2009/03/13

Analys: Blåvitt måste lära sig spela mot betongförsvar!

MATCHANALYS Gårdagens match må ha varit en skitmatch, men en väldigt lärorik sådan. För är det en sak IFK måste lära sig i år, så är det att spela bra mot de sämre lagen. Lagen som backar hem, som ställer tio man i försvar, som satsar på kontringar eller ibland inte ens det. Hur luckrar man upp ett betingförsvar? Hur hittar man nycklarna, som Rehn brukar prata om. För oavsett hur bra eller dåliga de individuella spelarna är, oavsett om man möter Milan, Ljungskile eller Banyoles, så blir det trångt, trångt, trångt mot vilket lag som helst som ställer tio man på egen planhalva.


Detta var något som demonstrerades väldigt tydligt igår igen. Vi har så svårt att spela när det blir så trångt. Det är inget riv och slit, det böljar inte fram och tillbaka, det finns inga ytor att spela på. Det blir tajt och trist. Igår var det dock ytterligare en faktor som spelade in, underskattningen. För så var det, och det går inte att förneka. För när man anländer till planen en halvtimme från match, som vi gjorde, och det står ett flicklag, typ elva år gamla, och tränar på ena planhalvan, då undrar man vad det är frågan om. Några motståndare syntes inte till. De kom ut när det var ungefär tjugo minuter kvar och började trilla igång. Då var Blåvitt nästan på väg in igen till omklädningsrummet. Som för övrigt var omklädningsrum till en gympasal som låg i anslutning till arenan. Sen vattnade man planen också. Inget fel i det om det inte hade varit för att sprinklersystemet hade satt igång i tid och otid och gav många av Blåvitt-spelarna rejäla duscher flera gånger om under uppvärmningen.


Ytterligare en "rolig" grej med matchen, som helt klart belyste karaktären på vilken nivå det kan vara på den här typen av matcher, var domarna. Förutom att domaren var extremt mycket hemmadomare, så var hans ena linjeman en riktigt skön gubbe. Med betoning på gubbe. Han rörde sig inte mer än vad han behövde, och det var inte direkt så att han stod i offsidelinje när lagen anföll. En fin silverlänk på vänsterarmen hade han hur som helst.



Att sedan matchen inte var mycket att hänga i julgranen har ni säkert redan läst om. En som hade det lite extra tufft var Nicklas Bärkroth, som stått för några riktigt fina insatser på hemmaplan senaste tiden. Det är ju så, när man är ung och på gång, att det kommer bleka insatser emellanåt också, och det tror jag Nicklas vet, även om han var väldigt deppig igår just efter den insatsen. Det är bara att lägga den matchen åt sidan och komma igen.


En annan yngling som hade det desto roligare var ”fjortonåringen” på Banyoles högerback, som spelade mot Hysén. Han gjorde än riktigt skaplig match, trots att det blev lite tufft för honom att hänga med när Tobbe satte fart. Jag sprang på grabben och hans familj efter matchen och förklarade på engelska att han spelade mot en kille som vart i Sunderland och kickat boll, och att han gjorde väldigt bra trots allt. Grabben, som inte förstod särskilt mycket, men berättade att han var sexton och inte fjorton, tyckte det var lite kul ändå och såg rätt nöjd ut. Sen tog han sin cykel och cyklade hemåt i natten.

8 kommentarer:

  1. Till stor del sitter det i huvudet och i inställningen. Möter man ett dåligt lag dras tempot ner och man rör sig mindre, man känner en säkerhet att ''vi'' kommer att vinna och att det löser sig.
    Konsten är alltså att plocka fram vinnar och gris inställningen och helt enkelt lägga in högsta växeln.

    SvaraRadera
  2. Misstänker att Blåvitt vart rätt sura och negativt inställda när de i bussen på vägen till matchen fick beskedet om att det skulle bli konstgräs.

    SvaraRadera
  3. VI SKALL ALLTID STÅ UPP FÖR GÖTEBORG

    När jag vandrar min väg mot Ullevi
    Aldrig ensam för alltid är det vi
    På väg mot känslosamma stunder
    Med en ständig tro på under
    Skall vi vandra vår väg mot Ullevi

    Vi skall alltid ha en tro på något stort
    Får ej glömma, vad blåvitt faktiskt gjort
    Vi skall minnas vår historia
    Torbjörn Nilsson med sin gloria (ärkeängel)
    Ja, vi skall alltid ha en tro på något stort

    När livet känns tungt o fyllt av sorg
    Har du stödet, här på plats i Göteborg
    Vi skall backa våra vänner
    Så dom ingen rädsla känner
    Ja, du skall alltid ha ett stöd i Göteborg



    Vi skall alltid stå upp för Göteborg
    Ja, vi skall alltid stå upp för Göteborg
    Ibland systrar o bland bröder
    Tar vi rygg på Mild o Söder
    Vi skall alltid stå upp för Göteborg

    Vi skall alltid stå upp för Göteborg
    Ja, vi skall alltid stå upp för Göteborg
    Ibland systrar o bland bröder
    50 mil från Stockholms söder
    Skall vi alltid stå upp för Göteborg
    Ja, vi skall alltid stå upp för Göteborg

    SvaraRadera
  4. Linjedomaren är sjukt lik Tommy Lee Jones...

    SvaraRadera
  5. För tusan Håkan, värva 14-åringen som egentligen är 16 nu!!!

    Som äkta vikingar från Sverige, Danmark och Island borde givetvis truppen komma tillbaks till göteborg med lite spanskt PLUNDER!!!!!!!! Vem vet, 14-åringen kanske blir en ny RAUL!? Kan ju inte skada att plocka upp några till på flygplatsen!

    VI ÄR BLÅVITT BÄST I SVERIGE!

    SvaraRadera
  6. Ok, Tobbe är antagligen lite ner-tränad för tillfället och blir antagligen ännu kvickare i löpningen halvvägs in i säsongen pga den stora portionen styrketräning under försäsongen. Men en jävligt relevant fråga är hur en spansk fjortånåring (ok om han är 16, till kroppen kunde han ju vara 14?) kan göra en "bra insats" mot vår mest lysande stjärna? Tobbe borde framstå som ett monster i fysik jämfört med denne pojkvasker. Så varför körde inte Tobbe över honom i varje framfart?

    Det säger ju lite om fotboll som sport, alltså kvickhet, fart och hygglig teknik utklassar vältränade friidrottare. Det räcker väl med att ha ett par friidrottare som försvarar vid fasta situationer istället för 11 st?

    Kontentan är att Blåvitt kanske borde spela ännu mer fotboll och låta gubbarna bli ännu säkrare på att hålla bollen framför att lyfta vikter i gymmet. Det känns som om de svenska lagen skulle kunna ha 11 superman på planen, de hade ändå inte lyckats föra spelet mot ett spelskickligt lag och således tröttar man ut sig över 90 min. Helt onödigt att kunna bänka 25 kilo extra då...

    SvaraRadera
  7. Jag vill alltså se 11 klena individer till nästa säsong som aldrig låter Kalamar låna bollen!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.