2010/05/20

Matchrapport: IFK Göteborg - Gais (j-allsv)

Edvin Moenza och Andreas Petersson
MATCHRAPPORT. IFK Göteborg besegrade under onsdagkvällen lokalkonkurrenten Gais i en tät, hård och stundtals rätt grinig match. Slutresultatet skrevs till 1-0 efter att Muhamed Dizdar sulat in bollen i början på andra halvlek. IFK Göteborg kunde hålla undan trots att man tvingades spela med en man kort sista 10 minuterna efter att Lawal Ismail åkt ut efter två snabba gula kort.

Det var rena högsommarvärmen under onsdagkvällen när IFK Göteborgs juniorer tog emot Gais dito för ett derby i Juniorallsvenskan Elit Södra (införrapport). Det fina vädret bidrog till att det var fler besökande än vad man brukar se vid såna här matcher på Lemmingvallen. De besökande fick se en match som präglades av kamp, riv och slit men med en liten touch av nån fotbollsdelikatess emellanåt.

Första halvlek är en rätt så händelsefattig historia rent målchansmässigt. Spelet står mest och väger där pendeln mest pekar över till grönsvart favör. IFK Göteborg får inte alls nån ordning på sitt spel och tappar väldigt mycket boll. Planen är att få upp bollar i djupled, men det mesta rinner ut till inkast. Man vaskar fram några hörnor och Muhamed Dizdar har nåt halvdant lobbförsök när han är ur balans, men det är aldrig nära att det skall rassla till bakom Oliver Gustavsson i gaismålet.

Gais å andra sidan skapar precis lika mycket. Eller lite kanske. Trots att man bitvis har ett bra spelövertag så lyckas man inte förvalta detta i målchanser. Enda gångerna det hettar till framför August Strömberg är vid fasta situationer. Bland annat har man en lurig frispark som Strömberg får boxa och sen ta returen på.

Men mål blir det inga och det är 0-0 efter 45 minuter.
Sam Larsson

IFK Göteborg väljer att göra lite byten i halvtid. Mittbacken Jonathan Azulay går ut till förmån för Efe Yildirim och Andreas Petersson ersätter Fredrik Alnäs på vänsterkanten. Just det sista bytet ger en rejäl injektion för Blåvitt under andra halvlek för Andreas Petersson gör en "häckeninsats" denna afton. IFK Göteborg sätter full fart redan från första signalen och får snabbt en frispark från vänster, en frispark Efe Yildirim nickar i ribban. Anfallet efter får William Lundin till ett mycket bra inlägg från samma vänsterkant. Sam Larsson stångas inne i boxen och gaisförsvaret får inte bort bollen längre än att Muhamed Dizdar kan sätta fotsulan till i höjd med straffpunkten och bollen rullar in i mål.

Den omedelbara utdelningen bedarrar den blåvita anstormningen något och matchen återgår till ett ställningskrig där Gais anfaller och IFK Göteborg kontrar. Blåvitt väljer att byta in flera spelare som har bra fart under fötterna, bland annat Lawal Ismail. IFK Göteborg har några bud på mål, bland annat har Sebastian Stenqvist ett bra läge där han är frispelad av Ismail men skottet dröjer några sekunder för länge och gaisbacken hinner ikapp för att täcka.I mitten av andra halvlek får Gais sin enda riktiga målchans när Daniel Sahib blir fint frispelad i högra delen av straffområdet. Avslutet är bra, men August Strömbergs utrusning är bättre och bollen går till en resultatlös hörna.

Med knappa kvarten kvar får IFK Göteborg Lawal Ismail utvisad. Först är han inblandad i gruff och blir varnad för det. 2 minuter senare vinkas han av för offside och medvetet ställer sig i vägen för frisparken. Nytt gult kort och Ismail får gå och duscha.

I sitt numerära övertag gör Gais ett sista försök att komma ikapp, men IFK-försvaret håller tätt och det är aldrig riktigt nära att grönsvarta gänget skall lyckas få in bollen. Matchen slutar 1-0.

Muhamed Dizdar
Sammanfattningsvis så är det inte någon jätteunderhållande match - om man nu inte gillar hård kamp om varje meter av planen. Summa summarum är kanske IFK Göteborg det något bättre laget, men jag tycker inte att Gais framstår som nån tabelljumbo. Jag hade inte haft några större synpunkter om matchen slutat oavgjort, för min känsla är att detta var en ganska jämn historia. Gais var det bättre laget i första halvlek och IFK Göteborg något bättre i andra.

* Nykomlingen i backlinjen Tobias Bratt gör en mycket bra insats. Det märktes inte att ordinarie mittbacksparet Yildirim-Azulay var splittat.

* Andreas Petersson känns som den största orsaken till att IFK Göteborg tar taktpinnen i andra halvlek. Med honom på planen blev det ett helt annat tempo på vänsterkanten vilket gjorde att gaisförsvaret inte riktigt hängde med.

* Sam Larsson visar stundtals prov på riktigt bra teknik. Bland annat har han en raid i andra halvlek där han gör snurrfinter flera gånger om och vinner mark mot försvaret, vilket renderade i applåder från åskådarna.

* Lawal Ismails utvisning var riktigt huvudlös. Att först bråka sig till en första varning och sen någon enstaka minut senare ta en till på spelförstörelse på offensiv planhalva med hela laget på rätt sida bollen är inte alls bra. Eijlert Björkman var väldigt missnöjd med det tilltaget och hade ett längre snack med Lawal efter matchen.

* Till sist; Muhamed Dizdar går från klarhet till klarhet. Killen är född 1994 vilket är omöjligt att tro. Han är oerhört duktig på att täcka boll och verkar vara stark som en oxe. Dessutom visar han titt som tätt bra speluppfattning och placeringsförmåga. Ge killen nåt år till och Stereo har sin efterlängtade Boom-Boom-ersättare!

IFK Göteborg - Gais
1-0 Muhamed Dizdar (47'')

Fler bilder från matchen hittar man här.

16 kommentarer:

 1. Fenomenalt med matchrapport från junisarna, stort tack för det! Vilka ligger närmast att få ta steget upp till A-truppen tror du?

  SvaraRadera
 2. Har lirat tillsammans med Muhamed i Eriksberg ett tag, man såg redan då att han skulle bli bra :)

  SvaraRadera
 3. Olof, du råkar inte veta vad blåvitt kommer ställa upp med för årskullar i Gothia Cup i år?

  SvaraRadera
 4. 01:54: Det är en rätt ung trupp där ett fåtal har maxåldern så det är oerhört svårt att sia om det. Men det finns flera spelare som jag tror kan bli riktigt bra på sikt.

  Men krasst så är Joel Allansson närmast just nu att bli permanent uppflyttad eftersom han är där uppe på prov nu. Dessutom spelar både William Atashkadeh och Kamal Mustafa på u-kontrakt fastän att man mer eller mindre kan säga att de tillhör A-truppen.

  Majornas: Ingen aning, men det kan man ta reda på. U19 kommer inte spela Gothia Cup i vilket fall.

  SvaraRadera
 5. Vem är äldst av Robin och Fredik Alnäs? (och vem är bäst?)

  Jag har för mig att fredrik var yngre men när man tittar på han så ser han ju ut att vara äldre än Söder..

  SvaraRadera
 6. 11:29: Fredrik är lillebror. Robin och Fredrik är rätt olika spelartyper. Robin är mer teknisk och spelfördelande medan Fredrik är en slugger som går mycket på styrka.

  Det går inte riktigt att jämföra dem. Dessutom skiljer det tre år i ålder.

  SvaraRadera
 7. Vem var han Tobias Bratt? Har ej hört talas om honom, han gjorde en väldigt stabil insats för att vara debutant.

  SvaraRadera
 8. 11:44: Han är rätt ny för mig med. Han var med i Gothia Cup-laget jag följde för två år sen, men jag kan inte gräva fram några större minnesbilder om hur han var som spelare då.

  Men det han visade igår var intressant. Det var nästan som om inte ens tänkte på att han var på planen och det är ju bra. En mittback som inte håller måttet märks som regel.

  SvaraRadera
 9. Har läst i stort sett alla matchrapporter från junior och u21 matcherna här på Baraben och ifkgbg.se och Andreas Petterson får beröm i nästan varje match. Tror du att han kommer få chansen i A-laget i år?

  SvaraRadera
 10. 11:59: Det vore jäkligt kul. Det skulle nästan vara något av en Robin Söder-upprepning. Värvas från Stenungsund till U-truppen och få chansen i Allsvenskan samma säsong.

  Andreas Petersson håller mest till på vänsterkanten och där ju inte A-laget speciellt välsorterade så varför inte? Enda kruxet är väl att han inte är en stabbig innermittfältare eller högerback och då vete tusan om han platsar på vänsterkanten i A-laget. ;)

  SvaraRadera
 11. Stort tack för ännu en fin junior-rapport.

  Dizdar har jag ofta imponerats av, jag hoppas att han behåller sin mask även efter att näsan har läkt. :)

  Annars har jag fastnat för en kille som spelar ute på vänsterkanten. Är det månne Andreas Petterson? Spelaren jag tänker på är väldigt kort, vet ej vilket nummer han har.

  SvaraRadera
 12. Tycker Sam Larsson verkar ha stor potential. Han ser snabb och teknisk ut med bollen. Behöver dock bli starkare.

  SvaraRadera
 13. 16:47: Låter onekligen som Andreas Petersson. Är det han på den första bilden du tänker på?

  SvaraRadera
 14. Kanonrapport! Keep em' comming!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.