2010/05/27

Samhället har misslyckats - 15 huliganer blev dömda

KRÖNIKA. IFK Göteborg och våld hör inte ihop. Så är det bara. Sedan är inte världen svart och vit. Så är det dessutom, bara. När då 15 personer med olika anknytning till huligangrupperna kring Blåvitt döms till samhällstjänst, böter och fängelse i vissa fall - är det fullt naturligt med en efterföljande debatt om vad det här betyder, för Blåvitt och för fotbollen i stort?

Efter en blöt krogrunda i våras satt jag på krogen Babar på Avenyn. En polares arbetskamrat var där och vi kom på något sätt in på fotboll. Han sa att fotboll inte var något för honom för att han "inte kunde ta med sin dotter på fotbollen".
Naturligtvis undrade jag förvånat varför han inte kunde det - och fick som förklaring det klassiska schablonangreppet mot fotbollen, "för att det är så jävla mycket våld i anknytning till matcherna".


Jag skulle vilja påstå att vi under de senaste sex månaderna fått se den lugnaste perioden i - inte bara blåvita sammanhang men svensk fotboll över huvud taget - på många år. Ja, men varför det är så då? Det är inte alldeles enkelt att förklara. Naturligtvis spelar det i viss mån in att polis och åklagare - speciellt här i Göteborg - lagt in en offensiv mot de våldsbenägna supporterfraktionerna.

Det visar domarna som kom i veckan väldigt tydligt.

Men som huvudförklaringen till lugnet är snarare att det råder stiltje kring fotbollen i Sveriges två största städer för närvarande. AIK och Blåvitt spelar en usel fotboll vilket resulterat i att de placerat sig i botten av tabellen lagom till sommarens VM-uppehåll. Djurgården har haft problem under flera år att forma ett framgångsrikt lag, samtidigt som deras ishockeysektion ångat på som ett lok i Elitserien. Finalplatsen innebar ett drag på Hovet men även i Globen som svenska sportintresserade inte sett en likhet till på i alla fall 15 år.

Samtidigt harvar Hammarby i Superettan, är numer en klubb som ligger på randen till konkurs och supportrarna har väl problem bara med att sova om nätterna.

När det går åt helvete för "storklubbarna", eller i alla fall "storstadsklubbarna" så får det en naturligt effekt av mindre stök kring matcher. I det omvända läget, när de två storstädernas lag går bra så finns det ett enormt medieintresse kring fotbollen - då flest potentiella tittare och tidningsköpare följer dessa lag. Det är inget konstigt i sig, men utgör ändå ett slags moment 22 i dagens svenska fotbollssfär.

Åter till den blöta aftonen på Avenyn. När någon säger att det är farligt med fotboll blir jag provocerad. Personligen anser jag inte att det är farligt med fotboll för fem öre. Jag har gått på allsvensk fotboll på egen hand från runt 1995 och det antal tillfällen jag verkligen har känt mig rädd på är lätträknade. Däremot gjorde jag jämförelsen till att de tillfällen där jag känt en rädsla i kroppen för mitt eget välbefinnande är mångdubbelt fler när det kommer till nattlivet i Göteborg. Där kan det vara farligt på riktigt att utsättas för helt oprovocerat våld. Detta förklarade jag för killen framför mig, men han svarade med "men kolla hur politikerna och tidningarna behandlar ämnet, det är ju sjukt stort det här problemet".

Sedan glömde jag av frågan ett tag.

Tills i kväll. Jag satt just och läste ett reportage om gatuvåld i den annars ofta rätt så innehållslösa "tuttar och reklam"-tidningen Slitz där ett gäng siffror etsade sig fast i mig. Siffror om slagsmål.
## 56 procent av alla misshandelsfall handlar om våld utomhus, oftast på väg till eller från krogen på helgen.
## 15 procent av anmälningarna gäller misshandelsfall inne på krogen.
## 64 procent av de misshandlade är under 30 år. De allra flesta är män.
## 10 procent av fallen leder till att en person kan bindas till brotten.
2009 anmäldes 40 910 misshandelsbrott mot män över 18 år.

Förutsatt att Slitz siffror stämmer (de anger BRÅ, Brottsförebyggande Rådet som källa) så innebär den här fördelningen att det i ett exempel kan sägas att ungefär 22 909 misshandelsfall under 2009 är begångna mot/med/av personer som rör sig till eller från krogar på helgen.

22 909 misshandelsfall.

Men det problemet talas det tyst om. Det är som jag sa till bloggaren feldgrau, när folkmassor och alkohol är i samma bild - oavsett om det är på en fotbollsmatch eller längs ett krogstråk - så ökar risken för att någon skall fysiskt våldföra sig mot en annan person. Det var vi bägge överens om. Men man behöver inte vara särskilt insatt i frågan, eller hjärnkirurg för den delen, för att dra en sådan slutsats.

Samtidigt är inte det någon ursäkt för att det existerar fotbollsrelaterat våld, tvärtom.
Men det är siffror som kan sätta saker i perspektiv.

Polisen slår på stora trumman och griper 15 fotbollshuliganer som åtalas för våldsamt upplopp och liknande företeelser vid i huvudsak tre specifika tillfällen. Samtidigt pågår det en massiv - och det är inte att ta i med överord - kriminalitet av samma typ kring våra krogstråk varje helg. Visst, alla har vi väl med jämna mellanrum hört om "polisens kroggrupper" och annat, men kom igen. Det är ju ett skämt hur gatuvåldet hanteras.

En av tio misshandelsfall på svenska gator leder till att förövaren identifieras.
Hur många av dessa som sedan döms för sina brott är oklart, men siffran lär i bästa fall hamna på fem procent. Det vill säga att om du eller jag får ett infall att gå ut på krogen i morgon - lönehelg och allt - och begår brottet misshandel, så kommer du undan med det 95 av 100 gånger.

Det här sker på Sveriges gator. Samma lagar gäller.
Här vistas svenska människor. Ofta samma människor som går på fotboll.

Jag blir förfärad av den snedvridna debatten i samhället. Kroglivet ses som ett "ungdomsfenomen" av medier, politiker och debattörer - därför behandlas hela området extremt styvmoderligt. Politiker vet att ungdomar, vi som är 17-29 inte har makt i samhället och blir därför bortprioriterade för dem som har makt, genom pengar, arbeten och inflytande. Det ungdomarna sysslar med, "ja, de växer ju snart upp ändå".

Men fotbollen är enligt den gängse normen ett av få samhällsforum som i alla fall teoretiskt sett tilltalar alla samhällsgrupper. Oavsett om du är ung eller gammal, vart du än står politiskt, om du är arbetare eller direktör - så kan du gilla fotboll. Här möts alla samhällets grupper i en slags läktarens symbios och därför följer politikerna den här sporten närmare än något annat kulturområde i samhället.

Enligt all normal logik borde de 15 personerna som nu dömts till olika straff i samband med fotbollsmatcher mötas av en axelryckning. Både från tidningar, krönikörer, politiker, fotbollsfans, polis och medelsvensson. Det pågår ju ett fullskaligt misshandelskrig på våra gator. Statistik visar att det är rent ut sagt livsfarligt att vistas på svenska krogar - speciellt att gå till och från dessa - på valfri helgafton.

Ingen talar om den allmänna och i mitt tycke vidriga våldsutvecklingen i samhället.
Om det begås ett mord, då tar samhället avstånd.
När det begås en vanlig misshandel, ja då hittas förövaren i 10 procent av fallen.

Men gud förbjude att det finns rötägg bland de hundratusentals människor som går på fotboll! Ja, jag anser att dessa gubbar i grund och botten är så kallade "rötägg" på samma sätt som en full kille på Avenyn är - om han slår någon annan på käften. För det har vi gemensamt förbjudit i vår liberala demokrati med hjälp av lagar och förordningar. Dessa skall i teorin upprätthållas av poliser och åklagare.

Verkligheten är däremot en annan. För i den så ser jag som vistas både bland fotbollshuliganer och krogens huliganer hur specialutredningar görs för att förhindra våldet kring fotbollen, jag bevittnar åklagare som ägnar all sin vakna tid - och säker lite ytterligare i sömnen - åt att jaga unga killar som tycker att fotboll är en bra förevändning för att slåss med likasinnade eller ordningsmakten. Men i krogvärlden, där en enorm majoritet av det här problemet egentligen existerar, ja där är de lika frånvarande som Blåvitts förmåga att spela fotboll varit den här våren.

Kontentan av att 15 personer med anknytning till Wisemen och deras undergrupper döms i domstol är inte att "samhället slår ett slag mot fotbollshuliganismen". Slutsatsen är i stället att samhället effektivt väljer ut syndabockar som ska representera de stora problemen. I sociala sammanhang är det oftast invandrare och den "misslyckade integrationen" som får skuldbördan för en misslyckad ekonomisk politik. På det strikt polisiära området finns det två grupper som får ett enormt medialt, politiskt och debattmässigt utrymme - organiserade gäng och fotbollshuliganer. Grupper som naturligtvis bör bevakas av ordningsmakten, men med resurser som står i paritet till hur stort problemet egentligen är.

BaraBen.com genomförde nyligen en läsarundersökning här på sidan. Här är resultatet:


## 35 procent av dem som svarat är mest rädda för polisen när de går på fotboll.
## 25 procent är mest rädda för ordningsvakter.
## 27 procent räds i första hand huliganerna.

Nu går det absolut att säga att våra läsare inte är representativa för hela samhället och det lär polisen själva påstå om de blev tillfrågade i ämnet. Men en undersökning där över 1 500 personer svarat som ger resultatet att totalt 60 procent av fotbollsintresserade är i första hand rädda för ordningsmakten - i detta fall poliser eller ordningsvakter - måste ju vara en rejäl larmklocka som ringer genom samhället. Men gör den det?

Enligt en läsarundersökning BaraBen genomförde 2007 så är den snittmässige läsaren 25,7 år gammal och 96 procent av läsarna är män. Enligt BRÅ:s statistik begår samtidigt män mellan 18 och 25 år över 30 procent av misshandelsbrotten i Sverige. Detta gör en grupp som endast utgör en 18-del av befolkningen. Så vi är extremt representativa för misshandelsfrågan, då det är i vår läsargrupp som samhället hittar de som drabbas av misshandel, men även många av dem som misshandlar andra.

I den här gruppen säger en tydlig majoritet att de är mer rädda för poliser och ordningsvakter i samband med fotbollsmatcher än vad de är mot de personer som kallas huliganer. Trots detta riktas ett enormt fokus och satsas massiva resurser på att jaga den här lilla gruppen - som enligt detta segment av befolkningen inte utgör det största hotet. Samtidigt sköljer en massiv våg av våld över våra gator varje helg.

Det är som att en skola skulle satsa alla resurser på att sätta dit ett par mobbare samtidigt som det att alla killarna i skolan höll på att rekryteras till prospects av det lokala MC-gänget. Och metoden för att sätta dit mobbarna skulle vara så skrämmande att alla som pluggar på den berörda skolan till slut blivit mer rädda för lärarna - än de varit för mobbarna in the first place.

Min reaktion till 15 gripna huliganer är inte "pust, nu blir fotbollen lite säkrare".
Jag undrar hur polis och åklagare kan lura i den svenska befolkningen att de tar itu med problemet. Det egentliga problemet - gatuvåldet som fullständigt spårat ur.

90 kommentarer:

 1. De som stökar på fotboll stökar på andra ställen också. Våldet kring fotbollen är inte ett fotbollsproblem, det är ett samhällsproblem som smittat av sig till fotbollen.

  SvaraRadera
 2. Old school Tynnered2010-05-27 00:35

  Pihlbauge- Du missar lite poängen med din kommentar, för det handlar ju inte om att "de som stökar på fotboll stökar på andra ställen med" utan snarare att de som stökar på fotboll bara är en promille av problemet, men bemöts av en majoritet av resurserna från samhällets sida.

  SvaraRadera
 3. en mastig och JÄVLIGT bra text frankie. jag önskar killar som dig sätter sig på sportredaktionerna och nyhetsredaktionerna på G-P en dag som har lite mer insikt i saker än att bara kasta ur sig floskler.

  SvaraRadera
 4. Old School//

  Två saker.
  1. Jag är medveten om vad artikeln handlar om, jag bara fastlår en relaterad sak.

  Något jag tycker man bör fokusera på istället. Istället för att försöka vifta bort problemet som att "det händer överallt" så försöker jag vifta bort problemet med att "det är inte vårat problem" :P

  2. U är inte O.

  SvaraRadera
 5. pihlbague/ Vad snackar du om? Det är inte vårt problem? Jaha, så vems problem är olika samhällsproblem om inte vårt? Känns som du är rätt så ung och naiv med tanke på dina rätt så barnsliga slutsatser kompis.

  SvaraRadera
 6. sjukt bra analys av läget frankie.

  SvaraRadera
 7. Bra text, dock så är ju faktiskt 27% mer än 25% hur man än vrider och vänder på det. Redigering behövs alltså.

  SvaraRadera
 8. Pihlbaoge sa.../ Vad fan vet du om att "De som stökar på fotboll stökar på andra ställen också"?? Är det din lilla hobbyanalys eller vadå?? För jag skulle verkligen inte säga att någon majoritet av dem som är fotbollshuliganer "stökar" på andra ställen, visst, där det finns våldsverkare finns en och annan som hamnar i problem på andra håll med, men att säga så är jävligt naivt och korkat. Det förminskar hela problemet.

  anonym 00:51/ medierna styrs av medelålders män och där släpps bara de som rättar sig i leder fram.

  SvaraRadera
 9. Personligen är jag mer orolig på väg hem med vagnen när jag åker längs avenyn på en lördag- eller fredagkväll än vad jag är när jag är när jag åker med vagnen på matchdag.

  SvaraRadera
 10. anonym 01:00/ Åtgärdat.

  SvaraRadera
 11. Väldigt objektivt skriver känns det som. Bra gjort!

  SvaraRadera
 12. Objektivt skrivet? Var någonstans? Att ens ta upp en pinsam undersökning om ordningsvakter och poliser falerar hela texten.

  Jag själv som flerårig fotbollssupporter har aldrig varit rädd för varken vakter eller poliser på matcher. Dock så är det ju enklast och "fräckt" att skylla på ordningsmakten.

  Till sakfrågan: Visst finns det stora problem på krogen också (vilket är en anledning till att jag själv inte ger mig ut i samma frekvens som jag kanske velat), anledningen till att detta inte får samma uppmärksamhet är väl 2 faktorer: 1. Folk räknar med att det skall vara såhär. Krogbråk har funnits i alla tider. "Huliganism" är trots allt rätt så nytt i Sverige, trots att många år har gått. 2. Alkoholen används som "ursäkt" på krogen. Jag själv ser inte alkohol som någon förmildrande orsak, utan som en förvärrande orsak. Att komma med ursäkten "men jag var så full" är extremt vanlig och tyvärr accepteras den. Jag har aldrig förstått tanken med att servera öl vid matcher. Jag tror inte på kollektiv bestraffning men när man står och ser på IFK-AIK och ser ytterligare en idiot slänga in ett ölglas på en AIK-spelare så undrar man om man egentligen borde köra utandningstest på åskådare.

  Väl skriven text ändå, jag förstår var ställningstagandet kommer ifrån. Men i mina ögon är en sådan här dom trots allt positiv. Med några "rötägg" som du säger borta, så kan förhoppningsvis deras platser fyllas av riktiga fotbollsfans istället. Sådana som är där för fotbollen istället se det hela som ett tillfälle att stänga av hjärnan och få utlopp för sina agressioner.

  SvaraRadera
 13. /Seastream

  Du kan inte ha varit på plats på Råsunda 2004 när vi mötte djurgården i cupfinalen!!!

  SvaraRadera
 14. Anonym:

  Spelar det någon roll? Nej, jag var inte på plats där. Men tycker du att en separat händelse är betonande för ett fenomen? Tycker du också att chiuahor är extremt farliga, blodtörstiga hundar för att det skett ett anfall mot en bekant till dig?

  Varken jag eller mina bekanta har haft problem med varken polis eller ordningsvakter. Sedan att jag aldrig är onykter, otrevlig, aggressiv och följer direktiv på matcher är väl självklart en stor orsak till att jag "kommit undan". Att utmåla polisen och ordningsvakter som det stora problemet är bara pinsamt istället för att titta inåt och rannsaka sig själv och ta tag i de bråkiga elementen själva. Använder någon fyrverkerier som kostar pengar för IFK? Visa lite civilkurage och få "rötägget" utslängt.

  99% av alla fans sköter sig helt gudomligt, det är de "änglar" som beter som "djävlar" som vi bör hjälpas åt att få bort.

  SvaraRadera
 15. Sluta slicka upp för fotbollshuliganerna någon jävla gång.
  Dom slåss, bryter mot lagen och ska fan inte sitta och lipa när dom får ta konsekvenserna av sitt handlande

  Det är alltid lika patetiskt när någon huligan blir tagen och det ska anordnas manifestationer och annat nonsens. Tror dom - och du - att dom är sanktionerade av IFK Göteborg med rätten att härja och leva jävel på samhällets bekostnad eller? Och sen när dom får stå sitt kast får man läsa sån här dynga, och se en massa statistik på hur mycket andra människor också slåss i andra sammanhang, skrattretande

  Och vad vill ni säga med ert diagram? Att 27% är RÄDDA för huliganer när dom går på match är ju alldeles åt helvete för högt...

  /En som börjar trötta på allt daltande med dessa hjärndöda individer

  SvaraRadera
 16. 00:53//

  Du har svårt att ta ett skämt va? Även om det är ett skämt med bakomliggande sanning.

  Poängen är den, att media målar upp en bild av att fotbollen dras med stora problem. Det Frankie skriver i sin krönika är att fotbollens problem inte är speciellt stora i jämförelse med samhällets andra problem, vilket förvisso är sant, men det är i mina ögon bara att göra när man åkt fast på bar gärning säga att "men han gjorde det värre".

  Istället kan man ju se på det som så här, det är ett problem som någon skyller på fotbollen, men som fotbollen i själva verkat inte vill ha. Det är ju knappast så att fotbollen står med öppna armar och säger "Hej problembarn, ni trivs inte hemma, ni har inget att göra och har en massa intryckt ilska. Kom till oss och lev rövare, vi blir så glada, all PR är bra PR vettu."

  01:01//

  Jag vet, as a fact, att en hel del före detta Gothenburg United folk var inne på Liseberg och härjade en natt. Samma folk var samma natt inne på Ullevi och härjade också faktiskt.

  Jag vet, att en hel del kategori C ibland springer omkring på stan och bara letar folk som vill bråka. Hittar de inga som pucklar det på varandra istället. (Vart gränsen för "kompisbråk" går är tydligen väldigt lös.)

  Vi som varit med ett tag minns säkert också hur ryktena om Wisemens insattser under Göteborgskravallerna 2001 gick.

  Bara för att nämna några exempel.

  SvaraRadera
 17. Sköter man sig så behöver man inte oroa sig för polisen, svårare än så är det inte. Man behöver inte bete sig som ett svin när man går på fotboll.

  SvaraRadera
 18. "Sköter man sig så behöver man inte oroa sig för polisen, svårare än så är det inte" SKITSNACK!

  Min kompis fick batonger i huvudet i samband med ovan nämnda cupfinal, han var på väg tillbaka till mig med en dricka i handen. Och i andra änden på en batong hittar man?!

  Jag tycker det är en GRYM krönika och ser inte på något sett att krönikören "slickar upp". Han ställer frågan varför det är så mkt fokus på en så liten del av allt gatuvåld, för huliganbråk ÄR en liten del av gatuvåldet. Svaret på den frågan tror jag är att det är "lätt"! Ordningsmakten har en tid och plats där det kan uppstå oroligheter att utgå ifrån, och det viktigaste av allt: dem kan visa upp resultat för samhället efter, tex domen mot dessa 15.

  Jag säger inte att det är fel av Polisen, smart och effektiv taktik! Men man kan fråga sig när samma effektivitet står att skåda downtown en lördagkväll? Där det behövs minst lika mycket som kring en fotbollsmatch.

  PS. Jag har gått på över 300 hemmamatcher och upp emot 50 bortamatcher. De gånger jag skådat fotbollsvåld kan räknas på två händer...
  - Ska du inte med på en match nu då? Kom igen!
  - Nä dem slåss ju bara.

  Aaajo, eller hur.

  SvaraRadera
 19. Frankie, du är ta mig fan världsmästare på att snedvrida saker!

  SvaraRadera
 20. Jag börjar tro att Thank you for smoking är Frankies favoritfilm. Han får rökning att framstå som något positivt...

  SvaraRadera
 21. Jag undrar var "alla" dem som inte vågar gå på fotboll pga. allt stök håller hus när det är lugnt på och vid sidan om arenan? Måste alla de som gnäller som mest gå på högriskmatcher eller inga alls? Bara en jävla massa snack att man är rädd hit och dit..

  SvaraRadera
 22. Asså fan, jag blir uppriktigt förbannad när jag läser Frankie. Ditt j-vla hövve.

  Kom inte och sig till mig som småbarnsförälder att jag utan problem kan gå till tex Råsunda och kolla på fotboll, för det kan jag inte om jag älskar min unge.

  Asschh! 12345678910

  Det handlar inte bara om våld utan om attityd också, sen kan du sjunga hur mycket Nationalteatern du vill.

  SvaraRadera
 23. Problemet är nog inte så mycket vad huliganerna gör, snarare vad presen skriver de gör. Vilket i sin tur innebär att mannen i fråga inte vågar ta med sig sitt barn till Ullevi. Vilket gör att intäkterna minskar och den publika återväxten blir sämre. Nu är det ju så att man inte kan varken kan påverka media eller huliganer. Återstår således att "samhället", dvs rättsväsendet genom lagstiftning, portar dem på ett effektivt sätt. Så verkar ske och det är bra. Avslutningsvis en kommentar till. Jag har årskort och på min läktare finns s k engagerade supportrar som aldrig någon gång bidrar med något positivt. De vrålar FITTA, DU ÄR SÅ JÄVLA KASS och AVGÅ. Va fan ska vi med dem till. Avgå från vår vår klubb huliganfittor. Ni är så jävla kassa.

  SvaraRadera
 24. Bråket runt macherna handlar om att Svensson inte vågar gå på matcherna med sina barn. Förstår inte riktigt jämförelsen med krogbråken då? Vad jag vet så är det inte mycket barnfamiljer som rör sig på stan 03.00.

  Förövrigt är polisinsatser en kostnadsfråga att stävja bråket runt krogar är det nog ingen som är beredd att betala. Som du skriver 56% av fallen till och från krogen med andra ord skulle vi behöva polispatruller i varje gatuhörn. De 15% av fallen som sker inne på krogen tror jag polisen har en rätt bra bild av. Tror dock inte så många fall kanske leder till domar men hur ofta får en huligan sitt straff??

  Man kan alltid hålla på och vända och vrida och tycka man kan göra saker bättre. Visst polisresuserna kanske ska fördelas på ett annat sett. Men att kalla det att samhället har misslyckats när man faktist lyckats fälla 15 är ju skrattretande..

  SvaraRadera
 25. Ja, men det är ju viktigare med en ryggdunkning på Rose and Crowns än att faktiskt bedriva en blogg med vettiga artiklar, det vet ju alla

  Är ju inte första, och absolut inte sista gången BB smörar för dessa troglodyter tillika grottmongon som gör sitt bästa för att förstöra allt det vi andra brinner för. Bara för att uppfylla deras egna primitiva djungelbehov

  SvaraRadera
 26. Det var nog den mest förvirrade text jag nånsin läst. Inledningen verkar handla om blåvitt och våld, sen övergår författaren till förvirrat pladder om varför våldet minskat och sen orkar man inte läsa mer.

  frankie - när ska du lära dig att skriva fokuserat? Ditt ordbajseri är tröttsamt. Ska du bli en ny birro?

  SvaraRadera
 27. De har bråkat och stört enligt polisen och jag köper det. Jag tycker inte särskilt synd om dessa "huliganer". Sen kan man undra varför inte fler städer tar tag i detta problemet och stänger av personer som gärna slåss eller söker provokation. En stor del av Difs fans som var här förra påsken borde bli avstänga i år framöver enligt mig.

  Sen kan jag absolut hålla med om att jag är mer rädd när jag går hem sent en lördag, men jag tycker det här är en bra markering mot grupperingar som gärna följer med i fotbollens spår. Bra ändå Frankie att du skriver denna krönikan även om man har lite olika åsikter,

  SvaraRadera
 28. Direktören2010-05-27 10:49

  Avgå Frankie!

  SvaraRadera
 29. En rätt stor skillnad är att dessa bråk med fotbollsanknytning (krogbråk mot några våldsbenägna holländare på en icke-matchdag faller nästan utanför kategorin fotbollsvåld är att de sker i ORGANISERAD form. Hade krogbråken tagit sådana uttryck som att folk på krog A går ut för att medvetet och systematiskt slåss mot folk som besöker krog B kan jag garantera att det blivit medialt uppmärksammat. Nu är krogbråken ofta isolerade, slumpmässiga händelser och därmed rapporteras det också om dem som sådana. Återigen, det WM och andra liknande grupper ägnar sig åt är organiserad brottslighet med många inblandade och stor återverkning på samhället och naturligtvis riktas extra fokus mot dem. Inget konstigt med det i mitt tycke.

  Vid vilka tilfällen/ i vilka sammanhang privatpersoner är mest rädda att vistas sig i offentliga miljöer är en helt annan fråga.

  SvaraRadera
 30. Det är aldrig samhällets fel. Vem är samhället?

  Alla måste ta ansvar för sina egna handlingar, men det verkar vara väldigt svårt för sossar att fatta.

  SvaraRadera
 31. Det märks att det är män mellan 18-30 som är barabens största läsargrupp eftersom det finns sådana aggressioner (åt alla möjliga håll) hos de här människorna.

  grym text frankie, du har en förmåga att ta upp just de sakerna som de flesta fans tänker på och nu menar jag inte gubbmaffian på de vadderade stolarna. de fittorna får gärna lipa.

  SvaraRadera
 32. IFK Göteborg och våld hör inte ihop!
  Myntkastning m.m. hör inte ihop med IFK!

  All PR är inte bra PR.

  Wisemen och dess undergrupper borde inte höra ihop med IFK överhuvudtaget.

  SvaraRadera
 33. anonym 11:18/ Nej, men det har väl ingen påstått heller? Texten börjar med att konstatera precis det och ställer sedan frågan varför allt medie och samhällsfokus riktas mot "huliganer" när de bara är en promille av det egentliga våldsproblemet? Det har ännu ingen gett några förklaringar för i vare sig den här tråden eller på annat håll. Svennebanan är lurad av maktens korridorer ännu en gång.

  SvaraRadera
 34. Förstår inte heller riktigt jämförelsen. Att din vän inte ville gå på fotboll med sin dotter för att han tyckte det var hotfullt är väl hans beslut. Om han nån gång känt sig hotat så måste man väl respektera det? Att jämföra med krogvåld är en helt annan fråga. DÄr är det bra mycktet mer alkohol och droger i omfart, dessutom väldigt mycket mer folk.

  SvaraRadera
 35. Hade alla "fotbollssupporters" (aka firmor, drägg, wisemen mm) uppfört sig så hade det inte behövts en enda ordningsvakt eller polis på någon fotbollsmatch.

  Varför måste så mycket slödder dras till fotbollen?

  SvaraRadera
 36. Äcklgit bra krönika frankie.
  Sjukt bra!

  SvaraRadera
 37. Direktören2010-05-27 12:03

  Dorian- Du måste komma in på Top-10 med den kommentaren!

  Eller är det Frankie som varit uppe på vinden?

  SvaraRadera
 38. Bra korkad vinkel på denna artikel redan från början. Om en småbarnsförälder tycker det är olustigt att gå på Ullevi för att det känns våldsamt där (och kanske för att han tycker det är trist att behöva förklara för sin treåring vad en hora är för nåt), så blir han väl knappast hjälpt av att det är ännu farligare/våldsammare någon annanstans? Hela diskussionen är ju bara en enda lång flykt från den ursprungliga frågan - är det okej att föräldrar inte vågar ta med sina småbarn till Ullevi? Är det vettigt att de skall behöva vara oroliga för att deras barn skall bli skadade bara för att de vill se en fotbollsmatch? Jag tycker nog inte det, men så är jag också part i målet.
  Och om du undrar - nej, jag skulle inte komma på tanken att ha med mig mina ungar på krogen en fredagkväll klockan 03:00. Däremot har de varit på Ullevi ett par gånger.

  SvaraRadera
 39. Utan huliganer inga poliser.

  Enkel matematik.

  SvaraRadera
 40. Nog får vara nog!2010-05-27 12:37

  anonym 12:16/ Grundfrågan är nog snarare att folk LURATS att tro att det är farligt att gå på fotboll när det egentligen är mycket farligare att gå på en vanlig gata där mycket folk vistas. Alla de brott som begås i samband med fotboll på en hel säsong (i Göteborg) är färre än de brott som begås på en lönehelg på sommaren eller en enda kväll under göteborgskalaset/way out west/metaltown. Så poängen är ju för den som faktiskt läser innan han kommenterar att polis och åklagare blåser upp detta till en jättegrej och det skrämmer bort folk trots att det inte är farligt att gå på fotboll. Samtidigt misslyckas de kapitalt med att göra något åt våldet i samhället generellt. Men det är klart, medelsvensson vill nog inte erkänna att han är blåst nog att gå på bluffen.

  SvaraRadera
 41. Jag upprepar mina sista rader i texten, som jag tror retar upp många som tycker om att intala sig själva att fotbollsvåld är ett gigantiskt samhällsproblem:

  "Jag undrar hur polis och åklagare kan lura i den svenska befolkningen att de tar itu med problemet. Det egentliga problemet - gatuvåldet som fullständigt spårat ur."

  För sett till hur polis, åklagare och samhälle lägger ner resurser på det lilla fåtal människor som då och då stökar kring fotbollen ställer jag mig som skattebetalare och medborgare frågan - varför görs detta enbart på fotboll och inte där våldet, statistiskt fastställt, är mångdubbelt större? Varför finns det inte en aktiv politik som vill lagstifta, sätta "hårt mot hårt" och lysa på problemet med det egentliga gatuvåldet?

  Fotbollens huliganer ska inte glömmas bort eller tillåtas göra vad de vill, men man bör ju kräva någon typ av proportionalitet i samhällets svar. Min slutsats är att de inte klarar av det egentliga problemet och riktar istället sitt fokus till en liten liten grupp inom problemet som de får att framstå som något av det farligaste världen har sett.

  Men sådana slutsatser är inte balanserade och de gör definitivt ingen som helst samhällsnytta - mer än att skrämma bort folk från fotbollen under förevändningen att ordningsmakten/statsmakten faktiskt gör något åt problemen.

  Men jag ställer mig högt skeptisk till om det inte är mer än simpla dimridåer.

  SvaraRadera
 42. Seastream:

  Kan inte säga det bättre själv. Stå upp mot dessa idioter! Visst finns säkert någon vakt någonstans som gör fel, finns alltid sådana, i alla yrken.
  Har många polare som inte var mammas lilla pojk när de var små. Deras konversationer handlade ofta om polisens agerande i olika situationer, "vilka idioter de var". Själv var jag med flera gånger och höll mig utanför. Och helt ärligt förstår jag inte hur de ens kan försvara sig själva. I varje enskilt fall gjorde polisen helt rätt och beter man sig som ett svin vilket de alltid gjorde får man också skit tillbaka och anmälaningar mot sig.
  Trött på deras beteende och sagt det till dem, det bör fler göra så dessa nollor slutar tro att alla tycker dem är tuffa. Innerst inne är de små osäkra barn

  SvaraRadera
 43. Som Småbarnsförälder kan jag ju säga som såhär.

  Jag tar med mig barnen på vissa matcher. När det gäller Malmö och Helsingborg, så går jag själv.

  När det gäller AIK, Djurgården eller Hammarby, så går jag inte alls.


  Men sen så tycker jag själv, och barnen att de inte finns någon nytta över huvudtaget för folk att ropa "hora, fitta", Göra "UGH" ljud, mm.

  Varför ropa Hata GAIS när man möter BP????

  Jag rör mig helst inte ute på avenyn med omnejd på fredag o lördagkväll, just pga av svineri och fok som tappar allt omdöme.

  Jag förstår krönikan till fullo.
  Kan delvis hålla med. Men samtidgt så applåderar jag att dessa "Supportrar" till IFK blir dömda. Uppför du dig korrekt, så hamnar du inte i problem.
  Står du och skriker jävla fitta i ansiktet på vakten så att spottet flyger, då är jag inte förvånad över om du får ett slag med batongen. Gör vakten fel? Absolut, Gör den som skriker rätt? Så fan heller.

  SvaraRadera
 44. Polisen jobbar i två år, ja TVÅ ÅR och punktbevakar Wisemen. Sedan sätter de dit 15 personer. Samtidigt begicks det över 40 000 misshandelsbrott under 2009 och mindre än 1/10 av dem ledde till åtal. Det här är en helt sjuk bluff som polisen håller på med och försöker att få huliganproblemet att framstå som något enormt för att de ska kunna "visa upp tuffa tag". Helt patetiskt.

  SvaraRadera
 45. Översten:
  Ditt resonemang är ett skolexempel på haltande logik.

  Läs vad du har skrivit innan du postar en kommentar så kanske du ser var det brister. Ser du inte var logiken brister i det du redan skrivit så kanske du kan få hjälp av någon vän med det.

  SvaraRadera
 46. Generalen/ Din kommentar är ett typexempel (ordet du letade efter) på dålig härskarretorik där du försöker idiotförklara andra debattörer utan att ha några argument och sedan sitter där som ett barn och säger "ni är dumma". Moget.

  SvaraRadera
 47. GGG AAA III SSS... Avliva Gais!

  SvaraRadera
 48. Om samhället sätter dit 15 wm för att de brutit mot lagen så fine - inte mig emot.

  SvaraRadera
 49. WM är en stor skam för vårt kära blåvitt.

  Minns vilka det var som plankade ett antal gånger till vår egen hemmaarena under "Nya Ullevi-tiden för ett par år sedan.

  Klass och stil? Nä, ta gärna 15 till.

  SvaraRadera
 50. Sympati till dom drabbade! Var starka!

  Wisemen tills vi döör!

  SvaraRadera
 51. Jag själv som flerårig fotbollssupporter har aldrig varit rädd för varken vakter eller poliser på matcher.

  SvaraRadera
 52. Sluta slicka upp för fotbollshuliganerna någon jävla gång.

  SvaraRadera
 53. inte första, och absolut inte sista gången BB smörar för dessa troglodyter tillika grottmongon som gör sitt bästa för att förstöra allt

  SvaraRadera
 54. WM ägnar sig åt är organiserad brottslighet.

  Wisemen och dess undergrupper borde inte tolereras av BB och någon som håller på IFK !

  SvaraRadera
 55. Avliva WM nobrainsidioterna

  SvaraRadera
 56. Jag vet bäst. Allt jag säger är det rätta.2010-05-27 19:42

  Avliva alla moralkärringar.

  Förbjud boxning, dammsugning, jogging, glasögonormar.

  SvaraRadera
 57. // till föregående WM medlem.

  Varför är WM bra för fotbollen ?
  Utan er hade det inte behövts så mycket poliser o vakter

  SvaraRadera
 58. Sven-Göran E2010-05-27 20:14

  anonym 19:18/ 1. Hur fan är det att "tolerera" WM när man förklarar att det stora våldsproblemet i samhället - till skillnad från vad media och polisen ger sken av - inte sker i närheten av fotbollen?

  2. Vad ska BaraBen göra åt Wisemen? Är det BaraBen som arrangerar matcher på Gamla Ullevi som vi går på eller? Ställ dig istället frågan varför IFK Göteborg tolererar Wisemen, där intresserar du dig inte för att finna svar.

  SvaraRadera
 59. Wisemen är till för att skydd oss mot våldet från polis, ordningsvakter och 08:a gangsters! Var tacksamma mot de femton martyrerna istället!

  SvaraRadera
 60. Så Wisemen ska skydda mig från polis och ordningsvakter - tillåt mig skratta...
  Är det samma Wisemen som höll på att flyga på två poliser på en buss från Kornhamnstorg till Råsunda i höstas eftersom deras befäl hade bestämt att vår buss skulle vänta tills alla bussar var fyllda?
  Är det möjligen samma Wisemen som var på väg att spöa upp en 70-årig gubbe med käpp som blev sur för att de knuffade till honom när de skulle ut från Ullevi snabbt efter en förlustmatch?
  Är det till och med samma Wisemen som sparkade sönder stolarna på Råsunda till lagom stora, vassa bitar av hårdplast och stod och kastade dem som kaststjärnor mot poliserna som stod mellan Blåvitt-läktaren och Firman Boys på Råsunda...
  WM, read my lips, jag vill INTE ha ert skydd - jag skäms över att säga att jag är fotbollsintresserad eftersom jag alltid riskerar att bli ihopblandad med er...

  SvaraRadera
 61. 20:36 du måste skrivit BB dummaste inlägg någonsin !

  INGEN vill ha WM som beskyddare. Det e bara ni WM huliganer som vill oss normala att tro detta

  SvaraRadera
 62. Synd o skam att BB stöttar WM.

  SvaraRadera
 63. skäms över alla korkade inlägg om att BB stöttar WM!du som sätt allt detta med att wm slog en gubbe å kasta stolar osv, det e du 100% att dom gjorde som grupp eller?

  sluta för 5324626 gången att ens diskutera huligangrejer på denna sida, sen det börja har sidan tappat det totalt, gö det ni e bäst på snacka fotboll, för detta ämnet verkar inte vara eran grej riktigt, skribenter som läsare!

  SvaraRadera
 64. Skäms på er i wm som drar ner klubben i skiten.
  All extra säkerhetspersonal som krävs kostar mångdubbelt mer än vad era årskort drar in.

  SvaraRadera
 65. CM
  Om det inte var Wisemen, så hade någon snott deras mössor och då vet jag inte om jag har så stort förtroende för dem som livvakter ändå...

  Inte för att jag förväntar mig att någon bryr sig, men i alla fall:
  Jag har nog varit på fler fotbollsmatcher i allmänhet och Blåvitt-matcher i synnerhet än merparten av alla som skriver här - jag har aldrig ens varit i närheten av en polisbatong...
  Och jag kan garantera att jag inte är speciellt snygg - det är med andra ord inte därför jag har klarat mig...
  ;-)

  SvaraRadera
 66. "Sköter man sig så behöver man inte oroa sig för polisen, svårare än så är det inte. Man behöver inte bete sig som ett svin när man går på fotboll."

  Brukar aldrig kommentera, men måste bara säga att detta absolut INTE stämmer! Vet "världens snällaste människor" som blivit behandlade som skit av ordningsmakten, i fotbollssammanhang. Har gått på fotboll sen 1994. Har sett/råkat ut för en incident, någon ur AIK-klacken kastade en sten mot IFK-klacken som landade någon meter ifrån mig på gamla Gamla Ullevi. Jävligt otäckt men det är också det enda. Inget annat. Någon gång. Misshandel på stan' har jag beskådat över 50 gånger.

  SvaraRadera
 67. Adrian Pihl, du ska bara hålla käften om händelser kopplade till GU eller WM. Förut var det du som apade efter samma gäng eller var det bara för att du inte hade några andra kompisar att gå på matcherna med?

  SvaraRadera
 68. Bra och tänkvärd text Frankie!

  En ska som irriterat mig de senaste åren är att tidningarna och media varit mer intresserade av att skriva om våldet kring matcherna än själva fotbollen.

  Som när vi spöade DIF med 6-0. Efteråt så slog GP på stora trumman med huligan repotage i ca 2veckor...

  Då kan man tänka att tidningarna skriver ju om det som dom vet att folk vill läsa (annars så skulle dom ju inte sälja speciellt bra..)
  Och det i sin tur betyder ju det att alla svenne-banan hemma i sina stuga är mer intresserad av våldet än fotbollen.

  Alltså samma folk som fördömmer det, vill hellre läsa om det än fotbollen!

  Välkommen till dubbelmoralens land!

  /J-T

  SvaraRadera
 69. det jag inte förstår med läsarundersökningen är att 25+35+27+11 inte blir 100. var är de resterande %en eller är det bara retucherat?

  SvaraRadera
 70. Förstår inte vad du menar Frankie. Huliganismen är inte alkoholrelaterad, den är idiotrelaterad. De flesta i firmorna är ju bara ute efter att slåss. Det råkar vara fotbollen som attraherade dem, av historiska skäl, men kunde lika gärna varit hockey, rodd eller boule. Flera av gajs skithögar är ju med i afa, flera i wm är nassar. Detta gör ju att de kan slåss även "off season."
  Dessutom är lättare för polisen att bevaka 100 grottmongon som vill slåss i samband med en fotbollsmatch än att försöka bevaka 20 000 fyllon på Avenyn en lördagskväll. Du jämför äpplen med päron och återigen känns det som om du smörar för dessa teflonpannor som, ironiskt nog, kallar sig wisemen (samt deras lärjungar.)

  SvaraRadera
 71. Jag var på plats vid Järntorget under EU-toppmötet i Göteborg. Den stund då en klunga om 10-20 personer i Wisemen-tröjor släpptes in i det avspärrade området av polis, varpå klungan gick till angrepp mot alla de såg. När de fick övermäktigt motstånd sprang de därifrån. Samma väg de kom. Igenom polisens avspärrning.

  Jag var på plats när änglarna krossade Djurgården ifjol. Eftersom enda lediga platsen på läktarna var på bortalagets sektion stod jag där. Fick ett mordhot per minut och hundralts knuffar och småsparkar under matchen.

  Jag var nere och såg Malmö FF besegra Öis ifjol. Där fick apfulla öis-supporters slå med knytnävar, sparka och slita kläder av medelålders Miff-miff-fans utan att vakterna ingrep. Trots de stod en meter bort. Istället vände de ryggen mot handgemängen som tog plats då vi väntade på att få komma in igenom entrén.

  Jag har sett otaliga hatmatcher mot stockholmslagen under 90- och 00-tal. Varje gång har det varit slagsmål och hallabalåå vid Ullevi.

  Det är ett jävla fett problem med våldet. Det är inte isolerat till fotbollen. Men det är fanimej dags att ta itu med det och klubbarna vågar inte av rädsla för att förlora sin kundmassa. Ordningsbestämmelser och lagar är för veka för att klubbarna skall kunna göra något.

  Varför är det viktigt? Jo för att få upp lusten för alla i vårt avlånga land att gå på fotboll och stödja sitt favoritlag. När våld förekommer vid varje match samt hot och hat haglar från läktarna ger det motsatt effekt. Mer folk som ser matcherna ger mer intäkter. Vilket är ett måste om vi skall sluta traggla i europabotten. Och då måste det här meningslösa idiotiska våldet väck först.

  SvaraRadera
 72. Kom ihåg att Wisemen ÄR IFK! Resten är bara fittor och mesar som bara fegar ur!

  SvaraRadera
 73. Vi är många som varken accepterar romantiseringen av huliganerna eller köper resonemang som "låt dem slåss, de skadar bara sig själva" och därför vägrar låta dessa idioter fortsätta svärta ner Blåvitts namn - riktigt skönt att vi blir fler och fler som vågar säga vad vi tycker, även om det är tragiskt att man av säkerhetsskäl är tacksam att man kan vara anonym...

  SvaraRadera
 74. Kanon artikel Frankie! Jag tycker du sätter huvudet på spiken med dina sista rader. Står verkligen polisen och IFKs insatser i proption till verkligheten? Jag tror inte det och då är jag rakt igenom en människa som är emot våld.

  Förresten så är det bara löjligt och tramsikt nära vissa skriver att Wisemen inte är supporters. Jag stödjer inget våld på och i anslutning till GU men hur ofta inträffar det? Sköter de sitt så kan jag leva med det och samhället har bra mycket allvarligare kriminalitet att ta i tu med.

  SvaraRadera
 75. Vafan, Wisemen sköter sitt och respekterar övriga Blåvita. Vad är problemet?

  Jag är absolut inte huligan men känner ett par WM och kan umgås med dem helt normalt. Det som förenar oss är Blåvitt.

  Tycker att folk överdriver riskerna med att gå på fotboll. Jag har gått på Blåvitt sedan 1984 och aldrig kännt mig hotad. Ser snarare större risk att gå hem själv kl. 04.00 en lördagsnatt.

  Sluta döm personer som ni inte känner.

  SvaraRadera
 76. Det är ju jättebra att samhällets resurser går till att förhindra våld vid fotbollsmatcher istället för krogen. Det finns inga barnfamiljer ute på stan klockan 3 en lördagnatt.

  Tänk om WM skulle vända upp och ner på dina ungars dagis, skulle inte du vilja att polis och åklagare prioriterade det framför ett vanligt fyllebråk där kraftiga mängder alkohol är inblandade.

  När inte alkohol är inblandat så blir våld mycket mer otäckt, för då finns det ofta uppsåt och det är inte längre ett "rallarslagsmål".

  SvaraRadera
 77. Anonym 01:06

  Jag dömer WM på samma sätt som jag dömer Hitler. Jag kände inte honom heller men vet hyfsat bra vad han gjorde.

  SvaraRadera
 78. Att 35% av barabens läsare är rädda för polisen när de går på match, eller rädda för motståndssupportrar eller rädda överhuvutaget måste bero att det har anledning till denna rädsla!
  Jag är inte rädd för någon när jag går på fotboll! Antagligen för jag tillhör den stora gråa massan som inte kastar in saker, som inte spottar på polishundar, som inte skriker okvädesord mot motståndarna.

  OM ni funderar så hittar ni säkert orsaken till eran rädsla när ni går på fotboll! Finns många duktiga terapeuter som ni kan gå och samtala med för att finna er själva. Detta kommer gå för långt för er annars, snart kommer ni har undersökningar här som:
  Vem är du mest rädd för när du går och handlar på ICA?
  1. kassörskan
  2. den gamla damen bakom charken
  3. brödbilsmannen

  SvaraRadera
 79. "Adrian Pihl, du ska bara hålla käften om händelser kopplade till GU eller WM. Förut var det du som apade efter samma gäng eller var det bara för att du inte hade några andra kompisar att gå på matcherna med?"

  22:51//

  Anonymt. Snyggt.

  Och nej, jag jag ska inte bara hålla någon jävla käft stängd. Du verkar inte heller ha någon insikt i hur saker och ting ligger till. Vi var ett gäng på fyra personer som gick på Halmstadsmatchen 2006. Tre av oss, dvs alla utom jag, träffade folk och bildade det som senare blev GU. Sedan har vid tillfällen en av mina kompisar som gick med i GU bett mig åka med dem på bortamatcher vid några tillfällen då de inte kunnat fylla bussarna själva, eller behövt någon med bil.

  Sedemera har de personerna som jag anser som mina kompisar mer eller mindre gått ur GU.

  Hur du, å anonyme idiot, får detta till att jag svansar efter dem är ett mysterium.

  SvaraRadera
 80. Tycker att artikeln är bra o försöker på ett sunt sätt spegla hur en Blåvittare ser på det.

  Våld o sex säljer fler lösnummer. Så är det bara. Speciellt att skriva om fotbollshuliganer. Att skriva om krogrelaterat våld säljer inte lika mycket.

  Intressant att tidningarna väljer ordet "huligan" när man pratar om de som fick in bengalerna. Mycket missbruk med det ordet..Plus att det är ju mer laddat än supportrar../Hans

  SvaraRadera
 81. anonym 23:50/ Hur kommer det sig i så fall att det alltid är mer folk på de matcher som är "högriskmatcher" och "hatmatcher" än på de matcher som är "trevliga familjefester"?

  Snälla förklara det för mig. Hatmatcherna har precis den dynamik som för fotbollen intressant för de flesta, inte de matcher som knappt någon bryr sig om.

  SvaraRadera
 82. Finns inga hatmatcher, finns matcher mellan lag som är roligare att se på, som är rivaler och varit med i fotbollens finrum ett längre tag. Hatmatch utspelar sig på läktaren mellan aporna i WM och aporna te.x. i black army.

  För er som är med i dessa gäng kan jag beskriva ordet apa, taget från NE (allt utan paranterserna):

  "Apor har långa armar (bra att veva med) och ben (också bra, te.x. springa med om man stöter på patrull) med motsättlig tumme och stortå, vilket gör dem väl anpassade att klättra i träd. De var ursprungligen trädlevande, men i dag finns även arter anpassade till markliv (kanske därför de hoppar och klättrar på skyddsnäten när den lilla hjärnan släpper taget och instinkten infaller). Nosen är oftast kort och hela ansiktet tydligt tillplattat (kan detta vara efter en fräck fight?)"

  Dessa djur skiljer sig dock på ett sätt från medlemmar i Wm:

  "Hjärnan är mycket välutvecklad, speciellt storhjärnan och lillhjärnan."

  Anonym som säger att WM är IFK är antagligen en 18årig pojk som precis fått sitt första pubishår.

  När skall ni inse att det är bara ni själva och andra osäkra apor i andra "supporter skaror" som tycker ni är tuffa. Finns en aledning till medelåldern är mellan 18-25år. De flesta över 25år inser vilka fjollor de tillhört och skäms över det.

  SvaraRadera
 83. Ironins huvudstad2010-05-28 13:33

  anonym 13:13/ Han som skrev det där om att Wisemen är IFK är ju väldigt ironisk, om du slappnar av lite i din kommentarsfrenesi inser du nog det med...

  SvaraRadera
 84. Kommentar till - samhället har misslyckats

  Mycket intressant och helt rätt beskrivning av våldet som unga män utsätts för. Men det är aningen naivt att tro att "oskyldiga" fotbollssupporters är rädda för polis och ordningsvakter, dvs utan orsak. Givetvis finns det supporters som inte vill bråka, utan bara se på fotboll och ha trevligt, men det finns givetvis en anledning till att vissa unga män, som går på fotboll, oroas för polis och ordningsvakter. Risken är uppenbar att de är berusade och agerar ordningsstörande. Det klart man inte vill bli "haffad" av polisen. Man behöver inte vara grovt kriminell, det räcker att vara berusad och störig.

  Jag har under slutet av 90-talet och början på 2000-talet jobbat som polis på flera allsvenska och superettanmatcher. Jag kan med förvåning säga att jag aldrig tidigare stött på större "idioter". Då menar jag inte vanliga supporters, utan riktiga hulliganer och deras anhang. Det är svårt för unga män att inte dras med i detta. Helst om man är berusad. De flesta av dessa "idioter" är säkert schyssta snubbar, i vanliga fall, men när adrenalinet pumpar, motståndarna hånas, alkoholen och ilskan berusar samt masspsykosen slår till; då tar nävarna vid…

  Våldet mot unga män är ingen nyhet för polisen. Det stora problemet med krog och gatuvåldet är att samhället, dvs politikerna, inte vill betala priset för att ta tag i problemet.
  För det första sker detta våldet på nätter och helger. Då vill många poliser, precis som alla andra, vara lediga ibland. På de flesta polismyndigheter så fördubblas ändå polisens resurser på dessa frekventa timmar. Det skulle krävas fler poliser och stora resurser att förlägga fler poliser på dessa frekventa timmar. Dvs mer skattepengar för att hindra fulla unga män från att utsätta andra eller själv utsättas för våld.

  Det verkar som att samhället, dvs politikerna, är mer intresserade av fotbollsvåldet, än krogvåldet. Kanske för att vanliga medborgare, vem som helst, ung som gammal skall kunna gå på fotboll utan att behöva oroa sig för att se våldsamma handlingar. Kanske borde detta även detta gälla för krogmiljön, men de flesta unga och gamla skulle aldrig komma på tanken att gå dit…

  SvaraRadera
 85. Glöm inte Polisens trackaserierar förra året av YOUNG FELLOWS i samband med ett Gaisderby. De radade upp killarna mot väggen. Sjukt otaktiskt gjort och finns tyvärr liknande händelser där personer i grupp som ser misstänkta ut radas upp och trackasseras. Mitt förtroende för polisen är nära nog i bottenivå, efter vad jag sett.

  DÄR snackar vi neanderthalare. Ugh ugh.

  SvaraRadera
 86. Ni är misslyckade, fega kräk, utan liv och vänner. Tuffa på nätet, miserabla i verkligheten. Allt ni mäktar med är att predika om att huliganer i allmänhet och WM i synnerhet är neandertalare, som inte har något i huvudet.
  Känner många inom WM och i huliganvärlden som är bra mycket smartare än vad de flesta skribenter här är, som har anständiga jobb, 1 eller flera utbildningar mm. Orkar inte älta ämnet, för ni lever ju i en väldigt begränsad värld ändå. Era åsikter om "problemet" är helt irrelevanta och ointressanta.
  Bra text Frankie!

  SvaraRadera
 87. Polisen 14:37/ Ja, men naturligtvis är det så att politiker och polischefer prioriterar en sådan fråga som huliganvåld för det är något som är hanterbart. Texten tar ju upp just detta, att det är en slags dimridå för att ge sken av att man tar krafttag när misshandelsvåldet till 99,9 procent sker på andra platser - som krogvärlden. Det är ju inte ett misslyckande för den enskilda polismannen, det finns ju hierarkier där med, det är ett misslyckande för samhället i stort.

  SvaraRadera
 88. Kan Pelle med son gå med aik-tröjor på GU? Kan Kalle med son gå med Blåvitt-tröjor på Råsunda?

  SvaraRadera
 89. 28/5/10 07:07> Tror du att det oftare är WM-killar som vänder upponer på daghem än vad det är barnfamiljer på avenyn kvällstid... det låter vettigt, enda WM-killarna på dagis är farsor till någon unge där.

  28/5/10 22:24> Ja på båda frågor...
  I övrigt, åklagaren motsäger svensk lag (samtyckeslagen) i flera av dessa fall. Finns det samtycke och ingen önskan för anmälan så bryter inte ett bråk mot svensk lag därför använder man diffusa termer som "brott mot ordningslagen" och "våldsamt upplopp" för att sätta dit blåvita som trots allt opererar inom lagen (vare sig man anser detta moraliskt rätt eller fel).

  SvaraRadera
 90. Inte helt sant.
  Misshandel är misshandel, om man inte deltar i någon form av organiserad idrott, typ boxning.

  Samtycke kan kanske oberopas som förmildrande omständigheter, men om man med uppsåt orsakar smärta eller försätter någon i vanmakt, då är det misshandel, oavsett om man är blåvit hulligan el ej!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.