2010/11/12

Gästanalys: Sandberg gör inte om misstagen

GÄSTANALYS. Alla är experter på något, alla ser världen ur ett unikt perspektiv. Har du studerat eller lagt märke till någonting kring Blåvitt, Allsvenskan, eller internationell fotboll som är värt att uppmärksamma? Det kanske är något du är helt ensam om att ha noterat - eller så har du ett annorlunda perspektiv på en fråga - hör av dig till BaraBen.com med din analys av läget! I dag tittar Oskar Blomqvist närmare på Blåvitts målvakt Marcus Sandberg.

N
u när Allsvenskan är slut,
vi hamnade på en pinsam sjunde placering och nu så börjar folk leta efter syndabockar och försöker hitta ersättare till allting - tränare, backar, mittfältare. En av syndabockarna som har hamnat i skottlinjen verkar vara vår målvakt Marcus Sandberg.

Jag tillhörde den grupp som innan den allsvenska starten efter VM-uppehållet bönade och bad efter en ny målvakt. Jag trodde absolut inte att vi kunde ställa varken M. Sandberg eller E. Dahlin i mål om vi ville ha chans att spela i Allsvenskan 2011. Men efter allsvenskans slut så är jag riktigt glad att vi satsade på Sandberg!

Sandberg har riktiga kvalitéer redan vid 20 års ålder och kan bli riktigt grym och kanske även landslagsmålvakt i framtiden. Dock blir jag så sur när jag läser på forum och hör på stan att vi borde sälja honom och köpa en ny målvakt. Årets misslyckande kan inte läggas på målvaktsfronten för fem öre. Fine han har gjort tre ”tavlor” i år:

* Misstaget mot Kalmar hemma när bollen flög över honom vid en utspark
* Mot Helsingborg hemma då han tog bollen utanför straffområdet
* Mot Malmö borta när han släppte in ett långskott, glöm inte där att han hade en stor klack som psykade honom efter jakten på deras guldpokal. Ni ser ju själva hur vi ibland kan få målvakterna ur balans vid insparkar.

Sedan har jag för mig att han skulle varit lite tveksam i en del situationer i Svenska Cupen mot Kalmar men jag var inte på plats då jag satt fast på en båt så ska inte uttala mig om det.

Två av misstagen är verkligen brist på erfarenhet som han hade då, Kalmar och Helsingborg. Malmö misstaget ser jag såklart som en tavla men det är sådant som alla målvakter någon gång råkar ut för, vilken nivå man spelar på. Se bara i VM, Englands match då Green gjorde likadant.

Nu har han fått stå i 13 ½ allsvenska-, en Svenska cup- och två Europa Leaguematcher. Han har fått kött på benen helt enkelt. Och nu vill folk att vi ska leta efter en ny målvakt? Grabben fyllde 20 år i söndags. Målvakter har sin höjdpunkt runt åldern 25-27 år. Tänk om vi kan spela med Sandberg i målet tills 2015 då han är riktigt grym och sedan - kanske - sälja honom. Vi kan inte skylla årets misslyckanden på Sandberg.

Sandberg har släppt in 15 mål på 13 ½ matcher i allsvenskan, 1.11 per match.
Kim C har släppt in 12 mål på 15 matcher i allsvenskan, 0,8 per match.
Erik Dahlin har släppt in 2 mål på 2 matcher i allsvenskan, 1 per match.

Nu har jag ingen aning om Malmös målvakt spelade alla 30 matcher i årets allsvenska de släppte in 24 mål i år, vilket ger oss 0,8 mål per match.

Det är ett helt okej facit för en första säsong, speciellt med tanke på att vår backlinje har varit en katastrof i flertalet matcher.
”Some of the most successful people in the world
are the ones who’ve had the most failures.”

- Barack Obama
”I have failed over and over and over again in my
life. And that’s why I succeed.”

- Michael Jordan
Det stammer in så jävla bra, nu har Sandberg gjort sina nybörjarmisstag i år. Nu har han lärt sig hur han ska spela och han har fått rutin och erfarenhet. Jag har väldigt svårt att se att han skulle göra om samma tavlor nästa år! Så jag håller med det Troff skrev angående Drugge:

”Lägg ner snacket om att han är för dålig, ge gubben i alla fall en chans att visa att han hör hemma i Sveriges finaste förening, för jag tror han kommer ta den.”

/Oskar Blomqvist

40 kommentarer:

 1. Vet inte om jag tycker att det är så många som är kritiska till Sandberg. Vad jag har hört är de flesta positiva. Han har gjort en klart imponerande debutsäsong som 20 åring.

  SvaraRadera
 2. Usch...citera Barrack Obama? Där går gränsen.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet. Folk ser bara misstagen Sandberg har gjort, inte hur bra han har varit i övrigt. Blev så förbannad på Expressens Johan Orrenius som skrev "IFK Göteborg skulle bli ett mycket bättre lag med en målvakt som [Trelleborgs Viktor] Noring" på http://blogg.expressen.se/orrenius/entry.jsp?messid=631482

  SvaraRadera
 4. Sandberg ska vara kvar. Känns lugn och trygg. Blir bara bättre och bättre!

  SvaraRadera
 5. Minibiiiifff, du har fel! Eller nej, klart du har en poäng i vad du säger, själva målvaktsfrågan är lite av ett moment22, man vill ha en målvakt med rutin, men utan att låta en målvakt spela så får han aldrig någon...
  Men Sandberg har varit för svajig, framför allt i luftspelet där han knappast utstrålar auktoritet, jag är en av dem som tycker att vi behöver en ny målvakt, en mer rutinerad sådan, men Sandberg är ett alternativ för framtiden, varför inte låna ut honom till nån superettaklubb där han kan få sin nödvändiga rutin utan att vi riskerar incidenter likt Malmömatchen osv.

  SvaraRadera
 6. Kommer ni inte ihåg att det var i princip exakt samma snack när Kim kom?
  att han var värdelös i luftspelet och racklig, han fick en stabilitet senare.

  Bengan gjorde varje säsong 2-3 dundertabbar han med, det glömmer folk.

  Jag tycker Sandberg vissa matcher har varit riktigt nervös, du ser att han inte riktigt vet vad han ska ta sig till, detta får man förvänta sig av en målvakt som är så pass ung som han är.

  Jag tror absolut att han kommer finna en stabilitet och tryggheten.
  Han kommer växa, garanterat.

  Var det inte även rätt bra att få en sådan här skitsäsong att skola in en ny målvakt? alltså, till nästa säsong tror jag han kommer vara ännu bättre.
  Blåvitt är ingen klubb som kan hämta hem vilken målvakt som helst, det kan ingen svensk klubb. Detta är en av de största talangerna inom svensk fotboll på målvaktfronten.


  Sluta hata.
  Enade vi stå, tillsammans vi faller.
  En för alla - Alla för Blåvitt!

  / Martinez

  SvaraRadera
 7. Erik Dahlin släppte väl 4 mål? 2 mot dif och 2 mot ösk..

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet!

  AVGÅ MINI! <3
  STANNA SANDBERG!

  //haha guess who?(A)

  SvaraRadera
 9. Mycket bra skrivet! Tack.

  Håller med på alla punkter utom en: år 2015, om Sandberg fortsatt sin utvecklingskurva, bör vi med alla medel försöka behålla honom.

  SvaraRadera
 10. Auburger: Var du, liksom jag, tveksam till Kim efter hans inledande minst sagt svajiga insatser i luftrummet? Jag har lärt mig en läxa, Sandberg har alla kvalitéer för att kunna utvecklas till en riktigt bra målvakt.

  SvaraRadera
 11. Vadå? Tycker inte det är så många som inte gillar Sandberg... Personligen tror jag MYCKET på honom, så en ny målvakt? Nä! Inte en chans!

  SvaraRadera
 12. Jag håller med samtliga ovan att Marcus inte får speciellt mycket kritik på forumen och att han gjort ett helt okej jobb hittills. Om plötsligt John Alvbåge skulle bli sugen på Blåvitt igen tycker jag vi ska ta honom och låna ut Sandberg ett par år. Annars funkar Marcus alldeles utomordentligt.

  SvaraRadera
 13. Du glömmer bort AZ borta, där ska han ta minst ett utav målen. Men Sandberg är en ok målvakt men han kommer aldrig bli en A-landslags målvakt på sin höjd en bra allsvensk målvakt. Och vad är det han egentligen har gjort som är så bra iår? Han har ju haft det ganska lugnt och inte utsatts för några större tester.

  SvaraRadera
 14. Sandberg är namnet för imorgon och i övermorgon!
  målvakter agerar från en känslig position och blir därigenom lätt syndabock.
  vill dock påminna om att tidigare framgångsrika målvakter i klubben också på ett tidigt stadium smutskastats(Ravelli, B. Andersson, Christensen).
  alla dessa har dock överbevisat sina skeptiker och vunnit brett stöd blad supportrarna över tid.
  Sandberg är ett framtidsnamn, en av de mest talangfulla målvakter vi haft i klubben på många år!

  SvaraRadera
 15. Anser som många andra att Sandberg har brett stöd i supporterkretsar. Knappt hört någon klaga på honom, eller för den delen på något sätt belasta honom för den dåliga säsongen.
  Förstår inte riktigt bakgrunden till denna text..

  SvaraRadera
 16. Haha!? Du tar ju upp ett ämne som inte ens existerar! Jag har då aldrig hört någon säga att vi ska sälja Sandberg/köpa ny målvakt... För mig är detta en icke-fråga. Ärligt talat så förstår jag inte ett skvatt om vad du tjötar om.
  Förövrigt så är inte målvakter som bäst runt 25-27. Snarare 29-34...

  Mycket konstig "krönika", måste jag säga.

  SvaraRadera
 17. På bland annat änglarnas forum så diskuteras det iallafall om man borde skaffa en ny målvakt

  SvaraRadera
 18. Att jämföra hur många mål en målvakt släpper in per match är inte relevant. -Oj, han släppte in 2 mål idag, skitdåligt! -Ja, men han fick 50 skott mot sig också.
  Jag tycker att Sandberg har varit tillräckligt bra i år och skall inte lastas för alla mål. Samspelet mellan backlinjen och målvakten är det viktigaste att ta hänsyn till tycker jag. Det har fungerat bättre och bättre under hösten och kommer att bli ännu bättre till nästa år. Bara vi kan enas om en någotsånär ordinarie backlinje som spelar...

  SvaraRadera
 19. Sandberg gjorde ju de här misstagen i början med. Sedan malmömatchen har han inte ens darrat en ända gång

  SvaraRadera
 20. Killen vågar inte kommunicera tillräckligt med backlinjen. En bra målvakt styr försvaret. Han är mycket bra för sin ålder men det är lagets mest utsatta position och det är en viktig stöttepelare. Endast de bästa ska stå i mål och särskilt i Sveriges framgångsrikaste förening bör landets framgångsrikaste målvakt vakta buren. Sandberg bör utlånas som sagts innan.

  SvaraRadera
 21. Sandberg är ju helt klart det mest positiva vi kan ta med oss efter denna säsongen

  SvaraRadera
 22. Sandberg är kung. Bengan gjorde oerhört många matchavgörande tabbar ett tag men nu är han helgonförklarad.

  SvaraRadera
 23. Joel Gustafsson2010-11-12 15:40

  Finns bara en värvning som både är rimlig och perfekt. Tyvärr är det inte drugge. Hade inte Håkan några funderingar på gefles Jakob Orlov?

  SvaraRadera
 24. 12/11/10 14:00:
  På Änglarnas forum diskuteras det även.....ja, en hel del konstigt. Det forumet har sänkts något fantastiskt på senare år.

  SvaraRadera
 25. inte hört någon klaga eller som vill sälja sandberg sen att han släppt några billiga mål men vistt har han gjort fler kanonräddningar än tabbar? och helt fantastiskt bra hjälp har han väl knappast haft av försvaret heller!

  SvaraRadera
 26. Jag tycker inte Sandberg varit dålig, tvärtom har han tagit för sig och utvecklats. Och med facit i hand har det kanske varit helt rätt att satsa på en ung spelare och spela in honom en sådan här säsong när det mesta var skit ändå, för att till nästa säsong blomma ut och vara en stor del i vårt SM-guld.

  SvaraRadera
 27. Helt rätt Oskar B!

  SvaraRadera
 28. Sandberg har genomgående sett lite för svajig ut för att det ska kännas riktigt bra. Visst han har stått för bra saker och är redan nu en bra linjemålvakt. Dock tvekar han för mycket i vissa lägen och tenderar att felbedöma situationer, t ex utvisningen mot HeIF. I o f s borde han kunna träna upp sig på sådana lägen ju mer matcher han får i kroppen. Frågan är om han har lärt sig tillräckligt mycket till nästa säsong.

  Summa sumarum: Sandberg är ett frågetecken. Jag hoppas verkligen att han kan räta ut det till ett utropstecken.

  SvaraRadera
 29. Vet inte riktigt vilka Blåvitt matcher skribenten har sett i år, men jag har varit på de flesta och den ENDA anledningen till att Sandberg inte släppt in fler mål är för att försvaret varit bra, backlinjen är faktiskt, trots skador osv. egentligen den enda lagdelen som funkat i år.

  SvaraRadera
 30. Skribenten såg nog inte matchen mot HBK borta. Det är i min mening en riktig tavla.
  Frånsett det håller jag med dig. Han KAN bli riktigt bra.

  Som sagt, Bengan var betydligt sämre. Gjorde många fler misstag
  /Franz

  SvaraRadera
 31. Han var brutalt dålig mot kalmar i cupen. Skulle vilja säga att målvakter har sina höjdpunkter av kärrieren vid 30-35 års åldern

  SvaraRadera
 32. Skyddsängeln2010-11-12 23:23

  ???

  Sandberg e ju grym! Jag har nog missat snacket då, men så är jag ju 41 år gammal också och hänger inte med ultras.

  Tabbar hör till, så är det bara, men Sandberg har ju helt klart framtiden för sig. Han kommer bara bli bättre och bättre tror och hoppas jag.

  SvaraRadera
 33. glöm inte missen mot HBK

  SvaraRadera
 34. jag är trygg med sandberg mellan stolparna. han kommer absolut att utvecklas. glöm inte att han fortfarande är en pojkspoling.
  problemet bakåt kan inte enbart lastas på sandberg. glöm inte att kim också släppte en hel del bakåt innan han stack. problemet som är betydligt allvarligare än sandberg är att försvarsspelet i år har varit bedrövligt. det är där kraften måste läggas till nästa säsong. så istället för att panikjaga en ny målvakt bör en riktig vänsterback och eventuellt en mittbak inskaffas. dessutom en defensiv mitt samt en riktig playmaker, nr 10, vilket jag fortfarande är tveksam till att drugge är.

  SvaraRadera
 35. ...och angående snacket med utespelarna. med mer erfarenhet kommer det också.

  SvaraRadera
 36. Pat the Cat2010-11-14 12:37

  Väldigt roligt att läsa att vissa tycker att Sandberg är svajig i luftrummet... seriöst... vi Hade Kim tidigare... han gav ju sig ens inte ut och försökte plocka inlägg... Sandberg är en bra målvakt som kan bli riktigt, riktigt bra om han bara får spela. Han har längden, reaktionerna och greppsäkerheten (förutom ett skott mot Malmö). Det han behöver träna på är att läsa spelet, pondusen samt spelet med fötterna. Får han till det så blir han landslagsmålis...

  SvaraRadera
 37. Angående Malmö målet kan vi inte klandra Sandberg då jag har pratat med Daniel Larsson och sa "Ingen målvakt i allsvenskan tar den bollen när jag får på ett sånt vobbligt skott" så Sandberg är förlåten =)

  SvaraRadera
 38. Killen är 20 och jag har för mig att jag läste statistik som säger att Sandberg hade högsta räddnings% i AS. Ska leta igen...

  SvaraRadera
 39. Markus Sandberg 15 13 65 83% 5
  Johan Dahlin 29 23 88 79% 15

  Sandberg hamnar 2a bakom Kalmars målvakt Etrit Berisha som på 14 matcher spelar till sig 88%.

  Det är försvarsspelet som suger i IFK, knappast Sandberg. På 15 matcher måste han göra 65 räddningar, dvs 4,33 räddningar/match.
  Medans Dahlin i MFF bara behöver göra 88 räddningar på 29 matcher, dvs 3,03 räddningar/match.

  Lagen som IFK har spelat emot har fått skjuta för mycket, därför hamnar vi 7a i år. Har vi bollen hela nästa säsong och Sandberg slipper fånga bollar så vinner vi hela skiten.

  SvaraRadera
 40. Sandberg är en ung målvakt, med den äldre stilen. Han kan inte hantera bollen med fötterna vilket gjorde att försvaret inte litade på honom. Han känns ofta loj och har svårt att fatta beslut direkt och han hamnar ofta på mellanhand. Köp nytt om guldet ska hem inom 2 år

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.