2009/03/12

Stoppa den våldsamma ishockeyn

Nu får det vara nog! Ishockeyn måste stoppas, denna våldsglorifierande ursäkt till idrott har förstört tillräckligt. Fullvuxna familjefäders som slår varandra blodiga. Framför näsan på våra barn!

Det finns en åldersgräns för våldsamma filmer, den brukar ligga på 15 år, och numer avråder en del journalister även barnfamiljer från att gå på svensk fotboll då det förekommer könsord från läktarhåll. Debatten om våldet inom ishockeyn är icke förekommande och det känns tabuartat att ta upp problemet, då medierna och politikerna håller hockeyklubbarna om ryggen. Inkonsekvens är bara förnamnet!
De svenska politikerna är naturligtvis inte sena att haka på den populistiska medievinklingen av våldet inom fotbollen (Vilket våld? Det finns inget våld, möjligtvis en glidtackling som träffat vristen på motståndaren istället för bollen.) och skall naturligtvis stifta grundlags- och rättsäkerhetsvidriga lagar för att sabotera för Sveriges största publiksport.

Men ingenstans i maktens korridorer hör man debatten om total- eller barnförbjudning av hockeyn. Fullvuxna män som är idoler till små oskyldiga barn föregår med gott exempel genom att bokstavligen talat slå varandra på käften framför hurrandes föräldrar. Säkerligen växer många av dessa barn upp till våldsidkande brottslingar eftersom de fått lära sig att våld är någonting som bör hyllas. Inte nog med dessa riktiga uppgörelser med bara knogarna; själva spelet är dessutom våldsamt – rent ut sagt skoningslöst. Hårda tacklingar mot huvudet, slag med klubban som vapen och hjärnskakningar är mer regel än undantag. Utanför rinkens sarger hade detta naturligtvis straffats hårt i rätten och hade det visats på bio hade det säkerligen varit 15-årsgräns på eländet.

Jag är orolig för våra barns framtid och inte är det de barn som besöker Gamla Ullevi jag är orolig för, utan för de stackars barn som besöker Scandinavium med barbariska föräldrar och tvingas uppleva brutala slagsmål på nära håll.

Mitt krav till er politiker är att ni om inte totalförbjuder ishockeyn åtminstone barnförbjuder den. Våra barn skall inte behöva utstå den psykiska påfrestningen det är att se grovt våld i så tidig ålder.

Mitt krav till er journalister är att ni lyfter debatten om det brutala våld som finns inom ishockeyn och ställer de ansvariga mot väggen.

Mitt krav till er föräldrar är att ni slutar ta med era barn till det våldsamma Scandinavium och utsätta dem för det psykiska lidande som det innebär.

Med vänliga hälsningar

Er moraliske väktare

Denna text har även skickats, via E-post, till ledande politiker och diverse journalister. Åsikterna i texten är som vanligt skribentens egna och överensstämmer nödvändigtvis inte med övriga skribenter på Baraben.

39 kommentarer:

  1. "Åsikterna i texten är som vanligt skribentens egna och överensstämmer nödvändigtvis med övriga skribenter på Baraben."

    Härlig motsägelse i denna mening. Ska väl vara att det inte överrensstämmer antar jag, men byta ut och mot men är också rätt skoj!

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Ska naturligtvis in ett "inte" där.

    SvaraRadera
  4. Helt rätt, hockey är en överkommersiellbögsport utan kultur.
    BLÅVITT SOM GÄLLER!

    SvaraRadera
  5. Även om du stundtals överdriver har du på det stora hela rätt i det du skriver. Jag skall inte säga att jag besöker Skandinavium speciellt ofta men när jag väl gör det och det blir slagsmål blir en del av barnen helt lyriska. Tydligen har man fått förklarat för sig att det är fräckt när två (eller för den delen flera) vuxna män slår varandra blodiga.

    Jag har inga problem med att se två spelare som är rasande på varandra gruffa lite i en het slutspelsmatch innan det styrs upp av domarna/andra spelare men när det blir som i NHL har det gått för långt.

    Det är inte okej att slå sönder varandras näsben med knytnävarna och sedan kalla det hockey. Snacka om att gå för långt, det är ju inte ens tillåtet att göra så i boxning.

    SvaraRadera
  6. Fick jag byta ut alla hormonstinna adhd-huliganer runt fotbollsarenorna mot att spelarna gjorde upp då och då på planen så skulle jag gjort det 8 dagar i veckan.

    SvaraRadera
  7. I stort delar jag dina åsikter. Jag har aldrig förstått att sådana saker som man förmodligen åker i fängelse (eller får böter)för på gatan enbart ger 2 min utvisning
    i hockeymatcher.
    Den våldsmentalitet som man upplever hos spelare i ishockey har jag nästan aldrig mött i fotboll!

    SvaraRadera
  8. Jag håller med om en del. Slagsmål hör inte hemma i någon idrott. Men är en tackling våld? Är att ta undan en spelare som muckar med din kompis (läs spelare) våld?

    I hockey finns något som är mycket större än i fotbollen. Ärlighet och lojalitet. Man ställer upp för sina medspelare. Det finns inga fulheter i hockey, man kommer nämligen inte undan med det. Finns det något som är så frustrerande som alla filmningar i fotboll tex.

    Ärligt talat så tycker jag hockeyspelare har mera stake än fotbollsspelare, just av den anledningen. Man ställer upp, man tar en tackling för laget, inga konstigheter, inga fulheter.

    Inte sagt att jag ogillar fotboll. Jag älskar fotboll, också.

    Men jag ogillar våld precis som du.

    Simon

    SvaraRadera
  9. http://www.youtube.com/watch?v=GhRlMYRu0fw&feature=related

    SvaraRadera
  10. Måste komplettera också med att tack vare ärligheten i hockeykulturen finns ju knappt huliganism. Våldet vid sidan av är ju närmast obefintligt. OK, det är mycket bönder på hockey, och mycket skitungar på fotboll. Men en stor del av frustrationen på en fotbollsmatch pågår även innan och efter. I hockey gör man upp, sen är det bra så.

    SvaraRadera
  11. Simon, ja det är jättebra när man ställer upp och slåss för sina kompisar. Precis som vissa kategori C-supportrar gör för oss, eller?

    Det handlar inte om att tackla undan någon i en situation kring målburen, det handlar om att slänga hanskarna och slåss för ingenting. När man inte ens är sura på varandra.

    SvaraRadera
  12. PS. Politiker och journalister kommer knappast ens notera din text, eftersom du inte har bevis för dina påståenden.

    Men det är ju bra att du engagerar dig. Det finns ju utrymme för det i demokrati tack o lov.

    DS.

    SvaraRadera
  13. Vad gäller slänga handskarna så delar jag din åsikt. Tveklöst så.

    SvaraRadera
  14. Men det är ju skitbra nu kan vi ju få bort huliganerna från våra matcher. Det är ju bara för WM och starta ett korplag i hockey, så gör firman boys samma sak så kan dom göra upp i en gammal ishall utan poliser.. Slipper ju straff också! Hur bra som helst.

    SvaraRadera
  15. Visst är det härligt ändå, krönikörerna förfasas över den våldsamma fotbollen när folk som alla är med på det slåss under en kort sekvens på någon öde campingplats. När spelare slåss på isen inför barn som är på läktaren och framför TV-apparaterna är helt plötsligt en del av det som kallas hockey och som de uppenbarligen tycker är en tillställning att rekomendera åskådare att bevittna.

    Jag gillar inte firma-fighterna heller eftersom de solkar ner vårt klubbmärke men det jag inte fattar är hur detta hockeyvåld kan vara något att acceptera när firma-fighterna är så förfärliga.

    SvaraRadera
  16. Hahahahaha MER VÅLD I IDROTTEN!

    SvaraRadera
  17. Som vanligt ett intelligent inlägg i debatten av Frankie...

    SvaraRadera
  18. Kan säga att skribenten har typ 200 Högskolepoäng så han får yttra sig. :D

    / en av dårarna.

    SvaraRadera
  19. Bättre att låsa in barnen i ett vaderat rum där dom inte kan skadas av nått

    SvaraRadera
  20. håller helt med. Skickade journalistmail jag med. Skall bli intressant att se om det blir svar.

    SvaraRadera
  21. du är fan helt jävla dum i huvudet..

    SvaraRadera
  22. Det är ok att misshandla en person på en hockeyrink men inte på gatan,Bara en tanke.....

    SvaraRadera
  23. Det senaste var verkligen en konstruktiv kommentar.

    Vad gäller artikeln så håller jag med i stort. Fotbollen har fått oförtjänt mkt skit, på tiden att hockeyn får stå för sitt våldsförhärligande. Visst finns det våldsamma hockeysupportrar också. Är det inte i Linköping som dom har ett gäng högerdårar som gärna startar bråk? Eller är det Örebro?

    SvaraRadera
  24. Hata Goa Gubbar!!

    SvaraRadera
  25. Så kul att du missat den stora debatten om slagsmålens vara eller inte vara i bla debatt på svt 1. Det är ju hur stort som hellst, flera anmälningar har gjorts emot hockey spelare som slåss. Men jag kan hålla med om att det är värre när 30-30 fullvuxna mindre fullvuxna (män i regel) mötsupp och slåss. För i detta våldet har även oskyldiga drabbats i hockey är det en annan sak. Då är detlik en kampsport på ett sätt regler. Riktigt löjlig och vriden inlägg.

    SvaraRadera
  26. Snacka om att komma in offside? Vad är det för märkligt "debattinlägg"? Helt vilse i pannkakan, vad fan har detta med nåt att göra? Sicken sopa till skribent.

    SvaraRadera
  27. "Det är ok att misshandla en person på en hockeyrink men inte på gatan,Bara en tanke....."

    Men anmäl då? de tär ju inte tillåtet i hoceky heller att slåss. Vad som är en vesentlig skillnad är också att huliganerna slår "oskyldiga" hockey slagsmål är i regel ganska harmlösa, vad jag vet inga dödsfall? brytna näsor hör till ovanligheten, men i huliganslagsmål drabbas både oskyldiga dödsfall förekommer och brytnanäsor? En hockey fight är i regel ganska ren. Man kan inte jämföra huliganer med hockeyslagsmål.

    SvaraRadera
  28. Vad är detta för idiottext?

    SvaraRadera
  29. Det är faktikst rätt intressant, att om några grabbar bråkar på ett fält som går alla i media bananas och målar upp fotboll som otroligt farligt!

    Och samma medier hyllar sedan de hockeyspelare som bankar skiten hur varandra på isen...

    SvaraRadera
  30. Hockeyspelare som slåss i klubbens namn är gulligt som tecknad Disneyfilm.
    Huliganer som slåss i klubbens namn är fotbollsmördare och terrorister.

    SvaraRadera
  31. Jämförelsen mellan de båda idrotternas våld är ju att jämföra äpplen och päron. Att folk förfasas och är rädda(?) för att ta med familjen på riskmatcher i fotboll är ju för att råka illa ut själva. Det moraliska i att slåss är av klart underordnad betydelse.

    SvaraRadera
  32. Jäääävligt torr humor, shit mannen skärp dig nu och torka dig i arslet för detta luktade faktiskt bajs och inget annat...

    SvaraRadera
  33. Skrattretande att vissa (Simon) tror sig veta att våldet och deras "ärlighet och lojalitet" på isen gör puckypubliken mindre våldsam.

    Med den logiken borde sexualbrottslingar botas med porr.

    Pucky-pucko!

    SvaraRadera
  34. jag gillar fotboll bra mycket mer än hockey men denna texten kan man ju bara skratta åt. riktigt löjlig.../Rick

    SvaraRadera
  35. Fy fan vad äckliga kultureliten är. Ta med er bröderna bäver (eller heter de birro) och se på er fiiiina fotboll och låt arbetarklassen ha sina nöjen ifred. Patetiskt att se era mindervärdeskomplex, överklassfånar.

    SvaraRadera
  36. Det är så jävla rätt skrivet asså... Herre min jävlar vad ja ska sprida denna texten vidare så folk verkligen börjar tänka!

    Underbart skrivet Androvic!

    SvaraRadera
  37. Sorglig artikel..

    Att en ung människa kan ha så mycket bitterhet i sig.

    Hoppas du inte skriver fler inlägg på denna i övrigt helt lysande blogg.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.