2007/01/29

Marknadsaffären med IMG, en ny Obol-affär i antågande?

MARKNAD/ALLSVENSKAN Under måndagen bröt Malmö FF högst oväntat sitt stora marknadsvatal med IMG. MFF tecknade 2004 ett luckrativt avtal med IMG som skulle garantera inkomster på över 600 miljoner kronor.
- Jag är inte förvånad över att Malmö FF och IMG bryter sitt samarbetet, säger IFK:s ordförande Stig Lundström till GP.

Lundström som i höstas formulerade sig i sensationellt optimistiska termer kring samarbetet med IMG låter nu plötsligt mycket mer reserverad och försiktig.
- Vi kommer inte att hetsa fram något avtal utan gå igenom fråga för fråga i lugn och ro. Jag blir ännu mer beslutsam nu, inte för att jag tror att de skall lura oss, men det här skall gälla i många år, även efter vi som tecknar det har slutat.
- Vi har bra rådgivare, som Tore B Carlsson, som är en ansedd affärsjurist, och Kaj Thorén i vår styrelse. Men vi tänker inte acceptera att bara få avtalsförslaget på engelska, vi är en svensk förening och vill ha avtalet på svenska, säger Lundström.

Om en förening på en globaliserad marknad som fotbollsvärlden- borde vara van vid att hantera kontakter, kontrakt och avtal på engelska, låter vi vara osagt för tillfället. Kamratgården väntar väl på att få slå Elfsborg en signal och fråga dem om någon på deras kansli kan översätta avtalet med IMG.

Anledningarna till att MFF och IMG bryter sitt samarbete efter bara två år är än så länge okända. Men nu börjar väl allt fler ifrågasätta hur samarbetet med IMG ska kunna lyckas här i Göteborg när det uppenbarligen totalhavererat i Malmö? Har IMG ljugit för Malmö FF om sina kunskaper, kontakter och sin kapacitet?

Det låter underligt att IFK Göteborg än så länge inte har skrivit på det slutgiltiga avtalet med IMG med tanke på att samarbetet redan skördat förändring. Baraben.com erfar att IMG föreslagit att föreningens marknadsavdelningen flyttar ut från Kamratgården och in i centrala Göteborg under 2007. Den här planeringen har påbörjats och IMG:s tre nyanställda säljare har börjat jobba för IFK, men inget officiellt kontrakt är påskrivet.

Är IFK Göteborgs avtal med IMG på väg att spricka?

40 kommentarer:

  1. IMG är i grunden ett bolag skapat av personliga intressen då IT-bubblan va som störst. Affärsidén, tankesättet och själva basen är väldigt mycket "90-tal" och idag (2007) väldigt omodern. Dagens reklambransch, som till stora delar styrs av konsumenters intresse och globala arbetsområden är alldeles för omfattande för att bara kunna styras av "kompetent" personal.

    Helt enkelt, NEJ till IMG som är ett löst, icke trovärdigt och tunnt företag.
    Sorligt att fotbollen är så efter att man överhuvudtaget köper deras snack...
    Kan nästan låna pengar av Finax-telefonlån snart.
    "Bästa lånet"... Enligt Finax...

    SvaraRadera
  2. anonym/ Att fotbollen är efter är en sak, men sen är ju Blåvitt efter fotbollen i sin tur med. Vilket gör att man blir mörkrädd av att se vår styrelse, noll visionärer och massa +60 gubbar som inte kan något om riskkapitalbolag, engelska språket eller mediekontakter.

    SvaraRadera
  3. Man blir ju livrädd när man läser sånt här...

    SvaraRadera
  4. Klippt från ett nytecknat avtal jag gjort med mitt företg:
    "If such an irregularity which would follow the inaugural agreement concurs with the frame of reference both parties prescribed as sufficient cause to conclude the collaboration, both parties would be able to terminate the settlement."

    Skulle Frankie, som med sitt inlägg visar att han har mycket god hand med "företagsengelska, kunna översätta?

    /Mackan

    SvaraRadera
  5. Mackan/ Förstår inte du att det finns enorma problem i att översätta avtal? Det skapar ju problemet med tolkningsföreträde, dvs att man kan tolka avtalen på två olika sätt i nästan alla delar av kontrakt etc.

    Avtal på olika språk i en deal av den här storleken är ju helt vansinnigt, det är ännu värre att en hel förening inte verkar ha koll på hur man tolkar avtal trots att man har jurister både i sin styrelse och dessutom "ansedd affärsjurist". Sedan att vi redan på handels får se att de juristnamn som blåvitt har omkring sig är vad man i branschen ser som riktiga föredettingar gör ju inte ens förtroende för Blåvita affärer starkare direkt...

    SvaraRadera
  6. "If such an irregularity which would follow the inaugural agreement concurs
    with the frame of reference both parties prescribed as sufficient cause to
    conclude the collaboration, both parties would be able to terminate the settlement."


    "Om förekomsten av en sådan avvikelse följer det utnämnande avtalet inom referensramen som bägge parter avtalat som tillräckligt för att genomföra samarbetet, så skulle bägge parter ha möjlighet att avbryta avtalet."

    Noteras skall att din inklippta (?) engelska textsnutt har felaktigheter i sig. Även att textsnutten ur sin kontext i översättningen till svenska blir ganska svårförstådd.

    Även att jag är fel person att utmana i ämnet då engelska är mitt förstaspråk...

    SvaraRadera
  7. det mest underliga med detta är att MFF skulle tjäna DUBBELT så mkt som Blåvitt på detta i GARANTERAD inkomst från IMG som hade köpt upp deras marknadssida, blåvitt har inte några som helst garantier utan har "beräknat" att man kan tjäna 300 mille om man i princip fördubblar sina marknadsinkomster via IMG.

    Känns som en dålig tv-serie.

    SvaraRadera
  8. Mackan:

    Dessutom har man ju haft ett tag på sig att få hjälp med översättningen...

    SvaraRadera
  9. stellham/ A men de var ju upptagna med telefonkonferens med Borås...

    SvaraRadera
  10. Hiiiiisingen:
    skrev den första texten. Håller med, Blåvitt är oerhört svaga rent affärsmässigt.

    Vi behöver höger-folk... hur illa det än låter. Tro mig

    SvaraRadera
  11. Frankie:
    Min enda kommentar till dig är att din översättning är horribelt fel, och att det inte förekommer några felaktigheter i den utklippta texten. Det märks i alla fall tydligt av din översättning att SVENSKA inte är ditt modersmål.

    /Mackan

    SvaraRadera
  12. Haha, mackan, riddaren i blått och vitt. Värm mjölken och gå och lägg dajj

    SvaraRadera
  13. "Har IMG ljugit för Malmö FF om sina kunskaper, kontakter och sin kapacitet?"

    Nog för skribenten (Hankins) ännu en gång spekulerar värre än den genomsnittslige kvällstidningsreporten men - Japp. Så måste det vara.

    IMG har helt enkelt ljugit för allt och alla om sin koncern och sina olika affärsområden.
    Det är tom högst troligt att IMG i själva verket inte finns alls.
    Hemsidan är en uppenbar bluff!!!

    http://www.imgworld.com/

    SvaraRadera
  14. OHJ/ Om du kliver av din höga rättfärdighetens häst och bemödar dig med att klicka på länken till Malmöfansens artikel på ämnet så kan du läsa dig till att det är de som nu spekulerar i att IMG har ljugit om sina internationella kontakter och att detta kan ligga till grund för att samarbetet brytits. Men att läsa är väl jobbigare än att gnälla...

    SvaraRadera
  15. Jag blev positivt överaskad när Blåvitt inte skrivit på avtalet för att någon ringt i varningsklockan..stora problemet är nog inte avtalet i sig, utan snarare vad IMG begär i motprestation? Säljer man sin själ, sitt namn eller är det ngn här som tror att IMG kastar 300 miljoner på Blåvitt? När detta är löst och man inte kan tolka avtalet på mer en ett sätt blir detta kanon!

    Blåvitt har ju ganska nyligen slängt sig med avtal som tydligen? går att tolka på mer en ett sätt, vill nog inte hamna där igen och det ska vi fan vara nöjda med.

    SvaraRadera
  16. IFK får väl ringa MFF och kolla vad som har hänt. :)

    SvaraRadera
  17. Det är inget ovanligt i att avtal översätts. Blåvitt kommer väl ändå inte att skriva på två avtal, så varför skulle det bli problem med tolkningsföreträde? Ett avtal på svenska, påskrivet i Sverige gäller väl?

    Med ett minimum av välvilja hade man kunnat tolka det som en positiv nyhet att Stig ställer vissa krav i förhandlingarna och ser till att allt görs på rätt sätt.

    För övrigt känns det som rätt många överskattar sin engelska, alternativt sin svenska; vad i all världen är ett "utnämnande avtal"?

    SvaraRadera
  18. Varför är precis allting som har med Blåvitt att göra pinsamt och amörmässigt nu för tiden?
    Jag orkar snart inte mer...

    SvaraRadera
  19. Det som är pinsamt här är väl att man slog på stora trumman för det största som hänt i föreningens historia för några månader sedan och nu verkar det inte ens säkert att man kommer fram till ett avtal. Mot bakgrund av att MFF och IMG brutit vad som verkade vara ett för klubben betydligt mer lukrativt samarbete verkar ju framtidsutsikterna lite tveksamma. IMG-samarbetet var väl typ det enda tecknet på liv från den sittande ledningen under detta år och rinner det ut i sanden så... Därmed är det ju i nuläget helt rätt att vara försiktiga med vad man skriver på. Oavsett språk.

    SvaraRadera
  20. ignatius/ Jag håller med dig, det är ordentligt pinsamt att Stig aka "Loket" aka ICA-Stig gick ut med fanfarer och snackade om "tidernas bästa händelse för IFK" när det uppenbarligen var ett avtal som KANSKE kunde ge hälften så mkt som det avtal Malmö hade där de var GARANTERADE dubbelt så mkt som oss. Ett avtal som de nu brytit. Känns riktigt fiaskoartat alltihop redan nu. Men å andra sidan mkt sämre än vi har det nu kan det ju inte bli med IMG heller å andra sidan...

    SvaraRadera
  21. Det är inte ofta jag citerar akademiledamoten Harace Engdahl men en bra grej har han sagt: "Som svensk blir man dummare på engelska, och den första konsekvensen tycks vara att man inte märker det."

    Jag tycker det är sunt att styrelsen vill ha avtalet på svenska. Det ger förhandlingsfördelar att ha sitt modersmål att arbeta med. Varför tror ni att fransmännen alltid vill förhandla på franska, jo därför att dert ger otroliga fördelar jämfört med knagglig skolfranska...

    /Tor

    SvaraRadera
  22. ...Horace ska det vara, inget annat. ;-)

    SvaraRadera
  23. "Sedan att vi redan på handels får se att de juristnamn som blåvitt har omkring sig är vad man i branschen ser som riktiga föredettingar gör ju inte ens förtroende för Blåvita affärer starkare direkt..."

    På vårt företag har vi bara bra erfarenheter av honom. Han räddade oss från en stämning från ett amerikanskt företag på mycket mycket stora pengar. Och ja, stämningen kom på engelska. Varför anser du att han är en föredetting?

    SvaraRadera
  24. IFK står upp och vill ha sitt avtal översatt till engelska...My god! Vilken sandlådenivå. Hur kan SL ens lyfta fram en sådan detalj som någon viktigt? En översättning till svenska kan väl ändå inte vara en nyckelfråga i samarbetet. översätt skiten och börja jobba med vikigare frågor! ICA-pajas.

    SvaraRadera
  25. Jag förstår faktiskt inte de som raljerar över att Blåvitt vill ha det på svenska. Det är ytterst en fråga om demokrati.
    Se på EU där allt material översätts till samtliga medlemmars språk, skulle detta kontrakt vara på en än "högre nivå".
    Vi svenskar har en pinsam benägenhet att vilja vara engelsktalande.
    Vi är generellt sett kända i världen över att vara det land som utan förbehåll tycks vilja sälja ut vårt språk.Till och med i våra mindre nordiska grannländer skrattar man förvånat över denna benägenhet (t.ex. vad avser vilket språk som används på universitetsnivå i avhandlingar etc.).
    Vi har även kända över att vara ett folk som talar med amerikansk accent när vi talar engelska...hey coolt...

    SvaraRadera
  26. Killen som skrivet med Nick:et Sillstryparen är inte densamma som hänger på Alltid Blåvitt.

    Välvärt att kommentera

    / Sillstryparen Kempe

    SvaraRadera
  27. Någon annan som såg stvafelet i första stycket? Lukrativt! LUKRATIVT! ;)

    SvaraRadera
  28. http://mff-fotboll.blogspot.com/

    intressant!

    SvaraRadera
  29. Ta det lite lungt nu och sitt ner i båten. Det är väl bra att styrelsen vill göra dettta noggrant? Att likna denna "affär" vid Obol investments visar bara att man inte är direkt insatt i något av fallen.
    /Fredrik

    SvaraRadera
  30. Varför blev en ica-handlare ordförande för Blåvitt? Är det någon sorts muta för att Ica ska fortsätta sponsra? Eller vill man ha rabatt på pyttipanna till köket på Kamratgården?

    Återigen (för vilken tur i ordningen?) har vi en läxa att lära från Elfsborg. De har valt Borås mest inflytelserike (Swedbank) bankdirektör som ordförande. En person som är van att göra investeringsbedömningar och som har goda kontakter inom näringslivet.

    Vilket val verkar smartast tycker ni?

    SvaraRadera
  31. 1. Obol misstänks för grovt bedrägeri eftersom de antas ha bedrivit verksamhet som kräver tillstånd från finansinspektionen utan att ha detta. Man har erbjudit finansiella lösningar till allänheten utan att ha en produktbeskrivning med mera. På vilket sätt är det att likna vid IFKs avtal med IMG?

    2. anonymous 29/1/07 23:12 "IMG är i grunden ett bolag skapat av personliga intressen då IT-bubblan va som störst." Sen när då?

    IMG är ett multinationellt företag som grundades av Mark McCormack på 60-talet och som framförallt sysslar med management och marknadsföring av idrott och evenemang. På vad sätt är det ett "tunnt" (sic) företag? Utveckla gärna din liknelse med Finax lite. Du verkar ha koll på saker och ting.

    SvaraRadera
  32. Man kan också anlita jurister som granskar avtal skrivna på engelska. Det är inga som helst problem. Men, i alla typer av förhandlingar finns risken att man missar detaljer och nyanser när man gör det på annat än modersmålet. Det finns tusentals exempel på detta och inget företag går in i affärsrelationer utan att ha ordentligt med kompetens på det specifika området. Med det menar jag att skall ett avtal skrivas på engelska skall man anlita en jurist som är expert på avtal skrivna på engelska, inte bara en jurist som "kan engelska". På samma sätt som man bör ha en tolk med sig i alla förhandlingar som inte sker på modersmålet. Bara för att vara på den säkra sidan. För att inte missa detaljer och för att minska risken att bli lurad.

    Att MFF bryter avtalet kan ju bero på att de inte vill sälja ut sitt nätverk av sponsorer som visat sig vara fantastiskt fruktbart och att de kanske tillsammans med dessa kan få ihop tillräckligt med pengar för arenabygget. Man skall inte glömma att MFF faktiskt lyckas med vad vi misslyckas med för tillfället; att generera mycket pengar till föreningen. De kanske klarar sig utan IMG, men gör vi det idag? Kanske skall vi ringa MFF och få tips om Nätverket om vi är rädda för IMG (som fortfarande INTE är ett litet IT-företag skapat under 90-talet din jävla pajas!). Där har vi att lära något riktigt riktigt bra.

    SvaraRadera
  33. Ta det lite lungt nu och sitt ner i båten.

    Vad är det med denna ständiga båt? Kan inte någon sänka båten en gång för alla så vi slipper detta oerhört lagom-mässiga uttryck? Ur med korken ur båten tack!

    SvaraRadera
  34. "- Vi har bra rådgivare, som Tore B Carlsson, som är en ansedd affärsjurist, och Kaj Thorén i vår styrelse."
    Var det inte dessa båda tomtar som trodde att Sella fortfarande var skriven i Holland när han värvades? Det mest kostsamma misstaget i föreningens historia. Låter tryggt med dessa rådgivare vid rodret.
    Jag är sannerligen ingen kommunist, men nu förordar jag en revolution, störta nuvarande ledning och styrelse och ersätt med visionärer och nytänkare som har större delen av livet kvar att leva.

    SvaraRadera
  35. Vi är blåvitt, bäst i Sverige, eller; Vi är gråvitt, beigast i Sverige?

    En som gav upp i vinter

    SvaraRadera
  36. Anonymous 30/1/07 19:50:

    Kan du inte förklara för undertecknad när, mer precist, som man bör betraktas som skattepliktig i sverige?

    I sverige är det nämligen inte helt klart.

    Om man har boende i holland, arbetsgivare och arbetsplats i holland och betalar pengar för att låta sitt barn födas på svenskt sjukhus är man då boende i sverige?

    Som jag ser det är utgången av det här fallet inte bara avgörande för blåvitt utan för samtliga svenskar som bor eller betalar skatt i utlandet, men råkar ha någon slags anknytning till sverige.

    Sedan får du allt ha lite mer på fötterna än att anklaga de två juristerna när det är Kent Carlzon som är Sellas rådgivare.

    SvaraRadera
  37. Frankie:

    Lagom är väl ett ord som lämpar sig ganska bra med din politiska ideologi?

    Laget om, som det så fint betyder.

    Att ta bort ordet lagom låter mer blått än rött, om vi säger så.

    Förövrigt har jag skrivit inlägget ovan detta.

    / Sillstryparen

    SvaraRadera
  38. Sillstryparen/ Kallar du mig socialdemokrat? Jag betackar mig.

    SvaraRadera
  39. sillstryparen/ Lagom-mentalitet är väl det mest borgerliga som finns? Folk ska ha fri och rättigheter men fan inte för mkt av dem, en a-kassa ska få existera men fan inte ska folk få några pengar om de blir arbetslösa, individualism ska få talas om men visst fan ska försvaret få spionera på hela befolkningen...

    SvaraRadera
  40. "- Vi har bra rådgivare, som Tore B Carlsson, som är en ansedd affärsjurist, och Kaj Thorén i vår styrelse."

    handlar det här om samma "rådgivare" som i samband med skattehärvan fick många av oss supportrar (inklusive mig) att tro att allting var i sin ordning och att ingen från ifk begått några felaktigheter? i så fall kanske det är dags att vi börjar bli oroliga nu.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.