2010/11/14

IFK är bra, det är spelarna som är dåliga.

SÄSONGSBOKSLUT. En vecka sedan Allsvenskan tog slut. Guldet hamnade i Skåne, men det spelar ingen roll. 18 är fortfarande fler än 16. När Allsvenskan tog slut kändes det som en depression släppte, eller snarare en propp. Alla BaraBen-skribenter fick tillbaka sugen att skriva. Det jag tänkte göra nu är att på något sätt sammanfatta min syn på varför det gick käpprätt åt helvete den här säsongen!

Det är många som gnällt på spelsystemet. Att det är lättläst, att det är enformigt, att det inte finns någon som helst "backup"-plan ifall det låser sig. Och det är helt givet att det ligger något i den kritiken. Men det största problemet är egentligen inte alls att spelsystemet är dåligt eller lättläst. De faktorer som, enligt mig, bidragit till att vi fått se en av de sämsta säsongerna är faktiskt spelarmaterialet. Undantaget Adam Johansson, Stefan Selakovic, Tobias Hysén, TO och i viss mån även Ragge, så saknar IFK i dagsläget spelare som är såpass skickliga individuellt att det går att spela det spel som Jonas Olsson och Stefan Rehn velat spela. Det finns en anledning till att laget skapat mest från högerkanten, näst mest från mitten och i princip nada från vänster-kanten.

Jag måste understryka att jag inte säger att resten av laget är talanglösa och inte platsar i IFK. Det jag säger är att laget inte kan och inte ska spela en spelidé som de saknar material till att göra.

Annan kritik som framförts är den mot underlaget. Givetvis är det svårt att spela bollen med marken när planen sett ut, mer eller mindre, som en kohage. Det har jag förståelse för. Men det ursäktar fortfarande inte det dåliga spelet. Kan man inte spela längre passningar får man helt enkelt spela kortare och löpa mer. Att låta Hjalmar slå tjongbollar från sin position är inte en lösning. Men som sagt, underlaget har givetvis varit en faktor, men det förklarar inte de usla resultaten på bortaplan där gräset inte går att skylla på!

Kritiken av vår kära tränare (först duo, sen solo) är givetvis befogad även den. Det hör ju helt enkelt ihop med spelidé och spelarmaterial. Givetvis är det svårt att förändra och förnya mitt under säsongen. Men match-coachningen har ju varit bedrövlig rent ut sagt. Defensiva byten när vi har möjlighet att stänga matcher. Byta ut de spelare som gör bästa matchen, och sist men inte minst…straffläggarna. Hur i helvete tänker man när man byter straff-skytt inför varje straff? Hur påverkar det självförtroendet och vad sänder det för signaler till truppen? Ett tränarbyte känns egentligen som ett måste, men det finns färska rykten som starkt indikterar att så inte är aktuellt.

Det är lätt att den här mediokra säsongen faller i glömska under vintern. Låt den inte göra det. Jag vill inte återuppleva det debacle som utspelat sig under 2010. Många snackar om skadade spelares comeback. Dessa "unga lovande spelare" som ska komma tillbaka och frälsa klubben, ni vet Söder till exempel. En skada likt den Söder drog på sig kan sänka en karriär, och det är långt ifrån säkert att han kommer upp i samma klass nästa säsong. Nej, jag kanske låter bitter och negativ, men jag kommer att se fram emot säsongen 2011 med försiktighet. Endast en dåre skulle göra något annat.

19 kommentarer:

 1. Medhåll men lustigt att du nämner Sella, Hysen och TO, tre spelare som inte har fysiken för 90 minuter.. TOs fysik och plats i laget kan jag köpa, så också Hysens men Sella är inte längre en man för startelvan.

  SvaraRadera
 2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 3. Bra där KissMannen

  SvaraRadera
 4. Så fruktansvärt oflexibel Jonas Olsson verkar vara:O

  Vänsterkanten ka omöjligt vara lika bra som höger när man kör med två högerfötter där, (en begränsad men lojal Lund och en central mittf. i Elmar)

  Sedan så har det varit stora problem med 3 centrala mittfältare, som inte deltar i det offensiva spelet och inte lyckats ha sådan rörelse att man kan passa kort in i mitten.

  För övrigt så verkar inte JJ alls passa in som def mitt i 4-2-3-1, han har potential men kommer totalt bort i den rollen. De bästa matcherna har han gjort som off mitt eller mitt i 4-4-2, som mot gefle.

  Men Jonas Olsson kör på i samma hjulspår och har inte många goda intentioner att förbättra situationen, så han måste bort!

  SvaraRadera
 5. När lanseras nya baraben ?

  SvaraRadera
 6. Anonym 13:17/ Sella inte en man för startelvan? Vad bra då. Då kan vi väl skita i att ha med vårt bästa anfallsvapen och vår bästa passningsspelare. Vem ska vi sätta in där i stället - Faltsetsetsatsetas?

  SvaraRadera
 7. Bra analys, tränarna/tränaren måste bort. De hade 29 omgångar på sig att vända trenden, trots det såg man ingen förändring. Det kommer att se lika andefattigt ut nästa år om inte en ny huvudtränare anlitas. Vill se seb o Elmar i de defensiva rollerna, Sana - Drugge/Söder- Sella bakom Tobbe, spel längs marken o instick, offensiva ytterbackar och hög press på motståndarna. Se Real Madrid (tycker de spelar bäst fotboll just nu) och för ner det på gräsrotsnivå.

  SvaraRadera
 8. 4-2-3-1 är ett offensivt system, OM man sätter hög press på motståndarna och tvingar andra laget att lyfta långt eller spela in i mitten. Yttrarna ska pressa högt och befinna sig på offensiv planhalva, inte falla ner i knät på de defensiva som blåvitt gjort i år, det fattar konstigt nog inte JO. JO var väl knappast helgonförklarad i Trollhättan heller?

  SvaraRadera
 9. "Nej, jag kanske låter bitter och negativ, men jag kommer att se fram emot säsongen 2011 med försiktighet. Endast en dåre skulle göra något annat."

  Tur att man är en dåre! Bombsäker på att det blir SM-guld nästa år

  SvaraRadera
 10. Hur kan du glömma Elmar? enligt mej den bästa spelare i blåvitt förtillfället.

  SvaraRadera
 11. 13:17 kritiserade jag fysiken och då speciellt Sellas fysik. Efter att studerat statistiken sista 30 min match efter match finner jag mig tvunget att göra en pudel.. Ingen har utmärkt sig, statistiken visar bara....lättmjölk..

  SvaraRadera
 12. Hur kan man glömma söder, sana, sebbe, sandberg och för att bryta allt Elmar. Detta är iallafall i de 4 S:n stora framtidsnamn och i Elmar en stor lirare som kan växa ut till enormt viktig kugge!!! Skärpning i tankebanan.

  SvaraRadera
 13. Skitsnack!

  Vi har en trupp som absolut ska tillhöra toppen och slåss om guldet, problemet är att vi har en tränare som inte kan använda spelarna.

  SvaraRadera
 14. Sella inte man för startelvan??? Vem är det som alltid är i topp på assistligan. Utan honom hade vi knappt gjort ett mål i år. Sella är kung!!!

  SvaraRadera
 15. http://svenskfotboll.se/allsvenskan/statistikligor/?scr=al

  Speaks for it self

  SvaraRadera
 16. Nr 12 måste skärpa sig! Fy fan vad dåligt. Lär av Bajen. Vilket jävla tryck i cupen!

  SvaraRadera
 17. Dyre kommer vända allt... sm-guld

  SvaraRadera
 18. Hur kan man du säga att det är fel på spelarna som inte kan spela spelsystemet? Det måste väl vara lättare att ändra spelsystem än att köpa en trupp som passar nuvarande system?
  Hur TO platsar bland de nämnda kan jag inte förstå.

  Ja, tränarna har bytt helt oförståeligt vid flera tillfällen och ja, flera spelare har varit kassa/underpresterat. Tycker personligen att Sana, sett till den tid han fått, vart en av de bättre, likaså Elmar. Ragge är inte i vis smån, han är solklar.

  SvaraRadera
 19. Håller med dig, så länge vi kommer topp 4a '11 är ja nöjd!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.