2009/03/25

Köttarn's tid är förbi

HANKINS KRÖNIKA. Jag satt på The Queen med ett gäng och kikade på fotboll i helgen när Paul Scholes plötsligt flimrade förbi på en av skärmarna. Hans intryck på en, från otaliga Premiership-matcher och inte minst den "klassiska" Wembley-attacken mot Håkan Mild, är sådant som formar ens uppskattning, eller i alla fall uppfattning till sporten.

När jag undrade varför han får så lite speltid nu för tiden så hade min polare en teori om att tiden har hunnit fatt dobbermannen Scholes. Tydligen hade de berättat på Canal+ att senaste gången Manchester Utited förlorade två matcher i rad i ligan inträffade när Scholes var en av två röda som fick rött. Det var i april 2005 och nu var ämnet återaktualiserat eftersom han tillsammans med Rooney, utvisades i förlustmatchen mot Fulham.

Den här gången fick Scholes och Rooney rött kort, mot Everton 2005 så drabbades Gary Neville och Scholes, något Canal+ kommentator Jonas Dahlqvist upprepar på sin blogg.

Av någon anledning så gick mina tankar till Pontus Wernbloom. Han har under det senaste året, efter omskolningen till forward, fått ta skit för att han filmar för mycket. Han drabbas naturligtvis hårdare av den här kritiken eftersom allmänheten har en bild av Pontus som en "köttare", en hård och tuff spelartyp. Sådan var han ju vid sitt genombrott i Blåvitt.

Jag är naturligtvis medveten om att det finns tusen saker som skiljer dem åt, Scholes och Wernbloom. Men där Scholes har blivit en gammal hårding som nöter bänk, så har Pontus Wernbloom gått motsatt väg och behållit sin startplats. Han har inte tvingats tillbaka av tiden utan istället lyckats anpassat sitt spel efter det som tiden kräver av honom. Om det nu är så.

När jag jämför spelartyper som fanns i Allsvenskan i början av 1990-talet, när jag började gå på fotboll regelbundet, så minns jag tuffingarna som fanns och tog utrymme i varje lag. Minst en "köttare" per lag hade uppgiften att löpa sönder motståndarna, tackla allt som rörde sig och sätta sig i respekt för både media, publik som spelare. Den där killen börjar bli utrotningshotad.

När samma tanke går till Allsvenskan 2008 och nu även Allsvenskan 2009 så är rollen inte längre självskriven. Många, kanske de flesta lag, saknar nu den där killern helt och hållet. Spelet bygger, i alla fall i tanken, på ett konstruktivt rullande eller ett snabbt kontrande där det helt enkelt inte finns tillräckligt med platser bland de elva för att ge utrymme åt en Vinnie Jones eller Håkan Mild. En del kanske pekar på BaraBen-aktuella Henrik Rydström eller vår egen Gustav Svensson, men här talar vi om städgummor med helt andra egenskaper än de som råskinnen i generationen före dem kunde skryta med.

Och få respekt för.

Tragiskt men sant, men jag tror att köttarns tid är förbi. Varför det är så här har jag inget enkelt svar på. Men i dag finns det knappt en enda spelare som skapar en förhandsskräck - hos något allsvenskt lag. En kille som vi till varje pris vill undvika och hålla våra stjärnor borta ifrån, en kille som per automatik är en skaderisk för alla i närheten av honom. När inte ens "köttarn" själv, Pontus Wernbloom, har kvar dessa egenskaper så måste man fråga sig om detta är en tragik som helt enkelt ligger rätt i tiden. Eller så är det inte tragiskt alls.

28 kommentarer:

  1. frågan är om det är ett styrkebesked eller svaghetsbesker att vi inte har kvar tuffingarna i ligan?

    SvaraRadera
  2. Köttare behövs. Fast det är klart, tittar man på PL så är de flesta spelare köttare

    SvaraRadera
  3. anonym 16:08- det där stämmer ju inte alls, det är väl färre köttare än nånsin i PL?

    SvaraRadera
  4. jag tycker inte pontus filmar mer nu än för två år sedan.

    bra krönika dock.

    SvaraRadera
  5. Tittar man på "köttarna" inom fotbollen så är ju alla enorma vinnarskallar med grym inställning.. Så även om Wernbloom inte har en destruktiv köttar roll längre där han kappar av ben, så kommer ju hans match vinnar egenskaper fram mer nu och hans vinnarskalle syns minst lika tydligt nu..

    SvaraRadera
  6. Pontus W är en tragisk figur som inte platsar, helt enkelt. Må försvinna i tysthet! Han är helt slut!

    SvaraRadera
  7. PW är Kung! Han som gör oss på läktarn taggade!

    SvaraRadera
  8. Eh, Scholes har aldrig varit en utpräglad hårding, snarare en kreativ mittfältare med fantastisk speluppfattning och teknik. Några feltajmade tackligar (Speciellt med svenska ögon den på Mild) verkar ha förvrängt bilden av honom hos vissa.
    Tror inte att Pontus kommer vara mer tongivande än vad Scholes är nu när denne uppnåt samma ålder.

    SvaraRadera
  9. anonym 17:48/ Jag tycker du tar i för kung och fosterland där, han blev lätt den "elegante" brevid Scholes men visst var han en tacklingsmaskin runt milennieskiftet?

    SvaraRadera
  10. Jag älskar PW men han måste sluta att filma!! Det gör inte i mig när han kastar sig gång på gång. Han visar tendenser till att bli en ny Robbia Savage

    SvaraRadera
  11. Robbie Savage

    SvaraRadera
  12. BaraBen aktuella Rydström?

    Utveckla vad jag har missat...

    SvaraRadera
  13. Vad FAN skulle mediakåte tjôtmostern Rydström ha med att göra i detta sammanhanget??. Han är fan inte bra.. nåntstans. Helt ärligt. AVGÅ

    /roffe

    SvaraRadera
  14. Scholes är förmodligen premier leagues bästa passningsspelare. Han slår knappt en felpass. Han har väl blivit mer defensivare än han har varit förr.

    SvaraRadera
  15. Om det fanns minst en köttare i varje allsvenskt lag tidigt 90-tal kunde du väl namndroppat ett tiotal av dem. Du nämner enbart Mild. Vilka andra tänker du på?

    SvaraRadera
  16. "Men där Scholes har blivit en gammal hårding som nöter bänk, så har Pontus Wernbloom gått motsatt väg och behållit sin startplats."
    Ursäkta men Scholes är 34 år gammal, Pontus är 22.

    SvaraRadera
  17. den dagen pontus wernbloom lämnar ifk göteborg då kommer blåvitt få problem.

    SvaraRadera
  18. In med flera köttare,och Wernblom skulle vara så enormt mkt bättre om han utnyttjade sin styrka och stog mer på benen ;)

    SvaraRadera
  19. Det e inte lätt att vara köttare så här i vegan tider...

    SvaraRadera
  20. Håkan Mild har/hade bättre teknik än många i dagens blåvita trupp..

    SvaraRadera
  21. Fy fan vad jag hatar filmare som Pontus W. Jävla bös!

    SvaraRadera
  22. Tycker inte PW filmar så jävla mycket som alla säger. Många gånger gör han en smart första touch på bollen fast det är uppenbart för både honom och oss åskådare att han inte kommer hinna undan den kommande tacklingen. Att i dessa lägen inte kämpa fullt ut för att hålla balansen är helt ok, det är bättre att få med sig en frispark än att snubbla vidare utan något bra läge/försprång. I dessa lägen ser det väl lite ut som att han söker frisparken, men några renodlade filmningar tycker jag sällan att det handlar om.

    SvaraRadera
  23. Kolla bara på hur en kille som Steven Gerrard gått från super sen köttare till världsklass

    SvaraRadera
  24. Rollen finns fortfarande kvar, men kraven ökar på köttaren att också kunna spela konstruktivt. I blåvitt innebär det att Gustav Svensson tvingas öva på att passa framåt också (jag tycker att han blivit bättre på det det senaste året). I Elfsborg har de löst det på omvänt sätt genom att Anders Svensson (faktiskt) lärt sig att tackla. Det är lite som den trenden när man började skola om mittfältare och anfallare till ytterbackar.
    /Dunderdan

    SvaraRadera
  25. Till anonym 17:59

    Tog inte alls i för kung och fosterland, men kan gå på med på att det blivit lite fler än "några" feltajmade tacklingar under årens lopp;). Nån "köttare" i klassisk bemärkning har dock Scholes aldrig varit, tro mig. Han brukade spela mer av en anfallsroll för United i mitten av 90-talet.

    http://www.youtube.com/watch?v=rx_oM60tkv0&translated=1

    SvaraRadera
  26. Hankins, tidsperspektivet är något förvridet. Pontus "utveckling" är typ en säsong lång eller nåt?

    Rätta mig om jag har fel men Pontus debuterade mot Wolfsburg och var otroligt dålig, sen kom han in och dominerade på mitten mot Kalmar en vecka senare säsongen 2005/2006? Därefter huserade han en del på mittfältet, petades sedan i slutet av 2006 och återkom som anfallare efter Berg stuckit guldåret 2007?

    Scholes är ju 10 år äldre och och "utveklats" i premier league i sisådär 15 år i Man U. Det blir lite galet att jämföra Pontus två år i allsvenskan med Scholes hela karriär.

    Dessutom har du uppenbarligen inte så bra koll på Scholes, att kalla honom för en köttare går visserligen fint, för han har jävligt kompromisslös spelstil, men att inte nämna Scholes otroliga talang som spelfördelare och avslutare gör sig inte rätt. Du tror väl på allvar inte att man kan vara ordinarie under många år på ManU:s mittfält utan att vara ett riktigt äss?

    SvaraRadera
  27. scholes som spelfördelare och målskytt!

    http://www.youtube.com/watch?v=PyJH83oAmjg

    SvaraRadera
  28. 11:32: Klockrent inlägg.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.