2007/01/04

Torsdagskrönikan: Vi kan lägga ner nu

TORSDAGSKRÖNIKAN Det har inte varit svårt att skriva krönikor senaste tiden. Det har inte varit svårt att bli förargad över arenabygget, sedan det kom fram i ljuset vad det egentligen handlade om för bygge. Men nu har jag beslutat att låta det hela ta en ny vändning.

En del av min semester de senaste två veckorna ägnade jag åt att besöka Blåvitts julmarknad i femmanhuset den 22 december. Det var klämkäckt som vanligt och ”alla” var där. Åke, Tollan, Mesken, Räven, ja till och med Bebben var där. På scen stod den världens tråkigaste speaker och intervjuade Mattias Ranégie, för vilken gång i ordningen vet jag inte. Även Blåvitts egen tomte var på plats, Hans Lundberg.

Jag passade på att växla några ord med herr Lundberg och det var då det gick upp ett ljus för mig. Vi talade en stund om den undermåliga standarden på den nya arenan då Lundberg själv säger att det visserligen spelar roll de närmsta åren hur bra arenan blir, men att det ändå är en egen arena som gäller om man vill hänga med i utvecklingen. Han var även vänlig nog, att i samband med detta, ”avslöja” att man i styrelsen funderar skarpt över detta alternativ. Något som kanske kan klassas som en positiv icke-nyhet.

Lustigt nog så dök det dagen efter vårt lilla samtal upp en ren idiotartikel i GT, där byggets arkitekt uttalar sig om de mest underliga saker. Han säger bland annat att de fans som klagar inte förstår vad de pratar om, och de nämns sedan exempel på förändringar som gjorts efter att klagomuren börjat gunga ordentligt. Säg som det är istället, att ni tagit till er av kritiken och gjort förändringar efter fansen klagomål, istället för att utmåla oss som puckon!

Men som sagt, vad spelar det för roll egentligen? Det är ett faktum att om några år så kommer de klubbar som driver egna arenor skickligt att öka sina omsättningar till nivåer som man aldrig kan nå upp till utan en egen arena. Det borde därför ligga som prioritet ett hos styrelsen att sannerligen se över detta alternativ noggrant, oavsett vad kvaliteten blir på den nya arenan.

Min poäng blir därför att det kanske är bättre ju ”sämre” arenan blir, och ju mer anpassad till öis och gais den blir, desto bättre är det eftersom det möjligen kan påskynda tankarna att iscensätta skapandet av en egen arena. Som bekant är ju knappast vår egen styrelse den mest visionära och det kanske därför krävs att vi blir rejält frånkörda av resterande större klubbar i Sverige innan de vaknar upp och inser att det är dags att agera.

Därför är det kanske bäst att lägga ner kampanjen nu, och hoppas på det sämsta.

18 kommentarer:

  1. Nytänkande gillar vi:) Håller fullt med om att det ALLRA bästa vore en alldeles egen arena, men tror inte för den delen att ledningen bestämmer sig för att bygga en egen bara för att den nya blir "dålig".
    Fint vore det väl med en i egen regi men ligger inte det lite väl långt fram i tiden?

    Själv hoppas jag på en BRA och FIN alliansarena för att sedan, låt säga inom en tioårs period, förbereda bygget av en egen. På den tiden hinner vi vinna SM-guld några gånger om och ta titlar lite här och var i europa för att skrapa ihop lite pengar=). Och tillochmed kanske ragga upp lite sponsorer, eller?
    Hoppas på en BRA Nya Gamla Ullevi men om en tid en ännu bättre "Volvo Arena", eller nåt?:P

    SvaraRadera
  2. Problemet är väl att vi tänker på saken och funderar i banorna om hur det kan genomföras, lite för länge. Om man hade fått förändra historien hade Blåvitt tagit initiativ till detta redan 1995 när man flöt fram i bästa Champions League-hypen och där pengar rusade in i föreningen. Tyvärr står vi på samma plats idag som då, tanken finns och man är överens om att en egen arena skulle vara ytterst bra för Blåvitt.

    Men nu är det dags att äntligen börja röra på sig i den här frågan, inte vänta ytterligare 10 år medan man spelar på det som kallas Nya Gamla Ullevi i folkmun. Varje dag som går utan att man börjar föra planer från idéstadium till konkreta handlingar är en dag till när konkurrenterna får upp ögonen för samma idé och hinner dra ifrån oss.

    Jag vädjar att styrelsen tillsätter en omfattande utredning IDAG för att undersöka de ekonomiska ramarna för en egen arena och redan börjar ta direkta kontakter med olika konsortium och storsponsorer för att säkra en finansiering av projektet. Helst igår, ett måste idag, väntar vi 10 år till och går i funderingens tecken tappar vi mark till alla möjliga småklubbar som sätter liknande planer i aktion.

    Nu räcker det inte bara att genomföra ett liknade projekt, det gäller fan att genomföra något riktigt visionärt som ligger framme i tidens anda, inga nödlösningar utan framtidens planer. Detta bör självfallet kopplas till den röda tråd föreningen bygger upp med ungdomssatsningen, änglagårdsskolan, talangutvecklingen, fotbollens hemligheter och vårt varumärke i sin helhet.

    Kom igen nu Blåvitt, ta initiativ till mer än diskussioner tack!

    SvaraRadera
  3. Hursomhelst är skvallret tillräckligt substansiellt för att lätta lite på ångesten.

    Bra Arena idag= bra för framtiden

    Sämre Arena idag= bra för framtiden

    Man tackar

    SvaraRadera
  4. Ja hur bygger man en arena som ska passa Örgryte och Gais så pass bra så att IFK inte vill vara kvar där utan ha en egen istället? Det resonemanget verkar ju glasklart, not.

    Äh, låt oss inte starta någon hopplös diskussion om att vi ska ha ytterligare en nybyggd arena i stan, det är ju inte klokt.

    SvaraRadera
  5. Allvarligt talat - kan någon utveckla det där om hur man skall tjäna pengar på en egen arena? Och kom inte dragande med FCK då, utan applicera det på Göteborg. HBK kanske kan dra in lite pengar på hundutställningar och någon Robert Wellskonsert om året, men inte fan kommer det att kompensera för att man ligger ute med lån på ett par hundra miljoner - eller? Och för oss är ju möjligheterna kraftigt beskurna genom att kommunen redan har arenor, centralt dessutom. Om det fanns ett business case i att bygga säg en inomhusarena med 20 000 platser i Göteborg hade väl någon gjort det redan? Ge mig en kalkyl, övertyga mig...

    SvaraRadera
  6. yee. very important i must say!

    SvaraRadera
  7. ignatius/ först och främst betalar man ju inte dyr hyra för arenan, sedan tar man 100% av allt man säljer på arenan plus att man kan nyttja den för andra arrangemang som konserter, andra idrotter, evenemang osv osv.

    SvaraRadera
  8. Keep the good work up Erling

    SvaraRadera
  9. Förstår inte varför man är så inriktade på just uthyrning av arenan som sätt för klubben att tjäna pengar! Varför inte starta en godisbutik eller ett systembolag (nåja)? Möjligheterna för IFK Göteborg att tjäna pengar är enorma, bara man blickar en liten bit bort från fotbollens sfär!

    SvaraRadera
  10. Anonym 19:49:

    En dyr hyra spelar ju mindre roll om man bygger en arena för 5-600 miljoner kronor efter som dom pengarna måste betalas i allafall.

    Konserter kan man nog räkna bort eftersom om vi bygger en egen så kommer kommunen dumpa priset på sina egna två/tre/fyra arenor för att konkurrera ut våran.

    Det som finns att tjäna på är som uppström säger andra butiker i byggnaden, pub, mataffär, system, hotell, parkeringsgarage.

    Vill inte låta för negativ nu för en egen arena blir bättre än en vi måste dela i vilket fall som helst, bara ett lag på gräset till exempel, folk ska dock inte bli allt för inne på konserter för det lär det nog inte bli många.

    SvaraRadera
  11. Nej konserter kan vi nog glömma. Inte minst med tanke på att artister vill uppträda i stan, och vår arena lär förläggas till typ Torslanda.

    Däremot kan man alltid hoppas på att en stor sponsor betalar majoriteten av kalaset i utbyte mot arenanamnet samt omfattande reklam inne i faciliteterna.

    SvaraRadera
  12. Anonymous said...

    Nej konserter kan vi nog glömma. Inte minst med tanke på att artister vill uppträda i stan, och vår arena lär förläggas till typ Torslanda.

    Däremot kan man alltid hoppas på att en stor sponsor betalar majoriteten av kalaset i utbyte mot arenanamnet samt omfattande reklam inne i faciliteterna.


    Precis, och det är ju inte vilket företag som helst heller som har sin bas i just Torslanda.

    SvaraRadera
  13. Ser det som en självklarhet att äga sin arena är det bästa. Och att arenan inte kommer att ligga i stan kan ju också vara en fördel? Ett ställe med gott om mark har ju potential att bli mer en bara en arena. Man kan bygga ett affärscentrum, bostäder mm. Sen gäller det ju givetvis att få näringslivet på sin sida. Att företagare ställer upp på projektet.

    SvaraRadera
  14. Man skall heller inte glömma att det är förknippat med en stor ekonomisk risk att bygga eget vilket kan leda klubben i konkurs om det går fel, och det är inte alltid det bästa alternativet eller lösningen på alla problem. Vill blåvitt tjäna pengar finns det annat att ge sig in på precis som Jonatan Uppström och kapten säger. Erling ser gärna världen i svart och vitt i sina krönikor och börjar mer och mer påminna om GP:s krönikör med sitt onyanserade gnäll.

    SvaraRadera
  15. Man skall heller inte glömma att det är förknippat med en stor ekonomisk risk att bygga eget, och det är inte alltid det bästa alternativet eller lösningen på alla problem. Hur bra har det gått för t.ex. Sunderland, Southampton och Millwall sen de fick sina arenor? Hur ofta hyrs Brönby stadium ut till konserter i Köpenhamn? Bara för att blåvitt bygger innebär inte det att Ullevi och Sandinavium kommer att släppa ifrån sig alla arrangemang. Vill blåvitt tjäna pengar finns det annat att ge sig in på precis som Jonatan Uppström och kapten säger. Erling har en tendens att se världen i svart och vitt och börjar mer och mer påminna Härdsmältan och Stenskallen med sitt onyanserade gnäll.

    SvaraRadera
  16. Måste man vara efterbliven för att skriva krönikor eller är det bara en slump att så undermåliga texter kommer upp här med jämna mellanrum.
    Hur vore det om du ägnat dina lediga veckor att ta reda på hur Göteborg fungerar.
    Vad IFK´s marknadsida har för visioner och vad byggledaren tycker i tidningen är inte ens en fjäder att bygga ens en dålig krönika på.

    SvaraRadera
  17. Erling har en tendens att se världen i svart och vitt och börjar mer och mer påminna Härdsmältan och Stenskallen med sitt onyanserade gnäll.

    5/1/07 19:47


    Mycket kan jag tåla, men att bli jämförd med Härd måste ses som ett otillåtet slag under bältet...

    SvaraRadera
  18. För övrigt så ser jag världen i blått och vitt, inte i svart och vitt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.