På gång


lördag 30 oktober 2010

Vi är blåvitt - bäst juniorer i Götet!


MATCHRAPPORT. Det satt hårt inne, men IFK Göteborg gick till sist segrande ur JDM-finalen mot Qviding FIF. Med 3-3 efter ordinarie tid krävdes det förlängning för att skilja lagen åt och i andra förlängningskvarten fick Blåvitt lite turligt in segermålet på en tilltrasslad hörna via motståndarfötter. Äntligen blev det en titel för juniorlaget 2010!

Det var årets sista chans att ta en titel för IFK Göteborgs juniorlag. Efter att ha åkt ut i såväl U19- som U21-slutspelet återstod endast möjligheten att kunna titulera sig "Bäst i Göteborg". Och bäst vill ju alla vara, så det var två mycket motiverade lag som ställdes på banan ikväll.

Efter en något trevande inledning tar IFK Göteborg hand om taktpinnen utan att egentligen skapa några större lägen. Qviding försvarar sig väldigt väl och släpper inte fram Blåvitts spelare till målet, utan anfallen driver ofta ut på kanterna eller fram och tillbaka som bollen i ett handbollsanfall. Det är först i 15:e minuten som jag kan plita ner första målchansen i mitt block när Sam Larsson får till ett lågt skott som går en liten bit utanför målet.

Efter ett rätt så solitt blåvitt tryck mot de lila motståndarna tar Qviding högst överraskande ledningen. En lång utspark missbedöms av blåvittförsvaret vilket gör att Mattias Johansson fångar upp bollen bakom backlinjen och kan lobba över August Strömberg som hamnat lite på halvdistans. Bollen seglar snyggt in i bortre gaveln lite retfullt till 1-0.

Att ett lag som fått ligga på kontring tar ledningen brukar sällan "vara bra för matchen". Helt plötstligt har Qviding ingen som helst anledning att anfalla och skulle kunna helt och hållet bara bevaka sin ledning, men faktum är att målet blir nåt slags väckarklocka för IFK Göteborg. Nu börjar man få fart på sitt passningsspel och därigenom börjar man hitta in bakom Qvidings backlinje med instick. Allra mest lyckad är Blåvitts högerkant där Sam Larsson ofta hittar in till djupledslöpande Lawal Ismail. Men målen låter vänta på sig. Mycket tack vare Jonathan Rasheed i Qvidingmålet som gör en väldigt bra insats ikväll och klarar alla Blåvitts skott med åtminstone en hand. IFK Göteborg radar upp klara och halvklara målchanser, men närmare än att Sam Larssons lobb går i ribban kommer man inte.

Under de sista minuterna av halvleken tvingas IFK Göteborg att spela utan Sam Larsson efter det att han fått en hård rensning i huvudet och blivit groggy. Chris Mbamba ersätter. All ära till Mbamba men han har inte Sam Larssons finurliga spelsinne och det gör att man tappar lite av spelet innan halvtid och Qviding kan pusta ut något. Halvleken slutar 1-0.

Till andra halvlek har smällen mot Sam Larssons huvud förlorat sin effekt och han byts in igen mot Chris Mbamba.

Andra halvlek är bara några minuter gammal när Qviding vill ha straffspark. Said Atie och August Strömberg går på samma studsande djupledsboll och kolliderar i straffområdet. Qviding vill ha det till att Strömberg gör ner sin motståndare, men domaren friar. Qviding känns nu betydligt morskare än vad man var i första halvlek. De kommer upp mer i banan och skapar några anfall. Man är till och med extremt nära att utöka sin ledning när Mattias Johansson får perfekt skottläge lite utanför straffområdet, men placeringsförsöket smiter precis utanför Strömbergs högra stolpe.

Istället kvitterar IFK Göteborg. Lawal Ismail kommer igenom till vänster i straffområdet och slår en diagonalare tvärsigenom det samma till Sam Larsson som behärskat krutar in bollen till 1-1. Ett mycket förlösande mål som Blåvitt verkligen hade jobbat ihop till!

IFK Göteborg trummar vidare och spelar riktigt trevlig fotboll att kika på. Såväl Lawal Ismail som Andreas Peterson är skottvilliga och avslutar flera gånger utanför straffområdet utan att det blir riktigt farligt. Men Lawal skjuter in sig visar det sig senare.

I 59:e minuten halar domaren upp sitt gula kort när Besim Alimi river ner en blåvit spelare. Och eftersom han snackat till sig ett likadant kort kort dessförinnan så åker även det röda upp. Tungt för Qviding som varit ganska nedtryckta hela matchen att dessutom bli decimerade.

Tio minuter senare är Lawals inskjutning från distans klar. Och för att bevisa det avlossar han ett tungt vänsterskott från ca 20 meter som borrar sig in i målvaktens vänstra hörn och glädjedans utbryter nere vid hörnflaggan. Mycket snyggt mål till 2-1.

Med en nedtryckt decimerad motståndare som hamnat i underläge känns nu matchen ganska klar för IFK Göteborg. Men istället för att fortsätta gå framåt och försöka punktera matchen blir man nu mer avaktande. Och Qviding bjuds in i matchen igen.

I 82:e minuten kommer kvitteringen som ett brev på posten. Qviding sätter igång spelet snabbt efter ett misslyckat blåvittanfall och genom det hål som uppstått i ifk-försvararet kommer Joakim Wiliö loss och kan enkelt rulla in bollen efter lite kamp med siste försvarare. Högst snopet mål som skapades ur ingenting av ett vaket Qviding.

Men Blåvitts replikering är snabb. Anfallet efter renderar i ett bra frisparksläge för en högerfot. Fram stegar David Johansson och på bästa beckham-manér hänger han in frisparken i vänster hörn. NU skall väl ändå matchen var avgjord? Inte skall väl Qviding orka resa sig från detta också?

Jodå. Qviding har inte gett upp. De lyfter upp allt de har och börjar mata bollar och det ger resultat. I matchens sista sekunder kommer en qvidingspelare loss på högerkanten och kommer in i straffområdet nere vid kortlinjen. Istället för att täcka ut motståndaren och få ut bollen till en hörna väljer nu såväl Niklas Andersén som Jonathan Azulay att gå in bryskt och glidtackla. Andersén missar sin tackling, men Azulay träffar bra och qvidingspelaren flyger som en vante. Inte mycket att välja på för domaren som signalerar för straff med blott några sekunder kvar av tilläggstiden.

Mattias Axelsson stegar fram och sätter bollen bakom August Strömberg varpå domaren blåser av matchen. Och nu väntar förlängning.

Qviding inleder första förlängningskvarten bäst där Erik Wiliö får en dubbelchans som August Strömberg lyckas avvärja till hörna. I övrigt är det lite avvaktande från båda håll. Man vill inte gärna öppna sig vad det verkar i detta skedet av matchen. Första kvarten förblir mål- och chanslös.

Andra kvarten inleds på bästa möjliga vis sett med blåvita ögon. En hörna blir så tilltrasslad att Jonathan Azulays nick i sidled styrs mot mål av qvidingförsvaret och trots att killen vid stolpen är där så rensas bollen rakt upp i nättaket. 3-4 till Blåvitt.

Nu går luften ur Qviding. Och konstigt vore annars med tanke på vad de fått stå ut med under matchens gång - tappad ledning, utvisning, upphämtning av underläge för att raskt hamna i underläge igen. Jag är djupt imponerad över att de lyckades ta matchen till förlängning, men nu går det inte längre.

Efter en några protestvarningar och till och med en märklig utvisning av Chris Mbamba under resterande tiden blåser domaren av matchen och IFK Göteborg kan äntligen få känna att man vunnit en titel 2010!

Summasummarum gör IFK Göteborg en bra match offensivt. Man skapar åtskilliga chanser och har bud på flera mål. Men försvarsmässigt känns man mer än lovligt svajiga idag. Det kändes osäkert varje gång Qviding kom över halva plan och det känns som om att man bjuder Qviding på lite väl enkla mål. Men man vann och det är det som räknas.

Qviding FIF - IFK Göteborg: 3-4
Här är KanalGlenns eftersnack:


Se Qvidings sammandrag över målen under ordinarie tid här:Och åtskilliga fler bilder från matchen kan ses här.

Fotnot: I sammanställningen av händelser ovan saknas Qvidings byten. Med fria byten som förblev oannonserade av speakern gick det inte för undertecknad att hålla koll på vem som bytte med vem när man inte har ansikten på motståndarspelarna i huvudet.

27 kommentarer:

 1. Mycket bra artikel! Men ska tilläggas att domaren var löjlig i denna match! Blåste i stort sett för allting, när det är u19-u21 nivå så ska man åtminstonde tillåta lite hårt spel!

  SvaraRadera
 2. Tusen tack Olof !!

  SvaraRadera
 3. Domarnivån var otroligt usel, längesen man såg en sådan dålig domare! Annars en bra match och rolig att se på!

  SvaraRadera
 4. missa inte blåvitt P15 som spelar final idag på tv4sport i sanktan cup kl 11

  SvaraRadera
 5. När är U-lagets tränare redo för A-laget? Hahaha skön =)

  SvaraRadera
 6. Tack för rapporten och intervjun, Baraben!

  Jag tycker att experimentet med Sam på högerkanten var lite misslyckat. Även om han stod för mycket bra matchen igenom så blev han lite isolerad där ute. Sam är klart bättre som nr 10.

  Bragi Bergsson var dock bra som nr 10 idag och även hans ersättare Sebastian Stenqvist skötte sig fint på den positionen. Stenqvist har jag inte sett så mycket tidigare i år.

  Håller med övriga om domaren, självupptagen jävel som älskade att se och höra sig själv. Ska man vara ärlig så förtjänade inte qvidingspelaren sitt andra gula kort där men sen får ju qvidingspelaren skylla sig själv när han onödigt snackar sig till det första.

  SvaraRadera
 7. Majornas håkan Mild30/10/10 10:37

  Om Sebastian Stenqvist var den som hade nummer 13, så tycker jag att han agerade väl osjälviskt många gånger.

  Det var flera gången han kom fram till straffområdesgränsen med bollen under kontroll, och såg ut att ha kunnat gå på ett klart och enkelt avslut, men valde att passa ut bollen till nån annan, varpå chansen rann ut i sanden.

  En fin och matig rapport var det. Tack för den!

  Och kul att se U-laget för en gångs skull, även om jag hade stora problem att känna igen många spelare. Får tacka Guld-Alex för utpekandet av dem.

  SvaraRadera
 8. hållundan30/10/10 10:47

  Riktigt gött med en titel! Bra jobbat.

  Vidare måste jag säga likt många med mig att bevakningen av U-lagen är super. Likaså Kanal Glenn med Erling i spetsen är alltid trevligt att se.

  Keep it up, ser framemot nästa säsong!

  SvaraRadera
 9. Första varningen får Qviding spelaren för att han säger till domaren att döma likadant åt båda hållen, andra varningen är för att han drar en annan spelare i armen på ifks offensiva planhalva.

  Men IFK var ju förtjänta av vinsten, dominerade hela matchen väldigt synd att de inte kunde avgöra matchen i ett tidigare skede.

  SvaraRadera
 10. Sam Larsson!

  SvaraRadera
 11. Jävligt super skit bra jobbat!!!

  SvaraRadera
 12. Utan att ha vidare koll måste jag säga att det känns viktigt med en titel. Hoppas vi hittar tillbaka till 2007-2009 med juniorer som slår igenom också i Allsvenskan.

  SvaraRadera
 13. Grattis juniorer!

  Grym rapportering, hoppas de fortsätter utvecklas och vi får se fler unga i A-truppen!

  SvaraRadera
 14. Tack tack tack! Fantastiskt roligt att läsa med utmärkt sammanfattning och intervjuer!

  SvaraRadera
 15. Gillart!

  Grattis!

  SvaraRadera
 16. Erling är min idol, bara så ni vet :)

  SvaraRadera
 17. Ha ha Eijlert, 25 målchanser mot 1, ha ha snacka om färgad....

  Kanonreportage btw, bra jobbat

  SvaraRadera
 18. bra reportage. Man kan ju bara tycka om denne lawall. Hoppas att han får chansen på riktigt nu mot slutet.

  SvaraRadera
 19. Filmklipp på Qvidings sida

  http://www5.idrottonline.se/templates/NewsPage.aspx?id=615845

  SvaraRadera
 20. 21:31: Tack! Rapporten är kompletterad nu.

  SvaraRadera
 21. Vilken grym rapportering! Referat, bilder, eftersnack och nu filmklipp med målen! Underbart, helt enkelt. Det värmer i höstmörkret.

  SvaraRadera
 22. Varför ska ni filma "eling" lika mycket som spelarna? Vem bryr sig om han??

  SvaraRadera
 23. Erling är en kopia av Kim Källström, både utseende och röstmässigt

  SvaraRadera
 24. Mer Erling åt folket!

  SvaraRadera
 25. Grillad fläskfilé1/11/10 08:38

  Tack för bevakningen!

  Underbart jobbat av killarna! Ni är vår framtid!

  SvaraRadera
 26. GRANDE!! Tack för underbar rapportering och grattis grabbar!

  SvaraRadera
 27. Vad ska man säga, BaraBen, totalt dominant i U-rapporteringen kring IFK Göteborg. Världsklass från början till slut!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.