tisdag 11 maj 2010

Den blodiga unga mannen var en gång en pojke

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er läsare och supportrar. Ibland från ett okänt namn, ibland en fotbollsprofil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material till oss. I dag jämför signaturen Joakim det oförstörda barnet med den hatiska unge mannen.

Pojken bor i ett radhus med vit gavel alldeles intill vägen där eftermiddagstrafiken är som ett lätt susande utanför. Han sitter på dörrmattan i hallen och har just dragit upp dragkedjan på sin overall. Overallen är varm och skön från torkskåpet och benen på den har stora ljusbruna fläckar av intorkad lera från dagens tidigare lekar. Han knyter varsamt sin ena känga. ”Först en uggla, sedan runt den, och så in emellan – nu drar man!”

Pojken tittar stolt på den stora lösa knuten samtidigt som han drar på sig den andra kängan. På hyllan hittar han sin mössa och de fortfarande våta handskarna. Han är precis på väg att greppa dörrhandtaget och rusa ut när han stannar upp mitt i rörelsen, med handen hängande i luften. ”Mamma var e IFK-tröjan?”, ropar han med gäll röst. Pappa mumlar något från vardagsrummet och rasslar med en tidning, pojken hör sin mamma gå från köket till tvättrummet där hon rotar runt en stund innan hon kommer ut till honom i hallen och räcker fram den smutsiga favorittröjan:
”Det blir snart mörkt och vi ska äta om en halvtimma. Du kan klockan nu. Se till att komma hem i tid.” Hans mamma ger honom en allvarsam blick.

Pojken drar på sig den blåvita tröjan över den tjocka overallen. Den hänger ner över knäna och ärmarna slänger långt utanför handskarna. Som på Jesper Blomqvist. ”Japp!” säger han kort innan han tar fotbollen som ligger i en flätad korg och springer ut i kylan. Hans snabba andetag blir puffar av rök som stiger och skingras, de tunga vinterkängorna slår taktfast mot asfalten. Han tar till höger mot lekplatsen och springer förbi den, in igenom ett hål i staketet där de brukar balansera om somrarna, sedan snett över vad som brukar vara en gräsmatta, och vidare mot den lilla grusplanen som är täckt av ett tunt lager snö.

Fotbollsplanen har två mål utan nät. De båda målen är bruna av rost, den vita färgen har nötts bort och flagnat nästan överallt. Pojken är full av iver och koncentrerad lycka när han kommer fram och slänger ut bollen på den hårda planen där kälen nu krupit en decimeter ner i marken. Bollen studsar inte utan lägger sig helt stilla med en dov duns på marken. Pysläcka. Han tar sats och kickar till den oformliga fotbollen med toppen av kängan och ser hur den flyger i en låg båge innan den lägger sig just framför mållinjen. Kinderna börjar redan få en lätt röd färg av kylan när han tittar besviket med sina gröna ögon på bollen. Jesper Blomqvist missade.

Han tar sats igen. Fötterna släpar i marken och ett hasande ljud hörs när de tjocka overallbenen slår mot varandra. Det har redan blivit mörkare och en lång skugga står ut från honom där han springer mot bollen i det gulaktiga skenet från en ensam gatlykta. Han smäller till bollen igen med toppen av kängan och den flyger in i stängslet bakom målet med ett högt rassel. 1-0 till Blåvitt. Pojken jublar tyst och hämtar ut bollen för nästa spark. Den korta armen räcker knappt till att hålla runt bollen när han trycker den mot kroppen.

Publiken sjunger och lagkamraterna klappar honom leende på axeln, det är han som är stjärnan. Blomqvist står för alla mål när Blåvitt en stund senare leder med 22-0 och fotbollsplanen har murats in i ett tätt mörker. Han hör då sin mammas irriterade röst nerifrån lekparken. ”Det är mat!” Det hade han glömt. Pojken skjuter ett sista skott för 23-0 och springer sedan andfådd och möter sin mamma. Kylan har bedövat hans kinder, snoret har börjat rinna från näsan och ögonen är fuktiga. Mamman tar honom lätt i handen och följer honom hem. Pojken är ett lyckligt och oförtstört barn.

Barn är jämlika. Ojämlikheten ligger i barnets miljö. Ett lyckligt och oförstört barn som Pojken kan skrumpna ihop till något meningslöst, till en knotig växt i ständig skugga som aldrig slår ut i blom. Man kan fråga sig varför; man kan skylla på föräldrar eller ett samhälle, man kan skylla på ödet eller guds vilja. I brist på annat kan man också skylla på tiden. Tiden formar barnet: barnet växer, pojken blir en ung man.

Den unga mannen som en gång var pojke ligger dubbelvikt på asfalten vid allén under en bar vårhimmel. Det rasslar i de färska löven när en vind drar förbi. Han ligger alldeles stilla med armarna som ett skydd runt huvudet och hans keps har flugit av och ligger en bit bort. På en av hans vita sneakers kan man om man tittar noga se en liten röd fläck av blod. Där är en lång reva på hans jacka.

Den unga mannen har kastat och ropat, nu har han blivit slagen. Han är besegrad men får en sista spark i magen innan han lämnas ensam på marken. Smärtan går som en stråle genom hela kroppen. Han kryper ihop ännu tätare och andas tyst, vågar ingenting säga. Andetagen är svåra att klämma fram genom svullna luftvägar. Någon skrattar hånfullt, någon annan säger ”jävla fitta”. Sedan är de borta. Det är stilla där han nu ligger och hatet har lämnat hans gröna ögon, orden han nyss ropat känns främmande.

Den unga mannen är ett barn igen, ensam på den hårda asfalterade gatan. Som en fläck på en trasa. Han tror han borde känna skam inför sin svaghet och otillräcklighet, blandat med hämndbegär efter dem som nyss besegrat honom. Näsan är bruten och levrat blod klibbar runt läpparna, saliven rinner i mungipan. Men han känner ingen skam, han känner inget hämndbegär. Han försöker känna ilska, han försöker samla mod. Det går inte. Istället gråter han.

Ett smutsigt fotavtryck på den blåvita halsduken, vägdamm har fastnat på den sidan av ansikten som varit tryckt mot marken. Det rör sig omkring honom, unga män fortsätter slå och sparka, kasta och ropa, han hör sirener blandat med upphetsade mansröster. Han hör ljudet av ett ideal. Ett ideal som han såg upp till, ljudet av en grupp han ville tillhöra. Varför? Den unga mannen spyr ut en vattnig sörja framför sig, det blandar sig med blodet och tårarna på kinden. Han orkar inte hålla det rakade huvudet uppe utan lägger det ner i pölen. Han tänker på den pojke han var, pojken som älskade fotboll, pojken som ännu inte hade några ideal, pojken vars enda grupp var familjen.

Var den pojken verkligen han? Äran, stoltheten, våldet. Vad var det som gav dessa ord sin betydelse? Vad var det för mening? En krypande känsla av förakt hade börjat gro inom honom. Förakt för sig själv, för hans svaghet att följa andra, för hans oförmåga att tro på sig själv, för hans behov av respekt. Han minns när han sparkade boll på den lilla grusplanen om kvällarna då han var liten, sommar som vinter. Om hans drömmar och fantasier. Hur kunde den oförstörda pojken bli den som nu låg slagen på marken under allén? Vad skulle den pojken säga om den han nu var? Ska han bli någon annan? Är han redo att förändras? Det är inte för sent.

Det är då han känner någon puffa på honom med toppen av sin sko. Därefter den så välkända ljusa rösten. Hur många gånger har han inte lyssnat? Rösten säger: ”Ey, Prinsen, ligg inte där och grina! Djurgårdssvinen sprang just nerför gatan, vi måste dra efter!”. Det är Ledaren. Hans grupp. Den unge mannen reser sig långsamt, försöker balansera kroppen med sina svaga ben. Det snurrar omkring honom. Han ser med simmig blick ansiktet som säger: ”Kom igen nu för i helvete, vi lappar ihop dig sen! Vi behöver dig.” De behöver honom: gruppen behöver honom.

Mot djurgårdssvinen. Den unga mannen tittar Ledaren i ögonen. Ögonen som tittar tillbaka än isklara och fokuserade. Han känner åter modet. Hatet sliter i honom ännu en gång. Hur kunde han var så jävla vek som låg där på marken? Han skäms över de svaga tankar han just låtit sig själv tänka. Gruppen behöver honom! Han nickar med huvudet mot Ledaren och torkar bort blod, spya och tårar från det svullna ansiktet innan han plockar upp halsduken och kepsen från marken. Borstar ömt bort fläckarna. Resten är det tragiska slutet. Det givna slutet. Vi ser honom springa nerför gatan för att åter ansluta till sin grupp och sitt skeva ideal. Han är förlorad. Ett förlorat barn, en förlorad pojke. För våldet är smutsigt och hatet ovärdigt den pojke alla män en gång varit.

Hälsningar,
Joakim

129 kommentarer:

 1. Haha baraben publicerar tantsnusk!

  Fan vad äckligt mainstream ni är blåvitt!

  SvaraRadera
 2. anonym 19:02

  ok, trevligt. Vad fan gör du på en blåvitt blogg?

  SvaraRadera
 3. Optimus Prime11/5/10 19:10

  Detta kan vara en av de bästa gästkrönikor jag läst på BaraBen. Väldigt tankvärd och välformulerat om ett problem som fortfarande är tabu att tala om i supporterkretsar.

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet. Får nog låta detta sjunka in lite innan jag kommenterar mer.

  Men, som sagt, bra. Mycket bra.

  /Fnyq

  SvaraRadera
 5. Fan va bra!

  SvaraRadera
 6. Lite tillrättalagt för min smak men ack så välskrivet och väldigt unikt i sitt sammanhang. Bra jobbat!

  SvaraRadera
 7. välskrivet men talar du utefter egna erfarenheter som vi kan? "VI" - "GRUPPEN"..

  SvaraRadera
 8. Väldigt väl skrivet, en av de bästa artikeln jag läst här på baraben, fick tom. en lite tår i ögat! fortsätt så...

  SvaraRadera
 9. Oerhört välskrivet!
  Håller med föregående om att den tillhör den absoluta toppen av det som publicerats här på BaraBen.

  Mycket, mycket tänkvärd.

  SvaraRadera
 10. Inte för att på något sätt förta att den här krönikan var bra, men hade jag fått en krona för varje gång någon skrivit "det här är det bästa som någonsin skrivits på Baraben.com" så vore jag miljonär vid det här laget.

  SvaraRadera
 11. Rbn Svnssn11/5/10 19:47

  Jävligt stilsäkert och du närmar dig frågan från ett intressant håll utan att skriva allt för mycket på näsan, vilket annars är lätt gjort. Bör vara obligatorisk läsning för alla unga supportrar, och gamla med för den delen.

  Huruvida texten är byggd på självupplevda erfarenheter eller ej är ju tämligen ointressant, textens poänger är ju desamma oavsett.

  SvaraRadera
 12. helt meninglös och dålig krönika!du skriver bra men den va kass ändå

  SvaraRadera
 13. anonym 19:50/ Jag tror du tänker på din kommentar. Snacka om meningslös och kass.

  SvaraRadera
 14. snyggt jobbat joakim, riktigt talande text! tummen upp

  SvaraRadera
 15. Mycket bra skrivet!

  Den var man inte beredd på..

  Den borde spridas till fler media..

  Tack.

  SvaraRadera
 16. Lite adjektivsjuka i texten kände jag. Grep inte tag i läsaren som den hade kunnat. Less is more. Tyckte inte heller den långdragna barndelen och huliganfajten vävdes ihop på ett logiskt sätt. Vad sa barnepisoden egentligen om killen? Att han gillade fotboll?

  Sen undrar jag om alla barn är "jämlika" om det inte vore för miljön. En del barn gillar att klättra i träd, andra inte, oavsett om de blivit dåligt behandlade.

  Inte för att detta på något sätt ursäktar huliganvåld, UFC, proffsboxning, maffiakultur, NHL-slagsmål och annat skräp.

  SvaraRadera
 17. Episkt, Vackert, underbart,

  SvaraRadera
 18. Oj, vilket djup! Den såg man inte komma när man klickade på favoriten BaraBen.

  Riktigt bra måste jag säga. Fantastiskt.

  Det är så man vill veta mer om snubben som skrev den.

  SvaraRadera
 19. Så härligt att Baraben glimrar till och visar att det går att ha ett forum med så många olika vinklar. Var annars hittar man en sån här mångfald?

  Bra jobbat Joakim, bloggpris till baraben igen i år!

  SvaraRadera
 20. Till Johan, 20.04:

  >Lite adjektivsjuka i texten kände jag. Grep inte tag i läsaren som den hade kunnat. Less is more.

  Tack för facit, vad hade vi gjort utan dig?

  >Tyckte inte heller den långdragna barndelen och huliganfajten vävdes ihop på ett logiskt sätt. Vad sa barnepisoden egentligen om killen? Att han gillade fotboll?

  Ja, typ. Läs om slutet så får du nog ihop det till slut.

  >Sen undrar jag om alla barn är "jämlika" om det inte vore för miljön. En del barn gillar att klättra i träd, andra inte, oavsett om de blivit dåligt behandlade.

  Du har verkligen koll på jämlikhet du! Om du inte ser skillnaden på att gilla att klättra i träd eller inte och att bli huligan eller inte så säg till så kan vi sluta diskutera med en gång.

  /inte joakim

  SvaraRadera
 21. Johan:
  "Inte för att detta på något sätt ursäktar huliganvåld, UFC, proffsboxning, maffiakultur, NHL-slagsmål och annat skräp."

  Herregud. Du blandar friskt.

  SvaraRadera
 22. Oavsett vilka synpunkter man kan ha på hur texten är skriven (bra tycker jag) så hoppas man ju att någon i packet som springer runt och slåss inser hur de förminskar sig själva genom att ansluta sig till dem. Stå upp för er själva! Kom och heja på blåvitt med oss andra, en större och starkare grupp.

  SvaraRadera
 23. Johan sa...

  "Inte för att detta på något sätt ursäktar huliganvåld, UFC, proffsboxning, maffiakultur, NHL-slagsmål och annat skräp."

  11/5/10 20:04

  Silket jävla skämt, hur fan kan du jämföra huliganvåld med UFC i detta sammanhang?

  SvaraRadera
 24. Så här skriver man ett inlägg! Ta in Intefanvetjag som gästskribent nån gång istället!!!

  http://intefanvetjag.blogg.se/

  SvaraRadera
 25. Problemet är att de flesta som är med i grupperingar inte har tålamod nog att läsa en så lång text. Tragiskt men sant.

  SvaraRadera
 26. Efaqo >> Nää, men dom har tydligen ork att skriva ett svar på den! Kan tänka mig att du själv inte är den vassaste kniven i lådan..

  Yout ignorent fuck!

  SvaraRadera
 27. Våld/ BaraBen.com har vid ett flertal tillfällen tillfrågat personer i Wisemen och deras tidigare undergrupper om de vill skriva gästinlägg, ställa upp på intervjuer och liknande. So far har det alltid varit ett kategoriskt nej som kommit som svar. Antalet gästinlägg som skickats till BaraBen från dem är hittills noll, så om du försöker påskina att vi inte skulle "ta in" material från dem har du helt fel. De har tvärtom aktivt undvikit att få in material här.

  SvaraRadera
 28. Shit detta var fan det vackraste jag läst i hela livet fortsätt så ! ;)

  SvaraRadera
 29. WM med sina gelikar i andra klubbar är och förblir en cancersvulst. Bra skriven krönika för övrigt.

  wm--> Tuffa tuffa dig som kan både svära och förolämpa på engelska. Felstavat förvisso men ändå ett gott försök grabben. Vassaste kniven skrev du visst... =)

  SvaraRadera
 30. Grymt!
  En väldigt djup text, lätt att sätta sig in i situationen.

  SvaraRadera
 31. Väldigt bra skriven. Hade varit intressant att höra vart du har fått inspirationen?

  SvaraRadera
 32. DJURGÅRN !!!

  SvaraRadera
 33. Mkt bra skrivet! Lite klass på baraben!

  SvaraRadera
 34. Pyttipanna11/5/10 22:10

  Herregud va bra skrivet, snacka om talang!

  SvaraRadera
 35. Helt fantastiskt. Ville att texten aldrig skulle ta slut.
  Om nu någon i dessa "grupperingar" mot all förmodan är tillräckligt läskunnig för att ta sig igenom texten tror jag säkert att det väcker lite eftertanke...

  Och till Johan: Menar du verkligen allvar när du jämför huliganslagsmål med UFC och NHL-slagsmål?!?

  SvaraRadera
 36. Tycker nog att de är på samma skala, men olika högt. Vi talar om olika former av våldsamma lekar med mer eller mindre regler i.

  UFC är en primitiv och otrevlig sport.

  SvaraRadera
 37. The running man11/5/10 23:03

  Bra text!

  Jag avskyr också våld.

  SvaraRadera
 38. Det är våldet som för samhället framåt, så är det och så kommer det alltid att vara. Man behöver inte gilla det men det är ett faktum.

  SvaraRadera
 39. Jag får inget som helst ut av denna krönika då jag inte förstår en ganska viktig del av den:

  Vem fan är Jesper Blomqvist?

  SvaraRadera
 40. Har väl lite samma invändningar som någon tidigare angående adjektivsjuka osv.

  Men avslutet, "För våldet är smutsigt och hatet ovärdigt den pojke alla män en gång varit.", är briljant.

  SvaraRadera
 41. Johan, du är inte actionfilmstypen va?

  Det finns klara, tydliga och stränga regler om hur det får gå till i UFC.

  Huliganism är ett samhällsproblem. MMA är en sport, så vitt jag vet så stödjer sporter samhället.

  SvaraRadera
 42. Okej... Lar dig att skriva istallet for att anvanda bleka allegorier och klumpiga meningar.

  Suck.

  SvaraRadera
 43. Sicken jävla dynga. Dessutom heter det man ögla. Uggla är något som sitter i träden.

  SvaraRadera
 44. Mycket bra krönika.

  Om folk är korkade nog att vilja slåss så är det svårt att stoppa dom. Personligen tycker jag dock att dom borde få betala sjukvårdskostnaderna som dom drar på sig på egen hand.

  Länken till Wisemen bloggen ovan, visar upp en människosyn som verkar stämma väl överens med ledaren i Joakims krönika. Kunde varit direkt tagen från någon nationalsocialistisk blaska.

  Att hävda att man är IFK supporter och slåss i IFK's namn är att aktivt skada föreningen. Bilda en slagsmåls förening och blanda inte in IFK i era idiotier.

  SvaraRadera
 45. Sicken neanderthaltext dom drar fram som svar.

  Iaf.
  Hade dessa dårar samlats i en källare och slått på varandra och betalat sina egna sjukvårdskostnader hade jag inte brytt mig.

  Att förvänta sig att dessa våldsberoende varelser skulle ta så mycket ansvar är dock aningen naivt.

  SvaraRadera
 46. Dom två senaste kommentatorerna anser sig tydligen lämpade att bedöma vilka grupper i samhället som ska få rätt till vård och statlig omsorg.

  SvaraRadera
 47. Välskriven text om nått som de flesta funderar över men sällan ventileras nått djupgående.
  Men är ju trots allt så att var och en av oss äro saliga över vår egen tro på vad som är rätt eller fel.

  SvaraRadera
 48. ÄLSKA BLÅVITT12/5/10 08:06

  Anonym 19:02

  Blir helt jävla skogstokig på det här mainstreamtjafset! mainstream, vafan har det med fotboll att göra? man håller väl för fan inte på ett lag för att det är så lite mainstream som möjligt? Luktar loosigt gaistjafs låång väg! För gais är ju så fräckt, det håller man på när man är riktigt cool och alternativ och är en riktigt sjuhelsikes stor jävla rebell som vägrar rätta sig i leden - kan tamejfan vara så att man inte ens röstar - så jävla alternativ och icke mainstream är man. COOLT, fyfan vad COOLT! Jag håller på blåvitt, det gör jag för att jag vill vara så meinstream som möjligt, köpa de härligaste peak performance kläderna som möjligt och bo allra mest i lindome som jag bara kan och lyssnar sjukt mycket på bandit rock, det gör jag också! INTE. Eller så gör jag det, vad spelar det för roll? Jag håller på det lag som jag är fostrad att hålla på och skiter väldigt mycket i om det signalerar mainstream eller inte.

  SvaraRadera
 49. Det daltas alldeles för mycket med wm-packet. Bunta ihop dem och lås in dem på Lillhagen. Alla vet ju att de bara kompenserar för sina "tillkortakommanden" - korta killar med klena kukar. De skadar Blåvitt men är inte förmögna att förstå det, så det enklaste vore väl att ge dem tillträdesförbjud for life. Om de nu älskar föreningen som de säger sig göra så borde det vara en för stor risk, om de ändå fortsätter kaxa sig så visar det bara hur lite de bryr sig.

  SvaraRadera
 50. Bra skrivet!

  Bort med packet som fullständgit förstör fotbollen!

  HEJA POLISEN!

  SvaraRadera
 51. palle kuling12/5/10 09:06

  Anonym 9:09:

  Right on!

  SvaraRadera
 52. Anonym 09.01>

  HÅLLER MED TILL 100%. Bra skrivet!

  SvaraRadera
 53. Laphroaig BaraBen12/5/10 09:36

  anonym 07:55/ Vård bekostas inte av staten utan av regionen. Så har du lärt dig något nytt i dag.

  SvaraRadera
 54. Vattnig Whisky12/5/10 09:46

  Laphroaig BaraBen>

  HAHAHA! Så våra skattepengar som STATEN lägger upp budgeten för, är inte dom pengarna som hamnar hos landsting och kommuner? Undrar var dom då får sina pengar från...Hmm... Kamma dig!

  SvaraRadera
 55. Som gammal räv som va med i Hamburg -82 så får man en tår i ögat då man ser vart utvecklingen tagit vägen..... Tack för en suverän text!!

  SvaraRadera
 56. Vattning whiskey//

  HAHAHA! Jag förstår att du ännu inte fått din första deklarationsblankett. Där framgår nämligen, klart och tydligt, var landstinget får sina pengar ifrån. Skatten tas upp av kommun, landsting och stat. Landstingsskatten går i första hand till sjukvård och till vissa regionala trafikprojekt. Statliga medel kan också skjutas till för att tillse att alla delar av landet har en likvärdig sjukvård enligt den så kallade utjämningsprincipen.

  Det är lätt att vara kaxig när man inte har nån koll.

  Tips inför nästa års deklaration; gå ur Svenska kyrkan redan nu, så slipper du betala kyrkoskatt!

  SvaraRadera
 57. 09:01//

  HELT RÄTT!

  SvaraRadera
 58. Laphroaig BaraBens pappa12/5/10 11:07

  anonym 10:41/ Är du pantad eller låtsas du? Du säger ju emot dig själv, landstingsskatt kommer inte från staten om du nu tror det. Inte för att det hör hit, men landstingen som sköter sjukvården får sina pengar huvudsakligen från LANDSTINGSSKATT, inte staten. Så nu har du lärt dig ytterligare en sak i dag. Utjämningsprincipen används inte som du säger att den görs, utan främst för att marginaliserade kommuner skall underlättas i sitt kommunala arbete, inte regionalt i första hand.

  SvaraRadera
 59. Vattnig Whisky12/5/10 11:18

  Så det ni påstår är att Landstinget inte är en del av Svenska staten?

  Ni kan mycket väl ha rätt, men hur som helst så är det skattepengar. Same, same but different!

  Riktiga besserwissers...Man kan nästan tro att de är WISE-men!

  ;)

  PS. Gick ur Svenska Kyrkan 2006

  SvaraRadera
 60. Alltid dessa pajkastningskommentarer! Kan bli trörr för mindre...

  SvaraRadera
 61. Är så trött så jag inte kan stava :)

  SvaraRadera
 62. Laphroaig BaraBens pappa12/5/10 12:09

  Vattnig whiskey/ Ja, tillhör i den mån att det är samma land, samma administration, samma samhällssystem etc. Men det är ju inte direkt underliggande Rosenbad, nej, utan landstingspolitikerna är fria att besluta mer eller mindre vad de vill (inom lagar och regelverks gränser) kring de frågor som de har makten över, däribland sjukvården.

  SvaraRadera
 63. Wellington12/5/10 12:14

  "Vattnig Whisky sa...

  Laphroaig BaraBen>

  HAHAHA! Så våra skattepengar som STATEN lägger upp budgeten för, är inte dom pengarna som hamnar hos landsting och kommuner? Undrar var dom då får sina pengar från...Hmm... Kamma dig!

  12/5/10 09:46"


  Klockrent exempel på varför vi inte ska sänka utan snarare höja åldersgränsen för att få rösta till 20 år, samma som på systembolaget. Tonåringar tror sig vara så bildade och smarta, men i själva verket är de inte torra om öronen och förstår sig inte på samhället eller livet. Det vet alla som vuxit upp, hur man var när man var 16-19 år. Inte ens intelligentaste period i livet, i knappt något fall.

  SvaraRadera
 64. Varför klankar ni ner på dom som tycker texten var dålig men inte på dom som tycker den var bra? Får man inte tycka denna texten sög balle? Låt dom som gillar fotbollsvåld gilla det och sluta vara såna jävla kärringar. Kommer alltid älska WM och vad dom gör för vår klubb. Bra skriven artikel, inget snack. Sen kan man ju alltid skriva en tragisk artikel om supportern som gick på match efter match och alltid fick springa för att han var en fitta och inte vågade stå upp för sitt lag eller sina kompisar. Detta gjorde att han alltid blev hunsad, både privat och i arbetslivet. Men så en dag stod han upp, han sprang inte utan stod kvar. Han tog o gav smällar. Efteråt var den bästa dagen i hans liv och det förändrade hans sätt att leva. Han vågade ta konflikter på ett helt annat sätt o levde ta mig fan lycklig i alla dagar. Hahaha jävla fittungar som kommenterar här, klart slut.

  /Chefen

  SvaraRadera
 65. Laphroaig BaraBens pappa//

  Men det var ju just precis det jag skrev! Landstingsskatten bekostar landstingens verksamhet, exempelvis sjukvården. Utjämningsprincipen tillämpas främst på kommuner, men också på landsting - precis som både du och jag skrev. Så, har du fått dig en lektion i att läsa också! :P

  /10:41

  SvaraRadera
 66. Chefen/ Du, det är kritik åt bägge håll här. Skillnaden är att de som tar åt sig är de som är kinkiga och tycker sig bli "nedklankade" på.

  SvaraRadera
 67. Laphroaig BaraBens pappa12/5/10 12:45

  Anobym 10:41/ Jo, jag vet - jag blandade ihop avändarna på inläggen så min kommentar var helt felriktad.

  SvaraRadera
 68. Översten12/5/10 12:48

  Chefen/ "Jävla fittungar som kommenterar här" visar ju direkt vilken nivå du ligger på. Hur kan någon som uttrycker sig så, som en jävla clown, förvänta sig att få respekt tillbaka? Om du är en representant för Wisemen hoppas jag de andra är klyftigare än dig för snacka om att leta efter nya människor som ska hata dig/er genom att uttrycka dig på det nedvärderande sättet mot andra blåvita, enbart för att de tycker våldet ni står för är fel. Fy fan vilken människosyn ni våldsrunkare har.

  SvaraRadera
 69. Ersätt fotbollen i hans barndom med pil och båge, byt ut olika supportergrupperingar mot vikingstammar, så har ni, som Chefen var inne på innan, en saga om en riktig krigare som har överkommit sin rädsla. En saga som genomsnittliga fjollor skulle gärna se på bioduken och bli riktigt inspirerade. Ni skulle tänka på alla krigare som genom tiderna hade faktiskt använt våld för att landet och folket kunde existera. Ni skulle känna en subtil känsla av stolthet för att ni är ättlingarna till detta släkte. Inte i hela helvetet skulle ni känna förakt för våld.
  Var våldet smutsigt då? Var hatet ovärdigt de barn som levde så? Våldet var en del av samhället då och är detsamma idag.
  Ni kan bara spekulera om det är rätt eller fel, dock inget göra. Det jag ser i sådana krönikor är inte förakt för våld och våldsmakarna. Det jag ser är rädsla för att själv bli drabbad. Ni löser ingenting med eran pretentiös och nedlåtande dravel om saker som får er att darra av feghet.
  Våga då, lös problemet! Våga dra ner Wisemens fana. Våga neka dem inträde. Våga komma in på puben och öppet deklarera sitt förakt. Vågar ni? Nope, för att fjollor som ni är så att gråta ut är det enda ni kan.

  SvaraRadera
 70. Pogo Pedagog12/5/10 13:12

  Wellington:

  Haha, well said! Kan bara instämma. med lite distans (30 fina år i år) till sena tonåren så kan man ju lugnt konstatera att de åren präglades av att man trodde att man var vuxen och visste allt.

  Nåväl, förmodligen var man smartare vid sisådär 4 års ålder än vad WM nånsin kommer att bli anyways.

  SvaraRadera
 71. Jag skrattar ihjäl mig över hur vissa kan skriva anonymt och klanka på wm. Ni gör ingen nytta gå till en match och säg det face to face till dom istället för att sitta och skriva massa dynga här kan vem som helst göra.

  SvaraRadera
 72. Sluta klanka ned på WM och liknande i andra klubbar. Det här är killar som faktiskt GÖR någonting istället för alla medgångssupportrar som läser resultaten i morgontidningen och aldrig varit på en match. Det finns olika sätt att visa sin kärlek på, så låt grabbarna göra det. Så länge de inte skadar utomstående så är det inget problem.

  Gais on.

  SvaraRadera
 73. Blir säkert väldigt bra att säga det "face to face" till WM. Tror inte att någon sida får ut något av det.

  Låt dom hålla på men svärta inte ner Blåvitt.

  SvaraRadera
 74. Shurik att jämföra vikingatiden med dagens samhälle gör sig inte. Under de förutsättningar vi lever idag (gäller Sverige)så behöver man inte nyttja våld som en metod för självförverkligande. Finns så många andra sätt att gå tillväga.


  Du säger en sanning och det är att många är rädda för att bli drabbade av våldet.
  Men är det så underligt då?
  Är väl få som önskar sig att bli drabbade och lika få som vågar diskutera frågan face to face
  just för risken att bli drabbad av våld. Att kalla det för feghet är inte rätt handlar mer om sunt förnuft och självbevarelsedrift

  SvaraRadera
 75. wow!! Tack! Sällan jag läst någon, spec på internet, som lyckats beskriva situationer på ett sådan underbart sätt. Man är där på fotbollsplanen, man ligger där på marken. Fortsätt skriva!!!

  Och jag tror att bilden är ganska sann.

  SvaraRadera
 76. 13:43:
  Kul att ha ett gäng våldsonanerande galningar som tydligen vill tillbaks till "hunter-gatherer" tiden efter sig.

  Vad kommer hända om man går fram ansikte mot ansikte med dessa och säger vad man tycker?

  SvaraRadera
 77. Wellington12/5/10 14:08

  Shurik/ With all do respekt för fotbollshuliganer. Men att jämföra sig med vikinigar och militär (!) blir lite väl mycket önskedröm från grabbar med Hollywoodesk läggning. En fotbollshuligan är ingen soldat som slåss för ett ärorikt/nobelt ändamål, hur mycket man nu än älskar att slå varann på käften för att man håller på olika fotbollslag.

  SvaraRadera
 78. Wellington12/5/10 14:14

  Våga då, lös problemet! Våga dra ner Wisemens fana. Våga neka dem inträde. Våga komma in på puben och öppet deklarera sitt förakt. Vågar ni? Nope, för att fjollor som ni är så att gråta ut är det enda ni kan.

  12/5/10 13:08


  Jag brukar ha en tendens att att ursäkta fotbollshuliganers existens, men när man läser inlägg som dina försvinner all önskan att göra det. Du är ju dummare än tåget.

  Hela poängen med att folk som kritiserar fotbollshuliganer är ju att de för in våld i vår fotbollens värld - som trots din lite skeva sinnesbild - inte är någon värld av våldsamma slagsmål. Det är bara en minimal minoritet som tycker så.

  De som tar avstånd från detta har överlåtit åt samhället att hantera er som ett problem, det är orsaken till att polis, säkerhetsansvariga och andra finns kring fotbollen. Ni är orsaken till att vanliga människor blir trackasserade i deras jakt på er. Ni sabbar för vanliga fans och sedan kan ni stå och glorifiera er själva bäst ni vill, ni är och kommer aldrig vara rumsrena och det vet de flesta av er själva.

  Speciellt med tanke på hur fruktansvärt idiotiskt de som tagit våldet till försvar uttryckt sig i den här tråden. Det är fan pinsamt om något. Och ja, det kan jag utan problem säga till ditt ansikte och du får gärna ta med dig resten av din pöbel för att höra det.

  L4, rad sju. Kom och "hata", jag är inte rädd för dig.

  SvaraRadera
 79. WM har inte gjort mig nått inte gjort IFK nått en jämfört med aik, så jag finner ingen rätt på att klanka ner på dom och skriva massa skit om dom, dom skadar ju mest sig sjävla så varför skall ni egentligen hålla på och skriva att dom är skit osv? När dom har gjort nått som drabbar ifk då kan ni börja men så länge dom håller sig på gatan och inte ger ifk böter så får dom slåss för mig hur mycket dom vill bara det ej drabbar IFK!

  Sen kan jag också säga att jag ibland känner mig tryck med WM som bland annat skyddar oss "vanliga supportrar" från dom andra bråkstakarna i dom andra lagen, nu kanske jag får massa skit för jag skrev det men så känner jag med ibland.

  SvaraRadera
 80. Franky

  Det jag säger är att folk inte har genuint förakt för våld som koncept. I helt andra sammanhang så kan våldet bli tom attraktivt för samma person som påstår att han hatar våld. Krönikören i sin sista mening försöker blåsa upp det som genomsyrar hans hela ”historia”, dvs., rädslan för våld, till något mer grundligt, genom att appellera till människans värderingar. Vilket uppskattas av många. Dock tvekar jag starkt att krönikören och sympatisörer har ett sådant äkta förakt för våld att han inte skulle bli glad när en full bråkig jävel trycks ner av polisen på Avenyn. Den falskheten bara förstärker uppfattningen att krönikören är helt enkelt rädd.
  Att inte våga lösa sina problem (om våldet är ett sådant) är inte tecken på sunt förnuft. Hur många här har egentligen blivit drabbade av huliganvåldet och i synnerhet WM? Att ha en irrationell rädsla är inte heller samma som självbevarelsedrift.

  SvaraRadera
 81. Shurik/ Se det från andra sidan, vanliga människor går på fotboll och det är ren krigszon med piketer och polishästar och vakter och allt vad det innebär. Detta skulle inte existerat om fotbollsvåldet varit utplånat. Därför hatar vanliga människor våldsverkare kring fotbollen, för de sabbar den potentiella idyll som de ser kring sin fotboll där de tar barnen till en match en solig dag utan att vara rädda.

  SvaraRadera
 82. Wellington

  De som tar avstånd från detta har överlåtit åt samhället att hantera er som ett problem, det är orsaken till att polis, säkerhetsansvariga och andra finns kring fotbollen.

  Det är exakt min poäng. Våga göra något själv åt det eller sluta lipa. Har du ett problem så får du antingen bidra till lösningen eller svälja det. Sen missförstår du mig. Jag är inte WM. Jag är inte fotbollshuligan. Jag hatar inte dig, jag bryr mig helt enkelt inte. L4 rad 6 förresten, längst till vänster.

  SvaraRadera
 83. Till WM och er som försvarar dom.
  Ni säger att WM försvarar vanliga fans samtidigt som ni säger att ni bara slåss med andra firmor på uppgjorda platser, hur skall ni ha det ?

  Vi betalar via biljett och skattepengar enorma summor för att polis och ordningsvakter skall skydda mot er och era motsvarigheter i andra klubbar. Er blotta existens skrämmer bort barnfamiljer från läktarna och lockar till sig andra idioter som vill slåss. Vi drabbas av våldet även om det bara är ett förtäckt hot.

  WM slåss bara med folk från andra firmor säger ni. Varför då hota andra IFK supportrar, som att säga att vi inte skulle våga möta WM i deras lokaler. Om dom nu är så snälla varför skulle det vara ett problem?

  Vad gäller fascination för våld så kan jag vara fascinerad av atomvapen utan att tycka att det är ok att använda dom.

  Våld är en sista utväg som vi via demokratiska institutioner bara sanktionerar för militär, polis och ordningsvakter. Vi vill inte ha "skydd" av folk som vill få igång ett slagsmål. En polis som agerar på samma sätt blir avstängd, för dennes jobb är att avstyra våld.

  SvaraRadera
 84. Anonym 14:45

  ...vanliga människor går på fotboll och det är ren krigszon... Detta skulle inte existerat om fotbollsvåldet varit utplånat

  Helt rätt, detta skulle inte existerat om fotbollsvåldet varit utplånat. Men, at tre risk of sounding redundant, vad har DU gjort åt saken?

  Det jag ser här är ett drös folk som är missnöjda med saker som de är men varken vågar eller vill göra något åt det förutom att kasta smuts på allt och alla och hävda att de är på något sätt smartare och mer värdiga.

  SvaraRadera
 85. Men Shiruck (eller hur du nu stavade) ditt mentala grottmongo, vad är det du inte förstår? Om det är nån störig jävel på läktaren så har jag inga problem att säga till, men när de störiga jävlarna är kokainsnortande anabolastinna gangsters med en uttalad våldsromantik som enda ideal - då drar jag mig för att säga ifrån. Om du inte i din inbjudan om att "komma och säga till" också hade klämt in ett förtäckt hot så hade folk kanske lyssnat på dej, men nu har du en gång för alla valt att låta knytnävar och järnrör vara ditt språk och då kommer du bli bedömd därefter - som ett mentalt mongo.

  Och ditt eviga kacklande om att vi mesar bara vågar skriva anonymt på olika forum - hur jävla mycket kaxigare är det att skriva under pseudonym!? Som sagt, om du är redo att snacka, kontakta BB och ge dem en intervju eller kom bort till LS (N1-12). Och du, om du inte är en feg mansfitta så kommer du ensam, det är jävligt lätt att kaxa sig i grupp.

  WM är fega knarkare med hybris och våldsromantiken är deras enda ideal, men vänta nu... det låter ju som the bastard offspring av gajs och ajk i ohelig allians... could it be!?

  SvaraRadera
 86. 12/5/10 14:26

  Du är minderårig va?
  Inte skattebetalare eller så?

  WM och andra firmor kostar samhället ett antal miljoner varje år, de kostar klubbarna ett antal miljoner också, så kom inte och snacka skit om att WM är bra för IFK, ingen huliganfirma är bra för någon klubb, passion för fotboll kan man ha i alla fall, det har väl de flesta IFK-supportrarna visat. Få klubbar vågar öppet säga att huliganerna kan dra, för att de är precis som dom flesta som konfronteras med huliganäcklen pissrädda och det är precis den rädslan firmorna vill att vi ska känna, "stick inte upp mot oss då jävlar...!"

  12/5/10 14:14 Wellington, jag håller med dig till 100%!

  SvaraRadera
 87. 12/5/10 15:52

  Jag håller med dig också!

  Bra skrivet!

  SvaraRadera
 88. En polis som agerar på samma sätt får en kamratlig klapp på axeln av sina kollegor. Tycker man kan byta ut hela den här historien till att handla om en liten grabb som leker polis och sen blir det. Jag har aldrig varit rädd för en motståndar supporter i hela mitt liv, men att se galenskapen i ordningsvakter och polisers ögon gör mig rädd. Att deras våld dessutom sanktioneras av stat och hejas på av "den tredje statsmakten" så blir det hela en stor jävla parodi på sig själv. Så snälla Bo tänk efter innan du snackar, just nu gör du dig bara till åtlöje...

  SvaraRadera
 89. Shurik förspråkar ju anarki.

  SvaraRadera
 90. Kom ihåg att dom vanliga fansen är bara mesar och fittor. Utan WM skulle ingen våga gå på matcher mot Sthlmsklubbarna t ex. WM behövs för att försvara alla fega tunnisar för att dom ska kunna gå på matcherna!

  SvaraRadera
 91. Anonym 16:02

  Det finns många puckon som söker sig till polis och ordningsvakt som inte borde bli antagna. Men det är ett annat problem. Poängen är att vi skulle även slippa dom om huliganerna gav fan i att komma till fotbollen.
  Om du inte är rädd för motståndarsupporters så kan du ju gå in och ställa dig med blåvit tröja i AIK klacken. Lycka till.

  SvaraRadera
 92. Jag är varken mes eller fitta, jag har inga problem med att prata med motståndarlagets supportrar, har aldrig blivit antastad. Så jag betackar mig allt skydd från WM.

  SvaraRadera
 93. Bo du kunde ha tillagt eller "en AIK-tröja i Blåvittklacken". Men i ärlighetens namn varför ska man utmana ödet?

  SvaraRadera
 94. Kan bara hålla med. Har heller aldrig haft några problem med andra fans. Vill man hamna i bråk så söker man sig till det, men vill man inte det så tar man en annan väg.

  SvaraRadera
 95. Jag är inte heller rädd för motståndarsupportrar generellt, men det finns undantag och då är jag tacksam att polisen är där och håller dom på avstånd i den mån som jag inte själv kan undvika dom.

  SvaraRadera
 96. Jag har aldrig sagt att jag tyckte huliganism är bra för fotbollen. Jag har aldrig hotat någon med något. Speciellt inte i någon grupperings namn, då jag har ingen ”grupp” bakom mig. Jag är ingen fotbollshuligan. Det vissa såg som hot i ordet ”våga” var en uppmaning för dem som endast pratar och klagar. Att vissa ser det som ett hot bevisar bara att rädslan finns. Jag är 32. Jag är högutbildad (PhD). Jag är skattebetalare. Jag är en utlänning. Jag vet var LS är belägen. Jag kan lika väl dyka upp där någon gång för att fortsätta samtalet. Eller så kan vi snacka vid L4 där jag sitter. Eller på Biljarpalatset. Eller på IlProfessore. Eller på Flying Barrel. Eller på Rose&Crown. Fick faktiskt ändra ordningen på ställena så att vissa slipper tycka att det låter hotfullt av någon anledning. Mellan fyra eller fler ögonen. Jag har min åsikt, det som jag skrev var min och bara min åsikt och jag står för vartenda ord jag skrev.
  Vissa börjar tappa ansiktet och diskussionen spårar ur och det virtuella tonläget höjs, hur än skrattretande det låter. Det är väldigt lätt att det blir så på nätet. Jag döljer inte min identitet, dock skyltar jag inte heller med den på forumet. Jag kan nås på extropy08@gmail.com. Av förståeliga skäl lägger jag inte ut mitt hemnummer, men alla som är sugna på att fortsätta diskussionen i verkliga livet kan få det genom att mejla till adressen ovan.

  SvaraRadera
 97. Bo:

  "Poängen är att vi skulle även slippa dom om huliganerna gav fan i att komma till fotbollen."

  Nej, det skulle vi inte. Säger bara cupfinalen -04, det var inga huliganer som startade någonting. Heta känslor kommer alltid finnas när man gå på fotboll. Människor kommer alltid bli upprörda, skrika lite saker och sparka till något staket. Det är inte att vara en huligan. Poliser och ordningsvakter kommer alltid att vara våldsknarkande machoidioter som får en kick av att slå på oskyldiga människor.

  Jag är tjej och har själv fått smaka batongen ett antal gånger.

  SvaraRadera
 98. Resonemanget om att WM skyddar oss "vanliga" supportrar är för mig ett stort jävla skämt. Eller som Anonym 16:09 valt att uttrycka sig:

  "Utan WM skulle ingen våga gå på matcher mot Sthlmsklubbarna t ex. WM behövs för att försvara alla fega tunnisar för att dom ska kunna gå på matcherna!"

  När jag går på en högriskmatch är jag trygg eftersom jag vet att POLISEN är där. WM är verkligen ingen trygghet för mig, snarare tvärtom!

  SvaraRadera
 99. Smaka batongen lät härligt.

  SvaraRadera
 100. Smaka batongen lät härligt...

  SvaraRadera
 101. Ordningsvakter och poliser finns vid matcherna tack vara rädslan för våld från huliganer. Det spelar ingen roll om dom startar något eller inte. Att det sedan finns idioter bland framförallt ordningsvakter men även poliser är ett annat problem som naturligtvis skall åtgärdas. Jag har själv råkat ut för övernitiska vakter och har en kompis som oprovocerat blivit biten av en vakt hund.

  SvaraRadera
 102. ruinerad supporter12/5/10 17:06

  Låt dom slåss, låt de slåss, låt de göra vad de vill. Man kan gå på matcher utan att WM ska va där, man kan dra dit om WM är där! Firmor( undantag äckliga gnagarfittor) söker upp de som vill slåss och inte vanligt folk.
  Visst, MIN egna åsikt är att det tillhör sporten. Hat hör till och det är inget farligt om något litet uppstår. Låt WM möta upp något annat lags firma och låt dem göra sitt, lår även de gå på matchen för att stötta vårt älskade IFK. Hade inte hets,hat och heta kännslor hade det la bara varit de jävla gubbarna med deras söner som gluttar fotboll i solskenet.. KOLLA DIV. 3 FOTBOLL ISTÄLLET DÅ FÖRHELVETTE..

  SvaraRadera
 103. Anonym 16:58 och BO ljuger: Undersökniingar både av Svenska supporterunionen och baraben själva visar att en majoritet av de som går på fotboll är mer rädda för poliser och ordningsvakter än för huliganer.

  Det ni säger är alltså att man ska ta in en grupp på läktaren som en majoritet är rädda för bara för att komma till rätta med ett problem som inte är ett så stort problem ändå?

  SvaraRadera
 104. anonym 17:35/ Mer i den frågan kommer på BaraBen inom kort. Men det är ju värt att påpekas att polisens stora insatser i samband med fotboll växte fram på 80-talet i samband med att fotbollsvåldet började breda ut sig. Innan dess fanns polisiär närvaro, men knappast på det sätt som finns i dag. Så alternativen i BaraBens undersökning går ju hand i hand, exempelvis valde vi bort alternativet "jag är inte rädd för någonting alls" för att tvinga folk att göra ett aktivt val om de nu måste. Därför går det inte att dra direkta slutsatser av undersökningen än, men vi kommer att följa upp den på BaraBen inom kort, för det är ju onekligen så att man blir nyfiken på vad polisen har att säga om dessa siffror. Att mer än hälften av de svarande (på en undersökning som drygt 1500 pers svarat på) ser polisen eller ordningsvakterna som det största hotet på fotbollsmatcher är ju - om man inte har huvudet djupt ner i sandlådan - riktigt skrämmande siffror för samhället i stort.

  Sedan går det alltid att hävda dels att BaraBens läsare inte är representativa för samhället och att inte alla svarar på omröstningen, exempelvis de som inte ser något av alternativen som ett fullgott svar, men det går inte att snacka bort att bland 1500 pers som röstat så är det drygt 60 procent som ser de legitima våldsutövarna som det stora hotet. Det kan man ju inte tro om man följer en debatt som i den här tråden, en debatt som förvisso kommit - med god anledning från texten som bas - att handla mer om våld kontra ickevåld i samband med fotboll.

  Men att ämnet berör ser vi ju, tråkigt är däremot att de olika parterna inte i högre utsträckning kan föra en debatt i lite mer sansad ton än vad som gjorts här. Och det gäller i högsta grad alla sidor av diskussionen.

  SvaraRadera
 105. Anonym 17:35
  På vilket sätt ljuger jag ? Jag har inte påstått att folk inte är rädda för poliser och ordningsvakter, men om vi tar bort alla poliser och ordningsvakter från högriskmatcherna så får vi se hur många som kommer till matcherna. Sedan kan man ju bedöma därefter vilka folk är mest rädda för.

  Men som sagt, jag ser helst att vi slipper både huliganer och vakter. Men om jag måste välja föredrar jag vakter framför huliganer.

  ruinerad supporter
  Den dagen som gubbarna med sina söner slutar att gå på matcherna kan blåvitt ge upp drömmen om att komma ut i Europa igen. För då kommer vi inte ha råd.

  SvaraRadera
 106. Frankie, vad gäller huruvida folk är mer rädda för polis, så är det kanske inte så konstigt som det låter då dom flesta inte kommer i kontakt med huliganerna tack vare polisen.

  Polisen och framför allt ordningsvakter har egna problem som dom måste fixa. Men fråga folk här på bloggen om dom tycker att man skall ta bort polis och ordningsvakterna samtidigt som huliganerna finns kvar.

  Jag vet vad jag föredrar i alla fall.

  SvaraRadera
 107. Låt Wisemen ta över polisens och ordningsvakternas arbetsuppgifter. Då skulle det vara slut med problemen och huliganerna skulle inte våga bråka. Dessutom skulle rädslan för fascistpolisen och dom våldsgalna vakterna istället skapa trevnad och god stämning på matcherna.

  SvaraRadera
 108. Jag tycker att Bo har en poäng i sitt resonemang.

  Själv är jag AIK:are sedan 45 år tillbaka, på den tiden fanns väl knappast ordet huligan. Så många gånger som Firman har dragit skam över AIK finns det knappast siffror till, de är och kommer alltid att vara ett avskum i mina ögon och jag skäms varje gång AIK:s namn nämns tillsamans med dessa äckel. Jag skulle inte ens komma på tanken att skriva att det är bra att Firman finns för de skyddar oss vanliga supportrar mot andra lags firmor, det är ett sjukt tankesätt. Huliganer ska bort, men jag har ingen formel för hur det ska gå till, men bara bort med skiten, jag tar avstånd från allt vad dessa äckliga våldsfanatiker står för.

  Inför förra årets final var Göteborg näst intill en krigszon, med den mängden poliser som var på plats, utan dessa poliser hade inte jag och familjen vågat gå på matchen. Men så ska det väl ändå inte behöva vara. Man kan väl vara en hängiven supporter som 95% av oss är utan att ha våld som anledning till att gå på idrott (fotboll).

  Gnagarn i Götet

  SvaraRadera
 109. Frankie:

  "det går inte att snacka bort att bland 1500 pers som röstat så är det drygt 60 procent som ser de legitima våldsutövarna som det stora hotet."

  Jodå, det gör det. 60% av 1500 är 900. Av dessa är garanterat hälften av rösterna folk som röstat mer än en gång (så funkar det i den här typen av undersökningar när det finns folk med starka åsikter och det i praktiken inte går att kontrollera vem som röstar). Kvar är (kanske 450 personer). Med tanke på inramningen av frågan (på en blogg med ganska mycket polishets) är det inte så förvånande och behöver inte betyda så mycket.

  Nu tycker jag iofs att ifk, polisen och vaktbolag borde ta frågan på största allvar med tanke på allt som berättas och vad folk har upplevt, men webbundersökningar som den här är tycker jag inte värda att använda som underlag. Det gör snarare att argumenten enklare blir misstänkliggjorda än underbyggda.

  SvaraRadera
 110. Visst WM om nu ni vill ha en grupp där alla ställer upp mot alla och slåss i grusgropar på landet, så är det fine with me, men dessa kackerlackor som drar runt i Göteborg efter varje match ofta vid centralen för att ställa till bråk och jävelskap, oftast yngre så tycker jag faktiskt "vikingar" som ni är att ni ska hålla lite ordning på dom, det är i sådana omständigheter som en oskyldig kan komma till skada, där har ni erat största problem att yngre får ta över för att ni börjar bli lite till åren utan att ha lyckats överföra vad som gäller.
  Och kom nu inte och säg att ni inte kan ha kontroll över andra, för det har ni ju skrutit med i åratal att ingen får köra sitt race.
  Bra krönika för övrigt.

  SvaraRadera
 111. Anonym 19:50/ Du har fel. Det får bara att rösta en gång per IP hos blogger...

  SvaraRadera
 112. 08-ängel12/5/10 21:04

  "Anonym sa...

  Kom ihåg att dom vanliga fansen är bara mesar och fittor. Utan WM skulle ingen våga gå på matcher mot Sthlmsklubbarna t ex. WM behövs för att försvara alla fega tunnisar för att dom ska kunna gå på matcherna!

  12/5/10 16:09"

  Jag lovar dig, Anonym, att varken jag eller någon av mina vänner som går på Blåvitts matcher uppe i Stockholm vill ha WM där.

  SvaraRadera
 113. Jag startade och drev fram Änglarna Stockholm för 12 år sedan. Bor sedan 4 år tillbaka i Gbg. Träffade fd skribent på Angels net för ett tag sedan som påminde mig om när jag 1999 ville skriva en artikel om WMs betydelse för den blåvita rörelsen. WM hade visat sig på allvar året innan. Min egen åsikt då var "fan va skönt med lite rättsskipande" dvs efter de 15-20 år av förnedran vi fick utstå när sthlmare kom ner och pissade på Göteborg. Innan jag dör kommer jag be om att få trampa gator runt med WM, jag kommer glädjas tillsammans med åtskilliga vänner och bekanta åt WMs framfart. Stundtals förundras man samtidigt av den galenskap som tvättäkta huliganer besitter. Har en vän som är supporter till Häcken. Han undrade hur dom skulle få en större supporterskara. Svarade att fortsätt med den skitsmarta marknadsföringen och skaffa en firma. Han log och kallade mig sjuk men HELVETE vad skitungar man skulle skaffa sig på Hisingen.....hahaha..Skulle fan kunna bli konsult i supporterverksamhet efter 30 år i branschen.

  Chefen: ses vi den 19:e juni? Hoppas det.

  Wisemen finns. Wisemen gör rätt ibland, fel ibland. So be it. Tony Deogan både älskade och hatade livet. Han slogs för Blåvitt och Wisemen. Han var en vän.

  Detta är min åsikt och en jävla massa dravvel. Frankie, detta kunde bli en egen blogg...vad säger du??

  "det snackas om Gnaget, det snackas om Gais, men var är dom då när det gäller".. jojo..alla faschineras vi av det....

  Ajö

  SvaraRadera
 114. Ibland blir jag förundrad över alla förvirrade inlägg och förstår inte riktigt hur det blivit så här.

  Hur mycket ni vill eller inte så är WM en del av den blåvita supporterhistorien.

  Jag kan förstå frågetecknen bland 20-åringar som är uppvuxna med tydliga grupperingar inom de egna leden. För er är kanske allt svart eller vitt.

  När vi som var tonåringar på 80-talet levde våra liv på övre N fanns endast blåvittklacken,thats it.

  När det var resor till Malmö så var det ett enat hat (ingen kan förneka det). När vi fick springa mot gnaget i tonåren var det ett enat nederlag (ingen kan förneka det).

  Diverse privatresor (GP kallade det piratresor) fick oss mer sammansvetsade.

  När vi växte till oss och fick gnaget på språng för första gången så hördes inga fördömanden utan en enad stolthet.

  Att det som först kan liknas vid ett medborgargarde blev till en firma, blev till WM är egentligen inte intressant.

  I grunden fanns en samling lojala supporters som ville stå upp för sitt lag. Givetvis fanns romantiken och inspirationen från de brittiska öarna där precis som när det gällde kulturen i övrigt.

  Idag är en del fortfarande aktiva medans andra sitter på läktaren med ansiktsmålade barn, men vi stöttar fortfarande samma lag.

  Att det dyker upp unga flanar i SI tröjor som är tuppiga stör mig lika mycket som de moralpredikande gossar som gör sig till blåvita talesmän.

  Alla som kan sin historia kan intyga att ursprunget till WM växte fram ur de egna leden och för att de behövdes.

  Ingen under 35 år behöver yttra sig för ni förstår inte.

  SvaraRadera
 115. Snälla nån. Hur kan man måla upp WM som några vita knektar som räddar vanliga fans från dom hemska stockholmarna ? Firmorna tycker om att slåss det är därför dom finns inte för att hjälpa andra, hur förklarar ni annars arrangerade fighter. Jag har varit på blåvitt matcher sedan 1970. Så jag har upplevt tider utan huliganer, det var bättre förr.

  Ni pratar om inspiration från dom brittiska huliganerna. Samma huliganer som genom sitt agerande förvandlat brittisk fotboll till en polis stat. Ni gör nu ert bästa för att gör svenska arenor till samma sak, sedan gnäller ni på att polisen är elak. Om det inte vart för er och era gelikar hade vi sluppit ha polisen där. Jag vill inte bli "beskyddad" av WM , Hells Angels eller andra som tar lagen i egna händer.

  SvaraRadera
 116. Kärra-Pärra på räcket!13/5/10 02:23

  Anonym 23:19/ Fast du talar ju i nattmössan. Den samling av fans som levde rövare och var runt i landet bildade inte en liga för att skydda sina egna, de människorna samlades för att de gick igång på hela huliganromantiken på 90-talet i och med böcker som England Away (King) och Bland Huliganerna (Buford). Den massa som då säger sprang beter sig likadant i dag, kommer en liga stormande mot blåvita så står man inte kvar, man flyttar på sig i största mån och vissa tar upp kamp. Så är det med eller utan huliganer, kalla dem WM eller vad du vill. Wisemen har aldrig skyddat oss på arenorna, skyddat oss mot vadå? Våldet mot oss vanliga bortafans har ju MÅNGDUBBLATS sedan vi fick först "firman" och sedan Wisemen. Innan dess var det lite småbråk, nu kan det ju vara upploppsstämning på matcherna på ett sätt som verkligen inte går att jämföra med de dagarna då vi stod på N på Ullevi. Då handlade det om att kasta prylar på varann med polislinjer mellan oss, inte att överfalla varann inne på motståndarnas krogar. Hände en sådan grej var det alltid av slumpen, att man sprang in på ställen där andra fans satt. Sedan började WM springa runt i Stockholm och riva kroginredningar på olika ställen varpå hatet och attackerna mot alla blåvita, inte bara "kat c" ökat år för år. Det här med att Wisemen skyddar oss vanliga fans är det mest patetiska av allt, för vi behöver inte bli skyddade. Firman Boys kommer inte ner till Göteborg för att gå bärsärk mer än vad Supporterklubben Änglarna gör i Stockholm. Ibland blir det bråk, fyllekaos och stök, men det är ju inte för att de är huliganer, det är för att de är en stor grupp på samma plats med alkohol och hets inblandat. Black Army härjade långt innan Firman Boys var ett fenomen på 80-talet och det som saknades då, som finns i dag, var polisiär taktik för att stoppa drägget. Idag kan de inte göra som de gjorde då, åka ner nånstans och spela allan. Då får de smaka asfalt efter batong och så ska det vara med, sen ska de stängas av. Våld har inte att göra med fotboll.

  Kalla gärna er själva hjältar och se er som en naturlig del av samhällets våldsspiral, skyll det gärna på hollywood eller tv-spel, men håll det långt borta från vår fotboll. Vi behöver inte ert så kallade skydd, för utan er och era likasinnade i andra klubbar skulle bara en av hundra våldsincidenter kring fotbollen existera. Det är fakta.

  SvaraRadera
 117. CC: alla som använder en dator på jobbet, hos en kompis, har en dynamisk ip-adress (vilket många har) eller en mobil de kan surfa på kan rösta flera gånger. Och bryr man sig om frågan gör man gärna det.

  Min poäng är att den här typen av nätomröstningar är så osäkra att de inte fungerar som argument, hur mycket man själv än tror att de talar sanning. Det räcker med en lite svaghet i argumentet för att i det här fallet de som gillar poliser och vakter ska kunna avfärda det som överdrivet dravel från en liten klick problemsupportar. Bättre med historier än med dålig statistik, de är svårare att snacka bort när de blir många.

  SvaraRadera
 118. Själv njuter man av yrkeskarriär och ett gott familjeliv och fortsätter älska Blåvitt, plågas av dåligt spel, dåliga planer och medioker fotboll jämfört med andra länder. Livet förändras och tiden går. Det som är konstant i mitt liv är Blåvitt.

  Jag har mycket lätt att förstå Bo:s åsikter och även dina Perra. Jag delar nämligen många åsikter med er. Jag skulle kunnat vara mer aktiv i våldsfalangerna runt Blåvitt om jag bara velat. Jag har ägnat mig åt fotbollen istället. Jag la ner hundratals timmar på Änglarna Stockholm under flera år. WM kom till oss på samlingarna. Dom var välkomna för det var det som var en av ÄS stora paroller (och som gjort att man fortfarande finns kvar efter 12 år, och lever i allra högsta grad)just att ALLA är välkomna.

  Jag kan vissa dagar tycka att "mobarna" är fullständigt patetiska som företelese. Man tar onödiga beslut som blir ödesdigra för andra människor. Samtidigt kan mitt hat och dåliga minnen från just -80talet och 90-talet för att vi kände oss "våldtagna" av framförallt stockholmare göra att jag jublar över WMs framfart.

  För mig och många andra handlar det som att det känns bra med en armé bara. Kicken, adrenalinet och önskan att vinna en fight tar över. Det är jävligt enkelt. Jag, liksom säkert även du Bo, Perra har upplevt det någon/några gånger. Den känslan är stark. Mycket stark. Den är naturlig.

  Vi tycker olika eller lika. Så är det. Blåvitt kommer att finnas kvar. WM kommer att finnas kvar i någon tappning. Lika bra att acceptera det. Jag gör det.

  Hata AIK!

  SvaraRadera
 119. Visst, men när råttorna våltog Gamla Ullevi efter guldet i höstas och stormade vår egen borg kunde WM inte göra ett skit. Dessutom fick man storstryk av Firman boys några dar efteråt i en uppgjord fight. Så vad nytta gjorde WM då?

  SvaraRadera
 120. Hela grejen med "Wisemen skyddar blåvita" rasade ju ihop till sista kort när vanliga blåvita blev överfallna av gårdare utanför Gamla på premiären 2009. Sedan sjönk det konceptet ännu djupare när AIK lekte inne på Gamla i guldmatchen.

  Visst, slåss i en grusgrop, inte mig emot. Men kom inte och säg att det är för att ni skyddar mig eller annan blåvit. Jag har inte bett om ert "beskydd" precis som jag inte har bett om att HA ska komma och "beskydda" min restaurang.

  SvaraRadera
 121. Pat the Cat13/5/10 14:14

  Bo, Kärra-Perra, BPH m fl:

  Ni verkar ju ha varit med i den sällsynta skara som kan berätta på ett relativt vettigt sätt om er ståndpunkt kring våldet. En gemensam nämnare är dock att ni samtliga pratar om "hatet" och det är det som får mig att undra hur gamla ni egentligen är? Och då menar jag inte siffran i passet utan er verkliga mentala ålder. Visst, jag psykar AIK under matcher och jag unnar dem inte en seger även om det var mot djävulen (dvs GAIS) själv, men jag är långt ifrån att hata dem eller ens ogilla dem så mycket att jag skulle få för mig att ge mig på deras supportrar. Om ni hävdar att ni hatar dem så vet ni inte vad hat är. Hat är när någon har våldtagit din dotter med en söndrig flaska, eller när ett gäng på 10 pers helt oprovocerat slår ner din ensamma brorsa i en gränd. Jag har väldigt svårt att se att ni har de relationerna med Firman Boys så mitt tips till de som hatar så jävla mycket är det här: Chilla för fan, chilla. Ta en bira, slappna av och väx upp...

  SvaraRadera
 122. Min mentala ålder är 12 år. Fråga dom som känner mig. Gillar din approach Pat, då du lugnt kan konstatera att du liksom förstått att allt inte är svart eller vitt utan grått. Synd bara att du förutsätter att vi inte upplevt just de situationer du exemplifierar med krossad glasflaska eller gängstryk. Du tappar greppet där.

  Hat är naturligt och skall inte tryckas tillbaka. Det skapar mentala problem och hämningar. Ett sätt att släppa på trycket är att slåss.

  Hata AIK!

  SvaraRadera
 123. Krögarn> WM hade ju utlyst att inte söka bråk mot DIF eftersom de hade sorjedag för en av sina kamrater som hade dött. Allt raserades ju dock när djurgårdare skickade vanliga blåvita till sjukhuset och då hade säkert många som var därhoppats att även WM var det.

  SvaraRadera
 124. Bo, skall du betala dina egna sjukvårdskostnader när du drattat omkull på fyllan eller när dina barn lekt med förskäraren också?

  SvaraRadera
 125. Den här tråden är verkligen intressant, för den lockar fram det sämsta hos vissa människor.
  Jag skulle nu kunna skriva "hata Blåvitt" för att jag håller på ett annat lag, men så lågt skulle jag aldrig sjunka. Jag tycker att det är kul att Blåvitt finns för det är en fin klubb med en fantastisk ungdomsorganisation.
  Wisemen äcklar mig däremot!

  SvaraRadera
 126. Pat the Cat13/5/10 17:55

  BPH:

  Så du menar att samtliga i WM har blivit utsatta för oprovocerat våld (jag antar att våldtagna döttrar utgår i detta fall) av AIKs och andra lags fans?
  Om du nu är så att detta har hänt, men inte genom fotbollen så är ju hatet felriktat och då finns bl a psykologer för att kanalisera detta.

  Du skriver också att hat är naturligt och där håller jag med dig. Det jag menar är dock att det är fotboll vi pratar om, ett spel, och det är i sig inte så viktigt att det är värt att hata någon för. Jag vet att det finns folk här inne som inte alls håller med mig om det men, återigen, så kan jag meddela att jag har varit IFK-supporter sedan jag var 3 år och, om någon, så borde jag tycka att Blåvitt är viktigt. Det gör jag också, men jag tror att om man tycker att Blåvitt är så viktigt att man lägger ner energi på att hata andra supportrar så kanske man saknar andra saker i sitt liv som bör vara väldigt mycket viktigare.

  Ledsen om det blev lite långt....

  SvaraRadera
 127. Jag utgick från mig själv och några andra jag känner till. Egen erfarenhet alltså. Hur skulle jag kunna dra alla i WM över en kam i den frågan? Återigen, allt är inte svart eller vitt. Däremot tillåter jag mig själv att reagera när jag blir attackerad och kan mycket väl tänka mig att dela ut ett slag eller två. Jag lär min son att hellre slå än bli slagen. Det har inte så mycket med fotboll att göra.

  Ha det gott Pat. Nu stänger jag butiken.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.