tisdag 4 maj 2010

Det är i motvind drakar lyfter

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag frågar sig signaturen Laporta om det inte är i motvind som drakar lyfter...

Jag hoppas att det blåser på torsdag mot AIK, för det är i motvind som drakar lyfter och jag hoppas verkligen att Blåvitt lyfter och blir till det lag som alla tidigare fruktade att möta på Gamla Ullevi.

Det är med sorg i hjärtat man ser sitt älskade IFK just nu, hur kan så många talangfulla spelare samtidigt glömma bort hur man spelar fotboll, slår en tre meters pass på foten eller framför allt hur glömmer man bort vad ordet kämpa betyder? Visst var bollen inne mot Mjällby, men hade det varit förra året så hade Ragge rakat in returen och målvakten på samma gång, vi hade haft 3 poäng och snacket om målkameror hade någon annat fått ha. Det är skillnad på intställningen i år, inte kunnandet. Vi ser leende spelare efter 0-0 mot Mjällby, någon skrev här på Baraben om Ragge som slängde silvermedaljen han fick i Svenska Cupen, det är skillnad på inställning killar! I bland får jag en känsla av att Ragge och Gustav redan är klara för en ny klubb och lämnar efter sommaren, för jag har aldrig tidigare sett dessa killar vara rädda om benen, men nu undrar jag lite...

Nu skall vi inte skylla på en massa saker för det har vi ju hört tillräckligt av så lång denna säsongen, men en radikal tanke som slagit mig är att vi borde bojkotta Gamla Ullevi. Det låter kanske extremt, men faktum är att det är en fullständig skandal att en av Sveriges nyaste arenor har en gräsmatta som är i sämre skick än kommunala parker! Tv-bilderna från Gaismatchen igår var ju ett skämt! Marknadsavdelningarna sliter sitt hår över publiktappet, men hur kan man tro att publiken kommer och betalar flera hundra kronor för att titta på en åker? Det är ju som att gå på bio, betala fullt pris och få se filmen på trasig duk med endast en fungerande högtalare, visa mig den personen som inte krävt pengarna/årskortet tillbaka! Undrar om man skiter i mattan för att några kostymgubbar vill ha platsgräs och på så sätt skall få vatten på sin kvarn?

Det skulle kosta knappt 2 miljoner att lägga nytt gräs på Gamla Ullevi, det motsvarar biljettintäkter till 2 matcher (snittpris 150:-, årskort borträknat). Vi borde skita i att gå på matcherna tills gräset är fixat, för förlusten av pengar är det enda som kan få dessa gubbar att vakna och agera!

Jag tror att det skulle kunna få till en psykologisk vändning för vårt IFK, att få springa ut på en kanonfin helt ny matta skulle ge spelarna samma känslan från förra året, känslan över att vara oövervinnliga, känslan av att vara den drake som alla fruktar. Det skulle betyda väldigt mycket för spelare som Robin Söder, Bärka, Sella och Hysén att få riktigt gräs under fötterna. Så ta en rejäl funderare på om det inte snart är dags att vi tar ställning mot katastrofen på Gamla Ullevi!

När det sedan gäller laget så har jag alltid gillat Rehn och Olsson, men någon gång måste man stanna upp och fråga sig varför det man säger och gör inte längre hjälper, det är ju samma killar med samma kunnande om inte bättre än förra året (de har ju tränat lite sedan förra året...) som nu helt plötsligt inte kan spela boll. Var tid har sin sak, och det är kanske dags för nya röster på Kamratgården, nya röster som får killarna att ta det där extra steget in i situationer, det där extra steget som gör att man vinner 50/50 läget, det där extra steget som gör att man är inne i boxen och rakar in bollen som ger oss tre poäng! Jag tycker att man kört fast i sitt coachande, det händer ingenting under matcherna, utan man står eller sitter vid sidlinjen ungefär som om man var på bio, jag saknar lite inställning, lite Mourinho på sidlinjen (Olsson-Mourinho, vilka ytterligheter...). Jag säger inte att dom skall kasta in handduken, Alex har fått förtroendet i United och det har ju funkat, men man kanske skall ta in någon ny person i tränarstaben som sticker ut lite och som kan få killarna i lyssna.

Ligger vi under eller har 0-0 med kvarten kvar så uppmanas laget att börja slå långbollar in mot straffområdet, och det fortsätter man med matchen ut även om det står fyra stycken tvåmeters backar längst bak och bara nickar bort varenda boll som kommer, alla lag har ju fattat det nu! Ni hörde väl Grahn innan matchen i spelargången?
-Nu spelar vi fotboll killar, inga tjongbollar som de andra, sa han.
Hade jag stått där bredvid som spelare i Blåvitt så hade han sannolikt spelat sista matchen innan sommaren. Inställning killar, ni skulle gått ut och kört över Mjällby, snott hans fula pannband och sedan skickat en DVD från matchen till honom!

Jag är snart klar. Men jag kan bara inte låta bli att kommentera Sebastian, en framtidsman med så mycket fotboll i sig, men ack så mycket energi den killen gör slut på i onödan, med sina ständiga utbrott efter missade målchanser, passningar m.m. Den typen av frustration kan man kanske se hos 8-9 åringar, men han är ju för tusan proffs i Sveriges bästa lag!! Vore det inte bättre om han sparar på den energin så att han orkar trycka till bollen lite när läget kommer, eller att han orkar hoppa lite högre, eller nicka bollen lite hårdare när målchansen dyker upp?? Han påminner mig mycket om Robin Söderling, en stor talang som ständigt tokade ut så fort något gick emot honom. Magnus Norman började träna Robin under förutsättningen att han skulle sluta med sina ständiga utbrott och i stället fokusera på det positiva, behöver jag säga mer?

Avslutningsvis vill jag vädja till tränarna om att starta med samma lag i minst tre matcher, ge killarna förtroende och ge killarna en chans att spela ihop sig, låt Hjalmar vila i några matcher, han är alltför ojämn och saknar den vinnarskallen som jag tycker att vi just nu behöver för att inte tala om hans inlägg, frisparkar och hörnor, hur många plockade Asper ner igår?

SLUTLIGEN:
- Bojkotta Gamla Ullevi tills gräset är grönt!
- Rehn och Olsson, fundera över varför ingen längre verkar lyssna, eller bänka killar om dom redan är klara för andra klubbar...
- Starta med samma lag minst 3 matcher
- Vila Hjalmar och låt alla böta som springer mindre än motståndarna på samma position. Inställning killar!
- Sluta tjonga boll om det står 0-0 eller om vi ligger under kvarten kvar!


Tack för ordet och glöm inte att det är i motvind drakar lyfter, välkomna till Gamla Ullevi AIK...

/Laporta

20 kommentarer:

 1. Drake är fan rätt ord. En riktigt otäck jävla drake som håller mig sömnlös på nätterna.

  SvaraRadera
 2. Och i motvind så skyller vi på hjalmar...

  SvaraRadera
 3. Ja, det var fan inte många rätt i den krönikan. Hjalmar, drakar ... ha ha ha.

  SvaraRadera
 4. ut med gurra, seb från mittmitten. in med Elmar, TO.. Rakt av..

  sedan in med kalle alt. NC bredvid ragge..

  håller med om att kontinuitet behövs men kan vara bra att satsa på rätt spelare först..

  varför tillåts spelare helt ur form spela match efter match när vi tydligen har sveriges bästa och bredaste trupp?

  SvaraRadera
 5. Digger B.4/5/10 12:51

  Är planen verkligen så dålig? Jag såg inte bilderna från igår, men det låter ju inte som att man kommer att få se skönspel på torsdag. Suck.

  SvaraRadera
 6. Kolla denna länken.. flytt till borås arena..

  http://fotboll.expressen.se/allsvenskan/1.1975861/goteborg-aik-kan-flyttas-till-boras

  SvaraRadera
 7. Hoppas matchen flyttas och att IFK Göteborg stämmer Higab på de förlorade intäkterna. Det vore det ända rätta. Annars har jag också funderat lite på en bojkott. Något måste ju göras. Även spelmässigt drabbas Blåvitt då vi ofta är det spelförande laget på hemmaplan och vill flytta boll snabbt längs backen. Det låter sig inte göras utan vi får anpassa vårt spel och osäkerhet sprids. Bortförklaringar tänker säkert vissa men för mig är det tydligt.

  SvaraRadera
 8. Sluta tjata om den förbannade jävla gräsmattan. Blåvitt tjongar ju bara och då kan ju inte gräsmattshelvetet spela någon roll! Bollen nuddar ju ändå aldrig vid den.

  Fan, inse att Blåvitt inte har någåt jävla spel, om vi så skulle ha Camp Nous matta. Vi blev ju för helvete utspelade av BP långa stunder.

  Läs följande krönkika istället: http://www.svenskafans.com/fotboll/aik/artikel.asp?id=354410

  Byt därefter byt alla AIK-namn mot IFK-namn.

  Vakna upp, och sluta drömma!

  SvaraRadera
 9. 13:04 Anonym:

  Och du ser inget samband med dålig gräsmatta och tjonga? (slå långa bollar i luften). Tänk en gång till så ramlar det säkert ner något.

  Däremot tror inte jag heller det hade hjälpt blåvitt så värst mycket mer än motståndarna. Då jag helt enkelt tycker många lag har bättre spelande innermittfältare och bollspelare än IFK. Samt bättre inställning och stolthet.

  SvaraRadera
 10. Men hörru, du tror inte att tjongandet kan bero på att vi inte vågar spela längs backen eftersom det inte går? Spelarna kan ju fan knappt ta emot en passning utan att den studsar över foten. Jämför med fjolårets snabba passningsspel. Jag säger inte att det är den enda orsaken, verkligen inte. Men det är en stor del. Det gick ju lite bättre igår, på Strandvallen, där gräset tillåter passningar längs backen. Även om gräset var lite långt så att bollen gick lite långsamt.

  Man ser en jättestor skillnad mot försäsongsmatcherna på Valhallas konstgräs. Då fanns det liksom ingen tvekan utan passningsspelet gick som på räls. Spelarna och tränarna säger ju också att detta är ett problem. Men du vet bättre?

  SvaraRadera
 11. Vad menas med den här raden? "Alex har fått förtroendet i United och det har ju funkat"?
  fattar ingenting hur passar det in? Alexandersson har ju inte spelat i United, missar jag något?

  SvaraRadera
 12. Ska vi bojkotta eller inte på torsdag ?

  SvaraRadera
 13. Sir Alex...

  SvaraRadera
 14. Malmö klarade att rulla ut oss rätt väl förra hemmamatchen, således är det inte mattans utan spelarnas kvalitet det är fel på. Hej.

  SvaraRadera
 15. de står på aftonbladet att matchen førmodligen blir instælld eller flyttad till borås? va i helvete? dem godkænner råsunda før råttjævlarna e deras gullegrisar men inte ullevi inte

  SvaraRadera
 16. Baberiba4/5/10 14:04

  Men skojar ni??? Ska dom ev flytta matchen till Bo-fucking-rås???????

  Jävla bajs! Då missar jag ju matchen! Nä, då blir jag sur!

  SvaraRadera
 17. Pat the Cat4/5/10 14:23

  Än värre är väl att ÖIS möter Landskrona på GU dagen innan Blåvitt-AIK... det kommer ju inte vara möjligt att spela på GU efter de två jordfräsarna har varit där...

  SvaraRadera
 18. Vad är det för fel på Sebs utbrott ? Han visar iaf att han blir förbannad när det går dåligt och jag tror fan att han biter sig i läppen ännu hårdare när han hamnar i en liknande situation. Jag vill se fler som blir förbannade istället för att börja hänga läpp ! Kom in i matchen för fa-an...

  SvaraRadera
 19. Snacka om dubbelmoral.

  Du säger att du vill se inställning och glöd, när Seb visar det så är det onödig energi?

  Håller med om det mesta, men angående Seb får du kamma dig.

  SvaraRadera
 20. http://www.sportsday.se/nyheter/fotboll/nytt-gras-pa-gamla-ullevi-det-har-varit-klart-lange-enligt-georgsson

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.