2007/01/15

Vilken ambition bör IFK Göteborg ha för säsongen 2007?

VISIONER FÖR 2007 Efter en tung, tung höst och vinter vände vi almanackan från 2006 till det nya ännu hoppfulla 2007. För att börja nedräkningen mot säsongen 2007 ställer vi oss fyra avgörande frågor kring vår närmaste framtid och de faktorer vi anser stödjer de förhoppningar vi har om dem. Ett expertpanel bestående av fem av Baraben.com:s egna elittyckare är först ut att besvara de fyra frågor som de flesta av oss försöker finna lämpliga svar på i dessa off season-tider. Vad du har för svar kan du fylla i själv i kommentarstråden...
1. Vilken ambition bör IFK Göteborg ha för säsongen 2007?
2.
Tror du att IFK Göteborg kan leva upp till den ambitionen?

3.
Är det realistiskt att tro att IFK Göteborg inom de närmaste tre åren återtar tronen på den svenska fotbollsscenen?

4.
Vilka faktorer ser du själv som bevis på att det blir som du tror?

Kapten ser det som:
1. Ambitionen skall vara guld, vi är IFK Göteborg för helvete. Alltid Guld!
2. Tveksamt. Visar sig alla unga spelare möte kraven och kanske spela över sin förmåga kan det bli ett roligt år.
3. Ja det tycker jag allt det kan vara, fortsatt satsning på unga spelare blandat med kvalitetsförvärv så. Kan AIK komma två med Superetta spelare kan vi vinna med juniorer.
4. Inte en aning, men jag tycker däremot själv att jag låter övertygande.

Larz svarar:
1. Med tanke på de värvningar som Håkan har presterat så här långt så ser inte jag SM-Guld som ett realistiskt mål för 2007. Då är det bättre att bygga upp det, ganska intressanta laget vi har - få en bra stomme - och fylla på med ett par etablerade namn inför nästa säsong (plocka hem Anton, Hysén...) och satsa på guld det året. Med ett riskkapitalbolag.
2. Att bygga upp ett starkt lag som KAN spela fotboll längs marken? Självklart ska det bli bättre än förra säsongen, Stefan Rehn har en prägel att sätta på laget, annars får han ta och snöra på sig skorna själv igen.
3. Att inom tre säsonger ta SM-guld, det tror jag absolut. Ett bra förstaår i år för Rehn & co, sen kan vi vara med år 2 och år 3.
4. Faktumet att vi har många unga intressanta spelare som fortsätter att utvecklas, kan vi behålla dom då är det riktigt bra för Blåvitt. En intressant tränare i Stefan Rehn, en ny arena (om den nu blir bra), ett riskkapitalbolag och en smart ledning. Jag funderar på om Stig och Håkan ska vara kvar här eller om vi inte ska få in nytt folk.

Becka tycker:
1. Ambitionen bör vara att åter bli ett lag att räkna med ute i Europa, att hitta tillbaka till fornstora dagar. Att upprätta kontrakt som aldrig gör försäljningar till en förlustaffär. Att se till att stämningen i truppen blir så pass god att spelarna blir grymt lojala mot det blåvita klubbmärket.
2. Det är min förhoppning, men drastiska ätgärder krävs från alla ansvariga.
3. Om jag inte trodde eller hoppades på detta skulle jag gå under. Glöd, passion och ett ständigt levande hopp är vad som utmärker varje sann supporter.
4. Inga än så länge...

Jolly tror:
1. Min hjärna säger att Blåvitt inte kommer vinna guld. Däremot förväntar jag mig att spelet får sig ett lyft och att vi åtminstone skall ha med toppstriden att göra och kämpa om platser i europa.
2. Ja det tycker jag. Det finns kvalitéer och potential.
3. Ja.
4. Det jag tror vi måste ha är tålamod. Vi kan inte förvänta oss någon snabb framgång
Med långsktighet kommer vi komma långt.

Feldgrau säger:
1. Ambitionen bör alltid vara guld. Alltid. Har man inte den ambitionen så tar man sig inte dit. Vi är IFK Göteborg, Sveriges och Nordens genom tiderna mest framgångsrika fotbollslag. Second place is the first loser.
2. Nej. Det känns inte som att ledningen har samma ambition som supportrarna.
3. Nej. Det är optimistiskt. Realistiskt är att IFK kommer att vara med i toppen, men inte ensamma och inte ledande.
4. Inga. Det blir aldrig som jag tror och just därför tror jag precis det som jag inte hoppas på. Optimister må ha roligt på vägen, men pessimisten får det desto roligare i slutändan.

17 kommentarer:

  1. Larz vill ha ett lag som kan spela fotboll efter marken. Va fan, satsar du på kvällstidningsjournalistik eller vad är det frågan om? Fotboll efter marken är inte samma sak som rolig fotboll. BoJos gå-fotboll är det tråkigaste jag sett Blåvitt spela under de 25 åren jag följt laget.

    Gärna långbollar, det spelar fan ingen roll. Vilken typ av taktik är av underordnad betydelse, det är hur man genomför som räknas.

    SvaraRadera
  2. Lägg ner ambitionerna om att spela snyggt. En snabb kontringsfotboll med hög press och snabba omställningar är den enda typen av fotboll som ett svenskt lag kan spela om man ska klara sig mot storheter i Europa (jag menar derry osv) .

    Det gäller alltså även IFK.

    SvaraRadera
  3. Snyggt är snack, man ska spela VINNANDE. Arne tjongade och vi VANN inget. Men vissa är ju nöjda med att vara bäst av förlorarna.

    SvaraRadera
  4. vi var väl mer nära att vinna med arnes tjongande än kjelles anfallsinriktade, spela fin fotboll?

    jag är nöjd om vi bara vinner...med vinster kommer självförtroende och då bjuder nog killarna på lite extra...men ambitionen får inte vara och spela snygg fotboll..fy!!!

    SvaraRadera
  5. Kan ni inte byta ut bilden?

    Ok att det är Rehn som lyfter bucklan, men han gör det på sthlm stadion framför ett helt gäng varelser från skansen.

    SvaraRadera
  6. håller med...

    äcklig omgivning...

    SvaraRadera
  7. vi var väl mer nära att vinna med arnes tjongande än kjelles anfallsinriktade, spela fin fotboll?

    Nu fick ju knappast Kjell chansen att sätta prägel på laget när han steg in mitt under säsongen. Därmed inte ens sagt att Kjelles vision om fotboll vart den bästa för Blåvitt eller en vägvinnande, men att skylla raset på honom känns ju ett snäpp hysteriskt.

    Sedan är det väl märkligt att det är modellen vi bör spela fotboll som upprör till debatt och inte vilka MÅL vi bör ha för den kommande säsongen. Jag säger likt Feldgrau att målet måste vara guld och att allt arbete som läggs ner bör vara inriktat på "hur gör vi detta på bästa vis för att slåss om guldet". Snacket om att dra ner förväntningarna och säga "kanske år tre så kan vi ta guld" köper jag inte, det har Rehn redan smygit igenom lite och det är ju för att dra bort press från truppen, ett från hans sida smart drag.

    Men för oss supportrar kan man inte ha samma tänk, vi måste vara de som ställer krav för vem gör det annars?

    SvaraRadera
  8. jaha. men du frankie, det var ingen renodlad attack från min sida.

    svarade bara på det han däruppe skrev. jag skyller INTE raset på honom.

    klart supportrarna sak ställa krav. men jag ställer fan oxå krav på supportrarna...varför är det inte mer folk på matcherna och stödjer sitt lag....

    det tycker jag är pinsamt!

    SvaraRadera
  9. anonym/ Med tanke på att vi kanske snittar cirka 8000-10 000 så är det dags att PRESTERA, då kommer marginalarna. Det gör de inte för ett lag som aldrig vinner något, vi vann senast 1996, det är TIO ÅR. Frankie med flera får helt enkelt acceptera att Blåvitt inte har ambitioner högre än att vara medelmåttiga. De vill säkert men just nu verkar de inte kunna bättre, tyvärr.

    SvaraRadera
  10. cobbs:

    självklart är det så, med hur laget går.

    men önskar bara vi hade mindre medgångssupportrar...

    SvaraRadera
  11. Man går för tre poäng i varje match. Hellre tre poäng och skitspel än noll pinnar med "gladfotboll".

    Jag är riktigt besviken på hur trippen ser ut. Vi måste ha in minst två spelare av klass för att vi skall ha något med toppstriden att göra. En balansspelare och en bra back (gärna vänsterback).

    Vi kommer mellan 6-8 plats som bäst med nuvarande trupp. Topp 4 kan vi bara drömma om.

    Riktigt trist, vi är Blåvitt och för mig är det bara guld som räknas.

    Senaste guldet kom 96!!!! (trots ramsan, vi är Blåvitt bäst i Sverige)...när kommer nästa guld tror ni?

    SvaraRadera
  12. Det ser jäkligt tunnt ut och ledningens ambitioner verkar handla mer om att alla skall trivas i laget än att ta guld. Blåvitt skall vara någon slags "Folkhems-bygge" där alla jobbar för varandra och inte sticker ut för mycket. Visst finns det sympatiska drag i det, men problemet är att i dagens fotboll behöver du spelare som ensamma kan avgöra matcher och som du kan få betalt för när de drar. HIF får 27 miljoner (!!!) för Luton Shelton. Det är ungefär 3 Kalle Svensson. Och för Risp får vi ingenting. Something is very rotten in the Kamratgården, för att citera Shakespeare... VI VILL BARA HA GULDET TILLBAKA. ÄR DET FÖR MYCKET BEGÄRT???

    SvaraRadera
  13. för att blåvitt skall bli bättre än förra året (som va ett riktigt skitår) behövs: en mittback, en vänsterback, en kreativ innermittfältare (vasqen håller inte där) en vänstermitt, och en målproducerande forward... nytt kontrakt till mourad! annars är det bara att hålla tummarna att lärje/angereds förvärvet producerar som han gjorde i 2:an..
    Och vi måste sluta sälja till första bästa köpande klubb varje gång, 1 spelare med kontrakt behöver man inte släppa till willyspriser, då hamnar man i det trökiga mittenträsket år efter år..

    Men som supporter är det självklart att man tycker att guldet skall hem till göteborg år efter år, MEN med det spelarmaterialet som blåvitt har idag så är det en omöjlighet.. sen är det alltid kul att släppa fram unga spelare, men det blir inte speciellt bra när man inte får behålla dem..

    SvaraRadera
  14. Underbart att se Rhenen lyfta pokalen på Stockholms Stadion!!

    SvaraRadera
  15. Tycker först och främst att målet 2007 bör vara att få igång ett mer varierat anfallsspel. Att man vårdar bollen inom laget och att man mot de sämre lagen förbättrar sin rörelse, passningsspel och tempot på bollen. Vi måste ju bli så pass skickliga att vi kan föra matcherna mot de sämre lagen. Det räcker inte till det spelet vi haft mot de sämre lagen. Vi måste ju hitta en nyckel att dyrka upp de sämre lagens försvar. De lag som backat hem mot Blåvitt har oftast haft det ganska lätt försvarsmässigt. Blåvitt har haft lättare för att möta spelande lag. Har fått känslan att Rehn uppmärksammat problemet och att han vill få till en ändring?

    Vi vill ju alla att Blåvitt skall vinna allsvenskan och även på sikt ta oss ut i europa igen. Då måste vi väl försöka agera som ett topplag både på och utanför planen? Vi måste ju våga utmana våra motståndare mer. Tänker exempelvis på Jesper Blomqvist som på sin tid gjorde det grymt svårt för sin motståndare genom att alltid vara spelbar. Han löpte kopiöst och var aldrig rädd för att utmana sina motståndare. Rörelse och passningstempo inom laget är viktigast. Och att man visar sig spelbar hela tiden. Att man hjälper varandra bättre genom platsbyten och löpningar som drar isär moståndarnas försvar. Löpningar utan boll är ju oerhört viktiga i anfallsspelet. I dagens Blåvitt håller alla sina positioner för väl. Man liknar ofta ett bordshockeyspel där gubbarna jobbar upp och ner. Blir alldeles för lätt att försvara sig imot. Vi måste ju satsa på att spelmässigt bli allsvenskans Manchester United. Inte allsvenskans Wigan med ett tajt försvar och ett enkelt rakt spel i alla väder?

    Och jag tror vi har en bra grund till ett mer varierat anfallsspel. Vi har en hel del unga lovande spelare i laget. Sen om det kan räcka till guld 2007 är kanske tveksamt? Men inom 3 år? Helt klart! Med ett riskkapitalbolag och några etablerade förstärkningar ser jag ljust på Blåvitts framtid. Tror att några etablerade spelare skulle lyfta de unga ytterligare. Vi måste ha råd att ha några stjärnor i laget.

    SvaraRadera
  16. Håller med feldgrau i allt.

    SvaraRadera
  17. Larz får påstå vad han vill, tråkfotbollen är en inpräntad faktor i dagens Gråvitt. Det som krävs är en rejält utrensning och nytänkande. Ni får allt hoppas på 08:an så kanske det blir Royal League trots allt.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.