2010/11/16

När började Blåvitt med allmosor till andra lag?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag undrar Johan Spiik vad Blåvitt sysslat med i "William-affären".

En reflektion av nyheten att William Atashkadeh lämnar IFK Göteborg för Örebro SK. Ja, vad ska man säga? Första intrycket är ju att det är en väldigt underlig övergång. Dels för att William Atashkadeh har setts som en oerhört stor talang, en spelartyp Blåvitt saknat. Dels för att han går till en annan allsvensk konkurrent, som en försäljning och inte en utlåning. Visst, detta beror ju klart på att han inte hade ett kontrakt och så vidare. Men att utåt sett lov hylla en spelare så mycket för att sedan skänka bort honom till en konkurrent förefaller ju vara helt obegripligt.

Läser Håkan Milds uttalande om affären:
– Fanns en ambition att behålla den unge anfallaren.
– Med tanke på den konkurrens som finns på Williams position och det faktum att han dragit med en hel del skador de senaste två åren gjorde att vi erbjöd honom ett år till att börja med.
– Att ett topplag i allsvenskan vill ha spelare från vår u-trupp är samtidigt ett bevis på att vi jobbar väldigt bra med vår utbildning.

Hur kan man kalla något ”en ambition att behålla en spelare”, när man för det första enbart erbjuder ett kontrakt på ett år? Och för det andra hyllar att så kallade "topplag" i allsvenskan vill ha våra spelare från vår u-trupp? Vi behöver ju spelartyper som William mer än någonsin.

Ett kontrakt som är på ett år erbjuder man väl till spelare som är på ålderns höst? Sådana spelare som man inte riktigt vet om de håller i mer en ett år men som är betydelsefulla för bredden av truppen, samt är en mentor till de yngre etcetera. Man erbjuder inte det till individer som är 18 år, ses som talanger utöver det vanliga och som vad jag kan minnas inte är en hög kostnad för en klubb, utan snarare en investering i framtida framgångar. Dels för att William Atashkadeh hade ju inte ens a-lags kontrakt sen innan, hur mycket lön skulle det handla om egentligen? Jag förstår inte ”risken”.

Sedan att säga att vi är stolta att en allsvensk toppklubb vill ha spelare från våra u-trupper och att det är ett bevis på att vi jobbar väldigt bra, som en anledning till att släppa en talang, det är inte bara snudd på tjänstefel. Det är även enligt mig ett hån mot vad föreningen står för. Det är ju IFK Göteborg vi pratar om här, och den toppklubb Håkan Mild hänvisar till är Örebro SK. Hallå?! Vad händer, när ska en klubb som Örebro kunna erbjuda bättre kontrakt än vad vi skulle kunna göra? Vi är väl absolut den största klubben i Sverige och ska inte behöva utbilda spelare åt andra konkurrenter, när vi själva behöver dem så mycket.

Jag tycker absolut att ingen individ kan bli större än en klubb och att kollektivet är det viktigaste i vårt kära Blåvitt. Men Roger Gustavsson startade en fantastisk ungdomsakademi av en orsak. Den ska generera klubben massa härliga talanger som ska flyttas upp i a-laget. Då kan man väl inte sända ut ett budskap av att det inte kommer att ske några satsningar på dessa talanger?

Visst det är väl kanske att överdriva situationen, men jag anser att man måste tänka till och framförallt vara oerhört försiktig så man inte sänder ut fel signaler till våra egna led samt till talanger som funderar på att anlända till IFK Göteborg. Vi kan ju inte vara en "Brommapojkarna"-klubb, där vi föder, förädlar och slipar talanger för att sedan bara skänka bort dem till andra så kallade "toppklubbar" som Örebro. Man blir ju mörkrädd.


Visst, detta är bara en första reflektion av affären, jag har ju ingen aning om vad för andra bakomliggande orsaker till just denna affär. Men med de uttalanden som Håkan Mild ger då tycker jag att det krävs en tydligare förklaring av situationen. Annars skapas det onödiga spekulationer. Håkan Mild är ju en fantastisk ambassadör för Blåvitt och jag gillar honom skarp. Men han är även sportchefen i blåvitt med allt vad det innebär. Jonas Olsson lär ju också ha haft med ett finger i spelet i denna affär. Han borde med rimligtvis kunna ge en förklaring. Så ge oss gärna en utförligare bild, eller i iallafall lite lugn och ro i själen, att Blåvitts linje är den vi alla vill att den ska vara, mot framtida framgångar!

/Johan Spiik

36 kommentarer:

 1. Mycket bra skrivit, kan inte annat än att hålla med! Deras tidigare vision har väl varit att 50% av truppen ska bestå av talanger från egna led, att då släppa loss en av våra största talanger sådär är för mig oförståeligt..

  SvaraRadera
 2. Bra skrivet Johan!

  Tror att största anledningen till att William flyttar är att han ser det bättre för sin framtida karriär att spela i Örebro. Och det förstår jag.

  Är även rätt övertygad om att Blåvitt spelar med samma system och tränare nästa år. Tycker den här övergången späder på det faktumet.

  Hyséns framgångar gör ju att det blir svårare för ungdomarna att konkurrera på den positionen. Och att spela någon annanstans på planen är inget alternativ. Alla ska spela där de presterar bäst. Punkt slut.

  // Alex Stolt

  SvaraRadera
 3. Vemskulle denna fantastiska talang peta? Hysén? Selakovic? Söder? Sana? Pär Ericsson? Stiller? Nej förmodligen inte någon. Han hade blivit femteval i bästa fall. Nej, tänk efter lite. Spara alla lönekronor det går och lägg dom på Antonsson eller en central innermittfältare..

  Vet alla här så mycket om Supper-William att det är värt att sitta och rasa på diverse forum?

  Vad William Atakasashadashjade tycker om Blåvitts sätt att spela fotboll skiter jag fullständigt i.

  SvaraRadera
 4. Du ber alltså Jonas Olsson om en utförlig bild om vad som hänt?
  Ha...
  Haha.
  Haha!
  HAHAHAHAHAHA!

  Den enda utförliga bild som jag tycker JO kan ge i dagsläget är att avgå. Nu.

  SvaraRadera
 5. Ska man spara lönekroner så ska man inte göra det på talanger. Bort med Thomas olsson, Niclas karlsson och Hjalmar som alla sitter på jävligt höga löner iallafall TO och råttan.

  SvaraRadera
 6. Jadu, GOTJO det är knappast 18-åringars lön som gör att vi kan eller inte kan värva Antonsson, det kan jag garantera.

  Vissa tycker att ALLT Håkan gör är rätt, det är ett problem för Blåvitt. Vem blir nästa offer för Druggevärvningen? Jag gissar på Bärkroth till Gais.

  SvaraRadera
 7. Det kan ju vara så att Mild vill göra lite reklam för ungdomsakademin och dess goda kvalitet för att locka till sig kommande talanger.

  William är ju redan borta oavsett vad Mild säger så varför grina i pressen efteråt? Då är det ju bättre att åtminstone försöka använda det till något positivt.

  SvaraRadera
 8. tjänstefel av Mild!

  SvaraRadera
 9. Jag är ingen stor anhängare av varken Mild eller Jonas Olssons 2010. Men jag förstår inte upprördheten över ett tappat femteval som knappt någon sett spela...

  Alla lönekronor skall läggas på förstärkningar, inte truppbreddare..

  SvaraRadera
 10. Det Mild säger, "att ett topplag i allsvenskan vill ha spelare från vår u-trupp är samtidigt ett bevis på att vi jobbar väldigt bra med vår utbildning.".. är bara amatörmässigt! Var är ambitionerna?

  Påtal om "sköna" citat. Var det inte Stefan Rehn som sa något i stil med "vi tränar inte på hörnor, det kan ha negativ effekt på truppen", angående alla insläppta hörnmål i våras.

  SvaraRadera
 11. Jag håller med om en sak, uttalandet av Mild låter väldigt mycket Västra Frölunda IF.

  Men i övrigt, just i detta fall: killen har varit skadad av och till i två år och snubblade in en boll mot fucking BP...vadå stor talang?

  SvaraRadera
 12. Jag var och kollade på säsongens sista träning inför match och jag tycker att William var en av dem bättre. Han petar lätt både Pär och Stiller. Håller inte med om att han skulle vara en femteanfallare.

  En träig gubbe som Stiller, som inte har någon fotboll i sig, får ett tvåårskontrakt, men William bara ettårs... tragiskt. Sella tre år, Thomas fick två. Fan ta dig Håkan Mild. Banta trubben på dem gamla gubbarna som inte håller måttet, som dessutom har allt för höga löner och köp in någon etablerad och låt våra ungdomar utgöra resten.

  Det finns många lovande gubbar på G, som tex Joel Allansson, Robin Alnäs, Sam Larsson, David Johansson och Efe Yildirim. Kommer det finnas plats för dessa spelare längre fram? Eller kommer dessa att förkastas? Jag ser mörkt på framtiden så länge Håkan har makten.

  SvaraRadera
 13. Vaddå allmosa, vi kan och skall inte hålla på alla talanger som vi får fram så enkelt är det. Och i just detta fall talar vi om en spelare vars position redan är "upptagen" av ett flertal andra. Hur man får det till att vara allmosa är för mig en gåta.

  Visst hade det väl vart härligt att "hålla" på alla coming mans, men frågan är ju vilken spelarutveckling de blir genom enbart träning och sitta på bänken.

  SvaraRadera
 14. Vi som följt william sedan han spelade i pojktruppen vet att han är en av de största talangerna i laget. Han kommer bli stor, lycka till i Örebro!

  SvaraRadera
 15. Okej, han har varit mycket skadad, men när de allsvenska tränarna fick lista de största talangerna innan säsongen kom William etta. Etta i hela Sverige! Varför släppa honom och inte låna ut istället? Och vems har sagt att lFK inte spelar 4-3-3 nästa år, om man tittat på spelartruppen så är det denna uppställning som passar bäst

  SvaraRadera
 16. Jag tror Jonas Olsson har skrivit på för ÖSK och tar med sig William dit..."

  SvaraRadera
 17. Joahn Spiik: Är det samma spiik som gjorde lumpen på mkv/depåpluton?

  SvaraRadera
 18. Det skulle ju bli förändringar i truppen, det här var väl den första, vilken av våra andra talanger blir nästa. Allt till förmån för att värva ännu en medelmåtta likt Pär Eriksson!

  SvaraRadera
 19. Hybris. ÖSK var 12 poäng bättre än oss i år, spelar roligare fotboll och har en bättre tränare. Vilken talang skulle inte vilja gå dit?

  SvaraRadera
 20. Vad fick vi för han är ju den stora frågan?

  SvaraRadera
 21. Tror man får läsa mellan raderna. Om man har läst Blåvit gryning så säger Mild där att han som sportchef alltid kommer visa i ett tidigt skede om klubben är intresserad av att förlänga/behålla en spelare. Det var det han var som mest upprörd över själv då han gick till england. Iom att Mild nu valt att inte arbeta för en förlängning eller i ett tidigt skede signalera till spelaren att man vill satsa på honom så var William antagligen aldrig någon hög prio. Att han sedan kallas superunikjättetalang av Aftonbladet får stå för dem. Så enormt dominant har han inte varit.

  SvaraRadera
 22. Anonym 17:23: Rätt dum fråga, har du inte hängt med alls eller? Hans kontrakt var ju utgående och därför fick vi precis NADA..

  SvaraRadera
 23. Jonas O. tycker att William är en bättre spelare än Falsetas, därav måste William bort, enligt Jonas tränarfilosofi.

  SvaraRadera
 24. Det blir kul nästa år när vi tar SM-guld och Örebro återigen är det mittenlag man egentligen är.

  SvaraRadera
 25. Örebro blir av med Porokara,Paulinho och Ajdarevic. Kanske lättare att slå sig in där? Eftersom William är under 23år lär inte Blåvitt bli lottlösa på den övergången.

  SvaraRadera
 26. Dödgrävarfotbollen kommer fortsätta nästa år med Jonas vid rodret!!!Vad fan menas med att skänka bort en av våra talanger till en konkurrent!

  SvaraRadera
 27. Bra gästkrönika!

  Pinsammt av hela vår "lilla" amatörförening IFK Göteborg!

  Det känns som att skutan Mild, Jonas Olsson försöker förvandla oss till en jävla skit-klubb utan ambitionen.


  /J-T

  SvaraRadera
 28. Håkan Mild i all ära med alla blåvita matcher,landskamper mm mm. Det är inte ett PISS värt den dag Blåvitt har tappar FÖR mkt gentemot konkurrenter och sponsorer. Vem vågar yppa Håkan Milds avgång?! Jag gör det. Han är fan ingen helig ko. Skärpning Håkan och styrelsen som har makt att sätta Håkan på bänken i kylan. Så jävla trött på alla håkanrövslickare...

  SvaraRadera
 29. Nog för att jag gärna ser att talanger hellre vill sitta på bänk i blåvitt än spela från start.

  Är dock inne på "GOTJO"s linje.

  Vad har folk för definition på "talang" och "supertalang"

  Om vi vill hålla någon ambitionsnivå överhuvudtaget bör en "supertalang vara en kille mellan kanske 17-20 år som inte bara är med i startelvan utan även framträdande / dominerande. Tycker ni det låter orimligt? Betänk då hur fantastiskt värdelös allsvenskan och svensk fotboll är. Zlatan, Hysén, Källström, Anders Svensson var super talanger. Utav dem har (nästan, Kim halvt) bara en lyckats i europa. Det låter ju orimligt att lilla Sverige ska producera talanger av den digniteten tänker ni? Zlatans karriär åsido, betänk restens karriärer och om det verkligen bör vara en omöjlighet i i-landet Sverige. Våra "super talanger" exporteras norge, danmark och holland. Är det våran ambitionsnivå? Är det toppen av våran produktion?

  Den dagen Sana, P. Ericsson, Söder, Bärkroth, William A, Sebastian Eriksson, Bjärsmyr, Wernbloom, E. Lund, Dyre, Antonsson, Wendt, G. Svensson, Risp vinner champions league, då kan vi börjar snacka om att vi producerat en super talang. Hur ska vi någonsin komma tillbaka till europa om höjden av en "talang" är att gå till örebro? Antar att det är fler där ute som vill se detta, och vägrar acceptera att det är omöjligt!

  SvaraRadera
 30. Det är helt jävla totalt katastrof. Styrelsen, ta eran ansvar!

  SvaraRadera
 31. Haha "Det är helt jävla totalt katastrof. Styrelsen, ta eran ansvar!"

  In Mild We Trust!

  SvaraRadera
 32. Precis!!

  In Mild We Trust!

  Köp säsongskort era fjortisar istället för att vara här & leka gnagare!

  SvaraRadera
 33. Tyvärr är Håkan Mild det sämsta som hänt Blåvitt. Man kan likna honom vid sossarna, vill väl men är helt ur tiden och extremt omodern...

  Ju fortare vi blir av med honom desto bättre. Sedan han har fått lite tid på sig och inte förvaltat sin föregångares arv har allt gått åt helvete.

  Blåvitt är nu snart en klubb med samma ambitioner som Gefle och en klubb som ser upp till Örebro...

  SvaraRadera
 34. Varför inte vrida tillbaka klockan 1 år, eller varför inte bara 9 månader. Då var Blåvitt nästa mästare, hyllade av alla för sitt sätt att ta fram talanger, låta dessa talanger spela. Kort och gott framtidsklubben i Sverige.

  Skulle detta ha ändrats totalt på så kort tid? I don't think so. Beskrivningen av Blåvitt var antaglien inte nyanserad för 1 år sedan, men det är rätt många av oss som borde vara mer nyanserade nu också.

  SvaraRadera
 35. Sluta grina över att ett femteval sticker, det är ju ingen ny Messi eller Zlatan vi går miste om. Om W var en sådan supertalang skulle Mild kontrakterat honom för minst ett år sedan. Allt för många har en övertro på ungdomsakademier, se på United exempelvis, de spelar fortfarande med Scholes, Giggs o Neville trots att de satsar enormt mycket mer på ungdomslag än blåvitt. Vilka superspelare har dom fått fram sen dess? Darren Fletcher? Nani, Ronaldo mfl har ju köpts in i övre tonåren, liksom våra bästa (Berg, PW, Bjärs, Gurra, Risp m fl) En god scoutverksamhet är betydligt viktigare än att lägga miljoner på att fostra 7 års ålder.

  SvaraRadera
 36. Det finns nog en del mellan raderna i Håkan Milds uttalande, som alltid.

  Uppenbarligen var inte Blåvitts bild av William och Williams bild av William densamma. Och eftersom han stod utan kontrakt så blev det en förhandlingsfråga, och dessa förhandlingar gick inte i lås, eftersom ÖSK:s bild av William stämde bättre överens med Williams bild av William...

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.