2010/11/19

Bara 10 procent av fansen har förtroende för Olsson

SUPPORTERMAKT. Under säsongen 2010 har en vild debatt rasat om tränarfrågan i IFK Göteborg. Den katastrofala säsongsinledningen tvingade sportchef Håkan Mild att agera - men inte så som de flesta hade trott. Han spräckte tränarduon Stefan Rehn och Jonas Olsson, genom att degradera Rehn.

Sedan dess har det återkommande supporterkravet om tränarnas avgång ventilerats bland gästkrönikor, analyser och kommentarer både här på BaraBen.com men även i den övriga blåvita debattsfären. Därför höll vi på BaraBen.com under en dryg veckas tid i november en läsaromröstning för att ge en bättre bild av supportrarnas inställning till föreningens nuvarande A-lagstränare.

Här är siffrorna från BaraBens läsarundersökning (Antal röster inom parantes):

Frågan som ställdes var:
Vilket förtroende har du för Jonas Olsson?
Väldigt stort: 2 procent (22)
Stort: 8 procent (89)
Lite grann: 26 procent (270)
Knappt något: 30 procent (318)
Inget alls: 32 procent (329)

Eftersom över 1 000 personer har röstat kan detta anses som en mycket trovärdig undersökning av supportrarnas åsikt i frågan. Det finns visst bortfall i att en del andra supportrar än blåvita har röstat - eftersom vi inte har någon spärr mot att andra lags fans läser eller deltar här - och även en viss risk för minimalt "fusk" i och med att väldigt irriterade eller väldigt sympatiserande människor kan rösta från flera olika IP-adresser.

Men kontentan är i vilket fall som helst att det här är en svidande supporterkritik mot IFK Göteborg. Kamratgårdens hantering av säsongen 2010 och framför allt mot tränarens hanteringen av A-laget har ett väldigt svagt stöd bland supportrarna. Den största kategorin av röstande är de som inte alls har något förtroende för tränaren över huvud taget, 32 procent - nästan 15 gånger fler (14.95) än de som har ett väldigt stort förtroende för tränaren.

Samtidigt placerar sig 88 procent av supportrarna på en åsikt från "lite grann" till "inget alls". Det vill säga att drygt nio av tio BaraBen-läsare visar svalt eller inget stöd till den nuvarande huvudtränaren i IFK Göteborg. Om mitten-alternativet i stället läggs med på den positiva sidan av skalan så får de som uttrycker sympati från "lite grann" till "väldigt stort" bara 36 procent av sympatierna. Slutresultatet blir en övervikt mot den negativa sidan med hela 52 procent av supportrarna.

En våg av kritik mot IFK Göteborg som blir svår att ignorera.

Oavsett om Håkan Mild - precis som han verkar - är helt inställd på att ge Jonas Olsson ett fortsatt förtroende, så har redan supportrarna en extremt skeptisk inställning till hans arbete. Detta innebär naturligtvis att IFK Göteborg kan gå in i säsongen 2010 med en färdig frustration som ligger och bubblar under ytan bland medlemmar och supportrar. Det innebär naturligtvis att pressen på att prestera på både försäsongen, men sedan även i Svenska Cupen och Allsvenskan blir enorm.

Alltså värre än den brukar vara hos segertörstande Blåvittsupportrar.

En modig och självsäker ledare säger i det läget att han skiter i kritiken. Han tror på sin vision om fotbollen och laget. Problemet för den typen av ledare är att han själv riskerar att bli avsatt - om inte resultaten lever upp till inställningen. Här står IFK Göteborg, men även sportchef Håkan Mild, inför en gigantisk utmaning. Efter fiaskosäsongen 2010 kritiserar en enorm del av supporterskaran tränarens arbete och en stor del av dessa vill även se tränarens avgång.

Det kan bli ett väldigt tungt ok att ha på sina axlar när en ny "fräsch" säsong skall inledas. En eller två förluster i början av Allsvenskan kan vara allt som krävs för att supportrarna blir helt vansinniga och ställer krav om både tränarens, men även Håkan Milds och styrelsens avgång. För de som är ansvariga i slutändan måste naturligtvis stå sitt kast och försvara de beslut som tas. Även beslut som att låta en skarpt kritiserad tränare få sitta kvar - trots ett totalt fiasko i ligan 2010.

Om Jonas Olsson tränar IFK Göteborg i april 2011 krävs en serie av segrar i början av säsongen. Dessutom krävs det en rätt så offensiv och vågad coachning, annars riskerar vi att hamna i precis samma situation som under 2002 - där supportrarnas frustration till slut exploderar i vansinnesdåd och regelrätta hot. Det är en utveckling som knappast är svår att förutspå i dagsläget. Men det är ännu värre om de med ansvar inser att samma situation kan ligga nära till hands, men skiter i att förebygga det.

Pressen på Blåvitt inför säsongen 2011 är den absolut största i modern tid.

58 kommentarer:

 1. Jaha, och har Blåvitt bara ca 1000 supportrar? Kvällsblaske journalistik.....

  SvaraRadera
 2. Vad jag vet så har redan Jonas Olsson tränat i april 2010 och vi såg ju det gick ;)

  SvaraRadera
 3. Anonym 14:45/ Vad yrar du om? 1000 personer är även gränsen som stora opinionsinstitut som SIFO använder som gräns för trovärdiga undersökningar. Du menar då att Baraben bör ha ett större urval än vad man har när man gör opinionsundersökningar inför riksdagsval? Yttra dig inte om du har noll koll.

  SvaraRadera
 4. 14:45
  Du har inte koll! Du vet ingenting!

  (för att citera Lagrell)

  SvaraRadera
 5. Anonym 14:45/ Och hur dum i huvuet är inte du på en skala? Om man gör en opinionsundersökning brukar man inte fråga SAMTLIGA vad de tycker, det kallas en folkomröstning. I en opinionsundersökning frågar man en stor grupp människor vad de tycker, för att få en indikation om vad alla tycker. 1000 är extremt många Blåvittsupportrar, MYCKET fler än vad exempelvis opinionsundersökningar gör angående riksdagsval. Då har man 1000-2000 personer av HELA BEFOLKNINGEN för att ge en indikation. Så Barabens undersökning är en mycket bättre indikation på vad blåvita tycker än vad folk tycker inför ett riksdagsval...

  SvaraRadera
 6. Haha, anonym 14:45, ursäkta - men din kommentar är bara för ogenomtänkt för att kommenteras. Snälla, tänk efter före nästa gång.

  SvaraRadera
 7. 19/11/10 14:45
  AVGÅ!!

  SvaraRadera
 8. Bra skrivet. Inte bara kommer det bli en tuff press på blåvitt och ledarstab. Om JO är kvar och resultat uteblir så finns även risk för publikbortfall ganska omgående.

  En ny tränare å andra sidan skulle entusiasmera supportrar oc öka mediaintresse, vilket säkerligen skulle leda till mer publik och ett större tålamod för initiala motgångar säsongen 2011.

  SvaraRadera
 9. Kanske är det så, att ett slutgiltigt sammanbrott är det vi behöver för att utrota den dumsnälla sossefotboll vi valt att permanenta, oavsett hur spelet förändrats runtomkring oss. Kanske behöver vi åka ur en gång för alla för att tvingas bygga ett effektivt grundspel som dessutom tillåter variation när moståndet förändras. Jag tycker vi har haft tendenser till sådant flexibelt spel (2007 t.ex), då vi stundtals rullade ut motståndare rätt bra, oavsett matchbild. Men det är som att minsta motgång eller osäkerhet får oss att överge allt tänkande och gå tillbaka till vår reptilhjärne-/stenåldersfotboll, en fotboll som de flesta lag idag lärt sig att försvara sig mot.

  Jag vill inte att vi åker ur, det vill jag förtydliga, men jag anser det nödvändigt att vi på nåt sätt möter vår ambition att bli/vara ett topplag med att faktiskt lägga om till ett sådant spel. Att ignorera sjukdomen gör inte att den försvinner. Även om vi är Blåvitt.

  Se på öis. Nu är de visserligen extremt illa ute. Men poängen är, att de inte hade nån nytta av att vara Sveriges äldsta förening med x antal guld. När ens spelide exponerats för vad den är, och man ändå klamrat sig fast vid den år efter år, då tar det förr eller senare slut. OM (jag säger om) de kommer tillbaka till eliten, så kommer det bero på att det gamla öis gått upp i atomer och man byggt ett nytt öis som är rustat att möta 2000-talet.

  Vågar vi bygga det nya Blåvitt, eller ska vi stå på däck medan båten sjunker och beundra den vackra solnedgången?

  SvaraRadera
 10. Frågan är ju om de 1000 som svarat är representativa för de blåvita supportrarna eller om Barabens publik är en viss sorts supportrar som egentligen inte avspeglar hur verkligheten ser ut på läktarna och i de blåvita hemmen? Jag själv skulle tro att den typiske baraben läsaren är mellan 22-35 år gammal och kanske lite argare än den typiske supportern är. Jag kan ha fel visst, och det finns givetvis undantag men bara för att 1000 personer svarat betyder det inte att det är godtagbart som jämförelse med tex en SIFO undersöknings resultat.

  SvaraRadera
 11. Jag tror absolut på undersökningen om att Olsson har ytterst vagt stöd.

  Om vi belyser det som föregående precis tog upp, om målgrupp och vilka det är som läser denna sida.

  Jag utgår från att de flesta är klackfolk och LS.
  Det finns en speciell jargong och mentalitet på dessa sektioner, där man tidigt vill ta till drastiska åtgärder.
  Tror faktiskt att om vi hade genomfört en undersökning på familjeläktaren hade det sett annorlunda ut.

  Är jag helt ute och cyklar med denna tanke?

  Personligen anser jag att han sa avgå/få sparken omedelbart. Finns inget mer att få ut av den mannen, Så Jonas, om du läser det här - Ta ditt ansvar för blåvitt och avgå!

  / Martinez

  SvaraRadera
 12. Jag tror att IFK kommer tappa mycket publik och årskortsinnehavare kommande säsong 2011.Detta då man inte byter tränare.
  Lyssna på era supporters(kunder)för annars kan det gå illa då vi ändå måste vara en viktigare grupp för er än sponsorer m.m

  14:45>>Har du stora studieskulder?

  SvaraRadera
 13. Martinez>>> Du har en poäng i det du skriver men jag är tveksam till om sittplatspubliken eller familjeläktaren skulle förändra resultatet markant. Detta missnöje finns i alla led. Vem kan vara nöjd med Jonas Olsson???

  SvaraRadera
 14. Jonas Olsson måste bort redan nu, vi har inte råd att vänta tills han gör samma gamla misstag under första halvan av nästa säsong. Visst, då kanske han får sparken till slut, men då är även den säsongen körd och ytterligare ett år har försvunnit för våra talanger.

  SPARKA OLSSON!

  SvaraRadera
 15. Klart vi har dåligt förtroende för tränaren när vi slutar bajss-jua i tabellen

  SvaraRadera
 16. Levande Sittplats2010-11-19 16:58

  anonym 15:19/ Du är ju helt ute och cyklar med ditt fjanteri om "sosse-fotboll", då det vi INTE gör i dag är att spela vår klassiska sosse-fotboll som gav oss två epoker av Europa-framgångar på 80- och 90-talen. Hela problemet är ju att de INTE spelar "sosse-fotbollen" utan försöker köra nåt modernt 4-2-3-1 system som vare sig spelarna passar till eller ledarskapet håller för. Med klassisk 4-4-2, två defensiva mittfältare, två yttrar och en target + en djupledsspringare är det man saknar.

  Och DET är sossefotbollen vi spelat under hela epoken när vi var en stormakt i Europa.

  SvaraRadera
 17. Stavfelsnisse2010-11-19 17:28

  Frankie,

  på raden "Slutresultatet blir en övervikt mot den negativa sidan med hela 52 procent av supportrarna."

  menar du förstås 62 procent.

  SvaraRadera
 18. Baraben har haft en intressant utvecklig senaste veckan och börjar mer o mer likna se&hör. Först det fatala misslyckandet med att väcka debatt genom Lagrellvideon där man snarare lyckades få till en motdebatt hur fan en krönikör från en rätt seriös blogg kan skämma ut sig så otroligt. Nu denna "mycket trovärdiga undersökning" som jag tror iofs är ganska speglande överlag hur supportrarna tycker men där man ändå ska blanda in massa sensationsrubriker. De som röstat tillhör nästan alla en rätt snäv urvalsgrupp med mycket yngre mer "engagerade" supportrar. De äldre supportrarna utgör en majoritet av våra fans och de kanske inte alls är lika konjunkturkänsliga som de röstande här - vem vet. Oavsett så börjar jag iaf störa mig på hur ni ska väcka sensation utan att ha starka grunder för det.

  I vart fall håller jag fullständigt med om att JO bör lämna sin post och det går att lösa rätt smidigt på årsmötet om folk går dit och voterar.

  SvaraRadera
 19. Avgå Olsson!

  SvaraRadera
 20. 1-3-2-7 Talar ändå sitt tydliga språk.

  SvaraRadera
 21. Bra text!

  Jonas Olsson måste avgå/sparkas.

  Det var ju inte så att man såg några tendenser påväg uppåt under slutet av denna K A T A S T R O F säsong!

  Om det skite sig i början av 2011 och Jonas sitter kvar, så kan det spåra ut rejält.

  /J-T

  SvaraRadera
 22. @17:35
  Håller med till punkt och pricka!

  Jag är dessutom redo att ge honom en chans till, nästa säsong.

  SvaraRadera
 23. Håkan du borde inte underskatta supportrars makt, ska bli intressant att se hur du agerar när hoten och våldsincidenterna kommer pga att du sitter på dina höga hästar och skiter i oss som är hjärtat i föreningen.

  SvaraRadera
 24. Anonym 20:38, så Håkan ska böja sig för "hot och våldsincidenter"?

  Är vi AIK eller?

  Är man "hjärtat" i föreningen så ägnar man sig naturligtvis inte åt sånt. Är det verkligen så svårt att förstå?

  Och tror du verkligen att Håkan läser detta? Och om han mot förmodan skulle göra det, tror du han bryr sig om ditt jiddrande? Nej, naturligtvis inte.

  SvaraRadera
 25. Buffon/ Poängen är att Blåvitt borde lära sig att förstå sina supportrar och deras krav. Utan supportrarna finns inte Blåvitt, i alla fall inte som elitlag. Då måste man undvika situationer som den 2002, annars gör man inte sitt jobb som man ska. Det är vad som står, vilket alla som läser vad som faktiskt står ser.

  Sedan är du bra naiv om du tror att inte samtliga på Kamratgården läser Baraben.com.

  SvaraRadera
 26. Frankie: Hade seriös statistik varit så enkel som att rakt av fråga 1000 pers på godtyckligt ställe, så hade SIFO mfl. kursat direkt.

  Det krävs enormt mycket mer arbete med att få ett representativt urval innan frågan ställs. Att ställa frågan/frågorna på ett neutralt och icke-ledande sätt är förstås främmande begrepp för dig?


  Resultatet kan givetvis vara rätt, trots att metod och kunskap om statistik saknas.

  Försök att ha lite respekt för saker du inte begriper, tack.

  /Garotta di Marulk

  SvaraRadera
 27. Men gör något istället för att lipa pojkar. Vissa visade sitt missnöje under en träning för ett tag sedan. Enkelt att trycka på "inte alls"-alternativet. Vi är stygga på flera sätt men är fan svärrjes mest snälla anhängare i avseendet att vi inte får bort de i föreningen vi inte har förtroende för. Lundin glömd.
  kamm aan!

  SvaraRadera
 28. Anonym 22:58, kan inte du berätta lite närmare om hur man går till väga när man får bort folk man inte gillar ur en förening?

  Är så nyfiken.

  SvaraRadera
 29. Du är nyfiken, vad fint.

  Kräv avgång under match.

  SvaraRadera
 30. Du är för skön Franke. Tack. Du har gett oss väldigt mycket Blåvitt. Fortsätt!
  15:03.
  /Jag älskar Franke.

  SvaraRadera
 31. Du är för skön Franke. Tack. Du har gett oss väldigt mycket Blåvitt. Fortsätt!
  15:03.
  /Jag älskar Franke.

  SvaraRadera
 32. JO ska vara kvar om han har spelarnas förtroende. Om han inte har det måste han bort.

  SvaraRadera
 33. Ska det här presenteras för Mild eller någon annan på kamratgården? Tycker att det skulle vara på sin plats att visa supportrarnas hållning i frågan. Behöver inte vara en presentation modell Sparven men ändå något för att visa vad vi tycker.

  Bra artikel!

  SvaraRadera
 34. För faan!

  Vad är bäst för Blåvitt?

  En jävla cirkus a la Solna eller lugn och ro?

  Vad är det som gör oss änglar lite finare och bättre än andra supportrar?

  Vad kommer hända efter eventuellt tränarbyte?

  Hur länge har nästa tränare på sig att nå framgång?

  Vad är din roll som supporter/gnällspik?

  Vad vet du egentligen om fotboll?

  SvaraRadera
 35. Anonym 20/11/10 00:06.
  Tack för att du gav litteraturpiset åter till Göteborg. Är det ok om jag använder dina radmatningar i min CV?
  Byfå'nn, lägg ner "kan inte du berätta lite närmare"

  hata gajs

  SvaraRadera
 36. bla bla bla snark snark snark

  SvaraRadera
 37. Tycker du radbrytningen är det mest intressanta så lär det vara du som är gaisarn! PAJAS!

  SvaraRadera
 38. 00:06>> WORD!

  Finns för många som vill va & ha det som i solna.

  "Vi måste visa mild detta, vi är supporttrar", skitsnack låt BLÅVITT sköta detta själva.

  Tror ni att dom är nöjda med säsongen?

  SvaraRadera
 39. Borde det inte stå "10% av BaraBens läsare"? Eller har BaraBen fått hybris och tror sig representera alla fans?

  SvaraRadera
 40. Folk verkar naturligtvis inte veta hur man gör en undersökning, bara för att svarsantalet var ungefär lika stort i en Sifo betyder det naturligtvis inte att denna undersökning är representativ.

  Aftonbladet får ju inte över 20 000 svar på deras omröstningar ganska ofta, det gör dem inte mer representativa för svenska befolkningen eller ens de som har röstats åsikt i frågan.

  Tycker det är löjligt när Baraben går ett steg längre och försöker efterlikna den kvällstidningsjournalistik de ofta säger sig hata.

  Dessutom har Frankie tolkat resultatet som fan läser bibeln.

  Sedan slår ju alla inkompetenta kommentarer allt, outbildade personer som försvarar Baraben med näbbar och klor.

  Baraben gör mycket bra, men att slänga upp krigsrubriker om en meningslös poll, som inte säger ett skvatt tycker jag man kan låta Aftonbladet göra.

  SvaraRadera
 41. Zid: Ja för det gör dom ju jättebra, vill du sitta tyst och snällt och se på när Faltsetas spelar högerytter nästa säsong, varsågod! Jag tänker inte göra det.

  När vi pissar bort en av allsvenskans bästa trupper genom pajascoaching och slutar på 7:e plats i tabellen känns det inte som läge att fortsätta köra på i samma spår med en tränare som har fler bortförklaringar än ideer för att förbättra spelet och motivationen.

  Sen är det väl inget fel i att detta når Mild, bara för att man är kritisk och framför åsikter så betyder ju inte det att man ska kasta brandbomber och kräva kvartssamtal.

  SvaraRadera
 42. Att siffrorna skulle vara helt irrelevanta köper jag inte. Sedan är de inte så represenatativa som vissa baraben journalister vill hävda. Men att det finns ett stort missnöje med Jonas och hans inställningsfotboll är jag helt övertyga om. Det tycker jag stöds av mitt personliga intryck där supportrar i alla åldersgrupper suckar djupt när man diskuterar tränarfrågan. Om Jonas inte lyckas i början av nästa säsong tror jag vi kommer se liknande reaktioner som 2002..... BYT UT JONAS NU!

  SvaraRadera
 43. Frankie, du är tamme fan okunnig när det gäller statistik.
  10% av barabens läsare är INTE samma sak som 10% av Blåvitts fans.

  Däremot har du rätt i pressen som [du skapat] skriver om mot JO. Till hjälp har du haft kvasistatistik och ordbajseri. Och det är under all värdighet. Speciellt din.

  SvaraRadera
 44. Sorry, men måste rätta mig själv.
  10% av de som röstat är inte ens säkert att det är 10% av Barabens läsare, vilket innebär att Frankies post bara är ordbajseri och extremt lite fakta.

  SvaraRadera
 45. Garotta di Marulk- Och på vilket sätt skulle vår fråga vara ledande?

  /En snubbe som varit anställd på TNS-Gallup i två år, men naturligtvis inte har nååååågon som helst aning om hur opinionsundersökningar går till.


  Spånken- Det är inte tio procent av BaraBens läsare, det är tio procent av Blåvitts fans om man ska räkna så. 10 000 i snitt på Gamla och 1 000 som röstar här, är en på tio. Det kan jämföras med när SIFO mfl gör en undersökning med (förvisso urval av) 1000 personer på NIO MILJONER människor och anser det vara statistiskt säkert. Så nu kanske du borde ta och tänka till lite innan du yttrar dig. Men felmarginalen på en sådan undersökning blir avsevärt större än den rimligtvis är i våran, med tanke på den mycket mindre målgruppen - urval eller ej.

  Men om du hade läst vad det faktiskt står så är det en av tio personer som röstat som avses, alltså att tio procent av BaraBens läsare - det vill säga Blåvittfans - som anser att de stöttar tränaren.

  Men det är klart, om man inte gillar utfall av omröstningar kan man ju alltid ägna sin tid åt att försöka smutskasta undersökningen - snarare än hantera resultatet.

  Den som tror att BaraBens omröstningar har sämre hållbarhet av Blåvitt-fans åsikter än vad vanliga opinionsundersökningar har av hela samhällets, har helt enkelt noll koll om vad de snackar om.

  Men om man har attityden "Blåvitt ska alltid tokhyllas vad de än gör", så spelar det ingen roll om man lägger fram statistik eller argument, de kommer alltid att följa upp det där med "öh va e detta för skit, Blåvitt é alltid bäst."

  SvaraRadera
 46. Frankie sa..."Det är inte tio procent av BaraBens läsare, det är tio procent av Blåvitts fans om man ska räkna så."

  Och du är givetvis hundra på att alla som röstat är blåvitt-fans?

  SvaraRadera
 47. Anonym 21:03/ Ett sjukt avancerat tips, läs artikeln innan du lägger in idiotkommentarer:

  "Eftersom över 1 000 personer har röstat kan detta anses som en mycket trovärdig undersökning av supportrarnas åsikt i frågan. Det finns visst bortfall i att en del andra supportrar än blåvita har röstat - eftersom vi inte har någon spärr mot att andra lags fans läser eller deltar här - och även en viss risk för minimalt "fusk" i och med att väldigt irriterade eller väldigt sympatiserande människor kan rösta från flera olika IP-adresser.

  Men kontentan är i vilket fall som helst att det här är en svidande supporterkritik mot IFK Göteborg."

  SvaraRadera
 48. Baraben är en stor sajt, stor i meningen många besökare. Man kan därmed bilda opinion med en hel del pondus. En undersökning i högermarginalen ger inte det faktaunderlag som du Frankie gör gällande i ditt inlägg. Det drar ner på din och Barabens trovärdighet.
  Tro inte annat...

  SvaraRadera
 49. Spånken/ Hahaha, "barabens trovärdighet sjunker" har gnäll-maffian sagt sedan dess start. Ändå levererar de år in och år ut. Och vad gör gnällmaffian? GNÄLL GNÄLL GNÄLL...

  SvaraRadera
 50. Att efterfrågan på substans och nogrannhet med fakta i Barabens skriverier uppfattas som gnäll är la snarare ditt problem och anledning till att du troligen letar efter Götaverkens personalavdelning för att söka jobb. Lycka till!

  Mina påpekanden är för att Baraben ska bli bättre, på precis samma sätt som Barabens granskning av IFK Göteborg är för att föreningen ska hålla sig på tå. Frankies post denna gång är ordbajseri och respektlös.

  SvaraRadera
 51. Frankie - får man fråga vad du jobbade med under din anställning hos TNS/Gallup?

  För att göra ett urval representativt så innebär oftast att ett större urval innebär en mindre felmarginal. Detta gäller då slumpen avgör vilka som deltar i undersökningen. Om man tror att slumpen innebär att alla Blåvittsupportrar har samma chans att delta i denna undersökning så kan man hävda att urvalet är representativt. Däremot är det ju, som någon nämner, inte alla som läser Baraben.

  Ett urval ska representera en tänkt population och populationen i detta fallet kan endast vara Barabens läsare. Annars har ni samma resonemang som att man skulle lägga ut en poll på Miljöpartiets sida (nu överdriver jag såklart) och sedan generalisera resultatet till att gälla för alla partier.

  SvaraRadera
 52. Naturligtvis har en webbundersökning där man inte kan veta vem som har svarat på frågan/frågorna noll och intet värde. Det är väl helt självklart. Sedan är det fullt tänkbart, t o m högst sannolikt, att en KORREKT genomförd opinionsundersökning bland Blåvita fans skulle ge ungefär samma utfall. Men att dra de slutsatser som har gjorts utifrån pollen på baraben är inte hållbart eftersom metoden är så bristfällig. Mot den bakgrunden är det kort och gott rätt övermaga att klämma ur sig:

  "Den som tror att BaraBens omröstningar har sämre hållbarhet av Blåvitt-fans åsikter än vad vanliga opinionsundersökningar har av hela samhällets, har helt enkelt noll koll om vad de snackar om."

  SvaraRadera
 53. Om Blåvitts publik på Gamla Ullevi är ungefär likadant sammansatt som besökarna på Baraben är så är Barabens undersökningar faktiskt mycket trovärdigare än opinionsundersökningar generellt.

  Krävs inget geni för att förstå sig på den ekvationen:
  1 på 10 röstar på baraben, men väljer själva att rösta
  1 på 10 000 röstar på Aftonbladet.se (väljer själv) eller i SIFO (utvalda) och där presenteras det som en åsikt som är representativ för hela Sverige.

  Känns som att en del lallare i kommentarerna här tror att de är matematiker, är det Jonas Olsson och Håkan Mild som hänger i kommentarerna...?

  SvaraRadera
 54. anonym 10:08/ Ditt "alla läser inte baraben"-argument är precis samma sak åt andra hållet: alla har inte telefon/telefon listad/hemligt nummer/står på spärrlista och har kontantkort. Exakt samma utfall på de två argumenten, faktiskt.

  SvaraRadera
 55. Anonym 13:57 - jag skrev ju inte hur man skulle göra urvalet istället. Det finns andra sätt än att gå efter telefonlistor.

  Nästan alla supportrar bor ju någonstans så vanlig post kan ju komplettera telefonlistor om man ska göra ett större slumpmässigt urval. För att göra detta krävs dock att man tydligt definierar vad en supporter är vilket inte är helt lätt. Därefter får man tänka sig hur man kan skapa eller använda någon typ av lista att gå efter då man slumpar ut de som ska ingå i undersökningen. Efter detta kan man kontakta dem på lämpligt sätt.

  Barabens barometer är ett bra sätt med tanke på att man knappast vill lägga ner några större resurser på att skapa ett representativt urval men man ska då inte hävda att resultatet är representativt för alla supportrar!

  SvaraRadera
 56. Jag ser inget fel i att göra en undersökning likt den som gjorts, men man ska ta det för vad det är och inte tro att man gjort någon seriös opinionsmätning.

  Angående frågornas utforming så ville jag bara påpeka att även det kräver lite förarbeteoch analys, vilket jag betvivlar att någon gjort.

  /Garotta

  SvaraRadera
 57. Matte för nybörjare:

  Väldigt stort: 2 procent (22)
  Stort: 8 procent (89)
  Lite grann: 26 procent (270)
  Knappt något: 30 procent (318)
  Inget alls: 32 procent (329)

  Stämmer påståendet (och rubriken) "Bara 10 procent av fansen har förtroende för Olsson"?

  Låt oss titta:
  2 + 8 + 26 + 30 = 66

  10 är inte lika med 66. Alltså: påståendet (rubriken) är felaktig.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.