2010/11/07

Frankie's minusfemma: Säsongen 2010

FRANKIE'S FEMMA. Eftersom feldgrau strejkar för närvarande sticker jag in med en femma. Men det blir ingen femma som behandlar söndagskvällens kryss mot Gefle, det blir en femma med avsikt att summera den gångna säsongen. Med tanke på de resultat vi har presterat under året så väljer jag att slopa feldgraus koncept med att dela ut poäng och subtraherar i stället poäng. Därmed får ni här för första - och förhoppningsvis enda - gången skåda Frankie's minusfemma. Det här är ingen lista som man bör sträva efter att hamna på, tvärt om.

ALLSVENSKAN 2010, IFK GÖTEBORG.
- 5 poäng. Totalinsatsen - IFK Göteborg som elitförening gör sitt sämsta resultat på många år. Tråkigt nog förväntas detta inte bara stanna vid ett dåligt resultat i Allsvenskan utan även i bokslutet framåt årsskiftet. Vi har på tolv månader gått från att vara en förening mitt i en guldjakt och sanslös hype kring laget till att ha ett halvdussin lag framför oss i serien med rent ut sagt miserabla publiksiffror på de senaste hemmamatcherna.
- 3 poäng. Tränarstaben - Har först gått i stå med laget, för att sedan få nya arbetsuppgifter från sin chef, Håkan Mild. Sedan gick det tillfälligt lite bättre för att åter igen vända mot totalt elände i slutet av säsongen. Faktum är att det är väldigt länge sedan det varit så mycket och en så kompakt kritik från supporterhåll mot hur laget coachas, vilka spelare som får chansen, hur matchcoachingen går till och tränarnas - i slutet tränarens - förmåga att ta till sig av den här kritiken. Blåvitt ha både i inhemska som internationella sammanhang kallats förutsägbart och lättläst, men ingen på Kamratgården tar kritiken på allvar utan viftar bort den lättvindigt. Tränarstaben har det yttersta sportsliga ansvaret för den prestation som A-truppen klarar av att prestera och här har det helt enkelt varit under all kritik i år.
- 2 poäng. Försvarsspelet - Vi gör fler mål och släpper in färre än Örebro SK, ändå kommer de hela tolv poäng före oss i tabellen och hamnar trea - Blåvitt sjua. Detta är skillnaden på "framgång" och medelmåttighet, att inte kunna täppa igen eller avgöra de där täta matcherna. De som avgör framgång eller fiasko. Men generellt sett så har vårt försvarsspel hållit lite högre standard än vad vårt anfallsspel har, trots att många inklusive mig själv var väldigt nervösa för post Kim-eran. Men Sandberg är en framtidsman och kan han höja sin lägstanivå lite ytterligare finns det en grund att bygga på. Adams comeback flyttade ut försäsongens dominant Erik "Järnkaminen" Lund till vänsterkanten vilket även gav honom en skjuss framåt efter en dålig säsongsinledning. Samtidigt är inte Ragnar samma fighter som han var för ett par säsonger och Hjalle mixar helt okay matcher med rena virrpannestunderna.
- 1 poäng. Anfallsspelet - Bara Elfsborg, Malmö och Helsingborg är bättre på att göra mål än Blåvitt i årets upplaga av Allsvenskan. Problemet är bara att det inte finns någon jämnhet i detta, vi exploderar i vissa matcher och öser in mål för att sedan har problem att slå in bollen i öppen kasse från två meter i nästa kamp. Stefan Selakovic är näst bästa assistläggare i ligan, Tobias Hysén är femte bästa målskytt i ligan. Men trots detta är det väldigt tunnsått bakom fixstjärnorna. Det finns helt enkelt inte tillräcklig bredd - speciellt från mittfältet med tanke på vårt femmannamittfält i nio av tio matcher - för att göra anfallsspelet effektivt nog för att döda matcherna. Tragiskt nog har anfallsspelet varit föreningens mest impotenta del under den här säsongen och de eviga skadeproblemen på spelare som Hysén, Stiller, Pärlan och William har gjort att vi inte kommit i närheten av vår egentliga potential. Här måste vi lyfta oss flera klasser om vi avser att vara någonting annat än ett grått mittengäng till nästa säsong.

6 kommentarer:

 1. Fullt rimliga minuspoäng.Två pinnar på de sista tre hemmamatcherna där samtliga dessutom är mot riktigt risigt motstånd är ren skandal.Idag borde man tryckt in så många bollar att stackars åtvid hade haft råd med en uddamålstorsk tom.Man hade även dom att försöka hjälpa samtidigt som man borde haft eget intresse i en snygg avslutning.Helt makalöst att man kan tappa en match mot ett såpass dåligt lag på 45 minuter.Dom såg ju bara ut att knalla runt och hoppas att de skulle få rätt resultat med sig i östergötland.Ska bli intressant att se vad det blir för förändringar nu.Mot guld 2011

  SvaraRadera
 2. Kolla in svenskafans spelarbetyg efter Gefle-matchen. Bisarrt som fan. Jag blev förbannad.

  SvaraRadera
 3. Innan jag lägger mig vinteride tills försäsongen börjar vill jag bara skriva en sak till Jakob Johansson: fan va bra du var idag!! Du var grym i första halvlek. Du har varit bra i tidigare matcher med, men i första halvlek idag visade du verkligen varför du är på plan.

  Jag beundrar att du orkar gå ut och spela varenda match trots all skit du får på nätet. Stå på dig och knäpp varenda gnällig jävel på näsan nästa år!
  (undrar hur många som kommer kommentera mitt inlägg och skriva hur fel jag har ang Jakobs insats. Sorgliga ni är isf).

  Och nu, låt oss lämna den här skitsäsongen bakom oss!!

  Nästa år, då jävlar!!

  SvaraRadera
 4. Nästa år, då jävlar vinner vi allvenskan utan Jakob.

  SvaraRadera
 5. Håller med föregående, nästa år vinner vi utan Jakob. Ponera att Jakob hade spelat i Helsingborg Elfsborg eller Malmö. Han kanske hade spelat en match denna säsongen om alla andra va skadade

  SvaraRadera
 6. Jag är rädd att vårt "långsiktiga tänk" kommer ivägen för nödvändiga insikter och förändringar. I grunden är det ett sundhetstecken att ha en filosofi och tro på den (typ "vi har ett spel och en trupp som vi tror på"), men det är också livsnödvändigt att i vissa lägen kunna erkänna att man tappat fotfästet och att radikala förändringar krävs.

  För att inte sätta fingret på enskilda spelare, så kan jag bara säga att jag hoppas på två stora förändringar framöver:

  1: En mer realistisk fotbollsfilosofi, med större taktisk bredd. I vissa matcher måste vi faktiskt våga (och kunna!) ta taktpinnen och äga spelet. Vi kan inte längre gå ut på plan med tron att allt löser sig för att vi är Blåvitt och tränar mer kondition än andra.

  2: En mer realistisk värvningsfilosofi. Återigen, det är sunt att pusha unga talanger. Men någonstans måste vi börja ställa högre krav på de vi tar till klubben. Se på Elmar. Visst har även han svaga sidor, men det märks ändå att han är en "vuxen" spelare, som vet hur man presterar vecka efter vecka. Vi måste spänna bågen högt och inte nöja oss med att en spelare "visar hjärta" eller "har bra attityd". Vi ska ha (åtminstone ett antal) spelare som är etablerade, med erfarenheter från proffslivet, som är vana vid att skifta spelsätt efter motstånd, spelare som bevisligen klarar av att göra sin gubbe eller bidra med det där lilla extra. Spelare som har en blick för spelet, på en nivå som gör att det blir nästintill omöjligt att bli utmanövrerade av lag som åtvid och tff.

  Det som är sant i affärer är sant här: Man får vad man betalar för, och det har vi lärt oss den hårda vägen. Det kommer att kosta. Ska vi bli ett etablerat lag i Europa måste vi ha åtminstone en stomme av spelare som etablerat sig i europeisk toppfotboll.

  Steg ett är nog tyvärr en tränare som kan skapa och förändra matchbilder.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.