På gång


torsdag 21 oktober 2010

Blåvittfans som drabbas av Stockholmssyndromet

BLÅVIT GADD & GÔTT. Det har kommit in en del mejl till BaraBen som undrat vad fan som hände med "Blåvit Gadd 2010". Vi körde ju en deltävling (eller var det två?) och fick in bilder för ett par ytterligare. Alla som frågat har fått samma svar: "Ta det lungt, det kommer det kommer. Lite annat har kommit i vägen bara".

Men vet ni vad? Fuck it! Det kommer inte alls.
Varför? Jo, för jag känner inte för det.

BaraBen.com byggdes inte över en natt. Inte heller Rom.
Men tårta är jävligt gott.

Det skulle kunna vara allt jag har att säga i ämnet. Men nu kommer ni inte undan så jävla lätt, den här gången heller. Vi har testat det där med att vara framgångsrika. Ja, ni vet, vi skaffade oss flest läsare av alla supporterbloggar, hade flest bloggare av alla svenska bloggar (fan vet om vi inte legat i topp internationellt sett med...), blivit omnämnda i så gott som samtliga existerande medier och har vunnit priser och utmärkelser av olika slag. BaraBen har varit med om alldeles för mycket framgång av olika slag för att kunna må riktigt bra. Framgång på framgång genererar en jävla massa mättnad.
"Try not to become a man of success,
but rather try to become a man of value." - Albert Einstein
Röde Ruben hade inte kunnat säga det bättre själv. Så precis som när man blir mätt måste nya visioner skapas, nya mål sättas upp. BaraBen är precis som det alltid har varit, men BaraBen kommer aldrig att bli sig likt. Ja, vad fan betyder detta nu då? Det kan vi verkligen fråga oss. För lika lite som du fattar var jag yrar om - så vet jag svaret på det där påståendet. Men en sak är säker, BaraBen består. Bara lite mer fucked up och twisted än någonsin förr.

Med all respekt för Blåvit Gadd så känns det jävligt 2008. Trots nya gaddar, trots fortsatt högt intresse för tatueringar och då särskilt klubblagsrelaterade gaddar av olika slag. Och jag svär inte på att konceptet inte kommer göra comeback snabbare än någon förväntat sig, men för ögonblicket behövs det lite nytänk på bygget. Vi behöver kasta ut det vi är vana vid och skaka om lite.

Till våren kommer BaraBen att expandera. Det vågar jag påstå redan nu. Men vi kommer göra precis det som alla säger är totalt döfött, bakåtsträvande och "omöjligt". Men precis därför gör vi det. För när man uppnått "allt" man kan, så behövs det nya och svårare utmaningar för att kunna skapa en framåtrörelse för ens egen utveckling. Det projektet kallar vi "2011" för närvarande.

Om du fick döpa en ny blåvit informationsprodukt - vilket namn skulle du ge den?

Själv har jag föreslagit "Tjongbollen", halvt ironiskt. Men ändå inte. En av våra grafiker ville ha med ett &-tecken. Så jag föreslog "Tjong & Boll". Halvt ironiskt, men ändå...ja, ni fattar.

Ni kanske känner vibrationerna på BaraBen? Jag gör det. Vi ömsar skinn. Är i en slags förvandlingsfas. Det har föreslagits att vi ska lämna över rodret till nya förmågor. Kanske lägga ner helt. Det finns ju annat att syssla med. Men som vi kunde läsa på BaraBen för inte så länge sedan är det för jävla svårt, Blåvitt är som en drog du inte skakar av dig hur lätt som helst. Så då blir vår, min, logiska slutsats av den nya kostymen att hänge sig denna fanatism ett ytterligare snäpp.

Nu jävlar vill vi gå längre och göra mer än vi någonsin gjort.
Hell hath no fury like a woman scorned, sa Kling.
BaraBen hath no fury as Blåvitt scorned, sa Klang.

Just nu ger jag blanka fan i om Blåvitt plockar fjärdeplatsen, för att sedan se hoppas på HIF som tvåa och cupvinnare (vilket är enda sättet för fjärdeplatsen att bli en Europakvalplats på). Inom mig bubblar i stället en revanschlusta som jag inte sett eller hört någon mänsklig motsvarighet till. Sektbeteende är något jag hatar och avskyr, men fan om det inte skulle behövas lite skön Livets Ord-vibration i de blåvita leden för närvarande.

Om inte annat för att piska död i en grådassig och tynande tillvaro.
Malmö FF eller Helsingborgs IF - what a difference a season makes, 30 little rounds.

Varför ska man ens bry sig om ett fotbollslag? Jag menar, vad har de någonsin betytt för en "egentligen", "när allt kommer omkring", "i det verkliga livet", "på allvar"? Jo i mitt fall har de effektivt:

1. Förstört minst ett seriöst förhållande i grunden.
2. Krossat min förmåga att fungera som människa under drygt 50 dagar om året.
3. Devalverat min förmåga till balanserad analys.
4. Söndrat och härskat i alla mina relationer till andra människor.
5. Slaktat min vilja att vara en nonchalant och kall människa.

Det där med att Blåvitt är en drog, fan, jag tar tillbaka det där. Jag håller inte med om den analysen. Blåvitt är mer som ett livsfarligt virus som attackerar ens centrala nervsystem och sprider sig genom frontalloben på ett destruktivt - rentav kaosartat - sätt. Ändå vill vi ha mer, mer och lite mer.

Jag frågar mig: Hur och var har Blåvitt sabbat i ditt liv? Vad har du gjort på grund av Blåvitt? Mejla in din berättelse eller bekännelse, kort eller lång till oss på BaraBen. Adressen är kontakt@baraben.com och märk brevet "Kuken, kamraten, glassen".

De som tror på slumpen är idioter. Allt sker av en orsak. Men nu menar jag inte ödet, tvärtom. Vi människor har inte bara en tendens, utan en finurlig förmåga att skapa vår egen framtid. Oftast går det inte precis som vi vill, men ungefär som vi har planerat. Därför finns det inget som heter "mellanår", för det innebär att saker och ting inte skulle vara i ens egna händer. Att det finns en karma, eller balans, mellan framgång och motgång. Ett mellanår existerar bara i den värld där det är dags för "oss" att komma igen och gör det därmed acceptabelt att göra lite dåligt ifrån "oss".

Men i djungeln råder inte karmans lag.

Allt hänger ihop.
Mellanår-konceptet får mig att spy lite i min mun. De som konsekvent snackar om mellanår så fort saker och ting inte går enligt planen - får mig att kaskadspy omkring mig som fyrtio vinterkräksjuka barn på BB. Blåvitt har inte mellanår, det har jag alltid hävdat med en dåres envishet och det lär jag fortsätta göra. Det spelar ingen som helst roll om vi klarar av (mot alla odds) att ta den där Europaplatsen, så har det här varit en dålig säsong.

Alltså motsatsen till framgång. Besvikselse, förlust, motgång, skit. Det är slutsatsen vi kan dra av en säsong där vi rasade ur Europakvalet, förlorade Supercupfinalen, åkte ur Svenska Cupen och hade inte ens en lilltå med i guldstriden. Det duger inte för Blåvitt, helt enkelt. Vi är bättre än så.

Amerikanska armén har börjat med videospel som simulering inför combat. Det här är ju helt lysande. Nu kan vi äntligen förstå oss på de blåvita spelarnas abnormala fixering vid att spela fotbolls-tv-spel som FIFA10, det ingår helt enkelt i deras träning...

Filmpremiärerna står som spön i backen för närvarande. Först nåddes vi av nyheten att SVT ska sända en dokumentärfilm om Blåvitt på 80-talet och nu, nu, oh, som jag har längtat. Äntligen är filmen om Mjällbys supporterskara, "Sillastrybarna", här:
Stora delar av den blåvita supporterrörelsen lider paradoxalt av Stockholmssyndromet. Har ni tänkt på det? Inte? Men gör det då. Så kan vi snacka lite mer om det där framöver. Stockholmssyndromet + Blåvittfans i diskussion om lagets framgångar. It all adds up. Vilket genombrott.

29 kommentarer:

 1. hahaha bästa (och sjukaste) inlägget på länge.

  SvaraRadera
 2. Skruvat, paradoxalt och intressant.

  Några tankar om framtiden:
  Verkar som att många har stirrat sig blinda på en viss sifferkombination. 2011 lyder den.
  Kommer ett mirakel ske när 2010 övergår till 2011? Skulle inte tro så.

  Så länge jag inte ser några MARKANTA förändringar i spelet, i truppen, i tränarrollen och i organisationen överlag så övergår optimismen till ett 2010 års känslomässigt inferno.

  Vakna blåvitt! Säsong 2011 börjar redan nu.

  SvaraRadera
 3. Haha, undrar vad Frankie lyssnade på för låt(ar) när han skrev den här artikeln.

  Härlig var den! Bra jobbat!

  SvaraRadera
 4. Hahahaha! Älskar aggressiviteten och "skit-i-allt"-tänket som inlägget går i Haha!
  "Kuken, kamraten, glassen". Underbart!

  NU KÖR VI
  FÅSSA BARABEN

  SvaraRadera
 5. Snubben verkar ha koll på läget. Kan han förutse 2011 också??


  "1 nov 2009, vi var sämst när det väl gällde! samma sak helgen efter.
  Losergänget 2010 lär knappast ta något guld,snarare en 4-5 plats som bäst.

  13/11/09 09:40"

  taget ifrån en tråd på baraben förra året.

  SvaraRadera
 6. Varför ska ni expandera när ni uppenbarligen inte ens kan hantera det som är? Två av de fyra senaste inläggen handlar om AIK medan Williams första A-lags mål eller ens så lite som en highlights-ruta lyser med sin frånvaro...

  SvaraRadera
 7. 12:39: Baraben kanske inte tycker om William, vad tror du om det?

  SvaraRadera
 8. Full eller?

  SvaraRadera
 9. Största anledningen att man surfar in på Baraben är att kolla in highlights från segermatcher. Gör vilka förändringar som helst men ta inte bort den biten.

  SvaraRadera
 10. Anonym 12:39: Läser du artikeln så förstår du varför Baraben ska expandera?!

  SvaraRadera
 11. Tycker det börjar bli jävligt mycket gnäll från er skribenter på baraben . Gnäll gnäll gnäll , sen tar ni bort blåvitt gadd tex , det är la inte bara du frankie ( som förövrigt har gått över från att vara den bästa till den sämsta just nu .. ) som kan ordna klart den tävlingen ? Jag ser fram emot nästa projekt men jag skiter fullständigt i det nu och snälla sluta skyll på att det är tack vare det projektet som allt blir kasst.. Och jag skiter fullständigt i aik , gais och allt vad det heter ! Spara de inlägg som ni skriver till blåvitt istället ! Ganska skönt att skriva av sig

  SvaraRadera
 12. anonym 14:28/ Haha och där kom du:

  "Naturligtvis kommer det väcka en och annan blåvit "men vadå é inte detta en Blååååååvittblogg ellerrrr"-supporter till liv."

  Hahaha.

  SvaraRadera
 13. Jaja, här med deklarerar jag i alla fall min egna lilla bojkott av Baraben tills dom har skärpt till sig. Ingen big deal alls, vad är 20 färre sidvisningar om dagen liksom? Men så ligger det till.

  Jag menar, jockiboys blogg känns i nuläget intressantare

  På återseende

  SvaraRadera
 14. Måste säga att Baraben fan är mer hysteriskt än någonsin. Och det menar jag på ett positivt sätt! Om fler av de gamla rävarna kunde producera lite som Frankie så skulle sidan explodera! Kör hårt!

  SvaraRadera
 15. Blåvittgadd känns 2008 men Tjong & Boll känns 2011 är bland det roligaste jag någonsin har läst.

  SvaraRadera
 16. Jeeesus what the fuck are on? Haha, vad det än är så gillar jag det, och håller med i allt. Mitt blåvita hjärta väger tyngre för var säsong som går!

  SvaraRadera
 17. Du säger här med andra ord att baraben går mot en kommersiell och mer pengakåt nyhetskälla. Verkligen jättekul att höra.....!

  SvaraRadera
 18. FAKTA: BaraBen har fått hybris.

  SvaraRadera
 19. Jim > med all rätt också kanske?

  SvaraRadera
 20. Jag må ha åsikter om allt och inget när jag skriver här, men från hela mitt hjärta...

  Fuck allas åsikter och Fuck allas idéer om hur ni ska bli bättre. Gör vad som får Er å må bra och jag lovar er att de tomtarna som aldrig kommer tillbaka hit är samma tomtar som gnäller vid minsta lilla grej som går dem fel i livet.

  Gör det ni har gjort i alla år och allt kommer bli bra...

  //Best regards D-Day!!!

  SvaraRadera
 21. Blåvit gadd är 2008, samtidigt som projekt 2011 är bakåtsträvande. Då fattar jag inte varför man inte kör vidare med gadd-tävlingen, om det nu är bakåt vi ska?

  SvaraRadera
 22. Dags att lägga ner baraben, den har spelat ut sin roll...

  Ingen silly, ingen hets, inga betyg bar massa bladder från omotiverade gamla bloggrävar utan visioner...

  SvaraRadera
 23. vafan det är mer intressant å kolla folks blåvitt gaddar än varanat inlägg handlar om aik eller gais på denna numera skitbloggen!

  SvaraRadera
 24. Baraben är väl inne i någon slags fas nu där man byter folk och funderar över upplägg i en tid med nyhetstorka. Ni kommer få ordning på det - stissa inte bara upp er för mkt nu så ni tappar alltför mkt.

  Frankie är minst sagt också i en fas... Bra disparat och syrigt skrivet - gillade det!

  SvaraRadera
 25. Hahahaha VAD UNDERBART ATT SE PSYKOSEN I KOMMENTARERNA!

  SvaraRadera
 26. HAHAHA JA UNDERBART FLUBAHAHAHAH DONGDONGDONG

  SvaraRadera
 27. Nä!
  I dont like it!

  Inget är väl så intressant som en match där blåvitt spelar?

  Finns det någon bloggare här som inte är medgångare som kan skriva lite åsikter om senaste matchen!?

  U21 täcks ju fan upp bättre!

  SvaraRadera
 28. Mera GAIS! Det är vi som berör!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.