På gång


onsdag 20 oktober 2010

Bojan och Mutumba var AIK:s Sella och Hysén

KVALDRAMATIK. Gais, AIK, Gais, AIK, Gais, AIK, Gais,AIK , Gais. Ja, nu ska vi skriva lite om Gais och AIK här på BaraBen. Naturligtvis kommer det väcka en och annan blåvit "men vadå é inte detta en Blååååååvittblogg ellerrrr"-supporter till liv. Men framför allt kommer det locka in ett par spammare av grönsvart karaktär i bloggpostens kommentarstråd. Men i kväll tätnade kvalstriden ytterligare i och med Örebros vinst på Gamla Ullevi!

Just nu är det fullt möjligt att antigen Gais eller AIK får kvala för att klara sin allsvenska överlevnad. Makrillarna torskade alltså mot årets (tillsammans med Mjällby) överraskningslag Örebro i dagens "gratis"-match (alla under 18 gick in gratis, de med årskort fick bjuda med en vän utan kostnad och övriga betalade en 50-lapp i inträde). Publiksiffran 7684 får anses vara ett megaresultat (även om drygt 11 000 sade vara "sålda" och Gais webb-tv tydligen presenterade en publiksiffra på 6400...) för det grönsvarta gänget, med tanke på den rådande publikkrisen i Göteborg. Deras publiksnitt ligger nu på 4819 (Svenskfotboll.se) vilket är drygt 62 procent av kvällens siffra. Men nog om det.

Kvaldramatiken var det intressanta med den gångna kvällen. Den väntade förlusten mot topplaget ÖSK innebär att Gais nu på allvar riskerar att sugas in i striden om att undvika kvalplatsen. För närvarande ligger de fyra poäng före AIK och Åtvidaberg som båda två har 28 intjänade poäng.

Den allsvenska kvalstriden efter 27 omgångar.
I nästa omgång blir den här kvalkompotten riktigt rörig. Då möter nämligen Gais det Gefle som för närvarande ligger på nedflyttningsplats, på ynka 24 poäng. Deras hopp om att nå kvalplatsen underifrån är alltså långt i från körd, vilket gör att laget bör vara minst sagt motiverat. Matchen spelas i Gävle, vilket kanske skulle kunna räknas som deras enda vettiga chans - men då tänker vi helt fel. Gefle är nämligen helt horribla vart de än spelar och har slagit Åtvid, Häcken och Mjällby på bortaplan, för att sedan få stryk mot Halmstad i senaste hemmamatchen och bara ta en poäng på de senaste fyra matcherna. Bland annat fick de stryk borta mot kvalkonkurrenten AIK och missade läget att gå upp i rygg på Solnaiterna. Gais har alltså rent teoretiskt allt att vinna och Gefle samtidigt allt att förlora.

Men kaoset kring kvalplatsen tätnar ännu mer när vi räknar in AIK.

Gnaget lirar i nästa omgång mot Halmstad, ett lag som befinner sig i samma läge som Gais. De är nämligen även de för närvarande på 32 poäng, fyra poäng över kvalstrecket. De har alltså allt att spela för, då en hemmaförlust mot Solnalaget med all sannolikhet innebär kvalhot tills sista omgången. AIK följer upp bortamatchen mot kvalkonkurrenten Halmstad med ytterligare en bortamatch mot Europa-jagande Elfsborg i omgång 29, som i sin tur jagas frenetiskt av Blåvitt, vars chans till UEFA-cupkval ännu inte är borta.

AIK har alltså två svåra bortamatcher framför sig, med en minst sagt svag bortaform. Den enda allsvenska bortasegern efter VM-uppehållet kom mot BK Häcken, sedan har det varit idel svaga resultat med storförlusten mot Trelleborg (4-1) som värsta plump i protokollet. Nu slåss de alltså för sin överlevnad med två svåra bortamatcher framför sig - men med ett horribelt facit på bortaplan i höst.

För att sätta AIK:s kris i ytterligare perspektiv kan vi kika på lagets assistliga för säsongen. Etta ligger Martin "2lax10" Mutumba och trea på samma lista placerar sig Bojan "Bigmouth" Djordjic (Svenskfotboll.se).

Nu är ju inte säsongen summerad än, på långa vägar, förvisso. Men visst känns det som att AIK:s affär, där "BojTumba" skeppades iväg i samband med att Alex Miller tog över, får räknas som en dundertabbe med facit i hand?

Här snackar vi inte bara om två av fansens stora hjältar, utan två grabbar som helt uppenbarligen hann med att sätta så stort avtryck på lagets spel under vårsäsongen att ingen annan lyckats komma i kapp dem i höst. Visst, det är alltid lätt att vara efterklok, men motsvarigheten i Blåvitt hade varit att Håkan Mild och company skickat iväg Stefan Selakovic och Tobias Hysén för en spottstyver i samband med att Jonas Olsson fick ta över huvudansvaret för tränarstaben tidigare i år.

En dålig affär, hur man än vänder och vrider på det.

Så nästa omgång är Allsvenskans absolut mest spännande serie av matcher. Naturligtvis kommer det massmediala fokuset att ligga på guldstriden, där HIF och MFF ligger på delad poäng, men jag kan inte släppa det fakum att striden om kvalplatsen (eller snarare att undvika densamma) är lite mer rolig att följa. Skulle vi få en situation där Gefle slår Gais och AIK besegrar Halmstad skulle vi få följande tabell efter 28 omgångar (målskillnad ej ändrad, av förklarliga skäl):
11 Gais     28 8 8 12 23-30 32 
12 Halmstad 28 9 5 14 26-36 32

13 AIK 28 9 4 15 24-34 31

14 Åtvidaberg 27 7 7 13 30-45 28

15 Gefle 28 7 6 15 28-42 27
Och då har vi inte ens nämnt Åtvidaberg, som har nyckelrollen i detta drama då de innehar kvalplatsen. De möter ett frenetiskt guldjagande Helsingborg i nästa match och ingen tror väl att de har en enda jävla chans att slå Conny Karlssons manskap. Men it ain't over til the fat lady sings...och då skulle samma tabell se ut så här, efter 28 omgångar:
11 Gais     28 8 8 12 23-30 32
12 Halmstad 28 9 5 14 26-36 32
13 AIK 28 9 4 15 24-34 31

14 Åtvidaberg 28 8 7 13 30-45 31

15 Gefle 28 7 6 15 28-42 27
Då skulle plötsligt fyra lag ligga inom marginalen av en poäng! Alla i vild kamp om att undvika kvalplatsen. Men trots att jag nu byggt upp hela den här sörjan som en ytterst dramatisk situation - så hänger allt på att Åtvidaberg är med och röjer runt lite i guldstriden mot Helsingborg. Och det är väl helt otänkbart, eller?

Nej, inte ens med bästa vilja kan jag se någon annan situation än att HIF krossar Åtvidaberg på hemmaplan och därmed ger AIK, Halmstad och Gais lite andrum. Hur det än går i deras matcher. Men först återstår ju en liten detalj som kan sabba de bästa av planer - matcherna ska ju spelas med...

13 kommentarer:

 1. Jag kan inte riktigt bestämma mig om jag vill att AIK eller Gais ska rasa ur... är väl bättre chans att AIK gör det...

  SvaraRadera
 2. Tragiska gais20/10/10 23:19

  Ärligt talat, nu körde Gais GRATIS inträde för andra året i rad och den här gången sjönk publiksiffran ännu mer jämfört med gratismatchen mot MFF förra året. Det kommer lite över 7000 för att se Gais när de bjuder in skolklasser och ungdomslag helt gratis, låter "alla" med årskort ta med sig en gratisvän och låter andra betala 50 spänn? Kan vi för evigt lägga ner diskussionen om att Gais skulle ha något som helst folkligt stöd nu tack...

  SvaraRadera
 3. Bra analys, hälsningar en gaisare, som med nöje läser krönikor på BaraBen!

  SvaraRadera
 4. Wow de lyckades spela fram till hela sex mål tillsammans samtidigt som de skapade disharmoni i gruppen. Att jämföra deras betydelse för AIK med Hysén och Sellas för Blåvitt är inget annat än ett stort skämt...

  SvaraRadera
 5. Wellington21/10/10 00:04

  anonym 23:48/ Framspelningar som är mer än vad resten av hela truppen kommit ikapp på hela jävla säsongen. De var fansens favoriter, mediernas gullgrisar och ordinarie stjärnor. Jag skulle vilja påstå att de var viktigare för AIK än vad Sella/Hysén är för Blåvitt.

  Vad gäller Gais publiksiffra på gratismatchen i kväll så är det ju helt otroligt uselt. Fantastiskt katastrofuselt faktiskt.

  SvaraRadera
 6. Det kan även bli en sanslös match i sista rundan med,Åtvid-Aik. FÖrhoppningsvis får den spelas i Åtvid med så Åtvid får hemmaplan,flyttas den till Norrköping för att fler gnagare ska få plats är det ju löjligt.

  Förövrigt tyckte jag det var för jävla synd att inte Gais vann igår, hade de gjort det hade det bara varit sex pinnar upp till en garanterad europaplats och då hade vi haft Ösk kvar med...

  SvaraRadera
 7. men vadå é inte detta en Blååååååvittblogg ellerrrr!?
  rip baraben 2010
  AVGÅ

  SvaraRadera
 8. Tragiska Gais : Nåja, som du nu säger så var det ju inte gratis för alla (så varför skriver du det..)

  spelmässigt kan man självklart inte jämföra spelarna, men betydelsen för laget stämmer väl ganska korrekt.
  Ser hellre att "små"klubbarna åker ur än "stor"klubbarna, dock skulle ajk i S1 vara skönt. :)

  SvaraRadera
 9. KUL ATT NI VAKNAT TILL LIV !!!

  SvaraRadera
 10. AIK möter Elfsborg på hemmaplan inte borta som det står i texten, tror inte det kommer göra nån skillnad men rätt ska va rätt!

  SvaraRadera
 11. om åtvid, skulle slå HIF, då har vi ju betydligt större chans till EL plats dessutom!

  SvaraRadera
 12. Och angående spänning har du inte nämnt den här potentiella nervkittlaren i omgång 30: 2010-11-07 16:30 Åtvidabergs FF - AIK.

  SvaraRadera
 13. Svenska regerande mästarna, och cup-segrarna tackar och bockar för uppmärksamheten.

  SM-GULD 2LAX9

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.