2010/05/18

”Det är lugnt, drick du, det blir snart bättre!”

KRÖNIKA. Det blir snart bättre! Det vänder snart! Håll ut och tro på laget och tränarna! Man kan inte vinna jämt! Dra åt jävla helvete.

Jag vet, jag har varit en av de positiva som har stått bakom Blåvitt och in i det sista trott på att trenden skulle vända. Men nu inser till och med jag att man kan jämföra mitt stöttande som att stå bakom en alkoholist och säga ”Det är lugnt, drick du, det blir snart bättre!”. Jag kan knappt se mig i spegeln längre, jag skäms, jag har uppmuntrat ett destruktivt beteende. Min kärlek i livet har fastnat i kvicksand, och jag har stått bredvid och bara tittat på medan den sakta med säkert sjunker.

Men nu vet jag inte längre om jag vill räcka ut en hjälpande hand eller ens en trädgren. Blåvitt är ett sjunkande lag, utan någon som helst självinsikt till hur pass fastkörda vi är. Låt mig dra några exempel.

Elmar Bjarnasson, visade mot Örebro att han hör hemma som central/offensiv mittfältare, han bidrog med väldigt mycket kreativt framåt och kom med lösningar som inte innehöll ”långa bollar på ensam forward”. Han vågade vända spelet till andra kanten när han såg att yttermittfältaren var instängd och alternativ saknades. Efter matchen säger Jonas Olsson om Elmars insats ”Han gör det OK”. Jonas Olsson, sitter du och spanar på fåglar under matcherna? Och vad såg vi sen lik förbannat mot Gefle, en Elmar ute på kanten.

Tobias Sana har knappt fått chansen i år, varför testar vi inte med honom på kanten och ger Elmar en plats inne i mitten?

Sen har vi i match efter match fått se en ensam forward som har förväntningar på sig att prestera lika bra som Hysén. Och vi har fått se brutala misslyckanden match efter match. En match med noll avslut på mål är under all kritik, under all jävla kritik. Jag har tidigare sagt att man inte kan vinna matcher utan att göra mål, och man har ingen som helst chans att göra mål om inte ett enda skott går på mål.

Att försöka få någon med till exempel alkoholism eller ätstörningar att friskna till är ett jobb helt förgäves så länge de inte själva inser att de är sjuka. Jonas Olsson och Stefan Rehn tror blint på sin spelidé och på Elmar som vänsterytter – ”det vänder snart, marginalerna är inte med oss, det är bara att kämpa på så kommer det”. Det är bullshit, hur kan det få ta en halv säsong innan ni inser att vi har kört fast?

Hårda fakta:
Marginalerna som var på vår sida förra säsongen är emot oss nu” – det finns inga jävla marginaler att tjata om, om man inte har ett enda skott på mål.
Det är bara att kämpa vidare så kommer det att lossna” – Ska vi fortfarande tro på det när vi kör samma spelsystem och kämpar mot Assyriska om en Allsvensk plats i slutet av säsongen? VAKNA!
Vi är nöjda med insatsen, nu tar vi med oss det bra från den här matchen till nästa match” – Det gör vi då så fan heller, när vi ser helt klart och tydligt att en match där vi har hög press och ligger långt upp i banan ger oss så mycket mer så står vi ändå där matchen efter med nio backar och en ensamvarg längst upp i banan som åstadkommer lika mycket som, ja, inte ett jävla skit.

Att kämpa för SM-guld är bortblåst,
nu handlar det om att kämpa för överlevnad.

Att Tobias Sana inte har fått chansen (en spelare som Stefan Rehn själv hyllade när jag bad honom lyfta fram de spelare som hade gjort bäst ifrån sig på försäsongen och nere på Cypern) och att Elmar inte får spela centralt i banan tror jag ligger i ett - undermedvetet - alldeles för defensivt tänkande från tränarna. Man är helt enkelt för rädd för att tappa mer poäng och därför vågar man inte satsa framåt. Man tar det säkra framför det osäkra och täpper till bakåt istället för att våga spela för vinst, just för att rädslan för att förlora tar över, undermedvetet.

Man har också undermedvetet byggt upp spelidén alldeles för mycket runt att det ska finnas en Tobias Hysén i målform på topp, vilket är helt rätt och förståeligt, men inte när Tobias är skadad och därmed inte i målform. Det finns i mina ögon ingen forward i Allsvenskan just nu som skulle kunna axla Tobias roll. Skapa alternativ för guds skull.

Kort sammanfattning i känslor - första halvlek av Allsvenskan 2010:
Katastrof, fiasko, långa bollar på spöket laban, publikstöd, trångsynthet, blindhet, bedrövelse, svart hål, 0-0, kvalplats, kom tillbaka nu Stiller, näst-nästa mästarna, må dåligt, må sämre, må piss, skratt, gråt, bli hel nu Hysén, sömn, sömnlöshet, mardrömmar, andra drömmar, förjävligt, bättre, sämre igen, ännu sämre, sämst, jag ger upp. Avgå.

Till sist vill jag rikta ett stort grattis till AIK som har tagit ännu en titel
Sämsta Mästarna of All Times!

Men ibland kan man lära av de sämre, sälj ut biljetterna till lägre priser för att fylla Ullevi trots bristfällig underhållning, publikstödet som ni hela tiden hyllar, ta vara på och utöka det. Jag som årskortsinnehavare och andra med mig skulle inte ta illa upp eller påstå att vi har blivit ”lurade” eller lagt på tok för mycket pengar, det är ett val vi har gjort, för att stötta klubben vi älskar. Gnhiet hade 21 000 åskådare på sin senaste hemmamatch, 30 kr kostade det för en ståplatsbiljett på norra (själv skulle jag inte vilja stå där om jag så fick betalt för det, men tanken är jävligt god).

Nu tar jag semester, i några dagar. Fan vad najs. Eller inte.

28 kommentarer:

 1. Äntligen! Jag har tidigare varit lite skeptiskt till Ida. Men nu har hon vaknat, och hon levererar sin bästa krönika någonsin! Word!!

  SvaraRadera
 2. Möcke bra skrivit.

  SvaraRadera
 3. VÄL RUTET FRÖKEN! Jag tror minsann att du just precis nu växte enormt i mina ögon Ida.

  SvaraRadera
 4. Bra Ida!!!
  För er som hoppas att Sana spelar imorgon kan jag säga att han kommer ALDRIG få något förtroende från tränarna och det blir 90 min på bänken imorgon igen för 10:e gången!!! måste vara något rekord om man räknar bort målvakterna...

  SvaraRadera
 5. Ja det var då inte en sekund för sent Ida din jävla norrlänning!

  SvaraRadera
 6. din bästa krönika Ida bra jobbat tjejen .

  SvaraRadera
 7. Hörru nu har ja jagat dej i dagar bara ett ja eller nej o jag lägger ner oerhört despirat gbgare här????

  SvaraRadera
 8. Det konstiga med Elmar - J.O sa ju att han stannade upp spelet för mycket när han spelade på kanten.

  Och det gjorde han ju också i den matchen mot Djurgården. Sen får han spela som innermitt och gör det lyyysande..eller som J.O sa, helt ok!

  VARFÖR sätter man då tillbaka Elmar på den poistion som han stannar upp spelet då?

  SvaraRadera
 9. Jonas måste vara blind! Det är i mitten som Elmer hör hemma. Örebro-matchen sa allt. Låt Sebbe lira på kanten istället.,,

  HAn borde spelat centralt hela förra säsongen. Man såg direkt att han hörde hemma där.

  IN MED ELMER CENTRALT!

  Tack
  /ElGatoNegro

  SvaraRadera
 10. Så fick du med AIK igen, grattis.

  SvaraRadera
 11. Seb Flyttar man inte på, vår näste landslagsman. Bjarna kan dock konkurera med TO och JJ.

  SvaraRadera
 12. Vem ringer Stereo och meddelar våra synpunkter? Elmar i mitten samt 4-4-2. De verkar inte ha förstått det till synes enkla...

  SvaraRadera
 13. Du har helt rätt Ida!

  SvaraRadera
 14. Fel, fel, fel. Det vänder snart.

  SvaraRadera
 15. Efterbliven eller?

  SvaraRadera
 16. Jävlar vad bra skrivet kvinna!

  SvaraRadera
 17. Grymt bra Ida! Ditt bästa bidrag till baraben hittills!

  --S

  SvaraRadera
 18. Sportsday.se tar en paus

  SvaraRadera
 19. Låt nu AIK vila ifrid..

  SvaraRadera
 20. medgångssupporter eller?

  SvaraRadera
 21. Va fan Ida ett simpelt ja eller nej vore väl inte så svårt?

  SvaraRadera
 22. 04:46: Raggning är inte din starka sida, va?

  SvaraRadera
 23. Det här var mer av typen högstadiesvammel. Hoppas fröken gillar din "uppsats"!

  SvaraRadera
 24. Ida jag håller med dig. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 25. 04:46: Raggning är inte din starka sida, va?
  Nä just den biten är helt under isen just nu :(

  SvaraRadera
 26. mycket känslor men lite lösningar.och alla skriker på 4-4-2 vf undrar jag ?
  vilka ska vi på mitten då ? eftersom alla vi ha elmar där, så den andra platsen till sebban , gurra eller olson, JJ vem ? och vilka ska ni ha i anfallet då söder, ericsson ?
  nej jag säger behåll nuvarande spelsystem eftersom vi har överskott på mittfältare.men flytta in elmar och spela med 2 offensiva.
  snart kommer stiller the killer tebax och frälser oss. spela mer med bärkeroth. bänka sella eller åtminstone ge han en örfil så han vaknar. låter söder spela till vänster. och se till att behålla KIM för fan. släpp ragge och låt kalle spela (grym mot gefle). släpp rispen. låna ut sana ! detta vill jag se inför hösten

  SvaraRadera
 27. Gillade dina krönikor mkt mer när du hade en egen åsikt och inte vek dig för pöbeln...

  SvaraRadera
 28. Känns skumt at bli glad över att du också tappat förtroendet men blev faktist det. Bra skrivet men antar att du skrev bra innan med bara att jag inte kunde se det pga att jag har läst dina texter från andra sidan.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.