2009/03/10

Barcelona dag fyra: Matchanalys Espanyol

ANALYS. Dagens match var väldigt intressant ur flera perspektiv. Vi möter ett lag som är uppenbart bättre än vad vi är. Ett lag med många individuellt tekniskt skickliga spelare, ett lag som rullar runt. Trots det ett lag med god fysik och som var starka i närkamperna. Det var tungt idag med andra ord.

Vad gör man då, mot lag av den här kalibern? Framförallt måste man utnyttja det man själva är bra på i förhållande till det motståndarna är mindre bra på. Ett exempel på det idag är när Espanyol ligger med ofantligt mycket folk högt uppe i banan för att kunna rulla runt på små ytor, då finns chanserna att ställa om snabbt, då finns ytorna på kanterna. Detta gjordes ett fåtal gånger idag, men inte fullt ut. Mittfältet orkade inte upp och fylla på alla gånger, och med bara en central anfallare blev det för tunt även där. Det måste man lära sig utnyttja bättre, och vara effektivare när avslutschanserna kommer. Idag var det lite stressigt på just den fronten, det var nästan så att spelarna ibland blev förvånade att det fanns ett avslutsläge, och att man då försökte hitta en spelare i bättre position istället för att panga till själv. Mer distinkta avslut således.


Sen måste misstagen minimeras. Båda Espanyols mål är till synes ”enkla” mål. Sådana mål man hatar att släppa in, när man trots allt tycker att man har läget under kontroll mot ett i övrigt bra lag. När man tappar fokus för en sekund, då smäller det till direkt på den här nivån.

För visst märktes det att det var en nivå upp idag, både i tempo och bollbehandling. Det märktes tydligt när vårt innermittfält skulle stöta till att man kom några tiondelar sent många gånger. Tiondelar där Espanyol-spelaren ofta redan hunnit spela ifrån sig bollen. Blåvitt är aggressiva i år, vi vill stöta högt, vi vill fram, vi vill pressa, pressa, pressa. Det funkar mot ett pajasförsvar ala Fredrikstad – då kan det bli klang och jubelföreställningar - men mot så här bra motstånd straffar det sig. Kanske borde man vara lite kyligare i de lägena. Kanske borde man avvakta det bollskickligare lagets runtrullande och istället flytta med i sidled med ett lite lägre mittfält. En avvägning att satsa på att täcka ytor och tajta till istället för att alltid försöka vinna bollen högt. Är det rätt väg att gå när det vankas spel i Europa senare i år? Jag kan tycka det, eller så måste tempot upp ett par snäpp på våra gubbar om vi skall orka hålla uppe pressen.

Efter matchen var det för övrigt rätt roligt, vi hade blivit lovade att få ett exemplar på dvd med matchbilder. Detta skulle ta max 45 minuter efter matchens slut att bränna. 45 minuter, eller hur... För vad tror ni gänget som skall bränna skivan åt oss gör, gänget som jobbar på Espanyols anläggning? Jo, de snörar på sig fotbollsskorna och går ut och lattjar på en av planerna i sisådär 55 minuter. Så där sitter vi – förvisso satt vi och åt, redigerade texter och bilder – men ändå. När vi är klara med det är ju inte dom klara direkt. Vi får hetsa till tusen och till slut efter kanske två timmar efter slutsignalen är skivan klar att hämta ut. Säga vad man vill om spanjorerna, de är jättetrevliga och allt det där. Men det går fan inte undan när de skall göra saker.

Ett par ord om eftermiddagens träning också, där endast spelarna som inte spelade från start deltog. William var inte med heller pga av den skada han ådrog sig i matchen. Någonting i baksidan låret brast men oklart ännu vad. Så jätteallvarligt kändes det dock inte på Williams reaktion. Det var en väldigt lugn träning och det enda riktiga momentet var spel fyra mot fyra på liten yta, med stora mål. Tomas Olsson, Nicklas Bärkoth och Tobias Sana är tre killar som är duktiga på små ytor, och det märktes. Sen var Sebban bra också. Sebban var grinig, och då var Sebban bra. Det gillar vi.

Imorgon kör laget endast en träning, ett styrkepass på förmiddagen. Det återstår att se huruvida vi kommer åt för att rapportera från det. Det är rätt trångt på gymmet tydligen. Sen kan man ju fundera på hur kul det är att läsa en träningsrapport från ett styrkepass. Gråt dock inte för det, för vi lovar att fortsätta pumpa ut material på bloggen under morgondagen. Bildspecial, krönika, och kanske något mer. Dessutom släpps ju biljetterna till första hemmamatchen under morgondagen också så det är fortsatt mycket spännande på Blåvitt-fronten. Ja just det, ett nytt avsnitt av Tobbes videoblogg kommer också...

5 kommentarer:

  1. Är lite nyfiken på hur ni tror det hade gått om förutsättningarna vore tvärt om d.v.s. Vi mitt uppe i säsong och dom under försäsongsträning här i Göteborg?

    SvaraRadera
  2. Barabens rapportering från barcelona överglänser alltid blåvitts så här långt. det är väl bara en längre intervju med tränartrion och några spelare som saknas. hoppas det kommer!

    SvaraRadera
  3. Inget ont om killarna på Alltid Blåvitt. Men det här är ju en veritabel bevakningsmassaker. Highlights, krönikor, analyser, Feldgraus Femma, Tobbes videoblogg, träningsbilder, träningsvideos osv osv osv. Baraben får fem Glennar för bevakningen så här långt.

    Vi får väl se om de lyckas lyfta den ännu mer under veckan, tveksamt va?

    SvaraRadera
  4. Tränarn:
    På Baraben är vi ALDRIG nöjda, det går ALLTID att göra något bättre, hur bra det än är!

    SvaraRadera
  5. 22:28

    Håller med, så jävla bra! :)

    Mer spelar/tränar-intervjuer hade uppskattats!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.