På gång


måndag 8 november 2010

Är Torbjörn frälsaren?

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag skriver signaturen "Jultomten" om drömmen att få Torbjörn Nilsson att ta över tränarpositionen i Blåvitt.

En säsong är strax slut, det är bara 45 minuter kvar och från Malmö hörs ett guldvrål. Själv har jag spenderat dryga 45 minuter av mitt liv åt att se Blåvitt spela en meningslös match mot Gefle på en halvkass stream som kostade över 100 kronor. Är förkyld, bakis arg och bitter. Orkar inte ens ta mig till gamla. En säsong är snart slut, men för oss Blåvita tog den slut innan den ens hann börja.

För så är det ju, vi gick in i den här säsongen med drömmar, tro, hopp och ambitionen att äta guldpytt. Så blev det inte, det tog bara fem omgångar för drömmarna att grusas, tron dö ut, hoppet att försvinna och tanken på guldpytt verka skrattretande. Jag vet inte varför det blivit såhär, det finns hundratals ”experter” som har svaren. Jag är inte en av dem. Det jag däremot vet är att det inte får bli så här nästa säsong.

Det finns de som säger att Jonas Olsson måste bort, som säger att han bara vill spela långbollar på Hysén, att han favoriserar spelare och borde skickas tillbaka till Trollhättan. Och visst borde Olsson bort, men vem ska då ta över? Lars Lagerbäck ryktas det om och…jag tror det är helt fel väg att gå. Inte för att jag inte har den största respekt för det som Lagerbäck uppnådde med landslaget. Där lyckades han under omständigheterna riktigt bra. Men det var i landslaget, ett klubblag är något helt annat.

För det första kommer Blåvitt bli tvungna att föra matcher, det klarade aldrig landslaget under Lagerbäcks. För det andra kommer han bli tvungen att hantera en stor trupp 365 dagar om året. Lagerbäcks period i landslaget kantades av fraktioner, inre stridigheter och bråk i spelartruppen. För det tredje har Lagerbäck ingen förankring i Blåvitt eller Göteborg. Han känner inte till staden, klubben eller supportrarna. Det spelar självklart en stor roll, om Lagerbäck inte förstår det speciella med IFK Göteborg då kommer han aldrig lyckas här. Och för det fjärde och sista, Lagerbäck har inte direkt gjort sig känd för att satsa eller tro på unga spelare. Det är förstås svårt att veta hur det skulle se ut i ett klubblag men i landslaget satsade lagerbäck nästan uteslutande på samma spelare.

I slutet av hans period i landslaget var det närmast parodiskt att se hans ovilja mot att låta nya spelare ta plats i laget. Det är självklart inte säkert att han skulle ha samma inställning om han tränade Blåvitt men en rekrytering av Lagerbäck känns på förhand som ett avsteg från satsningen på unga spelare. Jag tror inte Blåvitt behöver Lagerbäck, han skulle säkert kunna göra ett bra jobb med laget, ungefär som Bosse Johansson. Men det är inte det vi behöver. Vi behöver en långsiktig lösning, någon som har tränat klubblag tidigare, någon som känner till klubben och som har arbetat med ungdomar tidigare. Det finns en som passar in på de kriterierna, och det är Torbjörn Nilsson.

Erkänn att tanken är hisnande, mannen som mer än någon annan symboliserar framgång för oss Blåvita, han som gav oss en seger i UEFA-cupen och så många vackra minnen och mål. Han kommer antagligen aldrig få frågan, och om han fick den skulle han sannolikt tacka nej. Men han borde få frågan, för han är den bäst lämpade att lyckas med Blåvitt idag. För medans jag skriver det här kysser Daniel Andersson Lennarts pokal och jublar. Malmö är längre fram än Blåvitt överallt just nu, sportmässigt, arenamässigt och ekonomiskt. För att deras försprång inte ska öka behövs en Blåvit satsning. Och ingen är bättre lämpad att leda den än Torbjörn Nilsson.

/Jultomten

9 kommentarer:

 1. Inga fler blåvittikoner i ledande ställning inom IFK Göteborg. Vi skall inte hamna i ett läge där vi inte kan sparka någon av emotionella skäl. Vi har redan en sportchef som trots tvivelaktiga resultat sitter säkert bara för att han gjorde stort intryck på planen under sin tid som aktiv.

  Hur gör vi om det går dåligt under Torbjörn Nilsson som tränare? Sparkar Gud?

  Vill vi verkligen att hans gloria skall riskera att ramla av?

  Nej, en tränare skall sättas av professionella skäl - inte emotionella. Och förhållandet till tränaren skall hållas professionella, så att det inte bär oss emot att kräva hans avgång om förändring behövs.

  Knyt gärna Torbjörn Nilsson till Blåvitt, men inte som huvudtränare.

  SvaraRadera
 2. Håller med 10:30

  SvaraRadera
 3. Torbjörn kommer aldrig träna IFK. Det är troligare att Johan Mjällby blir sportchef.

  SvaraRadera
 4. Fram för Lagerbäck/annan räv. Jag struntar i om vi satsar på unga spelare eller inte. Jag struntar i om spelet går ut på att slå långa bollar på Bengt. Jag struntar i om det grisas BARA VI VINNER.

  100 gånger av 100 tar jag hellre 1-0 på en långboll än klacksparkar på mittplan och 0-3 i baken.

  Torbjörn kan aldrig lyckas i Blåvitt tyvärr. För att motsvara alla förväntningar måste han vinna CL och det kommer aldrig att hända om han inte spelar själv.

  Over and out

  SvaraRadera
 5. Nej inte Torbjörn. Håller med 10:30, han har allt att riskera..varför??

  SvaraRadera
 6. Ja om vi skall hårdra saker och ting att man inte skall träna IFK bara för att man inte känner till stan, fansen etc så hade vi aldrig haft Svennis ex som förde oss till UEFA guld.

  Jag anser att nuvarande tränarpar gjort sitt och ser gärna Jonas Thern som har öga för talang och har auktoritet som tränare för IFK Göteborg.

  SvaraRadera
 7. Låt Torbjörn förbli vår ikon. Jag vill inte att hans hjältegloria ska hamna på sned om det går dåligt under hans ledning.

  SvaraRadera
 8. Torbjörn är perfekt, för blåvitt. Vadå inte vill att hans hjältegloria ska falla? Vi ska vinna och vi gör det med Torbjörn så enkelt är det.

  SvaraRadera
 9. Håller med 10.30. Ingen vill se laget misslyckas genom guds egna förehavanden... Å andra sidan: skulle vi verkligen misslyckas under Torbjörn? Jag menar är det MÖJLIGT?

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.