2009/03/11

Att spela vidare eller inte, det är frågan!

FAIRPLAY. Alla som någon gång spelat fotboll vet att om någon spelare i motståndarlaget skadar sig, så spelar man ut bollen. Så står det i de oskrivna reglerna.

När man spelar med skolpolare, kamratgäng och arbetspolare behövs denna regel sällan ifrågasättas, men när man kommer upp på elitnivå blir det lurigare. På elitnivå finns nämligen ett stort problem, filmningar. När din arbetspolare dimper ner till marken i smärtor kan du vara säker på att han faktiskt har ont, men när IFK har läge att göra en snabb omställning mot AIK, är det inte alls lika säkert. Trots det så brukar den oskrivna regeln tillämpas, med undantag av matcher som blivit rejält griniga eller där motståndaren inte visat samma respekt och hänsyn.

Jag är på inget sätt förvånad över att det är ett sketet stockholmslag som tar täten och spolar en av de mest givna fairplay reglerna som finns på planen, och att tänka efter är väl knappast något Djurgården är kända för. På pappret kan det se ut som en bra idé då det stävjar filmning, något som ska göras i alla lägen, för inte fan ligger någon och filmar när det andra laget kör på. Men däremot lär Djurgårdens framtida princip föda en hel del aggression, frustration och irritation från framför allt spelare, men även från supportrar.

Att provocera en redan hemsk stämning vid högriskmatcher känns inte som en genomtänkt idé, och när säsongen drar igång blir det väldigt intressant att se om Djurgårdens spelare kommer att anamma den nya principen.

25 kommentarer:

  1. Har länge stört mig på att man ska spela ut bollen i såna situationer. I 19 fall av 20 så studsar den filmande upp när bollen är satt ur spel. De e domarn som dömer, de räcker bra med det. E helt övertygad om att det tar död på en majoritet av filmningarna.

    //Elvis

    SvaraRadera
  2. Låt domaren sköta avbrotten. Detta med att spela ut bollen jämt och ständigt har gått till överdrift.

    Spela till dess att domaren blåser.

    SvaraRadera
  3. Såg faktiskt en match där en back tacklade en anfallare klockrent med följd att anfallaren låg ner och ville ha straff.
    Och när ingen straff blåstes och bollen går upp till en spelare på mittfälltet,så spelaren domaren om han ska slå ut bollen.
    Domaren kastar en snabb blick på den liggande spelaren och säger sen något i stil med "nej, han kan ligga och jag blåser av för offside om dom spelar bollen framåt", han säger detta ganska högt med resultat att den döende anfallaren studsar upp och springer i 110 mot mittlinjen.

    SvaraRadera
  4. Om den som filmar inte är skadad på riktigt bör ju domaren dela ut ett gult kort. Det här snacket om att det är fel att spela ut bollen är skitsnack, det är fel att filma. Och det är DOMARENS förbannade ansvar att sätta dit filmarna. Mer gula kort till spelare som filmar och tydligare markering mot detta beteende säger jag!

    SvaraRadera
  5. Tycker det är helt rätt. I parkfotboll kan man vara artig, men in modern fotboll på elitnivå funkar det inte. Allt som straffar gnällspikeri är bra.

    SvaraRadera
  6. Jag tycker det är ett klockrent initiativ av djurgårdens supportrar (som motionerade om detta på årsmötet om jag förstått det hela rätt). Det är domarens jobb att avgöra om spelet behöver stoppas eller inte.

    SvaraRadera
  7. Bra Djurgårn, motarbeta filmande fjollor och fuskare...

    SvaraRadera
  8. Får la också vara Djurgårdare i de här fallet. Är tröttsamt med dessa döende greker som likt jesus uppstår ett ögonblick senare(som i gårdagens champ)

    SvaraRadera
  9. Det är skitsnack att det är skitsnack, frankie.

    Att domarna bättre ska sätta åt filmare (som vår Wernbloom) är självklart, men det räcker inte så länge detta löjliga gentlemannautsparkande håller på.

    I detta stödjer jag dif och för en gångs skull ser jag den sketklubben som ett föredöme.

    SvaraRadera
  10. Förslag: Domaren blåser av, och spelaren ska då alltid ut från plan och får inte komma in på fem minuter (fjärde domarna kan klocka, de har väl ändå inte fullt upp hela tiden).

    SvaraRadera
  11. Det svider att säga det men: -bra initiativ.

    Att spela ut bollen i ett kontringsläge och sedan få tillbaka den i eget straffområde med motståndaren i försvarsposition suger. Särskilt om den skadade spelaren bara behöver lite kylsprej och nån som torkar tårarna.

    Det är domaren (med linjemän) som ska avgöra om den skadade behöver hjälp direkt eller om det kan vänta till nästa avbrott.

    SvaraRadera
  12. Joffa, precis liknande tankar har jag haft de senaste säsongerna.

    SvaraRadera
  13. Håller inte med. Jag tycker att det är en artighet och respekt för motståndarna som bör finnas kvar. Visst alla lag har någon som filmar(Vi har Wernblom) men jag tror att detta kommer att skapa stor irritation runt om bland spelarna. Vi i sverige är trots allt snälla spelare och det går inte att jämföra oss med England eller Italien.
    Vaffanculo Djurgården!

    SvaraRadera
  14. Också stört mig enormt mycket när Blåvitt spelat ut bollen trots att killen på rad 200 längst upp i hörnet kan se att det var filmning.

    Tycker spelarna borde avväga huruvida dom skall spela ut eller inte. Är det en spelare som filmat 20 gånger innan skadar det inte att fortsätta spela.

    SvaraRadera
  15. Det behöver inte vara filmning för att en spelare ligger ner efter en närkamp. Därmed inte sagt att spelet måste avbrytas för det är väldigt sällan en spelare som ligger ner behöver akut läkarvård. I de flesta fall kan spelaren komma upp på benen ganska omgående och då är det väldigt onödigt med ett spelavbrott. Speciellt om laget som spelar ut bollen är i anfall och motståndarlaget skickar tillbaks bollen till målvakten när de ger tillbaka bollen.

    SvaraRadera
  16. Jag håller inte med skribenten. Spela tills dess att domaren blåser! Djurgårdarna har helt rätt.

    Men ingen regel utan undantag. I fall i paritet med Manoojas benbrott stannar såklart spelet av sig självt, och det är en helt annan sak. Det är ren medmänsklighet och inte någon gentlemannamässig sportslighet.

    SvaraRadera
  17. Blir det ett benbrott eller en huvudskada så blåser domaren av iaf, tycker detta är ett utmärkt initiativ av dif... faktiskt!

    SvaraRadera
  18. De Allsvenska domarna har sagt detta i tre år nu: spela vidare - JAG blåser av om någon är allvarligt skadad!

    Om domarkåren nu har den linjen, är det inte lite sjukt att fortsätta spela ut bollen och sen gnälla över att filmarna sabbar kontringen?

    SvaraRadera
  19. Helt rätt av dif.

    Det värsta är när den "skadade" ramlat precis bredvid (eller till och med utanför) sidlinjen, men rullar in på planen igen för att stoppa spelet. det är rent fusk och bör ge MINST gult kort.

    Jag var så jävla förbannad när jag kollade på CL igår. Vilka jävla fjollor fotbollsspelare är (förutom ett fåtal), för att jag antar att man fortfarande får nudda varandra i fotboll...

    SvaraRadera
  20. Jag tycker det är jävligt bra av DIF hoppas Blåvitt följer efter. Varför ska spelarna ta det beslutet, vi har en domare, man får väl anta atta han är kompentene nog. Detta får förhoppningsvis msakningsförsöken att minska!

    SvaraRadera
  21. Helt rätt av DIF att ta det här beslutet, hoppas hela allsvenskan hänger på för det finns inget som förstör sporten så mycket som alla dessa filmare. Låt dommaren avgöra om det skall blåsas av!!!

    SvaraRadera
  22. Ett klockrent beslut. Är inte Djurgårdare men är trött på att så många göteborgare slentrianmässigt idiotförklarar allt som kommer från 08. Nu blir det större press på domarna. Hoppas fler lag följer efter. Det är så patetiskt PK att hävda att ett lag är osportsligt som inte spelar bollen över linjen om en spelare ligger ner och domaren inte blåser. Om inte domaren blåser kommer den "skadade" spelarens lag ändå snart att få chansen att spela bollen över linjen. Tanken att spela bollen över linjen bottnar väl i att den fallna spelaren snabbt behöver vård som inte kan vänta? Det blir nu domarens sak att avgöra.

    SvaraRadera
  23. Så skribenten tycker att spelarna bör spela ut bollen för att inte provocera fansen?

    Då känns det som vi är lite snett ute. Jag instämmer i att den gamla fairplay-andan som länge har funnits inom idrotten och härstammar från brittisk skolidrott är beundransvärd och elegant om man jämför med många andra saker samhället.

    Men för givetvis finns det ett men och det är att det missbrukas något fruktansvärt, för visst är det trist när en spelare 'måste' spela ut bollen över linjen i en kontring även om han vet att motståndaren som ligger och vrider sig i gräset bara filmar.

    Givetvis är det domaren som ska ta beslut när matche ska blåsas av eller inte. Han ska bedöma om det är en farlig skada eller ej. Gör han bedömningen att det inte är någon fara; SPELA PÅ!

    SvaraRadera
  24. Ett annat sätt att se till att det blir så som vi suppottrar kan påverka är att vi låter bli att bua när motståndarna har bollen och någon blåvit spelare ligger ner. Om alla suppotrar är emot att folk spelar ut bollen så kan vi själva påverka att det inte sker.

    SvaraRadera
  25. Applåd till DIF, jag ställer mig bakom detta till 100%!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.