2010/11/03

Den bortglömda andra LPn


MUSIK.
För alla blåvita supportrar är plattan "Änglalåtar" från 1976 med Schytts gammal skåpmat. Icke desto mindre en fin raritet och att inneha ett exemplar på vinyl förpliktigar givetvis alla blåvita skivsamlare. Enligt Wikipedia sålde vinylen drygt 50000 ex efter det att den gavs ut och den klassiska låten "Heja Blåvitt" som härstammar därifrån är som bekant den stora odödliga hiten.

Men dagens musikbloggande på BaraBen handlar inte om denna LPn utan om den bortglömda uppföljaren "Nya Änglalåtar" från 1979 som är betydligt mindre känd.

Häromåret snubblade jag över ett exemplar av just denna platta på secondhand skivbutiken "Mynt & Musik" på Stigbergstorget och blev rätt paff för jag hade aldrig sett eller hört talas om den. Priset var endast en tia men jag gav givetvis inte sken väl i kassan av vilket fynd jag hade gjort ifall priset då hade justerats upp.

Jag frågade mig sen runt lite i bekantskapskretsen bland hyfsat jämnåriga musikkunniga blåvita men ingen fattade vad jag snackade om för en andra vinylskiva. En snubbe trodde dock att han hade sett den hos hans brorsas äldre polare eller något sådant men frågan ställdes på Järntorget kl 0345 en fredagkväll så han kan ha svarat på något annat. Plattan hamnade strax därefter i skivhyllans glömska tills nyligen.

År 1979 fyllde IFK Göteborg 75 år och med anledning av detta så gav dansbandsorkestern Schytts ut sin andra blåvittplatta som fick namnet "Nya Änglalåtar". Liksom första LPn gavs den ut av skaraborgsslättens stolthet tillika blåvittsupportern Bert Karlsson på hans skivetikett Mariann Records.

Blåvitt hade sedan första LPn släpptes nu något riktigt spännande på gång. Föreningen var tillbaka i högsta serien sedan ett par år och hade kommit trea säsongen 1978 ledda av den unge nye tränaren Sven-Göran Eriksson. Blåvitt hade nu en ung och spännande trupp och alla fyra Glenn var nu med och utgjorde stommen.Plattan innehåller 13 låtar samt vid tidpunkten tre år gamla "Heja Blåvitt" som dyker upp först som intro på A-sidan och sen som outro på B-sidan. Fem hela låtar utöver "Heja Blåvitt" kan annars sägas handla om Blåvitt eller fotboll. Tyvärr inser man nu var och när i historien uttrycket "Blåvitt é disco, gais é rock n roll" myntades...

Det bjuds på tolkningar av flera discohits såsom "In The Navy" som kort och kort blir "Blåvitt" eller "Born to Be Alive" som blir "Värd Att Leva Fri". Hade det varit tex Nationalteatern som sjungit in den sistnämnda versionen hade jag trott på budskapet men här känns det snarare som en låt som Folkpartiet skulle kunna tänkas vilja använda som kampanjlåt på slutet av 70-talet och inte sosse-Blåvitt. Men Bert har ju faktiskt erkänt att han röstade på FP innan hans egna politiska karriär dök upp...

Utöver de översatta låtarna bjuds även några rena engelska covers men en specialskriven låt i "Åter I Ettan" (division 1 var högsta serien då) finns ändå med. Maximal klämkäck buskisvarning på alla låtar men ändå nostalgiskt kul tycker jag ändå om denna plattan som är lika gammal som undertecknad.

Dansbanden stod annars vid denna tiden inför stora förändring då nattklubbar i rasande fart ersatte scenerna med DJ-bås. Bert höll heller inte direkt på med progg och punken hade ännu inte riktigt vaknat bland massorna och då disco var det som gällde för den stora massan så blev det som det blev. Men jag undrar vad Röde Ruben tyckte om låtvalet egentligen.

Roligast är annars precis som på alla 70-tals dansbandsplattor bandfotot där ett flertal bandmedlemmar alltid lyckades se ut som ett gäng parkbänkssalkisar.

Annars är lagfotot på Blåvitt anno 1979 riktigt vasst och den på pappret helt makalösa truppen går heller inte av för hackor.

Låtordning:
Sida A:
Intro: Heja Blåvitt
1. Blåvitt (In The Navy)
2. Det är Blåvitt, Det är Blåvitt (Papa Louis)
3. All I Have To Do Is Dream
4. Jamaica Farväl
5. Åter i Ettan
6. Värd Att Leva Fri
Sida B:
1. Det Är Blåvitt Som Är bäst ( He's got the whole world in his hands)
2. Fotboll Är en Lek Med Boll (Anche Un Munatore)
3. Sol Öar Vind Och Hav (Island In the Sun)
4. For A Few Dollars More
5. Na Na Hey Kiss Him Goodbye
6. Du Eller Ingen (Midnight Explosion)
7. Git it
Outro: Heja Blåvitt

Om någon skulle vara sugen...
Schytts - Nya Änglalåtar(1979).zip
45min. 115 MB. 320 kbps mp3. Här

Ni riktigt gamla rävar som känner till mer info eller kuriosa om plattan får gärna dela med sig i kommentarsfältet. BaraBen har inte brytt sig om söka någon dåvarande medlem ur Schytts eller Bert för kommentarer.

24 kommentarer:

 1. ehummm... 1979 och punken hade inte vaknat????

  SvaraRadera
 2. Länken funkade inte.
  Eller så är jag för trött för att hitta..

  Oavsett så är det bra jobbat med inlägget!

  SvaraRadera
 3. Den plattan är inte bortglömd. Lyssnat på en del under barndomen. Jag fattade dock aldrig det där med att blanda in låtar som inte handlar om Blåvitt.

  SvaraRadera
 4. Kul, men fixa en länk till nedladdningen, inte bara ett understuket "här"

  SvaraRadera
 5. "Vilket jättemysigt gäng". De kanske borde blasta denna låten inne i omklädningsrummet innan matchen mot Gefle på söndag. Borde hjälpa för att få upp den extremt dåliga harmonin i truppen. Fotboll handlar inte om att vara tuff, hård eller sur för att säsongen gått åt fanders, det handlar om att ha det mysigt tillsammans!

  SvaraRadera
 6. Riktig go artikel.
  Skönt att se att BB lever!

  SvaraRadera
 7. blev något knas men länken fixad nu: http://www19.zippyshare.com/v/3389032/file.html

  Ang att "punken inte riktigt hade vaknat" så menade jag att den ju ändå inte riktigt var jättestor bland de stora massorna i början av 1979 så därför skrev jag så mest som en bortförklaring till att blåvitt/änglarna lät Bert släppa en ny platta...

  Jag hade självklart hellre önskat att tex Perverts (http://www.punktjafs.com/ny/perverts_fakta.htm / http://www.youtube.com/watch?v=euXs_-agAHc) hade fått göra en blåvittplatta om jag haft något att säga till om då...

  SvaraRadera
 8. Helvete vilket sjukt bra lag vi hade då. Ralf, Reine och Ruben, bröderna Karlsson, bröderna Holmgren, Dan Corneliusson, Svennis, fyra Glenn och en Gud. Helt makalöst.

  SvaraRadera
 9. Härligt! Har också den klassiska Änglalåtar här hemma, men har aldrig hört eller sett en andra skiva, trots idogt bläddrande i diverse obskyra affärer. Nu blir det en ny skiva på "att hitta-listan".

  SvaraRadera
 10. Va fan, nu ska vi tydligen anställa Lagerbäck som tränare! Har ni missat det?

  SvaraRadera
 11. Den lp:n har jag inplastad och orörd hemma, säljes till högst bjudande!

  SvaraRadera
 12. Underbart MrG =)

  SvaraRadera
 13. Tack som fan :D Blåvitt musik uppskattas alltid.

  SvaraRadera
 14. Match mot Umeå idag kl 19 i Aktiviteten. Fri entré:) Så nu finns det ingen anledning att missa den! LIGAN www.kvarnbybasket.se

  SvaraRadera
 15. haha exakt samma LP sitter jag och trycker på här hemma!

  SvaraRadera
 16. Fantastiskt bidrag. Bengans släppte ju som bekant Änlalåtar på CD för någr år sedan, sålde bra och gav klirr i IFK's ungdoms kassa. Kanske dags för ett nysläpp nu!

  SvaraRadera
 17. Dålig samling på laguppställningen 79. Inte konstigt med Uefaguldet 82, med den stommen. Har själv haft den här rariteten i min ungdom, men har försvunnit.
  /SFAC

  SvaraRadera
 18. ja tankade den plattan som du länkade till, men om någon hade en länk till den första plattan så slulle de va kanon. alltså den som hette "Änglalåtar"

  /B

  SvaraRadera
 19. Konstigt att du Frankie som jobbar på GT inte fått nys om denna Blåvitt nyhet ang Lagerbäck... tycker du brukar va snabbt framme både i blaskan o här på bloggen!

  SvaraRadera
 20. Konstigt att du Frankie som jobbar på GT inte fått nys om denna Blåvitt nyhet ang Lagerbäck... tycker du brukar va snabbt framme både i blaskan o här på bloggen!

  SvaraRadera
 21. Tycker Blåvitts ungdomssatsning rimmar väl med Lars Lagerbäck.

  SvaraRadera
 22. Fy fan vilka töntiga låtar! Man skäms!

  SvaraRadera
 23. lägg ner... varför vill man inte ha en Lars som kan få oss ut i EU ist för att komma 1,2,3,4 ELLER 8 i AS. då dkiter ja hällre i ungdomssatsningen isf

  SvaraRadera
 24. det härär bara för bra - vi är laget med historia - inte med plastpokaler.

  Något för klacken att mordenisera.


  /Klubben med historia

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.