2010/11/05

I dag presenteras Kamratgården 2.0

KAMRATGÅRDEN/ANALYS. I dag, vid 10.00 håller IFK Göteborg presskonferens. De ska presentera nya Kamratgården och enligt föreningens egna utsago kring projektet skall det vara (ungefärligt citat) "den största satsningen någonsin i svensk fotboll". På det här området då, för vi förmoda. För i klass med Swedbank stadion i Malmö och nya nationalbanken i Solna lär det ju inte bli direkt.

Inte ens om Blåvitt skulle besluta sig för att flytta upp Kamratgården till en jumbojet som ständigt cirkulerade Göteborg. Med Håkan Mild i cockpit och döpa om vår klubbstuga till "Air force seven".


Hemlighetsmakeriet kring projektet har varit kompakt. Jag har i dag talat med fyra personer inom IFK Göteborgs organisation, två på chefs- eller styrelsenivå, två som jobbar med andra roller inom föreningen - men rimligtvis har kunskap om vad som komma skall denna fredag förmiddag. Att det gäller Kamratgården 2.0 är ingen hemlighet, det har medier rapporterat om i över ett år. Men vad innebär det rent konkret? Vad kommer vi få se som föreningens hjärta om ett par år? Dessa frågor vill Blåvitt inte kommentera över huvud taget.

Enligt en av BaraBens källor ska presentationen på presskonferensen "bli något utöver det vanliga", vilket får oss att tro på antingen färdiga miniatyrmodeller av hur framtidens klubbstuga kommer se ut - alternativt att de ska presentera någon typ av digital inblick i denna framtid. Någonting väldigt visuellt och "färdigt" måste finnas att lägga fram till lokalpressen, för annars kommer Blåvitt att drabbas av en medial backlash som heter duga. Vi har varit där förr med "nyförvärvet" som mynnade ut i en ny sponsor. Den gången var de ilskna supportrar.

Marknadsmässigt vore det bästa om den delen av föreningen inte satt på Kamratgården alls, något jag tidigare varit inne på här på BaraBen. Men jag tror inte Blåvitt är färdigt för det steget, jag tror inte ens att de har en ambition om att separera business-sektionen från fotbollsverksamheten. Men det är något som jag tror är framtiden för en organisation av Blåvitts status och storlek. Men dit kommer vi så småningom. Skynda långsamt, är Blåvitts melodi.

Annars hade vi haft en egenägd arena redan vid millennieskiftet.
Men hur det blev med den saken, det vet vi alla.

Fredagens presentation blir alltså väldigt intressant att följa, inte bara för att det är en viktig faktor i den kommande femårsplan som jag talade om här på bloggen här om kvällen. Det blir minst lika intressant att se om Blåvitt kan leva upp till de förväntningar som de byggt upp hos media, sponsorer och supportrar. Om så inte är fallet - har IFK Göteborg onekligen problem med att leva upp till förväntningarna på sitt eget varumärke, för tillfället. Och det är inte bra för någon av de inblandade.

12 kommentarer:

 1. Får vi till någonting i klass med Rosenborgs anläggning i Trondheim så är jag mer än nöjd!
  Det mest intressanta tycker jag ska bli att få reda på hur man tänkt sig lös finansieringen, om de nu berättar det.

  SvaraRadera
 2. Spännande att se om den kommer upp i Brøndby-klass. Skulle dock vara en högoddsare med tanke på att man inte ens har en uppvärmd fullstor innomhushall med läktare att använda under vinterhalvåret.

  SvaraRadera
 3. Charlesbanan2010-11-05 08:32

  IFK!!
  fan vad kul väldigt nyfiken på allt som sker där uppe på kamratgården. Verkar som det är väldigt mycket i görningen just nu...
  Tro själv det kan vara något med Lasse som forbollsansvarig i någon taktisk mening och hur IFK ska utveckla organisationen samt köp av arenan.

  Vi får se om jag har något rätt men att mycket hände på kamratgården är helt säkert...

  SvaraRadera
 4. Mer info finns på:
  http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/2010/November/IFK-Goteborg-bygger-for-framtiden/

  SvaraRadera
 5. Enligt bilderna på officiella så ser ju det nya byggprojektet jävligt spännande ut.

  Blir nog jävligt bra det här!

  SvaraRadera
 6. Ser fräscht ut!
  Lite intresserad hur området runt själva byggnaden skall se ut med (dvs planerna)

  SvaraRadera
 7. Den fullstora inomhushallen kommer att byggas på kviberg så snart byggtillstånd är fixat, bygget ligger ute på kortedala bibliotek i invänta på protest eller vad man kallar det innan man får godkännt, det kommer bli nya tillhållet för Akademin och skolorna IFK bedriver.

  SvaraRadera
 8. ser bra ut, men varför samlar man inte inomhushall samt alla planer vid kamratgården?

  var är arenavisionerna?

  SvaraRadera
 9. IFK får inte bygga mer i delsjön då det är naturreservat. Sen ska det vara en morot för de yngre spelarna att vilja ta sig till kamratgården.

  SvaraRadera
 10. Riktigt snyggt och helt rätt väg att gå.

  //D-Day

  SvaraRadera
 11. Detta är en fantastisk korkad idé. Fokusera på fotbollsaspekterna av investeringen men skit i dumheter som att det skall vara "en anledig som gör att det är kul att gå till jobbet". Är detta argumenten som Seppo motiverar bygget med så är det bara att fundera över konkurs.

  Sansa er, snälla,. Vi går trots allt inte jätte bra ekonomiskt. Efter den ekonomiska tillväxten på bostad/fastighetsmaknaden de senaste 10 åren så är det lätt att tro att fastighetsbyggen betalar tillbaka sig, men en oändeligt stegrande marknad är naivt att tro att vi kommer att ha. Om marknaden går ner så står vi där utan täcking på lånen och man behöver inte sett lyxfällan för att veta vad det innebär.

  SvaraRadera
 12. anonym 5/11 23:26
  fantastiskt korkat inlägg

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.