ett visst mönster...

  2004: 3:a
  2005: 2:a
  2006: 8:a (dvs stor besvikelse)
  2007: 1:a

  2008: 3:a
  2009: 2:a
  2010: 7:a

  Alltså... När vi enligt logiskt arbetande uppåt bör vinna tar vi ett skitår, sen vinner vi..

  Alltså guld 2011!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.