2010/11/17

I dagens godispåse hittar vi...

GOTT OCH BLANDAT. Som jag har väntat, nu är det dags, äntligen är det träningslandskamp igen! Inget får mig att gå igång så mycket som att se landslaget spela en betydelselös vänskapsmatch. Sällan känns mina byxor så tajta som vid tanken av att slå mig ner i tv-soffan och se 22 spelare som alla gör sitt yttersta för att inte få ett blåmärke. Själv kan jag knappt bärga mig tills jag får se en klasspelare som Alexander Gerndt springa in på planen i den blågula dressen, vilken upplevelse.

Somliga av er har svårt att uppfatta ironi och sarkasm i textform har jag förstått, ovan har ni ett exempel på hur det kan se ut. Så enbart för att förtydliga det för er så; FAN VAD JAG HATAR LANDSKAMPER! Föresten, landskamp? ”kamp?”, om det är något historien har lärt oss så är det väl att sådana här matcher blir allt annat än någon kamp. Bara jag som låter bli att zappa in TV10 ikväll?

På tal om kamp kommer jag osökt in på nästa punkt. Det rapporteras nu om att blåvitt spanat in två isländska mittbackstalanger. Samma isländska fotbollssajt som nyligen skrev om Maccabi Haifas återfunna intresse för Ragnar Sigurdsson skriver nu att blåvitt följer Jón Gudni Fjóluson och Elfar Freyr Helgason. Den sistnämnda för närvarande i Breidablik som är nykrönta ligamästare, har nyligen provspelat för Reading och AEK Aten sägs också vara intresserade av honom, så även… Helsingborg? Fjóluson har enligt uppgift attraherat så väl Bayern Münchens som PSV Eindhovens intresse.

Det lär alltså inte bli en lätt match att övertyga islänningarna om att välja IFK Göteborg om ovannämnda lag visar seriöst intresse. Det om något kommer bli en kamp. Men det som talar till ”vår” fördel är i så fall att Skandinavien är ett rimligt steg för dem. Både Fjóluson och Helgason borde inse svårigheten i att ta en plats i en storklubb i Europa redan nu.

Så nu befinner vi oss i en prekär situation:

• Ragnar vill vidare och ska vi få någorlunda acceptabel summa är det i vinter vi ska sälja.

• Turunen trivs i Trelleborg och om skåningarna själva får bestämma så spelar ”Muki” på Vångavallen även nästa år.

• Kalle har tröttnat på Gamla Ullevis obekväma bänk och får han inga intentioner på att JO är villig att satsa på honom kommer han söka sig någon annanstans. Knappast något man kan klandra honom för, speciellt inte när det dessutom ska finnas flera intressenter.

• Carlssons kontrakt går ut och han har själv uttryckt sitt intresse för att ”flytta hem” till Sthlm.

Men var är det här för islänningar då? En snabb sökning på nätet säger oss följande:

Elfar Freyr Helgason, 21 årig mittback, ordinarie i sitt klubblag och har 4 U21-landslagsmatcher på meritlistan. Utöver AEK Aten och Reading så sägs Nordsjälland och Lilleström studera honom under lupp. Under en reservlagsmatch med Reading förra veckan ådrog han sig en lättare skallskada vilket gör att han kommer ta det lugnt dem närmsta dagarna. Men den 30:e november startar blåvitt upp träningen igen, och Håkan Mild bekräftar att förmodligen kommer Helguson vara på plats för provspel då.

Jón Gudni Fjóluson, 20 år, blev ordinarie i klubblaget under fjolåret, har precis som Helgason meriter från U21 men även 3 A-landslagsmatcher på resumén. Mittback som även kan användas på det defensiva mittfältet. Om rapporterna stämmer så kan Fjóluson bli en riktig favorit för oss Wernbloom-älskare. Killen ska under provspel med Bayerns u-lag endast klarat sig kvar på plan i 60 minuter, varefter han drog på sig ett rött kort efter att ha satsat alldeles för friskt i några dueller.

Nu återstår det bara att se huruvida dessa herrar blir aktuella för blåvitt eller ej. Jag vet att jag själv kommer försöka ta chansen att se när åtminstone någon av dem provtränar, för att en förstärkning i backlinjen känns i allra högsta grad nödvändig. Speciellt om den fruktade backflykten kommer inträffa.

23 kommentarer:

 1. När har carlsson sagt att han vill flytta hem? Vad jag har läst så vill han stanna men du kanske har nån källa som jag inte känner till.

  SvaraRadera
 2. Hade vi blivit av med Kalle, Turunen, Carlsson och Hjalmar hade jag blivit jätteglad. Håller någon av isläningarna Ragnarklass hade de ju vart kalas. Skulle Ragnar säljas i vinter kanske det även behövs en värvning av en etablerad, erkänt duktig mittback. Hur var det med ryktet ang Peter Larsson till Blåvitt?

  SvaraRadera
 3. Det är förvisso inte på senare tid som han sagt det, men tidigare har det ju ryktats om BP (men frågan är hur aktuellt det nu är med superettan i åtanke?)

  Men frågan jag ställer mig är, eftersom han har ett utgående kontrakt; varför hör man ingenting från Milds håll att behålla honom!?

  Gillar Råttans attityd, en fighter, och även om jag inte håller honom som ett förstaval på mittbackspositionen är det en spelare jag vill ha kvar. Fast jag hade ju önskat att vi kunde satsa mer på Kalle och Turunen också iofs... Det är inte mycket som jag håller med JO om...

  SvaraRadera
 4. På tal om Peter Larsson och Antonsson, när sportsday konfronterade Antonsson om Elfsborgsryktet i dagarna sa han;

  "Blåvitt är klubben i mitt hjärta! Oscar (Wendt) och jag brukar åka över och se dem när de möter Trelleborg och Malmö, senast hade vi med Peter Larsson och Johan Wiland. De var väl inte så förtjusta i Blåvitt, så det blev 2-2 mellan oss...haha."

  Jag tänker främst på det sista där; "De var väl inte så förtjusta i blåvitt" ... tåls att reflekteras över!

  SvaraRadera
 5. Bra Åberg Kalle före Råttan / Gabbe

  SvaraRadera
 6. In Island we trust !!

  SvaraRadera
 7. Man borde fortsatt satsa på Kalle i våras och behållt Risp så hade vi haft en mittbacks lås som hade hållt i många år framöver

  SvaraRadera
 8. Jag tycker vi ska köra hel-isländskt i backlinjen. Det offensiva lämnar vi åt Sebastian Eriksson, Sana och Tobbe.

  SvaraRadera
 9. kan nog vara vettigt med lite nytt...

  SvaraRadera
 10. Kan Kalle verkligen ha tröttnat på bänken redan efter ett fåtal besök på densamma?

  SvaraRadera
 11. Är dom inte från Trollhättan ! då är det totalt ointressant för oss! 2011 Falsetas och Jakobs år!

  SvaraRadera
 12. Turunen verkar vara bra... Har gjort ett bra arbete i Trelleborg och skulle vara intressant att behålla

  SvaraRadera
 13. Äsch, jag ska zappa in på tv10... Fick oddsen 2.2x pengarna på tyskland. Har svårt att tro att man inte kommer dra in lite stålar.

  3.5x pengarna på Holland & Tyskland i en dubbel.

  Lika bra att börja på en grym resebudget tills nästa år ;)

  SvaraRadera
 14. GULD ALEX:
  Jag bad Eijlert Björkman, tränare för IFK Göteborgs U-lag, ge sin syn på Williams övergång till ÖSK:

  "Har faktiskt inte så mycket att säga om detta mer än att önska William lycka till. Det kan inte finnas plats för alla forwards som ju skulle vara i vår A-trupp. Känns lite riskabelt från Örebros sida att signa en spelare på 18 år vars 2 sista år varit kantade av skador. Håller alla tummar för att han får vara hel."

  Kloka ord... Som vanligt!

  Tagit detta från AB... Intressant...

  SvaraRadera
 15. Intressant att man ser Kalle som en spelare att satsa på. Han har inte gjort sådär jättemycket för vår fördel sedan han kom tillbaka. Har man inte tränarens förtroende för att spela matcherna får man väl förtjäna det. Eller? Ofattbart att blåvitt låter honom hållas med sin lön när han inte vill ge något tillbaka.

  SvaraRadera
 16. Köper Blåvitt båda islänningarna så skall jag förnya mitt säsongskort.

  ISLAND ríkir

  SvaraRadera
 17. Jag tror JJ skulle bli en bra mittback, sen finns ju Dyrestam och Azulay. Det är ingen fara på taket gubbar.

  SvaraRadera
 18. Någon som har koll på Azulay, om han är redo att ta steget upp i Allsvenskan?

  SvaraRadera
 19. Alltså, år efter år är det en eller flera islänningar som är intressanta för startelvan... Liksom, ett land med inte ens en tredjedel så många invånare som "Göteborgs storstadsområde" (vad det nu är), hur i helvete kan dom få fram så många intressanta spelare?

  Skall vi inte få fram tillräckligt med spelare av den här kalibern från våra ungdomsled? Var inte det tanken? Och lägga pengarna på lite större värvningar?

  Nu vet jag ju självklart inte hur bra dessa är, men bara grejen att det år efter år är samma visa låter inte riktigt rätt i mina öron.

  SvaraRadera
 20. Därför att svenska spelare "is going soft". DEt har blivit ett gäng jävla pannbandsfjollor och inte krigar på planen. Kolla Gajsarn som vek ner sig direkt när det blev lite tungt.

  Där är islänningarna fortfarande år efter oss. Man kör på.

  SvaraRadera
 21. Upp med Azulay, behåll Carlsson och tack hej till Kalle & Turunen.

  Alla har vi Kalle i våra hjärtan, men man måste prestera också.

  my two cents..

  SvaraRadera
 22. Upp med Azulay, behåll Carlsson och tack hej till Kalle & Turunen.

  Alla har vi Kalle i våra hjärtan, men man måste prestera också.

  my two cents..

  SvaraRadera
 23. Från 'faktaruta' i Expressen: 'Favoritmusik: Ennio Morricone, Fela Kuti, Queens of the Stone Age, Fleet Foxes. Favoritfilmer: Blue Velvet, Schindlers list, Cinema Paradiso.
  Bonusinfo: La nyligen ut ett youtube-klipp med Grateful Dead på Facebook.'

  Värva Helgason!

  Kimmy

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.