På gång


onsdag 19 maj 2010

Inför: IFK Göteborg - Gais (J-allsv)

INFÖR. Kommer du inte iväg till Upplands-Väsby ikväll? Känner du abstinens över att inte få se Blåvitt spela? Bara lugn, Blåvitt spelar i Göteborg ikväll. Juniorerna alltså. Klockan 18.00 på Lemmingvallen är det derby mot Gais.

IFK Göteborg kommer till start med en lång förlustfri svit och med en andraplats i ryggen. Enda plumpen på bra länge var poängtappet senast borta mot Åtvidaberg där man trots en 3-0-ledning i paus bara fick en pinne med sig hem.

Till lokalderbyt mot Gais väljer man att rotera en del i laget. De mest namnkunniga spelarna har matchats rätt hårt på sistone i såväl U19(=denna matchen) som U21 och därför väljer Eijlert Björkman att vila några av dem. Niklas Andersén står över helt medan Lawal Ismail, Andreas Petersson, David Johansson och Efe Yildirim börjar på bänken. Johan Lundgren och Mathias Holmström är avstängda efter utvisningar mot Åtvidaberg senast.

Kamal Mustafa? Ja du, den comebacken börjar det gå troll i. Han fick ett bakslag på träningen i veckan och fick känningar i knät igen. Det var inte värre än att han kunde gå ut och springa i spåret igår, men träning med boll får avvakta några dagar.

Jetmir Kurti saknas också ikväll. Han åkte på en fraktur i foten på träning i veckan och har opererats. Han kommer vara borta till juli.

Däremot är det glädjande att se att Chris Mbamba definitivt är tillbaka från sin knäskada. Han hoppade in mot ÅFF och spelar nu från start. Även William Lundin har återkommit från sin fotskada.

Matchen ikväll blir den sista i Sverige på ett tag. I morgon åker juniorerna på cupturné till Schweiz och Kroatien under 10 dagar. Även Joel Allansson, som annars är uppflyttad till A-truppen, åker med.


Chris Mbamba
Det pratas mycket nu i supporterled om vilket spelsystem som IFK Göteborg skall nyttja i Allsvenskan. Tittar man på hur juniorerna spelar så använder man sig av samma uppställningsformation som A-laget. Då är frågan hur dessa diskussioner skulle kunna påverka juniortruppen? Måste man strikt följa A-lagets sätt att spela, eller har U-truppen fritt spelrum att nyttja vilken taktik man vill?
- Ambitionen är ju att man skall ha en röd tråd genom föreningen. Tanken är att juniorerna skall kunna spela tillsammans med A-lagsspelare i U21 och Allsvenskan och att man då skall vara samspelta, men det finns inga strikta direktiv uppifrån exakt hur varje situation skall lösas. U-truppen spelar mycket med djupledslöpande yttrar och med hög försvarspress. Det gör att i slutändan så är inte vårt sätt att spela så jättelångt ifrån exempelvis 4-4-2, men man skall samtidigt inte stirra sig blind på spelidéer. Om man tror att bara spelidén är lösningen på alla problem så kan det bli att man hämmar spelarna att ta egna initivativ och att göra det oväntade, vilket gör att man blir lätta att försvara sig mot. Oavsett spelidé så måste det finnas utrymme för egna initiativ för att skapa ytor och luckor hos motståndarna. Skulle man hålla sig strikt till ett sätt att spela och ge hårda direktiv till varje spelare vad man får och inte får göra leder det till att spelet blir statiskt och då är det svårt att nå framgång, menar Eijlert Björkman.

Gais är nykomlingar i Juniorallsvenskan Elit Södra och man hade en problematisk inledning på säsongen med fyra raka förluster, varav två med ganska förkrossande siffror. Men den sista tiden har man ryckt upp sig och tagit poäng i två matcher på raken (3-3 borta mot BK Häcken och 3-2 hemma mot Helsingborg) så man verkar vara litegrann på frammarsch även om man alltjämt ligger sist i tabellen. IFK Göteborg slipper möta P93-landslagsmannen Erik Berthagen som är avstängd efter tre gula kort. Ytterbacken Johan Rundqvist håller numera till i A-truppen och är inte heller med.

Detta är tredje derbyt IFK Göteborg spelar så här långt i serien och som vanligt kan man glömma allt vad tabellägen heter. Ikväll är det prestige och hård kamp och skall man lyckas tre poäng så är det hårt arbete som gäller. Räkna med ett heltaggat motstånd som inte kommer att ge en millimeter gratis.

IFK Göteborg - GAIS
Juniorallsvenskan Elit Södra
Lemmingvallen, kl 18.00

18 kommentarer:

 1. Oerhört bra info inför kvällens match! Imponerande att du lägger ned detta jobbet på J-laget.

  SvaraRadera
 2. *Stående ovationer*
  Tycker att det är jättekul att kunna följa blivande storspelare i IFK på detta sättet. Bra intervju med tränaren också.

  SvaraRadera
 3. Måste säga att du gör ett kanon jobb Olof med att följa juniorerna! kul att läsa härligt med laguppställningar mm skit bra!

  Skulle vara grädde på moset om vi kunde få något liknande för killarna i U21....

  SvaraRadera
 4. 12:13: Tackar! Jag hade väl ambitionen att göra nåt liknande för U21, men så ploppade det ut en tredje unge nu på vårkanten så då försvann utrymmet för att köra dubbel bevakning.

  Så i valet och kvalet valde jag juniorerna, vilket jag personligen är mer intresserad av.

  Men bara minstingen blir större så kommer det nog bli möjligt att även åka på U21-matcherna i sinom tid. Tills dess - håll ut! ;)

  SvaraRadera
 5. Mycket bra information !
  Är det några speciella spelare som du tycker att man ska kolla in ?
  Vilka har chans att få träna med A-truppen i sommar/höst eller nästa år ?

  SvaraRadera
 6. Det är ett ganska ungt lag som ställs på banan idag och ett flertal av de som vanligtvis nämns som potentiella kandidater att komma upp spelar inte. Jag tänker främst på Niklas Andersén och Johan Lundgren.

  Jag tycker du skall hålla koll på Muhamed Dizdar (f. 1994) och Fredrik Alnäs (1994). De är fortfarande väldigt unga, men känns intressanta på sikt. Deras främsta kännetecken är att de är fysiskt starka för sin ålder. Fredrik är dessutom väldigt bra på att tajma rycket vilket gör att han är bra på att få motståndarna att komma fel in i situationen.

  Jonathan Azulay i backlinjen är också en intressant spelare. Han har nosat lite på A-truppen tidigare.

  Kommer Lawal Ismail in så får du se en tekniskt irrationell spelare som leker fotboll och är snabb i rycket.

  Även Andreas Petersson är kul att se spela. En snabb spelare som med sin relativa kortväxthet är väldigt svår för motståndarna att stoppa på ett schysst sätt.

  Kolla även Bragi Bergsson på mittfältet. Han har bra speluppfattning och rörlighet, vilket gör att han ofta är spelbar och fördela boll vidare på ett smart sätt. Han kan spela på flera positioner och är målfarlig, men spelar idag på innermittfältet.

  Till sist vill jag pusha för David Johansson. Det är en mycket intressant högerback som inte så lite påminner om Adam Johanssons offensiva spel. Han är lika mycket uppe i anfall som hemma och försvarar. Han kan bli riktigt bra.


  ..
  Jag skulle kunna rabbla upp varenda spelare, men om jag skall välja ut några så får det bli dessa.

  SvaraRadera
 7. Muhamed Dizdar, är det han med skyddet för ansiktet? Varför skydd? Blev inte Jetmir skadad i senaste matchen?

  SvaraRadera
 8. Japp, det är Muhamed som har skydd. Han krockade med domaren på försäsongen när de var i Danmark och spelade. Han knäckte näsan i kollisionen.

  Angående Jetmir är det uppgifter från Eijlert Björkman och enligt honom blev han skadad på träning.

  SvaraRadera
 9. GAIS bäst i stan

  SvaraRadera
 10. Olof, har ni inget kul att skriva om Tobias Bratt? Har inte sett honom i startelvan tidigare...?

  SvaraRadera
 11. hur gick det?

  SvaraRadera
 12. IFK vann med 7-1. Tre (!) röda kort på GAIS-spelare i andra halvlek

  SvaraRadera
 13. Blåvitt vann med 1-0. Mål av den maskerade hämnaren.

  Bäst var Snabbe-sam och Bragi.

  SvaraRadera
 14. Japp, 1-0 i början av 2:a halvlek. Muhamed Dizdar stöter in den efter att mv inte riktigt fått bort ett inlägg.

  Utförlig (nåja) rapport kommer framåt kvällen/natten.

  SvaraRadera
 15. olof: var inte johansson, allanson, mbamba, andersen och azualy med a-laget ett tag under vintern? Vad kan du berätta om dem?

  SvaraRadera
 16. U-truppen ser stark ut som vanligt, 7-1 seger men laget som fanns för 2 säsonger sedan med

  Sandberg
  Johansson-Dyrestam-Björlund-Andersson

  Lundgren - Martinsson

  Selim - Allansson/Atashkade- Mustafa
  Söder/Eteus

  Herregud tittar man på spelarna börjar man dregla!
  Hur är truppen jämfört med iår Olof, jämför gärna lite spelare för spelare ifall du har tid & lust hade varit intressant !

  SvaraRadera
 17. Hur lång är Tobias Bratt? För jag antar att han är mittback? På bilderna verkar han vara för kort för att vara mittback.

  SvaraRadera
 18. 20:15: Ny bekantskap även för mig. Kunde i och för sig bett Eijlert att komma med intryck om honom, men men..

  Såg honom ikväll och han gjorde bra ifrån sig. Det märktes inte nämnvärt att ordinarie mittbacksparet Yildirim-Azulay var splittat.

  21:21: OK.

  David Johansson: Väldigt offensiv ytterback - oftast högerback - som lika ofta är med uppe i anfallet som nere och försvarar.

  Joel Allansson: Innermittfältare med bra teknik och spelsinne. Vägde lite lätt i fjol, men verkar ha utvecklat närkampsspelet under vintern och börjar nu bli redo för större sammanhang. Tillhör just nu A-truppen ett tag framöver.

  Chris Mbamba: Offensiv kraft på mittfältet/anfallet. Kraftfull spelare som kan spela på i stort sett samtliga offensiva positioner.

  Jonathan Azulay: Följsam mittback. Brytnings- och placeringssäker.

  Niklas Andersén: Vänsterback. Rätt så offensivt inriktad men hans kännemärken är fysiken. Han går ofta väldigt hårt in i närkamperna och drar därför ofta på sig gula kort.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.