2007/01/23

Gästkrönika: Ett blåvitt 4-3-3

GÄSTKRÖNIKA Som bekant kommer Stefan Rehn från en förening som spelat 4-3-3 de senaste åren. På frågan om IFK ska spela 4-2-2 eller 4-3-3, har han svarat ”det lutar väl åt 4-4-2, men det enda som är säkert är att det blir fyra backar”. Han har också i intervjuer sagt att ”vi vill spela ett mer varierat anfallsspel, Blåvitt har varit för lätta att läsa de senaste åren och man har inte haft en alternativ plan när man kört fast”. Han menar väl i första hand att vi ska variera mellan att spela korta och långa bollar, och mellan att spela säkert och att chansa. Men de båda uttalandena tillsammans öppnar väl också upp för att man åtminstone som en plan B kan tänka sig spela 4-3-3?

Men har vi en trupp som kan spela detta spelsystem? Vi har hela fem anfallare, men alla är väldigt centrala. Ingen av dom trivs med att spela längre ut mot kanten än vad som är normalt för en anfallare i 4-4-2. Detta innebär att vi måste dra upp två mittfältare för att kunna slicka kanterna. På mittfältet tror jag på en lösning med en offensiv spelare som ligger centralt samt två defensiva spelare på vardera sidan bakom honom. Detta är lättare att spela än t.ex. Barcelonas variant där den centrala spelaren är defensiv istället, och det passar också vår trupp bättre. Om vi lägger försvaret åt sidan för en stund, är detta en möjlig uppställning för mittfält och anfall:

----------Alex---------------------PW--------
-----------------------Sella--------------------
Karisik------Mourad/Ranegie----Vasquez

Den defensiva vänstra mittfältsplatsen tror jag även skulle kunna passa Shaffer rätt bra, eftersom han då har backlinjen som täckning bakom sig om han skulle missa i positionsspelet.
För att få ytterligare variation skulle man också kunna dra ner yttrarna lite och spela det under VM så populära 4-5-1.

Det är mycket spekulationer på olika forum just nu om årets startelva, och nästan alla utgår från en 4-4-2-uppställning. Så det skulle vara kul att få höra hur ni tycker Blåvitt skulle formera sig i 4-3-3!

//Collberg

22 kommentarer:

  1. Allra intressantas tycker jag en 3-4-3 uppställning skulle vara.

    /m

    SvaraRadera
  2. Tycker det ser intressant ut. Men jag skulle nog vilja röra om lite ändå. Ut med sella på högerkanten och över med Karisik på andra sidan istället och låta Vasquez visa vad han går för centralt

    SvaraRadera
  3. kör framåt med en upställnining på 2-3-5

    SvaraRadera
  4. Renegie/Mourad
    Karisik - Sella
    Vasques - Wernbloom - Alex
    Schaffer - Bjärsa - Sigurd - Adam
    Bengan

    SvaraRadera
  5. johan/

    Wernbloom i offensiv och Vasquez i defensiv mittfältsroll? :S

    SvaraRadera
  6. Sella kan inte spela kant. Tyvärr. En central offensiv mittfältsposition kan däremot bli lyckat.

    SvaraRadera
  7. Ser helt klart intressant ut...tror också på alex centralt snabba kanter...aterstår även att se om sigge ska in på mitten eller inte?

    SvaraRadera
  8. Jag har svårt att se Schaffer i en defensiv roll till vänster. De defensiva spelarna måste ligga relativt centralt bägge två och det passar inte honom och dessutom kräver den defensiva mittfältspositionen väldigt god spelfårståelse. Något Schaffer inte har (ännu ialla fall) dock kan han bli en bra ytterback eller yttermittfältare. Det kräver inte lika mycket i spelintelligens.

    SvaraRadera
  9. Ja det skulle vara intressant med Sella som offensiv mitt. Då skulle han kunna komma med sina djupledslöpningar från den positionen. Då kanske han inte springer lika mycket offside och det blir svårare för försvararna att fånga upp honom.

    3-4-3 tror jag inte alls på faktiskt. Det är lätt att det blir för defensivt då de båda yttermittfältarna ofta måste täcka upp kanterna defensivt.

    SvaraRadera
  10. berg / walle mourad /ranegie


    sella


    karisik/vasqez PW Alex


    shaffer sigge bjarsmyr adam

    SvaraRadera
  11. berg / walle ----- mourad /ranegie

    --------------sella---------------


    karisik/vasqez----PW---------- Alex


    shaffer sigge bjarsmyr adam


    4-3-3 med sella som bollfordelare och vara riktiga strikers i rollen som - strikers! inte som allt i allo som tidigare ar!!

    -mina 2 cent

    SvaraRadera
  12. -----Sella--Rengei/Walle----
    ---------Mourad-------------
    -Karisik--Wernbloom---Alex--
    -Shaffer-Bjärsa-Sigurd-Adam-


    Mourad har inte samma snabhet som Sella, enligt mig själv då, jag är visserligen ingen fotbollstränare. Däremot har mourad ett väldigt fint skott (Örebro 2004???) när han väl får till den.
    Wernbloom v ar en av de spelarna som gjorde mest mål i IFK förra säsongen, bra av honom eller dåligt av blåvitt lämnas osagt, men han är ju inte helt värdelös offensivt.

    Backlinjen är jag väldigt osäker på, dels så är Schaffer som tidigare sagt inget kassavalv direkt, och Sigurd vette fan med. Bjärsa tycker ajg klarade sig hyfsatt bra innan Kalle stack, så man utgår väl ifrån att hans prestationer efter det har med kollegorna att göra.
    Jag hoppas mycket på den här backlinjen, den är ung och har potential, men egentligen är det nästan samma som spelade de sista matcherna förra året, och vi vet ju hur det gick. Bara Sigurd har tillkommit.

    SvaraRadera
  13. "På frågan om IFK ska spela 4-2-2 eller 4-3-3..." hehe, får la hoppas att de inte kör på det första alternativet... :D

    SvaraRadera
  14. > Anonym 13:10
    Tycker det ser bra ut, speciellt med tanke på att blåvitt vunnit dubbeln i fm07 med den offensiven ;) (sköja bara...)
    Snacket om 3-4-3 tycker jag är intressant av den anledningen att vi inte har fler vettiga backar. Är det verkligen så svårt att får tag på en hygglig mittback!?

    SvaraRadera
  15. Med tanke på hur jäkla uselt blåvitts försvarspel var i slutet av förra säsongen så förordar jag en helt annan lösning.

    En defensiv 5-4-1 uppställning eller kanske någon mer offensiv 5-3-2.

    Måste täta bakåt och sedan bygga vidare därifrån.

    Vi har som sagt inte förstärkt med några kanonförsvarare som gör mig trygg i att backlinjen plötsligt kommer att fungera 2007.

    SvaraRadera
  16. 5 backar? Ju fler kockar desto sämre soppa?? ;)

    SvaraRadera
  17. Vad???
    Hur i hela världen kan man sätta Stefan som 10:a? Han kanske var bra när han spelade i HBK, det vet jag inte, men i blåvitt har han varit usel. Förra säsongen var han väll egentligen bara bra mot MFF hemma? Och så bra var han inte då heller...
    Han är oteknisk, långsam, dålig passningsspelare och t.o.m en dålig avslutare. För guds skull sluta köpa medias spelarklychor och se vad spelarna faktiskt gör på planen. Den enda anledningen till att Stefan ska vara på plan är att de andra anfallarna inte är något vidare de heller. Mourad var bra när han kom tillbaks från Italien, har han lyckats konservera den formen så har vi en bra forward, men honom ska vi släppa... Det är ta mig fan ett helvete att hålla på blåvitt.

    SvaraRadera
  18. Man kan ju vända och vrida på siffror och uppställningar tills man blir galen. Försök få in ett vettigt passningsspel i laget till att börja med. Det sägs ju att vi har så många lovande spelare i laget med meriter från U21 och så vidare. Låt gubbarna ta mer ansvar och visa att dom med egen fantasi och rörlighet kan visa upp ett vägvinnande och underhållande spel. Vasques sa ju i en tidigare intervju på baraben att han ville ha en friare roll och ett mer varierat spel. Gräv ner det gamla gnetspelet och börja om på nytt nu Rehn! In med lite fart, rörlighet och finess.

    Jag skiter i om det är 4-4-2, 4-3-3 eller något annat. Bara man försöker spela en mer attraktiv fotboll!

    SvaraRadera
  19. kogad/
    Nja, där har du rejält fel. Selakovic är dessutom vår bäste resp. näst bäste målskytt de senaste säsongerna. Dock vill jag se honom som högermitt.

    SvaraRadera
  20. haha fel?
    Ja jo han gjorde visst sex mål i allsvenskan förra säsongen, och hela nio innan det. hett. Av spelet att dömma så luter det verkligen åt en kanon säsong för Stefan i år, jag tippar 12 mål och proffs i norska division två!
    Fast det är klart, assistkung skulle han bli nu ja med sitt briljanta passningsspel. Han kanske kan vara backup för Andreas Johansson i Wigan.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.