På gång


onsdag 20 oktober 2010

Failing to prepare is preparing to fail

FRAMFÖRHÅLLNING. Häromdagen var jag nere i den närliggande småbåtshamnen som en del av planeringen av att ta upp familjens båt. Av en händelse brukar det vara så att just vår båt sjösätts sent för att sedan tas upp ännu senare. Det är ett fenomen som verkar genomsyra hela verksamheten; Sist i blir sist upp och den som fick i sin båt tidigt får sedermera upp densamma desto tidigare. Vad som slog mig under den korta visiten var inte att man i luften kände att vintern sakta men säkert börjar smyga sig på. Istället la jag märke till att flera av dessa ”herr duktig” som självfallet redan fått upp sin båt på land, redan nu hade börjat förbereda den inför nästa vår. Det borde vara definitionen på framförhållning, att så fort en säsong är förbi lägger man fokus på nästa för att då vara i bästa möjliga skick. Jag tycker; borde inte vi, Blåvitt, göra det samma? Vår säsong är i största allmänhet över, realisten inser att Europa-platserna är utom räckhåll. En 5:e plats är inte särskilt mycket mer meriterande än en 8:e plats.

Så snälla Jonas Olsson, våga experimentera lite under dem sista matcherna i år. Våga spela Sana från start även nästa match, våga spela utan varken Thomas Olsson eller Jakob Johansson för omväxlingsskull, tänk ”2011” varje gång du tar ut startelvan. Följande hoppas jag få se från Blåvitt 2011, och varför inte börja förbereda truppen redan nu?

- Bjarnason centralt
Det är få som springer lika mycket som ”Duracellmar”, många anser därför att Bjarnason bör husera på innermittfältet (så även undertecknad). Men när han ändå presterar så bra som han gör från sin vänsterposition, ska man verkligen flytta honom då, man bör väl inte ändra på ett vinnande koncept? När jag diskuterat detta med andra blåvita kom vi till den kloka insikten att Elmar helt enkelt är för bra för sitt eget bästa. Sätt en spelare som Xavi på yttermittfältet och även han kommer prestera bra, tack vare sin speluppfattning, precis så är det med Bjarnason. Skillnaden är att Guardiola aldrig i sina vildaste drömmar hade kommit på tanken att placera Xavi ute till vänster.

- Mångsidigt spel
Länge har det varit uppenbart att vi bara har en plan A, att vi har EN spelidé som vi följer till punkt och pricka även om den visar sig för dagen vara ineffektiv. Motståndare läser antingen sönder oss eller så lämpar sig vårt spel bara mot vissa lag. Vad jag kräver är alltså en sorts plan B, vi ska kunna anpassa vårt spel efter vad vi förväntar oss av motståndarna. Som det i dagsläget ser ut räcker det att våra antagonister skärmar av Hysén samtidigt som de omöjliggör anfall längs högerflanken och mer än halva matchen är vunnen för deras del.
I matchen mot Brommapojkarna i söndags såg man en antydan till att vilja spela mer konstruktiv fotboll, detta då Stiller åsidosatts för att ge plats åt den betydligt mer tekniske Tobias Sana. Helt plötsligt behövde vi inte slå den där långbollen mot Stiller. Nu behövde heller inte Adam och Selakovic springa om varandra 5 gånger under samma anfall för att vi eventuellt skulle få en målchans. Det räckte med en kort passning längs marken till Sana som i sin tur kunde vända bort sin motståndare varpå slå en av dessa enastående djupledsbollar mot Hysén som bara han kan slå. Sana är en spelare som fått på tok för lite chanser under året, här har vi ett stort sparkapital. Jonas Olsson sa själv efter BP-matchen att Sana var en av de bättre spelarna, något som glädjer mig och säkert många andra, för kanske har Olsson äntligen fått upp ögonen för denna liraren. Jag vill att vi till nästa säsong ska kunna göra justeringar i startelvan sett till hur vi förväntar oss att matchbilden kommer se ut, möter vi ett lag där inläggsspel kommer löna sig, då väljer vi att starta med Stiller. Om vi istället möter ett lag med långsamma mittbackar där smarta instick kan vara effektivt, ja då går Sana före. Vi måste helt enkelt bli smartare, utnyttja motståndarens svagheter istället för att enbart förlita oss på våra styrkor.

- Uttalad försvarslinje
Under säsongen har flera namn figurerat på mittbackspositionerna. Ragnar, Carlsson, Risp, Kalle och Hjalmar har alla fått pröva lyckan med blandade resultat. Ragnar är i dagsläget den som är ”given”, men han vill pröva sina vingar någon annanstans, något man knappast kan klandra en back av hans kaliber för. Hans kontrakt går ut efter 2011 och förutsatt att han inte förlänger så måste nog Mild & co lyssna på anbud från andra klubbar nu i vinter. Åtminstone om man hoppas få lite klirr i kassan. Då kommer givetvis frågan som varit på tal hos ”the one of which we do not speak”, ska vi satsa på en spelare som endast på kort sikt ingår i klubbens planer eller ska vi försöka bygga upp ett mittbackspar som då kommer vara ramstarkt lagom till Europakvalet 2012? Tolka inte detta som att jag anser Ragnar bör petas, absolut inte, bästa laget ska spela har alltid varit min filosofi. Men det är dags att agera och om Ragnar tänker lämna nästa sommar eller efter nästa säsong, då tycker jag att man lika gärna bör försöka få till en försäljning i vinter. Att spela med samma mittbackspar under hela säsongen, kommer gynna oss på längre sikt.

Ett namn jag tror och hoppas på är Tuomo Turunen. Fick sällan chansen och tog den inte när han väl fick den, men han har sedan utlåningen till Trelleborg i somras startat 12 av 13 matcher. Av förklarliga skäl har jag inte sett någon match med ”roliga” Trelleborg, således har jag inte haft chansen att se ”Muki” i aktion i TFF-tröjan. Men av den informationen som nått mig att döma så har han absolut inte gjort bort sig. Ett namn att satsa på nästa år? I mina ögon absolut.

Bubblare:
Något jag även skulle vara intresserad av att se är Carlsson i rollen som defensiv mittfältare, om vi möter något lag med en så kallad ”utpräglad stjärna”.


17 kommentarer:

 1. Vansinnigt välskrivet. Amen.

  SvaraRadera
 2. Turunen skall starta 2011.

  SvaraRadera
 3. Vädigt bra tankar. Gillar: "Våga spela Sana från start även nästa match, våga spela utan varken Thomas Olsson eller Jakob Johansson för omväxlingsskull".

  Pinsamt att Sana inte fått chansen fler ggr i år. Lika pinsamt att "raketen" fått spela allt för många matcher...

  SvaraRadera
 4. Många bra åsikter där, redan nu ska vi tänka på 2011 och ge spelare som Sana, Bärkroth och Atashkadeh chansen att spela merparten av de minuter som återstår av Allsvenskan 2010. Hade även vart kul med ännu yngre lirare som får samla på sig lite erfarenhet, både på planen och bänken. Tänker på spelare som Azulay, Andersén, Allansson, Peterson, Lawal m.m.

  SvaraRadera
 5. hållundan20/10/10 11:38

  Ord!1 +1

  SvaraRadera
 6. Har vi redan gett upp tanken på en 3:e plats? Den är inte omöjlig med det program som återstår visst vi behöver en del hjälp från lag som Gais BP och Trelleborg men kan aldrig ge upp när det finns en liten möjlighet.

  SvaraRadera
 7. En hel del bra tankar, även om tanken med Carlsson förbyllar? 31-årige Carlsson tror du på mens 20-årige JJ skall plockas bort..,

  SvaraRadera
 8. Blåvitts Startelva 2011: Sandberg - Adam - Kalle, Råttan(turunen), Turunen(Dyre) - Elmar, Sebban, - Sella, Sana(söder), Söder(sana)- Hysen

  SvaraRadera
 9. Finns väldigt många spännande framtidsnamn i IFK, in med fler nu under avslutningen så kommer guldet tillbaka till Gbg nästa säsong!

  SvaraRadera
 10. har ända sen tidigt i våras (under försäsongen) sagt att seb & elmar ska spela tillsammans på den defensiva mitten... precis som de gjorde mot ålborg på valhalla.. de lekte ju med danskarna, dribblade fram o tillbaka med varandra över hela planen från det att de fick/tog bollen tills någon fick till ett skott på mål.
  mer sådant vill vi se!!!

  SvaraRadera
 11. håller med i allt du skriver,,,KRÄDD! ;)

  SvaraRadera
 12. du har inte bara gjort ett fel, inte två utan tre stycken fel.

  1: Vi som kollade i tabellen dagen efteråt att IFK slog BP fick också reda på att, avståndet mellan oss och Ellos minskade med 3p därför vi vann och dom förlorade. Vi ligger nu alltså 4 poäng efter Ellos vilket inte är vansinnigt mycket att ta in, för att knipa 4e platsen!

  2:Du har räknat ut denna säsongen, innan den ens är över, då vi faktiskt har chans till 4e platsen! Ska va då bara börja experimentera, därför vi kanske inte kan få en EL plats?
  Här ska kämpas till sista blodsdroppen för EL plats!!

  3: Du räknar med att Ragnar är såld innan han ens är det? Jävligt kul de skulle va för Ragge om han skulle vilja stanna, men han gör inte det för han blev uträknad av sin egen tränare, och för att kanske bygga ett bättre lag tills nästa säsong??!?!!??!!?!?!?!

  SvaraRadera
 13. Anonym 15.33
  Ack o ve denna okunskap! Du tar för givet att en 4:e plats resulterar i Europakval nästa säsong. Men det inträffar bara om Helsingborg går och vinner svCupen samtidigt som dem inte vinner Allsvenskan. Så att en fjärdeplats tar en ut i europa är långt ifrån en realitet, troligtvis måste vi sluta 3a och att ta in 6 (ev 9 beroende på gaismatchen) poäng på ÖSK känns väldigt orimligt då det bara är 9 poäng kvar att spela om för oss...Jag är realist, du en naiv optimist.

  Vad det gäller Ragge har jag fått uppfattningen att han vill lämna och eftersom han än så länge inte skrivit på något nytt kontrakt kan man ju knappast klandras för att man drar den slutsatsen, vad jag menar är dock att om han tänker lämna i sommar så ser jag hellre att vi säljer honom redan i vinter och kan satsa på ett och samma mittbackspar under hela säsongen.

  SvaraRadera
 14. Jovisst, jag vet allt det där med svenska cupen, men betyder ju inte att man ska sumpa en hel säsong pga att "man måste bygga inför 2011" när det i realiteten finns hopp om att komma ut i EL!
  Jag förstår själv att chansen att att HIF går och vinner SC och inte tar hem det allsvenska guldet är ganska liten, men chansen finns vill du då hellre sumpa den?
  Genom att experimentera inför 2011, som inte ens har kommit!
  Sedan hänger Ragnars affär ihop med det jag syftade på, då jag också menar att om man säljer/bänkar Ragge är chansen ännu mindre att man som jag vill, komma till en 4e/3e plats!
  Jag vet att han också har antytt på att få komma ut i EU men om han inte gör det, hur blir då hans självförtroende då han bli bänkad dom sista matcherna av sin karriär i Blåvitt bara för att han borde/skulle/rykten säger att det var vad som skulle ända!
  Vad händer isf om det inte händer och om han har blivit bänkad, de sista tre matcherna?
  Kalla mig gärna naiv optimist, men jag ser hellre att, vi, Blåvitt lever i nuet, fårngar det som fångas kan, ist för att göra något som KANSKE leder till guld och gröna skogar nästa år!
  Visst kanske blir det som du föreslår skitbra i slutändan av 2011, men kanske går det att bygga upp samma sak, då säsongen faktikt har slutat, då vi möjligtvis har en fjärdeplats/3e. Ist för att ta händelserna i förväg.

  SvaraRadera
 15. Vad ska jag säga? Jag är en kronisk pessimist och ser det som omöjligt att nå Europa, eftersom vi inte har det i egna händer... Och nu gick ÖSK och vann över gais vilket gör att vi har 9poäng upp till tredjeplatsen. Den enda rimliga chansen vi har är alltså att Ellos klappar ihop nu i slutet, vi går fullt och att HBG vinner cupen, alldeles för många variabler med i den ekvationen för att det ska sluta gott.

  Vad det gäller Ragnar igen så är väl han ett undantag, tycker att man ska fortsätta spela med honom nu under höstens sista matcher, och att då hellre sälja honom i vinter så att vi kan start fresh från början 2011.

  Mot TFF får man förövrigt chans att se Turunen förutsätter jag, ska bli väldigt intressant då jag som jag nämnt både hoppas och tror på att han är en framtidsman för oss!

  SvaraRadera
 16. Auburger, jag är också alltid pessimist, när det kommer till det mesta, men inte när det gäller Blåvitt, för då vill jag inte vara realistisk pessimist, för i fotboll kan allting hända!

  Sedan finns de ju en chans att Åtvid, tar sig samman, vinner mot HIF, och dom tar således inget guld, (då jag iof gärna skulle sett at dom gjorde de, ist för Malmoe), vinner sedan SC då de finns inget vidare hot mot dom är, och vips, vår fjärde plats mot Ellos är säkrad, då jag räknar kallt med att AJK och Djargarden och Gajs kommer plocka några poäng från dom, men kanske inte alla lag! Men iaf två utav dom matcherna kommer Ellos tappa poäng!

  SvaraRadera
 17. Mm mycket väl formulerat men Elmar är tyvärr för långsam med boll för att spela innermitt. På den positionen behövs spelare som spelar med ett-två tillslag och på så sätt får motståndarnas backar att röra sig i sidled etc etc. Gillar annars Elmar plenty!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.