2007/01/26

Himmel och helvete på Kamratgården

KAMRATGÅRDEN Först läser man på Kamratgårdens officiella att man från och med i år ska satsa på ett "publikråd" där supportrar från olika publikkategorier får vara med och tycka till om de Blåvita matcharrangemangen. Kanoninitiativ, inte en sekund för sent faktiskt. Äntligen en renodlat positiv förbättring som inte ens går att kritisera om man bortser från att detta råd borde ha kommit för länge sedan. Allting är frid och fröjd för sekunden.

Men sen kommer näsbrännan.

BT skriver:
Elfsborg gav IFK ekonomisk rådgivning
FOTBOLL BORÅS. För tio år sedan tittade alla svenska klubbar med beundran på IFK Göteborg, och hur de gjorde miljonvinster på sin verksamhet. Inte minst då skuldtyngda Elfsborg.
Tiderna förändras. Nyligen hörde Blåvitt av sig till Elfsborg för att få tips om ekonomiska upplägg.
-De var intresserade av vårt riskkapitaltänkande, hur vi löste köpen av Anders och Mathias. Dessutom ville de veta hur vi finansierade den formen av satsningar, berättar klubbchef Thomas Nyberg.
Jag vet inte ens om jag ska skratta eller gråta åt det här. IFK Göteborg ringer med andra ord upp sina konkurrenter och frågar dem hur man ska sköta sin egen verksamhet på bästa vis.

Vad händer härnäst? Burger King ringer till McDonalds och frågar efter Big Mac såsens hemliga innehåll? Mona Sahlin ringer Lars Leijonborg och frågar efter tips om hon ska sköta jobbet som partiledare? Kanske ringer Bjärsa upp Jimmy Tamandi och ber om en lektion i konsten att spela fotboll? Om man nu verkligen inte vet hur man ska klara sig i konkurrensen så bör man nog ta in extern hjälp som konsulter, alternativt anställa personal som vet vad i helvete de sysslar med och inte förödmjuka sin egen intelligens och föreningens prestige genom att ringa sina värsta konkurrenter och fråga dem om lite pointers.

Vilken funktion fyller samarbetet med IMG? Om inte de kan vara tillräckliga rådgivare på just sådana här områden kan man ju fråga sig vad de gör på Kamratgården? Var inte samarbetet med dem "det största som hänt i IFK:s historia"? Det största som hänt föreningen är med andra ord att vi fått in tre telefonsäljare som jobbar på guldpyttsprovision.
Ett företag som kopierar andras idéer blir sällan eller aldrig marknadsledande. Tro inte på något sätt att det skiljer sig åt i fotbollens värld. Blåvitt, ring inte Elfsborg och försök luska fram vad deras recept på guld är, skapa egna förutsättningar och anställ kompetent personal som faktiskt ligger i täten av utvecklingen, inte i täten av efterapningarna, tack.

60 kommentarer:

  1. Detta kan inta vara sant..... jag tror på det när jag hör eller ser en ansvarig från Blåvitt bekräfta detta. Det kan bara inte vara sant.

    SvaraRadera
  2. "jag tror på det när jag hör eller ser en ansvarig från Blåvitt bekräfta detta. "

    Ställer sig Blåvitt i medierna och erkänner att de ringer andra klubbar för att få reda på hur de gör för att bli framgångsrika så river jag mitt medlemskort. Är det inte pinsamt nog att detta läckt ut från Elfsborgs sida nu? Det är ju knappast journalisten som luskat reda på detta utan Elfsborgs klubbledning som stolt tipsat Borås Tidning om att Blåvitt ringt och bett dem om hjälp med det ena och andra.

    Blåvitt framstår ALLT för ofta som amatörer på det ena och andra området.

    SvaraRadera
  3. Men varför varför varför skulle Elfsborg hjälpa Blåvitt?!?!?! De kan ju berätta en helt annan version av hur de gått till väga till IFK bara för att sabba för sin konkurrent och vipps så är Blåvitt mitt inne i nån ny skattehärva eller nåt problem.

    SUCK.

    SvaraRadera
  4. ÅÅ gud va pinsamt...man skäms juh. Hade ju varit en sak om dom ring Man utd eller va fan som helst ,men Elfsborg böndernas lag liksom...Hej å hå gött att det e helg så man kan supa ner sig.

    SvaraRadera
  5. hmm, hehe, undrar vad blåvitt tipsade om förr i världen... "nja, vi har ju en janne plånbok som löser det där med finansieringen av spelarövergångarna"

    SvaraRadera
  6. Men hallå! Om man tänkt satsa x antal miljoner i ett riskkapitalbolag så vill man givetvis kartlägga alla tillvägagångssätt först och sedan välja det BÄSTA. Att höra sej för bland de som redan gjort satsningen är väl ett bra steg? Ps. Fn vad alla blivit kritiska till mycket som blåvitt gör och tänker... Tror ni att blåvitts anställda gör ett dåligt jobb på ren jäkelskap? det verkar nästan så...

    SvaraRadera
  7. För övrigt måste det påpekas at bönderna faktiskt har helt andra föutsättningar, det byggs en arena på mark som kostar nada i jämförelse med tomtpriserna här i stan, de har ingen som helst konkurrens vad gäller sponsorer osv... det läskigaär att de ändå kan locka dit vettiga spelare...

    SvaraRadera
  8. Frågor som Blåvitt kan ställa till andra klubbar:
    1. Vad är en "vidareförsäljningsklausul"?
    2. När man säljer spelare, finns det någon tabell eller lista man kan gå efter? Kan man ringa någon fackförening och fråga?
    3. Vad är en "kreativ mittfältare" som alla pratar om?
    4. Vi har en kille i vårt lag, som heter George, och som vill ha betalt för att spela i vår förening.
    Är det vanligt?
    5. Hur ser ett SM-guld ut? Kan ni ta ett foto och faxa till Kamratgården?

    mvh Ledningen i IFK Göteborg

    SvaraRadera
  9. [Vill man skriva i kommentarstråden får man använda god nettikett och inte pajkastning. Annars raderas man.]

    SvaraRadera
  10. Äsch, varför göra en så stor sak av det här? Det står i tidningen, och då måste det vara sant?Tror ni på allt som står i tidningarna eller?

    Stackars satar...

    SvaraRadera
  11. "Äsch, varför göra en så stor sak av det här? Det står i tidningen, och då måste det vara sant?Tror ni på allt som står i tidningarna eller?

    Stackars satar..."


    Så du tror att Elfsborgs klubbledning har hittat på detta och ringt BT för att berätta en liten lögn om Blåvitt? Haha vilken planet bor du på då, en ding ding värld eller?

    SvaraRadera
  12. " Tror ni att blåvitts anställda gör ett dåligt jobb på ren jäkelskap? "

    jag tror de gör det för att de helt enkelt inte kan bättre. det är ju direkt marknadschefen som är bäst (andrej) på marknadsavdelningen, inte direkt ekonomichefen som är bäst på detta med ekonomi (lex lena wall under MP-eran) osv...

    SvaraRadera
  13. "Äntligen en renodlat positiv förbättring som inte ens går att kritisera om man bortser från att detta råd borde ha kommit för länge sedan."

    Inte ens när ni inte klagar så klarar ni av att inte klaga.

    Baraben är en jävla gnällsida.

    Man kan svara "du behöver inte läsa om du inte vill", men likt förbannat måste man läsa skiten för att känna av vibbarna. Det är fan aldrig några bra vibbar på denna sidan. Skit, gnäll och klagomål. Ungefär som mitt inlägg alltså.

    /Mackan

    SvaraRadera
  14. Detta visar ju hur lite ni vet. De allsvenska klubbarna är självklart konkurrenter på plan men det snackas mycket vid sidan om.

    Alla ringer alla och kollar saker hela tiden. Vi har ofta avvaktat för att se hur det gått för andra exempel aik och hif. Det är en jävla tur det!

    SvaraRadera
  15. Känns som det överreageras rätt kraftfullt här, whats the big deal liksom? Svensk fotboll är och förblir en ankdamm - klart att det förekommer visst utbyte klubbarna sinsemellan (det lär ju för övrigt inte vara fråga om några tokrevolutionerande grejer).
    Ta helg, ta det cool.

    SvaraRadera
  16. Saxen> Kritik är lätt att ge men svårare att ta.

    SvaraRadera
  17. Hejja på en annan klubb om all är så jävla dåligt.

    SvaraRadera
  18. IFK kan få råd om hur man skall spela fotboll också. Men då behöver ni naturligtvis spelare som kan mer än att springa på långbollar och hoppa så fort man får en frispark på motståndarnas planhalva. Vi har ju mycket bättre förutsättningar i Elfsborg, för vi har ju spelare som klarar att både springa och passa.

    SvaraRadera
  19. Rivaliteten mellan klubbarna är ju som alla kan räkna ut förstorat gånger 100 om man frågar en supporter kontra nån från klubben.

    Att man ringer en kollega och är intresserad av hur dom har löst ett visst problem visar väl inget annat än att det råder en vänskaplig anda grannar emellan. Att jämföra detta med McDonalds och Burger King är ju bara löjligt.

    SvaraRadera
  20. Lägg ägg, det är rätt att kolla vad Elfsborg har gjort. Var det fel av Sovjet att ge upp kommunismen? Även om Frankie nu tycker det så tycker iaf inte jag det.

    Tycker överhuvudtaget ni ska lägga ner det här med "stolthet" i media.
    Det enda som betyder något är att få ett framgångsrikt fotbollslag. Se på resultaten, inte på hur man uppnår dem. Så sover ni bättre på nätterna.

    Culo

    SvaraRadera
  21. Saxen> Kritik är lätt att ge men svårare att ta.

    Man får inte kalla folk för öknamn om man inte vågar stå för det med ett eget namn eller nickname, det är väl inte så svårt att förstå?

    Detta visar ju hur lite ni vet. De allsvenska klubbarna är självklart konkurrenter på plan men det snackas mycket vid sidan om.

    Det visar ju hur lite du vet om hur det går till att driva ett framgångsrikt företag, men å andra sidan, Blåvitt har ju inte drivits speciellt framgångsrikt de senaste 10 åren, så du har väl helt rätt.

    Man måste förbättra sig både på plan och på kansli om man ska bli en storklubb igen, det går inte att vara medioker någonstans. Det mest skrämmande är väl att en del faktiskt helt seriöst tycker att det är jättebra att vara medioker.

    När Blåvitt var framgångsrika och andra kom för att lära sig av oss låste vi in hemligheterna och framgångsrecepten, fråga bara Gunnar Larsson & Thomas Wernersson.

    SvaraRadera
  22. Det enda som betyder något är att få ett framgångsrikt fotbollslag. Se på resultaten, inte på hur man uppnår dem.

    IFK Göteborgs resultat sedan 1996:

    NOLL SM GULD.
    NOLL CUPGULD.
    NOLL RL GULD.

    -Ett kval.
    -Cirka 90 miljoner kronor i ekonomiska förluster.
    -En skatteskandal modell värst i Svensk idrottshistoria.

    Ja ser man till resultaten är det ju superimponerande så som Blåvitt jobbar...

    SvaraRadera
  23. Vad är problemet? Har vi inte förstått än att vi inte är bäst längre. Och varför då inte kolla runt hur andra lag som har lyckats gjorde. Sen behöver man inte kopiera det arbetssättet fullt ut utan man tar de delar som passar in för ens egna förening. Inget konstigt med detta, det har gjorts framgångsrikt både bland företag och klubbar. Se bara på hur Frölunda Hockey tog ett besök hos Färjestad för att se hur de sköter sin förening och vips så har en miljonskuld blivit ett par miljoner plus.

    SvaraRadera
  24. Om man tror att man sitter inne med all klokskap så ligger man jävligt illa till.
    Att fråga någon annan som bevisligen har agerat bättre än blåvitt både när det gäller ekonomi och värvningar tyder på ödmjuket och självinsikt.
    Många här lever kvar på 90-talet när blåvitt sopade banan med Barcelona och Man U.
    Dags att vakna upp ur
    törnrosadrömmen

    SvaraRadera
  25. haha faaaaaan va gött med lite hetsig debatt. jag ger mig fan på att frankie har planerat denna provocerande krönika (?) för att hetsa ;) igång lite debatt i denna totaldöda silly season. crädd.

    SvaraRadera
  26. Så patetiskt när ni låter en gaphals raljera i massor av anonyma kommentarer Baraben! Ta väck de anonyma kommentarerna!

    SvaraRadera
  27. Håller med diverse föregående om att det är helt OK att Blåvitt kartlägger riskkapitalupplägg i andra klubbar. Trodde iofs att man hade sin egna modell klar, men ändå...

    Däremot stinker ju Ellos ledning pinsamt mycket hybris nuförtiden. Sedan i höstas har man läst tjogtals artiklar där bönderna skrävlar om sina jävla revolutionerande idéer om hur man driver en klubb och vilka fel andra klubbar gör.

    SvaraRadera
  28. Om man tror att man sitter inne med all klokskap så ligger man jävligt illa till.
    Att fråga någon annan som bevisligen har agerat bättre än blåvitt både när det gäller ekonomi och värvningar tyder på ödmjuket och självinsikt.


    Men att sitta inne på all "klokskap" som du kallar det är ju verkligen inte samma sak som att vara selektiv i vilka partners man använder sig av. Om jag samarbetar med ett internationellt bolag som IMG som representerar bland annat flera tyska bundesligalag vore det naturliga att sköta sådan här uppbyggnadsinformation via dem och via lokal expertis. Knappast genom att ringa konkurrenten och hoppas att de ska severa oss guldhemligheterna på fat?!

    Blåvitt bör ha självinsikt och förstå att man just nu är ett mittenlag, men för att bryta trenden måste man ju hitta på nya och innovativa affärslösningar inte sätta andras idéer i kopieringsmaskinen. Våra sponsorer och IMG har definitivt mer kunskap kring detta med ekonomiska lösningar än vad Ellos har, deras riskkapitallösning innebär ju ett samtal till ELLOS...

    SvaraRadera
  29. Absolut inget nytt med detta, så har klubbarna jobbat länge.

    SvaraRadera
  30. Sitt ner i båten

    SvaraRadera
  31. Bra att artikeln skapar diskussion, för oavsett om man tycker att Blåvitts arbetsmetoder är katastrofala eller underbara krävs det att vi supportrar ständigt för en debatt kring frågorna. För när det inte sker så är det alltid risk att saker sker som drabbar föreningen i ett senare skede, en hård men rättvis debatt för och emot föreningns agerande i olika frågor är ett måste inte bara för ett expansivt supporterliv men för den vitalitet som en medlemsförening måste ha!

    SvaraRadera
  32. Någon skrev att ELLOS ledning stinker HYBRIS!

    Kan inte annat än hålla med..........

    SvaraRadera
  33. "IFK Göteborgs resultat sedan 1996:

    NOLL SM GULD.
    NOLL CUPGULD.
    NOLL RL GULD.

    ...Ja ser man till resultaten är det ju superimponerande så som Blåvitt jobbar..."

    Jag är överens med dig som skrev detta. Det är därför jag tycker det är så bra att Håkan sväljer stoltheten och frågar hur Elfsborg har gjort.

    Om du är snygg och smart, men inte får några tjejer för att du är för blyg, ja då kan du fortsätta vara blyg och underhålla dig själv framför datorn, eller så kan du fråga en populär kille som inte är blyg hur han tänker. Därifrån kan du utvecklas, använda mer av din potential och slutligen sno killens flickvän.

    /Culo

    SvaraRadera
  34. Tror inte heller att rivaliteten är sådär jättestor vid sidan av planen, men borde man inte ta och försöka rekrytera Hasse Borg som försäljningschef till IFK. Han ryktas vara mindre poppis i MFF nuförtiden (försäljningar till trots). Jag tror man får lov att släppa på prestigen när man inte riktigt har kläm på hur saker skall skötas. Sen hur man gör det är väl en annan sak. Tycker Pontus lista på relevanta frågor är helt rätt. Man famlar ju i mörker här.

    Tror dock inte det är så relevant att fråga Man U hur de gör sina upplägg vid spelarköp som nån jösse var inne på. De spelar så att säga i en annan division (bildligt och bokstavligt).

    SvaraRadera
  35. Eftersom blåvitt är misskött så är det väl inte så konstigt att man frågar framtidens förening i sverige om hjälp? Att de får en egen arena och eget köpcenter knappt utan egna investeringar är extremt bra gjort.

    SvaraRadera
  36. "Detta visar ju hur lite ni vet. De allsvenska klubbarna är självklart konkurrenter på plan men det snackas mycket vid sidan om.

    Det visar ju hur lite du vet om hur det går till att driva ett framgångsrikt företag, men å andra sidan, Blåvitt har ju inte drivits speciellt framgångsrikt de senaste 10 åren, så du har väl helt rätt.
    "

    Sedan när var ifk ett företag? Ifk är en förening! Sedan är jag själv delägare i ett företag!
    Haha pinsamt fel ute.

    SvaraRadera
  37. Det är väl inte så konstigt att de kollar upp vad konkurenterna gör, det görs ju hela tiden både vad gäller ekonomi, träningsupplägg och spelideer. Vad är problemet?

    SvaraRadera
  38. Det är skillnad på att hålla koll på sina konkurrenters arbetsmetoder, och att ringa dem och be om råd för att de själva är för inkompetenta!

    SvaraRadera
  39. Det är inte lätt det här.

    Å ena sidan kan jag tycka att det här är en storm i ett vattenglas - det här är klassisk benchmarking - dvs att man jämför och lär sig av mer framgångsrika exempel i samma bransch. Dessutom måste man komma ihåg att vi inte vet i detalj vad IFK frågat om. Det kan ha varit just en detalj som blivit uppförstorad av antingen Elfsborgs ordförande eller av journalisten.

    Å andra sidan känns detta som ytterligare en indikation på att saker och ting kanske inte är så bra i IFK som man hoppas. Jag menar, de gör så mkt rätt rent emotionellt (anställer en person med enormt blåvitt hjärta som sportchef, satsar på egna talanger och oprövade tränare med fin blåvit historia - man vill så otroligt gärna att det här ska vara rätt väg och rätt personer...men ibland känner jag bara att...fan, vi kanske åker ur allsvenskan nästa år. Vi har inga etablerade nyförvärv, oprövade tränare och oprövad klubbledning.

    Fast oavsett hur det går finns det bara en sak att göra - stödja klubben till 100% tills bättre tider kommer - typ när Jakob J dominerar i landslaget om fyra-fem år....

    SvaraRadera
  40. Är någon förvånad?
    Det är dags för alla att förstå att blåvitt inte längre är ledande i europa, inte heller i Sverige och knappt i Göteborg.

    Blåvitt har gång efter annan visat att man är helt inkompetent och saknar självförtroede och visioner.

    Tycker det är ett sundhetstecken att man då ber om hjälp.

    SvaraRadera
  41. Fan va trött man blir...Bra debatt Frankie, vill man vara ledande kan man ju förihelvete inte kopiera!!

    Ang. Puplikrådet håller jag med, Klockrent!

    SvaraRadera
  42. Kritiken som förs fram av frankie är helt klart befogad. Det är ju rent av löjeväckande att vi inte är bättre än så här, på alla plan.

    SvaraRadera
  43. Det här var nog det jävligaste jag läst.

    SvaraRadera
  44. Jag tycker det finns en helvetes massa kunskap o goda idéer i supporterleden...
    Utnyttja den istället...

    FY FAN VAD PINSAMT!!!

    AVSÄTT STIG L!!!!!!!!!!!!!!!!!


    VAR DET INTE VI SOM VAR SÅ SMARTA O HADE ETT MYCKET BÄTTRE BOLAG PÅ GÅNG...

    Nu skiter jag i detta

    SvaraRadera
  45. Föresten kanske vi ska tolka det som att blåvitt är på gång med att göra en storvärvning... o bara kollade lite Elfsborg för att slippa ny skattesmäll..

    SvaraRadera
  46. Avgå alla. Nu är måttet rågat.
    Nu river jag och timo våra medlemskort och går och kollar på Gais denna säsong istället!

    SvaraRadera
  47. Hejdå Timo och kompisen.
    Saknade av ...hmmm...ingen!
    Om utbyte av erfarenheter kan få en och bli gajsare var det ju bara en tidsfråga ändå.
    Dessutom var det roligt att bara gnäll nästan lyckades skriva en positiv nyhet. Shocken var stor när man läste första halvan men sedan föll det in i samma trall som vanligt.

    SvaraRadera
  48. Ingmar: Här ställer man upp för blåvitt och vad får man? Ingen Anton, Anders Svensson, Tobias Linderoth eller Kim Källström. Ingen egen arena. Allt pga bristen på visioner och inkompetensen på kamratgården. Ska man stå ut med det här? Nej tack, den här klubben har jag tröttnat på. Gais har i alla fall en kompetent styrelse och visioner så det får gälla under nästa år. Så slipper man det tråkiga spelet också.

    SvaraRadera
  49. *hehe* Jag älskar den svenska gnäll mentaliteten när den är som bäst. Som alltid är det hysteriskt kul att läsa alla kommentarer!!
    Heja på Gajs istället *hahaha*

    SvaraRadera
  50. Låt oss anta: Om man nu inte lyckats lösa gåtan med hur man skall finansiera spelare med externt kapital utan att bli skönstaxerade och strafftaxerade, varför är det då orilmigt att fråga någon som löst problemet med framgång.

    Det säger egentligen mer om er som kritiserar idén än om blåvitt. Man kan tycka vad man vill om deras oförmåga och jag håller med, det är helt ofattbart att de inte suger åt sig rätt kompetens. Men, om vi antar att man kört fast, vad är det för fel att fråga om hjälp. Hur gör ni själva när ni kör fast? Sticker huvudet i sanden eller ber om hjälp eller råd? Det är inte alltid den snabbaste och smidigaste lösningen att vända sig inåt och tro att man är bäst egentligen när man har ett 10-årigt CV som bevisar motsatsen. Tänk på det nästa gång ni sågar deras vilja att förbättras.

    Vi kom åtta i allsvenskan. Vi har långt till toppen. Det är inte ett steg kvar, det är många och man kan gott vara lite ödmjuk på vägen upp.

    Man blir inte ledande av att anställa Håkan Mild som sportchef, det fattar nog alla här inne. Han har ett gott hjärta och tack som fan för allt gott du gjort Håkan, du förblir min idol för all framtid för det du uträttat på plan. Men jag tror inte du är rätt man om vi skall bli ledande i svensk fotboll.

    SvaraRadera
  51. Problemet är inte att man tar hjälp av konkurrenter, utan snarare att det står i Borås Tidning till allmän förnöjsamhet i knalleland...

    SvaraRadera
  52. Det är ju inte första gången vi ser att marknadsavdelningen i synnerhet men föreningen i allmänhet sköts på ett amatörmässigt och rent ut sagt bedrövligt sätt.
    Det gäller på de flesta punkter utanför själva fotbollsplanen.

    SvaraRadera
  53. NI SKÄMMER UT OSS ERAT PACK ! SE INTE UPP TILL DOM BÖNDERNA OCH GÖR INTE ALLT SOM DOM GÖR HA LITE EGNA IDER FÖR FAN

    SvaraRadera
  54. Blåvitt känns verkligen proffsiga på allt man gör. Storklubb? Guldet skall tillbaka till Götet? Kyss mig i ......

    SvaraRadera
  55. Utan bönder stannar Sverige...

    SvaraRadera
  56. Och?? United var och kollade Blåvitt för några år sedan. GP gjorde reportage men inte i Manchester. NI som är förvånade kan inte jobbat i en föreningsstyrelse eller särskilt insatta.

    SvaraRadera
  57. Dags att byta namn till Baragnäll..?
    Ingen nyhet att allsvenska klubbar småsnackar med varandra i de flesta frågor.

    SvaraRadera
  58. Skönt att Håkan försöker i alla fall. Se på AIK för ett par år sedan när deras ledning förnekade krisen in i det sista. Så gick det som det gick också.

    Elfsborgs fana må vaja högt, men frågan är hur det går för dem i år? Det är alltid svårare att försvara en titel än att ta den första gången. Än så länge har de fått behålla sin trupp, men Svensson har ju redan indikerat att han vill utomlands igen.

    SvaraRadera
  59. Sakta men säkert så ökas rivaliteten mellan IFE och IFK. IFE har alltid sett IFK vägrar och kalla det för derby. Om 10 år så ör det "bönderna" ifrån Borås som står för derbyt...

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.