2010/05/07

Jonas Olsson och Stefan Rehn - bad cop, good cop

SMÅTT & MAYHEM. Jag har tre huvudtester efter den här matchen. De tre separata teserna går inte riktigt ihop om man värderar dem som en Lången-trippel, men som tre separata singelbongar så är de högintressanta att ta med sig framöver...

1. Nu blir det SM-guld.
Ja, envist har jag ju hävdat att man inte ska ge upp guldstriden förrän den är helt körd poängmässigt. Märkligare saker har hänt än att lag i botten fått sig en megakick och sedan vunnit en serie matcher som vänt upp och ner på hela ligan. Minns mitt ständiga exempel, 1995 låg Blåvitt sist i serien efter 10 omgångar men stod som seriesegrare när året var slut. Jag vägrar att ge upp gulddrömmen så länge den över huvud taget är möjlig, på pappret. Naturligtvis kommer ingen i Blåvitt att säga annat än "en match i taget", men som objektiva åskådare på läktaren så behöver vi inte resonera så. Där kan drömmen leva, för det är i nuläget blott en våt dröm.

2. Utan seger mot Gais är AIK-segern inte vatten värd.
Precis som efter storsegern mot Elfsborg på hemmaplan blev de flesta fans helt euforiska i går kväll. När Blåvitt vinner stort mot ärkerivalen så är det förståeligt. Speciellt efter den förnedrande vändningen och planinvasionen under förra årets guldmatch. Men som efter Elfsborgs-matchen blir den kortvariga glädjen just kort - om den inte följs upp av fler segrar. Även då fick ledningen för Blåvitt andas ut tillfälligt, men lägga pannvecken i handflatorna i kommande plattmatcher. För var så säkra, trots Blåvitts framgångsrika resultat, vi spelade mot Allsvenskans just nu sämsta lag. Simon Bank säger det bäst i dagens Bladet:
"För sex månader sedan var AIK här och hämtade ett SM-guld, i dag är AIK ett lag som inte kan slå någon. De skulle inte ens kunna slå sig själva om de ramlade."
3. Skit i resten av säsongen - Blåvitt slog ärkerivalen AIK.
Ja, den här bloggpunkten är inte riktigt kompatibel med de två ovanstående. Men den finns nog inom varje blåvit supporter ändå. För efter att ha kammat noll mot Gnaget under 2009, där de fick sätta pricken över i med en guldmatch i sin favör - och blev första allsvenska lag som besegrade Blåvitt på Gamla Ullevi, så fortsatte eländet i år. Supercupfinalen blev ännu en seger och gav oss otäcka omen om att AIK:s vinstmaskin hade konserverat förmågan att spela uselt, men vinna matcherna ändå. Detta trots att de tappat sin bästa målvakt, sin bästa försvarare och sin bästa forward. Men nu har trenden i rivalmötet mellan Blåvitt och Gnaget äntligen vänt. Nu kan tiotusentals blåvita fans andas ut, i alla fall tillfälligt. Vi ska ju upp till Råsunda i höst. Men när allt kommer kring, oavsett hur det går för IFK Göteborg i Allsvenskan, så var den här segern viktigare än allt annat. De här matcherna står över allt annat i svensk fotboll. Så är det bara.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Faktum är att den hårt kritiserade Majorna i AIK:s mål fick fingerspetsarna på Elmar Bjarnasons högerkanon - som gick i ribban - och vars retur gav Robin Söder "öppet mål" till 3-0. Elmar hade kunnat inleda sitt allsvenska målskytte med en klar kandidat till "Årets mål", men fick nu slicka de eventuella prestigesåren med att nicka in en balja från nära håll. Detta efter ännu en strålande insats av "Olle", den här gången på högerkanten.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Ja, att Olle var matchens man kan vi nog alla vara överens om:
Canal+: Har det varit kris i IFK Göteborg?
- Ja det kan man säga. Vi hade förväntat oss mycket mer. Men vi har inte haft kvalitet i laget så vi hoppas att det här är början...men det är bara en vinst. Vi måste vinna hela tiden för att hänga med, säger Thomas Olsson.
och fyller på med:
- Det är väldigt få som kommit upp i acceptabel standard hittills.
Det är ord och inga visor. Sådant vill alla fotbollsfans höra från sin tränarstab när det går dåligt. Men okay, vi nöjer oss med att höra det från lagets rutinerade "gammelfarfar". Nej, fan. Ge Thomas Olsson kaptensbindeln och låt honom leda det här laget framöver.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Humorn efter matchen, förutom Bojans bad i folköl, var när Canal+ reporter Jonas Dahlquist fick ett psykbryt ute på planen. Han sprang in för att få till den intervju med Thomas Olsson som jag citerar här ovanför och som ni kan se i Crumbs highlights. Men studiomannen - en medelålders herre med rätt så kraftig övervikt - var inte lika intresserad av att springa omkring som den snärtige reporter-Jonas var. Då ställde sig Dahlquist och gestikulerade och skrek som en tok mot studiomannen, som satte i gång ett slags pseudojoggande som var spöklikt det som Pärlan körde när han blev utbytt en liten stund tidigare.

Jag anar en del irriterade kommentarer i tv-teamet efteråt...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Peter Ijeh snackade ut i Ekwall vs Lundh nu i veckan. Hans huvudpoänger var:
1. Blåvitt är fortfarande laget i hans hjärta.
2. Ijeh anser sig ha blivit blåst av Blåvitts ledning på en hel del "cash".
3. Ijeh tänker stämma Blåvitt för att få tillbaka sina pengar.
4. Ijeh uttalar Falkenberg som "Fuck em back". Stor humor.
5. Hoppas inte Ijeh får läge att Falkenberga sitt Blåvitt, bara.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

De som tror att tränarna i IFK Göteborg är fredade, att de står över alla interna krav och den externa kritiken, bör stilstudera Jonas Olssons reaktion efter Blåvitts 1-0 i Kanal Glenns utmärkta hightlights. Han får totalt (positivt) psykbryt och hela beteendet bara skriker "oh, herregud vad lättad jag är nu".

Det är inte lätt att träna IFK Göteborg, pressen och kraven är enorma.
Men det ska inte vara lätt att träna IFK Göteborg heller.

Den hårt ansatte och kritiserade Jonas Olsson har blivit tränarparets bad cop, då han sedan sin spelarkarriär fått representera den destruktiva fotbollen i duon Rehn-Olsson. Dessutom fick han sig en släng av offentlig kritik när Sportsday frågade Rehn om valet av straffskytt i Mjällby-matchen, varpå Rehn lade över ansvaret för straffskyttsvalet på Jonas - på ett rätt så taffligt sätt.

Nu fick Blåvitts bad cop visa kritikerna. Envishet kan betala sig. Men märk väl, envisheten betalade sig mot Allsvenskans just nu sämsta lag. Den här segern är inte vatten värd om den inte fylls på med fler vinster. En förlust i bortaderbyt mot Gais - så är allt snack om avgångar och tränarbyten tillbaka. En förlust på måndag innebär att Jonas, och Stefan, är tillbaka på ruta ett.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

En vild debatt om att bojkotta derbyt på måndag har brutit ut i BaraBens chatbox. Vi vill upprepa att BaraBen inte på något sätt förespråkar eller propagerar för någon bojkott av matchen. Men vi respekterar samtidigt de supportrar som protesterar mot de allt högre biljettpriserna i Allsvenskan till fullo.

En sittplatsbiljett kostar 340 kronor för vuxen, 215 kronor för barn.
Var på sittplats man än sitter.

Vi förstår dem som inte tycker detta är priser som ett allsvenskt lag borde ta för en biljett och de flesta skribenterna sympatiserar nog fullt ut med tanken om att alla ska ha möjlighet att gå på matcherna. Det är väldigt konstigt att det är helt ok att ta ut priser som är över snittet i Bundesliga, en liga vars storlag är i Champions League-final, för skitfotboll på en skitgräsmatta.

Därmed inte sagt att BaraBen bojkottar. Här är vi i dagsläget ungefär 50/50-splittrade, om jag förstått reaktionerna rätt. Många kommer stanna hemma, andra kommer se matchen på Biljardpalatset och den andra halvan har redan köpt sin biljett till Gamla Ullevi.

I vilket fall så kommer matchen att visas på Biljardpalatset på måndag. Dessutom kommer det ska en tre timmar lång uppladdning inför matchen som alla som tänkt sig gå på derbyt är mer än välkomna att delta i. Biljardpalatset kommer då erbjuda ett öl/käk-paket som är prisvärt, BaraBen kommer arrangera ett Blåvittquiz med fina priser och om Tobias Hysén inte blir uttagen i matchtruppen (på grund av sin skada) blir det även en stor frågestund med anfallsstjärnan, där du kan ställa dina frågor direkt till Tobbe #7!

MÅNDAG: DERBYFEST PÅ BP!
Var? Biljardpalatset.
När? Måndag 10/5, från 16:00 till sena natten.
Vem? Du, din polare, flickvän, morsa och bror.


@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Det är tungt att bo i Solna idag. Ja, Maan ojar sig nog hela veckan.

35 kommentarer:

 1. Folk pratar om priserna som om det vore GAIS priser, när det är vår egna klubb som har kommit överens med GAIS om priserna

  SvaraRadera
 2. anonym 18:03/ Men vad är det du inte förstår med ditt spammande? Det är ju Gais HEMMAMATCH, ska vi klaga på något annat lag när det är deras hemmamatch? Jisses, vissa är ju dummare än tåger som rälsen åker på. Blåvitt är lika delaktiga i upptrissningen av biljettpriserna i Allsvenskan och så sitter alla och klagar på att det är gräsmattorna som är felet till att inte folk kommer. Det kostar dubbelt så mycket att gå på fotboll i dag än vad det gjorde för 4-5 år sedan, samtidigt som fotbollen är sämre i Allsvenskan. Tro fan folk inte vill, kan, orkar punga ut dessa priser. När det är hemmamatcher så tänker ju folk "spela roll, pengarna går ändå till det lag jag älskar" och är beredda att satsa mer, men inte när de går till lag som vill tjäna pengar på oss blåvita.

  Ni gaisare är patetiska jävla Söder-wannabees som för alltid kommer ruttna i helvetet en dag.

  SvaraRadera
 3. Blåvitt o gais har samma priser på derbyn. Så förstår ej varför man inte vill stötta sitt lag i derbyt på Måndag

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas Tobbe inte är med i truppen och är på BP innan match. Inte för att jag inte unnar honom att vara med, men för att jag hoppas de utreder hans skador ordentligt nu under sommaren så han han vara med i alla matcher till hösten och inte bli utbytt pga skada i var och varannan match!

  SvaraRadera
 5. Mentometern2010-05-07 18:18

  anonym 18:15/ Vad fan har det med saken att göra? På hemmamatcherna märker man inte av prisökningen för 7000 pers har årskort, men på en bortamatch ska man plötsligt punga upp över 300 spänn för att se allsvenskan? Patetiskt. Jag bojkottar och är helt övertygad om att (det som vanligt) är desperata folk inom gais marknadsavdelning som spammar kommentarerna. Vi har ju sett idioten som lagt in länk till biljettförsäljningen i alla trådar här i två månader nu, det är ju PATETISKT att det är Gais bästa väg till marknadsföring. Era lågdjur.

  BOJKOTT AV ALLA DYRA BORTAMATCHER FÖR MIN DEL! ALLSVENSKAN ÄR INTE PREMIER LEAGUE!

  SvaraRadera
 6. Frankie fortsätter att skikta på SM-guld alltså! Haha, så rätt inställning! ge aldrig upp!

  SvaraRadera
 7. Jag tycker lätt det är värt pengarna, även om jag tycker det är jävligt överpris. Går dit för att stötta blåvitt, som vilken bortamatch som helst. Skiter fullständigt ifall pengarna går till gais. Jag mår bra av att se blåvitt spela!

  SvaraRadera
 8. tycker nästan att biljardpalatsets priser går att jämföra med priserna till derbyt. även om det är ett bra arrangemang så blir det änna lite motsägelsefullt när folk kan sitta på ett ställe och bränna x antal kronor medan en ståplatsbiljett på bortasektionen kostar 195 spänn eller vad det nu är. å andra sidan är det nog ganska gött trots allt att kunna käka, umgås och ta ett par öl för de pengarna.

  biljettpriserna är hur som helst ett skämt.

  SvaraRadera
 9. Det märks tydliga att Gais "men vadå bojkott, vi ville ju att Blåvitt skulle sätta priserna för oss för vi kan inte det" biljettansvarige spammar här:

  "Anonym sa...

  Blåvitt o gais har samma priser på derbyn. Så förstår ej varför man inte vill stötta sitt lag i derbyt på Måndag

  7/5/10 18:15"


  Det är helt irrellevant, precis som det var helt irrellevant förra året för poängen de uppemot 6-7 000 som bojkottade förra året förde fram var att det var generellt för dyrt med allsvensk fotboll och Gais ocker blev en symbol för det. Man stöttar inte sitt lag alls den dagen man inte längre har råd att gå på fotboll och det är därför folk vill agera nu och inte sen, när det redan är för sent.

  Jag har mer än råd att gå på matchen och bjuda med ett gäng, men tänker fan inte göra det heller. Det måste bli markeringar mot den här jävla utvecklingen, se på hur publiksiffrorna rasar redan!

  SvaraRadera
 10. azulblanco/ Fast de flesta som bojkottar gör det nog inte för att de inte har råd att betala 250-350 spänn vid ett tillfälle. De gör ju det för att det blir dyrare och dyrare varje år med fotbollsmatcher vilket tär ett större hål i folks fickor. Det handlar ju om en principsak!

  SvaraRadera
 11. azulblanco/ På BP dricker man sin öl, på Gamla kastar man sin öl. Det är den stora skillnaden! Ekonomi brush!

  SvaraRadera
 12. Det sjuka är i år, precis som förra året, att Gais fans är heeeeelt tysta kring detta med biljettpriserna. De som alltid snackar om att de är arbetarklasslaget består egentligen enbart av massa medie-/kulturkids från övre medelklassen som skiter blankt i om "vanligt folk" kan gå på fotboll på lång sikt. Sen sitter de på nån reklambyrå alla tre och myser om hur jävla indie Gais är i sin ensamhet.

  SvaraRadera
 13. På BP betalar vi lika mycket som att vara på plats. Det tycker jag e dubbelmoral. Fan stötta vårt lag istället för BP

  SvaraRadera
 14. Gais-matematik2010-05-07 18:33

  anonym 18.31/ Jasså? Själv var jag på förra bojkotten på BP och betalade 25 spänn för en Cola. Sedan betalade jag inte en krona mer och såg matchen med 500 andra blåvita.

  SvaraRadera
 15. Intressant att 9 av 10 grejer i texten berör Blåvitt på andra områden och en grej säger att Baraben.com respekterar dem som vill bojkotta och säger att det kommer visas derby på BP så blir det en vild debatt här.

  Kan inte folk bara inse att de anonyma jeppar som hetsar är Gaisare, vi blåvita respekterar varann. Vissa väljer att gå, vissa väljer att se matchen på lokal. Alla är olika.

  SvaraRadera
 16. Haha, Frankie berör till mer debatt än självaste Tobias Hysén. Jag kräver en bloggduell!

  SvaraRadera
 17. Ni vet väl om att GAIS och IFK delar på inkomsterna från de båda derbyna, bojkottar ni för att förstöra för GAIS så förstör ni även för Blåvitt.

  SvaraRadera
 18. Kanske kan bli en familjematch denna gången då? Kanske dags att våga ta med barnen

  SvaraRadera
 19. Anonym 18:53/ Vet du vad, det är LÖGN. Blåvitt tar intäkterna från sitt hemmaderby och Gais från sitt. Det har Seppo Vaihela sagt redan för flera månader sedan, så snyggt försök mister desperat Gaisare...

  SvaraRadera
 20. dags att våga ta med barnen

  SvaraRadera
 21. förstår om vissa inte har råd! men dom som har råd borde gå dit och stötta laget.
  jag har råd och betalade 230+ en jävla skitavgift på 30 spänn för att trycka ut biljetterna själv!!

  SvaraRadera
 22. tycker faktiskt man ska gå om man kallar sig supporter. kan förstå bojkotten förra året, som även jag var med på även om det sved lite att missa matchen. Men iår är det ju förfan samma priser både gångerna och allt snack om att det är Gais hemmamatch osv bara dåliga bortförklaringar. IFK behöver vårt stöd nu och det är fan viktigare att de får det än att massa "fans" hoppar matchen för att Gais inte ska ha några pengar från blåvita. men samtidigt tycker samma personer det är värt att lägga bra mycket mer pengar på nån restuarang än vad en klackbiljett till matchen kostar! Akärper för helvete innan vi blir som gais och hellre sitter på krogen och super än att gå till Gamla.

  SvaraRadera
 23. "En sittplatsbiljett kostar 340 kronor för vuxen"

  Där far du med osanning, jag köpte precis biljett på C1 för 195 kr (inklusive serviceavg).

  Priserna må vara höga men det känns ju som ni ser ett egenvärde i att folk väljer Biljadpalatset och inte går på matchen. Att pengarna tillfaller GAIS är räknas inte som ett egenvärde.

  SvaraRadera
 24. Sanningen om biljettpriserna2010-05-07 19:27

  Cantona/ C1 är i nedre etage på hörnet, inte på långsidan. De som sitter på andra sidan gången från dig betalar alltså 310 kronor minimum för sin biljett. De som sitter ovanför dig betalar 310 kronor.

  I mitten av övre läktaren kostar det 420 kronor biljetten. Det är inte åsikter, det är hårda fakta.

  SvaraRadera
 25. Så trött på jantelagen2010-05-07 19:30

  anonym 19:15/ Vadå samma pris för bägge matcherna? Alla som har årskort betalar inte separat för hemmaderbyt och drabbas därmed inte av ett ekonomiskt ocker, vilket lösbiljettsköparna gör. Det har ju nada att göra med att man bojkottar om priserna är desamma, poängen är ju att de är FÖR DYRA. Jisses vilken ryggradslös mentalitet.

  SvaraRadera
 26. Cantona/ Vadå egenvärde? De skriver ju själva att baraben inte uppmanar till bojkott men arrangerar en INFÖR-fest till derbyt och informerar om att matchen skall visas där. Vad är det för egenvärde du snackar om?

  SvaraRadera
 27. Vaaaaadå vadå vadå vadå vadå?

  Snygg sluttwist om Maanoja.

  SvaraRadera
 28. samma personer som yrar om bojkott som sedan lägger flera hundra på överpriser på biljardpalatset( ja de har väldig överpriser), hycklare! förstår de låginkomstagare som inte har råd att gå och kanske får se matchen hemma eller hos nån bekant, men ni som har råd att gå men istället väljer att lägga minst lika mycket på BP som en biljett på P och B kostar ( där de blåvitta kan sitta)är bara för pinsamma! Hycklare!

  SvaraRadera
 29. anonym 20:11/ Är du idiot eller låtsas du? Man bojkottar inte för att man inte har råd i dag, man bojkottar för att andra inte har råd och för att man ska ha råd även i morgon. Jag tjänar förmodligen dubbelt så mycket som dig, men tänker bojkotta ändå för det är principsaker detta. Alla ska ha råd att gå på fotboll och det ska inte bli dyrare och dyrare att gå på vår sport, våra lag, vår passion. Ockret måste få ett slut!

  SvaraRadera
 30. Nu stämmer ju inte: "En sittplatsbiljett kostar 340 kronor för vuxen, 215 kronor för barn.
  Var på sittplats man än sitter."

  På sittplats på kortsidorna är det billigare.

  SvaraRadera
 31. Nu tycker jag själv att priserna är för höga men att det skulle kosta 340kr överallt på sittplats är ju bara felinformation/lögn...

  » På de blåvita sektionerna P och B kostar biljetterna 260 för vuxna och 170 kronor för barn.

  SvaraRadera
 32. anonym 23:15/ Nu pratar du ju om kortsida va? Det gäller ju de långsidesektioner som är öppna för försäljning. 320+20 kostar de.

  SvaraRadera
 33. 260 för vuxna och 170 kronor för barn. SITTPLATS
  180 kr familjer
  200 krstudent / pensionär

  SvaraRadera
 34. Anonym 00:30, snyggt försök att dribbla bort siffrorna med kortsidebiljetter (där det är ståplats egentligen) då rätt siffror är:

  310 kronor minimum för sin biljett. De som sitter ovanför dig betalar 310 kronor.

  I mitten av övre läktaren kostar det 420 kronor biljetten. Det är inte åsikter, det är hårda fakta.

  Det kan vem som helst se genom att kolla på Gais biljettsida, ja ni vet länken, för ni Gaisare har ju spammat baraben med den 5000 gånger den senaste månaden. Jobbigt när man inte har råd att göra reklam eller? Idiotjävlar.

  SvaraRadera
 35. Angående derbyt:
  Gjorde inte AIK - Djurgården så att de delade upp intäkterna? Att respektive fans entré gick till deras egna lag. Allt för att slippa tjatet om att "Jag tänker inte betala pengar till de andra". Nu gjorde de så för att få en fotobllsfest med fulla läktare.

  Det kanske vore något för Göteborgsklubbarna med att tänka på. Men sen ska inte priserna ligga så högt som de gör ändå.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.