2010/09/30

After the Gold Rush

SÄSONGSTANKAR. När man åker på en rejäl förkylning får man tid att reflektera lite mer än vanligt. Jag vet inte hur längesen det var jag skrev något här på bloggen, men det finns anledningar. Jag och feldgrau hade en diskussion i bilen på väg hem från Borås: "Det är svårt att skriva något när det är en säsong då det varken går bra eller dåligt". För just så är det. Jag har givit upp tanken på något mer än en femteplats. Faktum är att jag redan börjat fundera på nästa säsong, och det finns en hel del att fundera om när det gäller den.

Jag vet att många blåvita sitter och myser åt att AIK och i viss mån även Gais riskerar att ramla ner i superettan. Givetvis är det underbart att ha något att skadeglädjas åt när den här säsongen blev det största antiklimax man skådat på länge. Något man däremot måste reflektera över är om man verkligen vill att ett, eller ens något, av dessa lag ska ramla ner i Superettan. Det finns flera anledningar att ifrågasätta detta.

Vill man verkligen byta två hatmatcher och två derbyn mot att möta exempelvis Norrköping och Syrianska? Inte enligt mig. Det känns definitivt inte som det.

En annan aspekt är hur biljettpriset påverkas. Både AIK och Gais hemma fyller Gamla Ullevi till bredden och det ger klirr i kassan för IFK. Det räcker förmodligen med att Gais eller AIK åker ner till ettan för att vi ska få se en markant ökning på biljettpriser för såväl säsongskort som lösbiljetter. Som om detta inte vore nog vet vi i dagsläget inte om Öis kommer att spela på Gamla Ullevi nästa år - deras ekonomi ser ju allt annat än bra ut. Och med en aktör mindre på arenan får vi förvisso ett bättre gräs, men det finns även en risk att Gamla Ullevi vill öka på hyran om Öis skulle välja att spela på exempelvis Valhalla. Vem får stå för den notan i slutänden? Vi besökare såklart.

När vi ändå var inne lite på gräs så är debatten om konstgräs lika het som vanligt. Auburgers artikel i ämnet drog som vanligt igång en hel del tyckare i kommentarerna - alla med sin syn på problemet. Mest intressant hittils är en person som påstår sig ha kännedom om att de ansvariga för Gamla Ullevi redan bestämt sig för konstgräs. Själv är jag splittrad. Jag vill ju helst inte se konstgräs på Gamla Ullevi, men jag vill heller inte se spelarna sparka jord på en åker på det vis det varit större delen av den här säsongen. Jag tror egentligen att enda lösningen är att ge Grassmaster en chans. Fungerar inte det så får vi väl köra på plasten. Frågan man kan ställa sig är vad Gamla Ullevi har att förlora. Att byta det vanliga gräset så ofta som kommer krävas lär väl kosta mer än ett grassmaster-försök. Kan väl jag anta i alla fall...

Som avslutning delar jag ut en känga till Borås kommun. Vad är problemet med att anpassa en parkeringsplats så att folk kan komma ut på vägen efter en match på Ellos arena? Man ska väl ändå inte behöva sätta körkort på spel för att få komma iväg hem i hyfsad tid?

Våga vägra plast!


KONSTGRÄS. Vi har hört det förut och vi kommer få höra det igen, debatten ”naturgräs vs konstgräs” tycks aldrig ta slut i Göteborg. Diskussionen blossade återigen upp efter ett uttalande från vår sportchef som hävdade att Gamla Ullevi enbart bör nyttjas av alliansklubbarna för att på så vis minska slitaget på planen och således slippa spela på en gräsmatta som mer kan liknas vid en åker snarare än en fotbollsplan för svenska elitklubbar.

Inget konstigt med det skulle nog de flesta fotbollsfans i Göteborg säga, helt rätt att försöka få bukt med problemen genom att minska antalet matcher. Men Helena Nyhus, från kommunalrådet och styrelsemedlem i Got Event (som förövrigt snart kan ta över driften av Gamla Ullevi från Higab), delar inte den åsikten, till Sportsday säger hon sig dessutom ha tröttnat på alla klagomål över planens kondition:

” - Jag börjar tröttna på detta nu. Det är inte vi politiker som ska fatta beslut om underlag, plexiglas i Scandinavium och sådant, det lämnar vi till expertisen, men jag börjar känna att vi kommit till ett läge där vi bör fundera över konstgräs.”

Resonemanget är bara för underbart, hon har tröttnat på klagomål från hyresgästerna och DÄRFÖR ska man överväga konstgräs. Som stark motståndare till allt vad konstgräs heter har jag ändå förståelse för personer som lägger fram just konstgräs som alternativ för att främja en mer attraktiv* fotboll, men efter ett uttalande likt Nyhus så förstår man ju att det fortfarande finns män som anser att kvinnor inte ska få tycka till om fotboll…

*Av en händelse har det kommit att bli känt som ”attraktiv fotboll” när man lugnt kan rulla bollen i sidled längs marken även om spelet i sig inte är särskilt vägvinnande. Jag förstår hur ni känner, jag är precis lika oförstående till den tesen som ni…

Det är en mörk dag för Göteborgsfotbollen om ett beslut att lägga plastgräs på Gamla Ullevi skulle fattas. Våra spelare ska ha, nej de förtjänar frodigt, grönt naturgräs.

 • Vi är inte bönder från Borås
 • Vi är Kamraterna från Göteborg
 • I Göteborg är kärlek inte bara plast!

Jag brukar i regel inte uttala mig om saker jag inte vet ett jota om, trädgårdsarbete och grässkötsel hamnar rätt snabbt under den kategorin. Men det krävs inget geni för att inse att det inte kan fortsätta på det här viset. Om Gothia Cup-finalerna ska spelas på Gamla Ullevi, låt Häcken stå för kalaset o bekosta en ny gräsmatta åt oss varje sommar. Rusta upp Valhalla och låt Öisarna spela där, har pratat med flera Öisare som ställer sig positiva till en eventuell flytt till dit, framför allt efter deras match mot Ängelholm i somras, eftersom den spelades där så kändes det för omväxlingsskull nästan fullsatt, åtminstone var det känslan de hade i efterhand.

Man kan vända o vrida på problemen men man kommer förr eller senare ändå tillbaka till att gräsmattan inte håller måttet, känns som vi supportrar skrikit oss hesa efter att få grassmaster utan större notis från beslutsfattarna. Folk drar upp England som exempel; ”Se hur bra planer det är på Anfield och på Emirates, och där regnar det ännu mer än vad det gör här i Göteborg”, men gissa vad som är installerat i dem planerna, jo just det; "Desso Grassmaster"…

2010/09/29

Mouhahahahaha...

Glöm blåvita läggmatcher!

BOTTENSTRIDEN. Nu när bara ett fåtal omgångar kvarstår och sista halmstrået för Blåvitt att hamna topp fyra -och på Europa League plats- är så gott som borta så har enskilda blåvita supporterröster börjat diskutera läggmatch i några av de sista omgångarna mot bottenlagen BP samt Gefle för att Blåvitt skall bidra till att spela ner AIK i superettan. Glöm det. AIK får spela ner sig av egen förmåga eller snarare oförmåga i så fall.

Scenariot då supportrar närmast kräver läggmatch känns igen från slutspurten 2007 då AIK-fansen ju faktiskt inte ville att sitt lag skulle vinna mot Blåvitt på Råsunda då en vinst hade kunnat spela guldet i deras främsta nemesis Djurgårdens händer. Pest eller kolera tyckte aktiebolagets fans och sällan har väl gnagarna så fullständigt skitit i att protestera mot ett tveksamt mål som Bjärsmyrs som i blåvita ögon givetvis var mållinjen. Sällan har väl heller vi som då var på Råsunda varit så många och glada. Betänk alltså vad tråkig allsvenskan vore utan möjligheten att återigen få besegra AIK...
Med förra höstens traumatiska avslutningsdebacle i färskt minne så förstår jag verkligen alla änglar som önskar AIK all olycka och mest av allt just nu önskar att de åker ur och går i konkurs. I brist på blåvit toppstrid denna säsongen så har ju säsongens största glädjestunder -förutom Blåvitts bästa matcher- för många med mig bestått i att följa gnagarnas misär i bottenstrid.

Så sent som i måndags kväll blev jag återigen varm inombords över att AIK förlorade ännu en gång och är kvar i bottenstriden. Skadeglädjen är den enda sanna glädjen sägs det ibland och i mitt fall var det var inte det faktum att Helsingborg spetsade till toppstriden som jag blev så glad av i måndags kväll när jag slog på SVT Text s. 377 när jag kom hem från träning.

Jonas "vi vill (numera) alltid vinna" Olsson med manskap -som tillslut ändå rest sig likt en fågel fenix- tänker knappast avsluta säsongen genom att förnedra sig själva inför alla fans på hemmaplan genom att torska sista omgången och hemmamatchen mot ett Gefle som jag gärna byter mot Norrköping.

Om AIK skall klara sig kvar i Allsvenskan skall de göra det av egen kraft. Om de inte klarar det så förtjänar de stålbadet i superallsvenskan. Men en allsvenska utan AIK är en tråkigare Allsvenska. Jag får själv stålsätta mig det kortsiktiga tänket och betänka den underbara större upplevelsen att även nästa säsong få möjligheten att få piska AIK såväl hemma som borta.

Jag vill tänka mer långsiktigt kring vad som t.ex. ger bäst valuta för årskortspengen samt vad som ändå är roligast för allsvenskan och då vill jag ha kvar AIK i allsvenskan och vill aldrig se Blåvitt göra vad som kan misstänkas vara en läggmatch.

Att Blåvitts ledning ens skulle överväga läggmatch finns inte. Fråga vilken spelare och ledare ni vill i truppen så tycker de definitivt det är roligare att spela -och givetvis helst vinna- matcherna mot AIK än mot t.ex. BP. Och som supporter tycker man självklart att bland de roligaste matcherna är mot de lag som har ett riktigt supporterfölje där det även kan bli lite match om läktarstödet.

Samtidigt så fortsätter ändå en inre hämndlysten röst att viska om att det vore hur gött som helst om AIK åker ur med allt vad det innebär för det hade ändå varit den ultimata grädden på moset med förra säsongens avslutning i minne...

2010/09/28

BaraBen söker en ny generation bloggare!

BLOGGARE SÖKES. Just nu råder lite stiltje här på Blåvitt-bloggen nummer ett. Det beror dels på att säsongsinledningen var så dålig för Blåvitt att en del skribenter tappade den nödvändiga gnistan. Men framför allt beror det på att en grupp av de absolut mest aktiva krönikörerna och analytikerna har haft väldigt mycket att göra på sina arbetsplatser, med nya projekt och utmaningar som stjäl varje vaken sekund. Då hinns inge mycket mer med än att kolla på själva matcherna.

Nåja, stiltje och stiltje, över 800 blogginlägg har postats så här långt i år och av dem har ett 80-tal kommit bara den här månaden. Men vi ställer alltid höga kvar på omgivningen, så läsarna har all rätt att göra detsamma gentemot oss.

Därför söker BaraBen nu nytt blod.

Vi vill inte ersätta vår bloggstyrka som kör här sedan tidigare, vissa sedan urminnes tider. I stället vill vi finna nya komplement till BaraBens bloggcrew och det är mycket möjligt att du är en av dessa personer vi söker. För att ge läsarna en ny generation av BaraBen:are söker vi nu med ljus och lykta efter dig, din polare eller någon bloggare eller You Tube:are som du läst/sett. Tipsa honom eller henne om möjligheten att nå ut till miljoner med läsare via BaraBen!

Kravmallen är följande:
1. Du ska vara jävligt intresserad av IFK Göteborg.
2. Du skall vara minst 18 år gammal.
3. Du ska vara medlem eller beredd att bli medlem i IFK Göteborg.

Men framför allt så ska du...
4. ...ha ett sätt att uttrycka dig på som funkar här på BaraBen.com. Detta är den viktigaste punkten för det är vad ditt aktiva engagemang mynnar ut i. Vi ställer inte krav på att du ska blogga i tid och otid, men när du gör det, när du har något att förmedla kring Blåvitt, så ska det passa in här på BaraBen. Det kan innebära att du är en person som skriver bra krönikor, roliga texter, sköna analyser, att du är bra på att fixa fram videoklipp, att du gillar att plåta och kan bidra med bilder, att du har kontakter inom fotbollen på något sätt som du kan bidrag med eller något annat som ger läsarna/tittarna en upplevelse utöver det vanliga.

Vi behöver alltid hjälp, stöd och bloggare med kunskaper inom det visuella, litterära och kunskapsmässiga. Och BaraBen är så mycket mer än en vanlig fotbollsblogg, vi anordnar events som vår "Guldfrukost", "Gaisbojkotten" och "Kickoff-festen" men även resor till bortamatcher och en vild intern debatt om allt kring svensk fotboll. Så är du en kreativ person som älskar Blåvitt? Hör av dig till oss.

Vill du börja blogga på Sveriges största supporterblogg och den regerande sportmästaren från Stora Bloggpriset? Mejla oss på en gång: kontakt@baraben.com och berätta vem du är och vad du kan bidra med!Du kan vara den vi söker för att ta BaraBen in i framtiden!

2010/09/25

Nu avgörs guldstriden - av förra årets guldlag

GULSTRIDEN. Om vi vrider tillbaka klockan 365 dagar så hamnar vi mitt i en brinnande guldstrid mellan AIK och IFK Göteborg. Om vi låter bli och stannar kvar i dagens verklighet heter huvudaktörerna i guldstriden AIK och IFK Göteborg. I alla fall för en dag.

Det är väl ingen som har missat hur poetiskt upplagt det är upplagt i denna 25:e spelomgång av årets ligaspel? Söndagen bjuder på årets guldkandidat nummer ett - Malmö FF - mot förra årets vinnare av stora silvret - IFK Göteborg - och måndagen följer upp med årets kandidat till stora silvret - Helsingborgs IF - mot förra årets guldmästare - AIK.

Förra årets toppduo kan alltså vara med och avgöra även årets allsvenska.

Tre poäng åt ett eller annat håll i detta läge, med endast fem omgångar kvar av ligaspelet brukar betyda en avgörande fördel åt ett visst håll. Med all sannolikhet innebär det i alla fall att det lag som drar vinstlotten (och ser rivalen torska) har en joker i skjortärmen inför det definitiva avgörandet framåt slutomgångarna.

Okay, men vad har hänt sedan i fjol då?

Skåne tokdominerar Allsvenskan. CHECK!
Guldkandidaterna från 2009 gör en skitsäsong. CHECK!
"Ingen" bryr sig om vem som vinner ligan. CHECK!

Ja, jag överdriver naturligtvis lite grann. Men ändå inte. Problemet med att två eller tre lag från samma del av landet dominerar serien är att det mediala och publika intresset får sig en törn i de andra delarna av landet. I det här fallet tappar rikspressen hajpen eftersom ett Stockholmslag saknas för att tv och kvällstidningarna ska höja temperaturen ett par snäpp och samtidigt är det bara i derbyn som fotbollen känns publikt het i Västsverige.

Men unnar vi inte skåningarna denna framgång då? Nej, naturligtvis gör vi inte det. Skåne är en avart av Sverige, en slags slaggprodukt som aldrig utvecklades fullt ut. Ett område som vi fick till skänks av Danmark när vi knackade på Köpenhamns portar efter vunna krig. I de sociala medierna lever den numer klassiska befrielsekampen för Skåne vidare och vi på BaraBen får nu slå ett slag för densamma.

Gör inte bara Allsvenskan utan hela Sverige en skönare plats. Danmark får faktiskt ta ansvar för sina territorialområden på egen hand. Gör alla en tjänst, gräv loss Skåne.

2010/09/24

Inför: Helsingborgs IF - IFK Göteborg (U19)

Andreas Petersson - senaste tillskottet i A-truppen.
INFÖR. Tre raka förluster. Det är facit den senaste tiden för IFK Göteborg i Juniorallsvenskan Elit Södra. I morgon tar man sig ner till Helsingborg för att ta sig an tabelljumbon.
- Vi åker inte dit för att främst spela fin fotboll. Vi åker dit för att kämpa oss till tre poäng. Jag vill se engagemang och revanschlusta från samtliga spelare, säger Eijlert Björkman.


Det är mycket Skåne för IFK Göteborg i helgen. På söndag möter A-laget Malmö FF och i morgon får Helsingborg besök av juniorerna. För en vecka sen förlorade U19 klart borta mot IF Elfsborg på Borås Arena med hela 1-5 efter 0-4 i paus där David Moberg Karlsson gjort Blåvitts mål.
- Vi börjar rätt bra, följer vår idé och skapar två bra lägen som vi tyvärr missar. Sen slarvar vi och Elfsborg får göra två billiga mål och efter det blir det svårt. De är riktigt bra på Borås Arena i medgång. Andra halvan av första halvlek är riktigt dålig från vår sida. Andra halvlek gör vi bättre även om vi släpper in ett mål på straff innan vi får in vår reducering. De vinner helt klart välförtjänt, kommenterar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg har gjort en fantastisk säsong med två långa förlustfria sviter under våren och sommaren. För några omgångar sedan ledde man serien med fyra poäng men tre nollpoängare på raken har fått Kalmar FF att komma såväl ikapp som dragit ifrån. Med slutspelet i antågande behövs trenden brytas och det illa kvickt.
- Vi har främst fokuserat på att prata ihop oss inom gruppen i veckan. Vi har haft grupparbeten där vi låtit spelarna gå igenom hur vi skall förbereda oss inför en match, hur vi skall agera om matchen går oss emot och om vad varje spelare kan göra för att vända en negativ trend. Alla inom laget har ett ansvar för hur det går på planen, såväl vi ledare som varje spelare och det har vi tryckt extra på. För att laget skall kunna vinna så måste var och en vinna sin match i matchen och inte lämpa över ansvaret på nån annan. Vi har haft en väldigt bra säsong hittills och jag ser att denna motgången kan vara en nyttig erfarenhet för varje spelare när vi kommit igenom den.

Eijlert Björkman om...
...läget i truppen
"Mathias Holmström är magsjuk. David Johansson har varit sjuk tills för nån dag sen men är matchklar till denna matchen. Muhamed Dizdar är på resa.

Joel Allansson, Lawal Ismail och Andreas Petersson tränar med A-truppen och därmed aktuella för matchen mot Malmö FF på söndag. Niklas Andersén är avstängd några dagar till."

...flyttad match mot BK Häcken
"Lemmingvallen är fortfarande inte i acceptabelt skick så vi flyttar även sista hemmamatchen. Ny plan blir Apelsinplan nere vid Tynnered. Avspark är nästa lördag kl 15.00."

...framtida planval
"Vi håller på och tittar på olika alternativ då vi inte är nöjda med hur Lemmingvallen varit i år. Helst vill vi hitta en plan med lite mer arenakänsla så killarna får känna hur det är att spela i en sån miljö och att vi även kan erbjuda lite komfort för vår publik. Problemet är att det inte finns så många såna alternativ med naturgräs i Göteborg. Än är inget bestämt, men klart är att vi försöker hitta bättre alternativ än Lemmingvallen."
Vad som är nytt de senaste dagarna är att Andreas Petersson har blivit uppflyttad till A-truppen. Då juniormatchen i morgon krockar med A-truppens träning så åker han därmed inte med ner till Helsingborg.
- Det är jättekul för Andreas att han får vara med och stångas med A-truppen. Han kan vara lite blyg som person så jag tror det är nyttigt för honom att utsättas för såna här sammanhang så han lär sig att ta för sig för då är han som bäst. Det är lite samma som med Joel Allansson. Han var också lite tystlåten till en början när han blev uppflyttad till A-truppen men nu tillåter han sig ta mer plats och därmed har han blivit helt accepterad bland de andra spelarna. Vad gäller söndag så vet jag inte hur tränarna tänker i Andreas fall. Sebastian Eriksson är ju avstängd och hur de ersätter honom vet jag inte. Det är möjligt att det kan skapas utrymme för en vänsterkants-spelare som Andreas i truppen, men som sagt så vet jag inte, kommenterar Eijlert Björkman.

För undertecknad känns uppflyttningen av Andreas Petersson helt naturlig. Han har varit ett rejält utropstecken hela säsongen i U-laget där han i stort sett varje match varit en av de bästa på planen. För dig som inte sett honom i aktion så är det en rätt så kort spelare men som kompenserar det med en rejäl arbetsförmåga och bra bollteknik. Han är väldigt duktig på att löpa in bakom backlinjen och sätta fart in i straffområdet för servering snett-inåt-bakåt. Han är också den som tar de flesta fasta situationerna och i kombination med nickstarke Efe Yildirim har det varit ett giftigt anfallsvapen. Utan att ha belägg för det så misstänker jag att Andreas Petersson är den som leder interna assistligan, för min känsla är att Petersson så gott som alltid har en fot med i det som IFK Göteborg skapar framåt. Det är svårt att säga om han är redo för Allsvenskan än men att han skall träna med A-truppen känns självklart. Han har varit dominant i Juniorallsvenskan i år och då skall man få ta nästa steg, tycker jag.

=======================

Till skillnad från sitt A-lag har Helsingborgs IFs juniorer haft det riktigt tufft i år. Man inledde med en fin 3-0-seger mot Elfsborg men i matchen därpå gick man på pumpen med hela 1-6 mot IFK Göteborg. Och säsongen har varit litegrann därefter. Med två omgångar kvar hittar man dem sist i tabellen med endast en teoretisk chans att undslippa nedflyttning. Men då skall såväl Åtvidabergs FF, Gais och Landskrona BoIS förlora sina återstående matcher och man skall plocka in åtta mål mot Åtvidaberg. Det är inga odds man går all-in på, om man säger så.

Med en nedflyttning som är snudd på klar skulle det kanske innebära att Helsingborg känner att man inte har nånting att spela för. Det skulle kunna få dem att slappna av och på den vägen underlätta för dem att spela ut.
- Jag bryr mig egentligen inte om hur Helsingborg spelar. Jag vill se våra spelare ha ett engagemang enligt det vi pratat om i veckan. Det brukar bli svåra matcher nere i Helsingborg och vi har förlorat stort där tidigare. Så vi har ingen anledning att vara nonchalanta och tro att de inte är bra nog. Därför vill jag att våra killar visar revanschlusta och ett jävlaranamma som gör att vi vinner matchen - ingenting annat, avslutar Eijlert Björkman.

Helsingborgs IF - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Olympiafältet, lördag 25 sept 15.00

Inifrån Blåvitt: Gönels J-lagsrapport från planen!

INIFRÅN BLÅVITT. Vanligtvis bloggar Tobias Hysén under den här kategorin här på BaraBen.com. Men i dag gör vi ett undantag och välkomnar ett gästinlägg från Ilhan Gönel som spelar i Blåvitts juniortrupp. Här är hans berättelse om gårdagskvällens ödesmatch i J19-serien mot serieledarna Torslanda.

Det blev otroligt dramatiskt på Torslandavallen i går kväll. Vi gick in i halvtidsvila med en 1-2 ledning efter mål av Jesper Brandt och Björn Linde. Den förstnämnda med en iskall och distinkt straff i högra hörnet och den sistnämnda med ett riktigt kyligt friläge.

I andra halvlek utökade vi till 1-3 genom Sebastian Stenqvist efter en fin hörna ifrån vänsterfotade Max Hulth. Därefter reducerade Torslanda och började hungrigt jaga efter ett kvitteringsmål. Jag hade en dispyt med min tränare på bänken men kom efter många om och men in som anfallare med 10-15 minuter kvar att spela.
Hur arg och irriterad jag än var på min tränare så gick jag ändå in med inställningen att kriga och kämpa för mina bröder på planen, mitt lag.

Med tanke på ställningen och matchbilden var det bara för mig att gå in och kötta samt att försöka vinna dueller och frisparkar. Vi försvarade oss bra och såg ut att gå mot en trepoängare. Men med mindre än fyra minuter kvar av ordinarie speltid hände det som inte fick hända. Ett något turligt inspel från höger skar igenom vårt försvar och en bredsida senare låg bollen, via vår målvakt Mathias Holmström, i nätet. Hemmapublikens jubel kändes som knivar i öronen.

Just i det ögonblicket ville jag bara sätta mig ned och gråta. Det var verkligen inte första gången vi släppte in ett ödesdigert mål i slutminutrarna. Jag kan tänka mig att många av de andra spelarna kände likadant. Det måste på något sätt kännas värre för dom som spelat och slitit hela matchen än för mig som gjorde ett inhopp.

Direkt efter avspel startade vi i ren desperation ett anfall som så småningom ledde till hörna. Vi lyckades få ett visst tryck på dem men vi visste samtidigt att slutsignalen bara var några rensningar bort. Jag måste i ärlighetens namn medge att jag inte trodde på att vi skulle lyckas göra ett mål till. Men hoppet fanns där.

Hur som helst så ledde hörnan som Jesper och Björn jobbade fram från vår vänsterkant, fram till en tilltrasslad situation där bollen till slut hamnade framför fötterna på Emil Calizaya mitt i straffområdet...

... som smällde upp den i nättaket! Några sekunder senare stod hela laget i något som måste ha liknat en ring av spelare som kramades i ren eufori. Vi kastade ned varandra på marken för att få tiden att gå och bildade en hög av total glädje, lättnad och kärlek på samma gång. Ordet "underbart" är en för mild beskrivning av hur skönt det kändes. Slutsignalen lät som den ljuvligaste av sånger.

I går kväll påmindes jag om varför jag en gång blev, och än i dag är, förälskad i den här sporten.
Fotboll är vackert.

Med kamratliga hälsningar, inifrån Blåvitt
/Ilhan Gönel

SD-politiker erkänner våldsamt upplopp på Ullevi

SÄKERHET & HULIGANISM. I går berättade vi på BaraBen.com om Sverigedemokraternas förslag att de som begår brott i samband med fotboll bör förföljas, alltså skuggas, av polisen i samband med fotbollsmatcher. Men något som SD glömt att berätta är att en av deras ledande politiker, AIK:aren Christian Westling, erkänt sin del i det våldsamma upplopp som han och hans vänner genomförde på Gamla Ullevi efter guldmatchen 2009. Själv rör sig Westling i Firman Boys-kretsar, vilket säger en hel del om bägge sidorna av den barriären.

Här är bildbeviset, när Westling taggat sig själv under den pitch invasion som polis och åklagare klassificerat som ett våldsamt upplopp och olaga intrång. Utöver taggningen berättar han för sina vänner vart på bilden han är, i ett försök att hävda sig själv som tuff:

Konsekvensen av detta innebär väl att skuggningsförslaget i grund och botten utgör ett förslag om att polisens underrättelserotel i Stockholm ska börja förfölja SD:s egna riksdagsgrupp. De sysslar tydligen med brott som misshandel, våldsamt upplopp och liknande. Snacka om hyckleri, om att kasta sten i glashus, om att pissa i motvind. Sverigedemokraterna säger sig vilja förfölja fotbollssupportrar genom skuggning, med hjälp av polisen. Som riksdagskandidat var han även tillsammans med partiets pressekretterare Erik Almqvist inblandade i en misshandel i Stockholm, bara för att nämna den senaste turen han varit inblandad i.

I normala partier skulle detta innebära en direkt avgång och skandal av stora mått. Inom SD-rasisterna innebär det ingenting, tvärtom så är det fullt möjligt att vara grovt kriminell och fortsatt aktiv som rasist. Det är vad deras rörelse alltid har byggt på. Därmed har vi på BaraBen en rekommendation till polisen: skugga den här dåren Christian Westling, så kan vi i övriga samhället känna oss lite säkrare.

2010/09/23

Klackklipp från Borås

Sherlock Holmes-politiken gör intåg i riksdagenSÄKERHET OCH HULIGANISM.
Och så kom då rasistpartiets första politiska förslag efter att de valts in i Sveriges riksdag: Att avstängda från fotbollsmatcher skall skuggas (se filmen) av polisen.

Eller så låter vi polisen skugga rånare, mördare, våldtäktsmän och andra våldsbrottslingar som faktiskt utgör ett reellt hot mot samhället? Men det är klart att de kan följa privatpersoner som stängts av från fotbollsmatcher runt på stan - i smyg. Det måste rimligtvis vara en väldigt läglig och klok omdisponering av polisiära resurser. Låter som en väldigt väl genomtänkt tanke detta.

Genier i aktion.

Explosionerna på Knalleland


IDIOTI. Det här är alltså beteendet som en del yngre klackclowner tycker är häftigt. Att kasta stora jävla smällare mitt på en knôkad klackläktare, sedan fortsätta idiotin med att kasta in smällarna mot vår egen målvakt. Alltså finns det något mått på hur efterbliven man kan bli så har väl dessa stjärnor nu uppnått den gränsen.

Sekunderna efter att den första smällaren kastades in bredvid Sandberg gjorde Elfsborg mål. Jävla idioter är vad ni är och inget annat. Nu är det hög tid att Ultras/Kamratunionen/Änglarna faktiskt tar tag i de skitungar som håller på med sådana här grejer. Hur jävla dum måste man inte vara för att förstå att det man själv tycker är "coolt" faktiskt kan paja hörseln - eller spränga bort ansikte eller en hand på någon supporter på läktaren, eller som i det här fallet sin egen målvakt.

Men det skiter väl bangers-tuffingarna i, det är ju kul när det exploderar. Dumbass.

En liten domartabbe kan bli döden för en hel klubb

MATCHANALYS. I slutminuterna sker det som inte får ske. Domaren missat en helt solklar straff som faktiskt hade gett Blåvitt årets första "upset" på lådarenan i Borås. På Frankie's GBG kallar jag det inte bara en domarskandal - utan en rättsskandal av seriösa mått.

Men domarna i all ära, vem fan är så dum att han tar ett grepp om motståndarens midja i ett avgörande läge? Nu kom de förvisso undan med sitt fulspel, Elfsborg, men det kunde ha kostat dem dyrt. Samtidigt kan domartabben komma att kosta Blåvitt en Europaplats och därmed stora ekonomiska intäkter.

En liten miss i fel ögonblick kan avgöra en hel framtid för en klubb. Där har ni ansvaret som vilar på våra domares axlar. Det är utan tvekan dags att tysta de konservativa krafterna inom fotbollen och införa fler domare eller videogranskning. Fotboll är alldeles för viktigt för alldeles för många för att behandlas som en medeltida sport.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Jag satt just och såg matchen en gång till och överraskas av Jonas Olssons nya verbala framtoning. Nu låter han precis så som vi på BaraBen efterlyst i många år. Han talar som en segrare, som ett hungrig lejon och lägger inga fingrar mellan.

Canal + reporter Jonas Dahlquist frågade "Är du nöjd?" efter matchen och fick svaret:
– Nej. Vi vill alltid vinna!

På samma sätt blev han helt vansinnig på bänken när Martin Ingvarsson missade straffen i slutet av matchen. Jonas brann helt plötsligt till på ett sätt som verkligen smittade av sig i energiväg. Wow. Hans svar på vad som brast vid baklängesmålet var inte nådigt heller, det lät som både Hysén och Jakob skulle få sig en grundkurs i att agera mur inom kort...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

På Blåvitts klackläktare var det kinesisk nyår. Eller svensk påsk. För någon annan förklaring till alla smällare (aka "bangers") finns väl inte? Inte kan det väl vara så att vuxna män tycker det är häftigt när en smällare smäller? Att det ger en adrenalinkick? Det kan väl inte stämma? Däremot kan det fullt möjligen bli så att Blåvitt får böter för de "tuffa" smällarna. Smart pajashatt.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I dessa post-Hjalmartider (ja, det här är faktiskt första gången sedan Arne Erlandsen släppte fram Oscar Wendt på Hjalmars bekostnad som han är petad "på riktigt") så söker de ilskna grupperna av supportrar en ny hackkyckling. Så här långt i år har Jakob Johansson fått utstå detta mått av spott och spe, vilket gjorde att jag kände stor glädje när han spelade bra som fan i första halvlek.

Tyvärr, för den unge Trestadssonen så är han ännu inte i närheten av den spelare som Hannes Stiller är. Mister late bloomer gav omedelbart Blåvitts anfallsspel nya alternativ och en extra tyngt när han kom in i andra halvlek. Har vi flyt så löser sig hans magtrubbel i god tid före nästa säsong och vi kan få se den då 33-åriga Stiller spela en eller två hela säsonger i Allsvenskan innan det att han börjar bli till åren.

Det kan vara precis det lyft som Blåvitt behöver i sitt anfall, förutsatt att toklöparen Hysén stannar i stan. Vi kan inte göra en hel säsong på ett framgångsrikt vis om anfallsspelet byggs kring en spelare, hur duktig han än må vara i djupled.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Här hittade jag en superhemlig länk till AIK:s nya reklamfilm inför 2011:@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I nästa match reser vi ner till Malmö samtidigt som AIK tar emot Helsingborg på Råsunda. Det innebär att förra årets två guldkandidater nu kan vara med och avgöra även årets serie, den här gången genom att sno poäng från någon av skåningarna. Kvällsposten hade för övrigt en översyn av Malmö FF:s nya generation av talang som är mycket läsvärd.

Vår resa till Malmö blir lite problematisk av att vår just nu bäste mittfältare - Sebastian Eriksson - är avstängd. Kan det innebära att Stiller startar på topp, med Hysén till vänster och Elmar i mitten? Eller får Faltsetas gå rakt in i elvan? Kanske är det läge att flytta ner Jakob och sätta in Stiller som släpande anfallare? Men håller Stiller för 90 minuter med tanke på magskadan? Frågorna är många...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I tabellen noterar jag följande:

## Blåvitt är tätast bakåt i hela serien, tillsammans med HIF, trots att vår ordinarie målvakt stack.
## AIK lyckas inte bryta sig loss från bottenstriden trots flera bra lägen för segrar på hemmaplan.
## Gais är nu i högsta grad indraget i bottenstriden, bara två poäng från kvalplats.
## Sju poäng efter Örebro blir det svårt att knipa en "ordinarie" Europaplats för Blåvitt. Dock kan ju MFF vinna ligan och HIF ta hem Svenska Cupen varpå Blåvitt är i räckhåll för den fjärdeplats som i så fall innebär tidigt kval till Europa League.

2010/09/22

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fet ISO-fil som man lätt kan bränna till DVD eller "montera" i en virtuell drive på datorn för att sedan kolla i t.ex. Windows Media Player eller VLC Player. Det är några personer som har haft problem att ladda ner filen eftersom den har varit så stor så nu har vi styckat upp den i mindre filer som behövs packas upp innan man kan se på matchen. Det gör man lättast med WinZip (www.winzip.com) eller WinRar (www.rarsoft.com).

Snälla, hjälp till och seeda efter ni har laddat ner.

NYA NEDLADDNING:
Omg.24 - Ellos-Blåvitt - DOWNLOAD >>


TIDIGARE NEDLADDNINGAR:
Omg.23 - Blåvitt-Åtvidaberg - DOWNLOAD >>
Omg.22 - Blåvitt-GAIS - DOWNLOAD >>
Omg.21 - AIK-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.20 - DIF-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.19 - Blåvitt-Helsingborg - DOWNLOAD >>
Omg.18 - Häcken-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Euro League - Blåvitt-AZ Alkmaar- DOWNLOAD >>
Omg.17 - Blåvitt-Kalmar - DOWNLOAD >>
Euro League - AZ Alkmaar-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.16 - Halmstad-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.15 - Blåvitt-Halmstad - DOWNLOAD >>
Omg.14 - Gefle-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.13 - Blåvitt-Örebro - DOWNLOAD >>
Omg.12 - GA&IS-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.11 - Blåvitt-AIK - DOWNLOAD >>
Omg.10 - Mjällby-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.9 - Blåvitt-Malmö- DOWNLOAD >>
Omg.8 - Blåvitt-Åtvidaberg- DOWNLOAD >>
Omg.7 - Blåvitt-Ellos - DOWNLOAD >>
Omg.6 - Trelleborg-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.5 - Blåvitt-BP - DOWNLOAD >>
Omg.4 - Blåvitt-Djurgården - DOWNLOAD >>
Omg.3 - Helsingborg-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.2 - Blåvitt-Häcken - DOWNLOAD >>
Omg.1 - Kalmar-Blåvitt - DOWNLOAD >>

Här är Elfsborgs desperata drag inför matchen

Elfsborg chockvärvar in alternativ underhållning,
eftersom fotbollslaget inte kan stå för denna.

Kamrathistoriens vingslag

2010/09/21

Blåvittpräst fast med byxorna nere i Rosenlund

GÖTEBORG. En hor- och sexköpsskandal skakar svenska kyrkan i Göteborg. En präst har köpt sex i Rosenlund och blivit ertappad på bar gärning av polisen. Metro skrev i morse:
Sexköpande präst kan förlora kragen
En präst inom Göteborgs stift togs på bar gärning av polisen när han köpte sex av en prostituerad i ett p-hus i Göteborg i april.
– Jag blev plötsligt lite pilsk. Självklart har jag gjort fel, sade han i polisförhöret enligt Metro Göteborg.
Prästen har erkänt och får böta 12 500 kronor. Dessutom riskerar han att få sluta som präst.
Domkapitlet ska pröva ärendet och resultatet kan bli en erinran, prövotid eller att han fråntas sin prästtitel.Och lite senare under eftermiddagen hängde Aftonbladet ut den skyldige.

"Blåvitt-prästen", Ingo, under BaraBens kickoff våren 2008.
"Så säger Herren Gud: Du glömde bort mig och vände mig ryggen. Nu får du bära följderna av din otukt och ditt horande."
- Hesekiel 23:35

"En präst får inte ta en prostituerad eller en vanärad kvinna till hustru, inte heller en kvinna som förskjutits av sin man, ty prästen är helgad åt sin Gud."
- 3 Mosebok 21:7

Hmm. What would Jesus say, whoooooops?
Men detta är ju inget nytt. De fyra stånden: Adel, borgare, bönder och präster.

Turkisk TV från Gurras avbrutna ligapremiär

2010/09/19

Kanal Glenn: Nedladdning av Blåvittmatcher

KANAL GLENN. Vi kan nu leverera nedladdning av Blåvitts matcher via torrents.

Torrenten innehåller en fet ISO-fil som man lätt kan bränna till DVD eller "montera" i en virtuell drive på datorn för att sedan kolla i t.ex. Windows Media Player eller VLC Player. Det är några personer som har haft problem att ladda ner filen eftersom den har varit så stor så nu har vi styckat upp den i mindre filer som behövs packas upp innan man kan se på matchen. Det gör man lättast med WinZip (www.winzip.com) eller WinRar (www.rarsoft.com).

Snälla, hjälp till och seeda efter ni har laddat ner.

NYA NEDLADDNINGAR:
Omg.23 - Blåvitt-Åtvidaberg - DOWNLOAD >>


TIDIGARE NEDLADDNINGAR:
Omg.22 - Blåvitt-GAIS - DOWNLOAD >>
Omg.21 - AIK-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.20 - DIF-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.19 - Blåvitt-Helsingborg - DOWNLOAD >>
Omg.18 - Häcken-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Euro League - Blåvitt-AZ Alkmaar- DOWNLOAD >>
Omg.17 - Blåvitt-Kalmar - DOWNLOAD >>
Euro League - AZ Alkmaar-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.16 - Halmstad-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.15 - Blåvitt-Halmstad - DOWNLOAD >>
Omg.14 - Gefle-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.13 - Blåvitt-Örebro - DOWNLOAD >>
Omg.12 - GA&IS-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.11 - Blåvitt-AIK - DOWNLOAD >>
Omg.10 - Mjällby-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.9 - Blåvitt-Malmö- DOWNLOAD >>
Omg.8 - Blåvitt-Åtvidaberg- DOWNLOAD >>
Omg.7 - Blåvitt-Ellos - DOWNLOAD >>
Omg.6 - Trelleborg-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.5 - Blåvitt-BP - DOWNLOAD >>
Omg.4 - Blåvitt-Djurgården - DOWNLOAD >>
Omg.3 - Helsingborg-Blåvitt - DOWNLOAD >>
Omg.2 - Blåvitt-Häcken - DOWNLOAD >>
Omg.1 - Kalmar-Blåvitt - DOWNLOAD >>

Efter krossen av ÅFF - vi tittar uppåt!

1 Malmö FF   23 16 4 3 44-21 52 
2 Helsingborg 23 15 4 4 34-19 49

3 Örebro 23 12 3 8 31-24 39

4 Elfsborg 23 10 8 5 42-27 38

5 IFK Göteborg 23 9 7 7 34-19 34

6 Mjällby 23 8 8 7 27-23 32

7 Djurgården 23 9 5 9 25-27 32

8 Trelleborg 24 9 5 10 29-33 32

9 Kalmar FF 23 8 7 8 31-32 31

10 Häcken 24 8 6 10 29-34 30

11 Gais 23 6 7 10 19-27 25

12 AIK 23 7 4 12 19-28 25

13 Halmstad 23 7 4 12 21-32 25

14 Åtvidaberg 24 6 6 12 26-40 24

15 Gefle 23 6 5 12 25-34 23

16 BP 24 6 5 13 16-32 23


Inför: IF Elfsborg - IFK Göteborg (U19)

Jetmir Kurti har hittat målformen.
INFöR. A-laget är inte ensamma om att spela match idag. En timma tidigare, kl 16.00, möts IFK Göteborgs juniorer Elfsborgs dito på Borås Arena. - Vi brukar se matcherna på Ullevi, men denna gången krockar det. Denna matchen schemalades i februari och ullevimatchen bestämdes senare, kommenterar Eijlert Björkman kollisionen.

Det är ett något stukat IFK Göteborg som åker till Borås i eftermiddag. Man är visserligen slutspelsklara, men man har två raka förluster i bagaget. I lördags bröts Blåvitts hemmasvit när man förlorade med hela 1-4 mot Östers IF.
- Vi diskuterade matchen ordentligt i samband med träningen i måndags. Vi är helt enkelt inte väl förberedda på det motstånd vi får i matchen, utan vi går bara in för att spela av den. Man spelar förvisso i ett lag, men för att laget skall vinna så måste varje spelare vinna sin match mot sin spelare och inte lämpa över ansvaret på någon annan. Vi gjorde en plattmatch, men vi tog också lärdom av det, säger Eijlert Björkman.

Självförtroendet repades en aning i veckan när man slog Gais i semifinalen i Junior-DM med klara 2-0 efter två mål av Efe Yildirim.
- Det är en speciell match när man spelar 2x30 minuter. Det är tufft tempo och en hård match, men vi tycker att vi till slut vann välförtjänt. Det är en stabil insats vi gör, säger Björkman om vinsten.
Finalmotståndare blir Qviding FiF som slog ut Västra Frölunda. Datum är inte fastlagt än.

Eijlert Björkman om...
...Niklas Anderséns avstängning
"Han är avstängd en vecka efter sin utvisning borta mot Halmstad. Det var inte själva utvisningen som gav avstängningen, utan efterspelet där han i sin frustration dunkar näven i avbytarbåset. Jag skrev ett följebrev på domarens rapport där jag gav vår syn på bland annat domarens beteende under utvisningsförloppet, men förbundet tog ingen hänsyn till det. Han är avstängd från allt spel, vilket innebär att han inte heller får spela i Allsvenskan."
I veckan kunde man läsa i Jnytt om att IFK Göteborg har visat intresse för landslagmeriterade 15-åringen Malek Iskander från Råslätt.
- Han är inbjuden till Höstproffslägret i Oslo vecka 44. Det är en del av vår värvningsverksamhet där vi varje år bjuder med ett gäng spelare som vi scoutat under året. I år åker 18 spelare iväg där ungefär hälften är spelare vi bjudit in från andra klubbar. Detta är ett förstasteg i vägen mot en värvning. Andra ledet kan vara att spelaren tränar med oss under ett skollov och när det är dags att börja i gymnasiet så försöker vi se till att han börjar i Göteborg om vi är intresserade av honom, kommenterar Eijlert Björkman.


IF Elfsborg innehar just nu den sista slutspelsplatsen med fyra poäng tillgodo på Öis, som är närmast jagande lag. I söndags vann man med hela 6-0 mot Malmö FF på just Borås Arena. Visserligen kan man ifrågasätta Malmös form eftersom man förlorade mot Öis igår med 2-0, men 6-0 är ändå ett respektingivande resultat.
– Malmö var bra och det kändes nästan lite overkligt med 5-0 i paus. Samtidigt var det fina mål allihop och vi spelar verkligen fantastiskt anfallsspel idag. Vi har tränat på omställningsspel i veckan och det blev en fantastisk feedback direkt då vi gör fyra av fem mål på just omställningar, kommenterade tränaren Håkan Sandberg till elfsborg.se efter matchen.

I den matchen gjorde Richard Yarsuvat och Markus Rohdén tre mål vardera, där Yarsuvat gjorde hattrick på bara sex minuter. Så frågan är hur IFK Göteborg skall gå tillväga för att inte gå tomhänta poängmässigt från matchen.
- Vi vet precis hur de spelar, så vi har tränat extra på att försvara oss mot deras typ av anfallsspel. De vill gärna dra isär motståndarna för att hitta instick till deras snabba forwards. Nyckeln från vår sida blir att ha stort tålamod i vårt lag och hålla ihop lagdelarna så det blir kompakt för dem att anfalla. De brukar starta i ett rasande tempo och dominera stort första delen av matchen, men till slut kommer anstormningen ebba ut och då skall vi vara vara med, säger Eijlert Björkman.

I onsdags gjorde Jetmir Kurti en stormatch i J19 där han stod för hela 9 mål mot BK Häcken. Idag spelar han på topp. Vågar man hoppas på en utdelning av liknande karaktär i eftermiddag?

IF Elfsborg - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Borås Arena, idag kl 16.00

2010/09/18

Tonight tonight

Här är åsnorna som leder Allsvenskan

Nu har vi lite lokal panik

"Lokal småpanik" - veckans hetaste debattbegrepp.

Helgens hetaste fyrkant?

Först kom Puma. Sedan kom...1...2...3...4...pumor?

En röst på "Smör" - är en röst på BaraBen!

GÖTEBORG. En av BaraBens bloggare, Emil "Smör" Nachtweij är nominerad till årets ”Supporterlaget”. Det är ett slags jippo som Svenska Spel (som huvudsponsor av svensk fotboll) genomför i ett försök att etablera fler positiva förebilder bland supportrar. Egentligen tycker jag att sådana förebilder skall utvecklas naturligt – på läktarplats – men nu när ”Smör” har nominerats får jag naturligtvis ställa mig bakom hans kandidatur, eller vad man ska kalla det.

Men om sanningen ska fram frågade jag Emil vad detta egentligen innebär.
- Haha, du om jag ska vara ärlig så vet jag inte det. Jag måste få mer info från Svenska spel om detta innan jag kan svara på det du, säger han.

Så vad är Supporterlaget? (källa: Svenska Spel)
32 finalister från hela landet ska bli 16 vinnare i det slutliga slaget om platserna i Supporterlaget 2010. En samling förebilder som verkligen står upp för en schysst supporterkultur. Klicka på en kandidat för att läsa mer eller rösta – upptill en gång per dag och klubb. Finalomröstningen pågår till och med den 10/10. Hur det går avgör du. Varje dag.

Lägg din röst på Emil här: www.supporterlaget.se

BaraBens valundersökning 2010


Här är veckans genier i arbete!

SMÅTT & GÔTT. Vi kan väl börja med en liten fråga: Består hela AIK av små barnrumpor? Senast i raden av utspel är Walid Atta som vägrar att spela för att han tycker klubben behandlat honom fel. Vad är det för prinsessan på ärten-mentalitet? Visst kan man som blåvit supporter tycka att det är småkul att det jämt är kaos i AIK, men risken är ju att det här beteendet smittar av sig på hela ligan, och att spelare tror de är mer värda än klubben de spelar för.

Men samtidigt går det ju inte att lita på någon längre. Vem är det som talar sanning och vem är det som ljuger? Bara existensen av själva käbblet är i och för sig rätt intressant i sig...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@


Henrik Larssons skånepågar ångar på. Nu ligger de på uppflyttingsplats i Superettan, eller ja, på kvalplats om vi ska vara lite noga med vad vi säger. Hur som helst var det många som dömde ut Henkes förmåga som tränare inför säsongen, vilket gör hans framgångar rätt intressanta.

Som alla känner till har ju han pekats ut som en potentiell tränarkandidat i Blåvitt. Nu är det väl få som tror att Jonas Olssons position är hotad efter att han fått ordning på laget sedan VM-uppehållet i somras. Trots detta är Håkan Milds gamla lagkamrat från klassiska USA-VM (-94) en spelare att hålla ögonen på.

Blåvitt kan bli hans nästa förening. "Kom ihåg vart ni läste det först", och allt det där...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Borås Tidning avslöjar ett samarbete mellan Djurgården och Elfsborg...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

I går kväll drog Frölunda hockeys säsong i gång på nationell tv. Det här är en utmanare som är extra jobbig i år eftersom det går rätt så rôtet för Blåvitt i ligan. Därmed kan en eventuell Indian-framgång innebära att fokus förflyttas från Allsvenskan till Elitserien.

Jag brukar inte tillhöra dem som gormar "hata hockey" och "allt fokus på Blåvitt", för jag tror att dubbelsupportrarna är så få att det inte är värt att slösa energi på den här frågan. Men rent mediedramaturgiskt är det ett problem i år då handbollen känns iskall just nu och då återstår bara hockeyn som konkurrent till Blåvitt, Allsvenskan och hela fotbollen som sport här i stan.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Genierna inom svensk fotboll höll ett möte. Där kom de fram till att det inte är så smart att spela fotboll när det är hård vinter. Underlaget "frusen mark och en meter snö" hölls inte fram som ett optimalt underlag. Mötet sägs ha varat i flera dygn.
- Det kan inte vara så att folk ska gå på fotboll i skoteroverall, säger SEF:s generalsekreterare Tommy Theorin till FotbollsExpressen.se.
Genialt, säger jag på BaraBen. Ni är lysande logiker gubbs.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@

Först kom snacket om Mikael Antonsson, nu börjar det surras om Petter Hansson. Proffshemvändare i varierande landslagsklass är allt för ofta mittbackar och försvarsgestalter. När kommer Kim Källström hem...till Blåvitt?

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@


Gamle landslagshjälten Ralf Edström petas från Radiosporten. Jaha, det skiter la han i! Han lirar ju med Blåvitts oldboys på söndagarna. Vem fan har tid att kommentera Zlatan då? I bland är han dessutom nykter. Det är fan inte illa. Vad är oddset på att det var Ralf som gick till muggattack från VIP-läktaren under AIK-Blåvitt? Ingen högoddsare, va?

2010/09/17

Gais! Blåvitt! Gais! Blåvitt! Gais! Blåvitt! Gais! Blåvitt!

Blåvitt är blått, Blåvitt är rött, Blåvitt är grönt!

BLÅVIT RÖST. IFK Göteborg är folkets lag, hela folkets lag. Det kvittar om du röstar på rött eller blått, så länge du röstar på ett parti som står upp för de blåvita värderingarna. IFK Göteborg har sedan 1904 varit en förening som står för demokrati, kamratskap och deltagande - på lika villkor.

Det kvittar om du är fattig eller rik, om du har makt eller är maktlös, om du har dina rötter i Teheran eller Kungsladugård - hos Blåvitt är alla alltid välkomna. En röst på partier som bygger sitt existensberättigande på fördomar och hat innebär att du röstar bort andra blåvita, både sponsorer, spelare som supportrar.

Ur IFK Göteborgs stadgar:
"Föreningen har som grundsats att verka i enlighet med idrottens mål, och skall även inriktas på att utveckla individer positivt i såväl fysiskt och psykiskt som socialt och kulturellt avseende."
Blåvitt är blått, Blåvitt är rött, Blåvitt är grönt - men Blåvitt är aldrig brunt. Glöm inte det när du går till valstugan. Din röst är inte bara en papperslapp, utan ett bevis på vad du är för människa och vilka grundläggande värderingar du har.

Blåvitts värderingar är antirasism och demokrati, vilka är dina?

Med blåvita hälsningar (bloggnamn inom citationstecken):
Markus "Frankie" Hankins, journalist, Göteborg
Ulf Bjereld, professor, Göteborg
"Guran", journalist, Göteborg
Ekim "Ekim" Caglar, journalist och bloggare, Stockholm
Sebastian "Seb" Carlsson, Webbutvecklare, Stockholm
"MrG", Kulturarbetare, Göteborg
"Smör", Studerande, Göteborg
"Fredberg", Lekpappa, Kungälv
Jakob "Jakob" Hedberg, Grafisk Formgivare, New York
Pål "PeeMaN" Sveningson, DJ/studerande. Göteborg
"Karlsro04", studerande, Göteborg
Jonnie "Ludovic" Ludwigs, Fritidsledare/Säljare, Stenungsund
Tobias "Speero" Svenlöv, Grafisk Formgivare/Student, Mölndal
Olof "Olof" Björkman, IT-tekniker, Kungälv
Jonas "whoami" Helgesson, Systemutvecklare, Trollhättan
Ulf "Crumbs" Kristensson, Systemutvecklare, Göteborg
"Sandsäter", Systemutvecklare, GöteborgBlåvitt - hela Sveriges lag.

Marcus Birros sympatiåtgärder

I början av veckan: Plockade alla medier (här TT) upp GT:s avslöjande om att Öis varslar hela sin personal efter att det blivit klart att de missar Allsvenskan 2011.


I slutet av veckan: Plockade alla medier (här G-P) upp Norrköpings Tidningars avslöjande om att Öisaren Birro varslar sin blogg efter att det blivit klart att ännu en av hans böcker blivit totalsågad av recensenterna.

Är det bara jag som ser sambandet?

Veckans mest bisarra bengaldåre...

2010/09/16

Lika som bär

Spelarna tackar publiken för stödet efter att ha vunnit över Gais

Kungen av Empoli

"Jag kan ingen italienska alls, jag vet inte ens vad spaghetti heter på italienska"

- Johnny Ekström inför flytten till Empoli 1986.


NOSTALGI. Att döma av den här facebook-gruppen så har Johnny Ekström/Johnny "Bråttom"/Kallebäcksexpressen/Il Ciclone fortfarande hög status bland Empolis fans.

388 "Like" - de flesta italienska - är inte fy skam. Han gjorde trots allt bara två säsonger i slutet på 80-talet och åtta mål för klubben.

Skön oldschool-hemsida för övrigt av Empolis Ultras.

Mikael Antonsson aktuell för Blåvitt?

Mikael Antonsson i GT/Expressen 15/9 2010.

2010/09/15

Här kan du ladda ner den blåvita Android-appen!

SMÅTT & GÔTT. Alla ni som har Android-telefoner kan nu ta del av den användarutvecklade Blåvitt-applikationen som ger er samlat nyhetsflöde kring IFK Göteborg och de flesta supportersajter. App:en fungerar i princip som en avancerad RSS-läsare och gör det enklare för mobilanvändare att hålla koll på det senaste kring Blåvitt.

I Android market söker du helt enkelt på IFK Göteborg eller använder dig av barcode scanner (finns även i flera versioner i Android market) för att ladda ner applikationen direkt till din telefon. Så nu kan du följa både BaraBen.com och Kanal Glenn via den nya Android-appen. Naturligtvis hindrar detta ingen från att surfa in på www.baraben.com direkt via webbläsaren i mobiltelefonen.


Fotnot: Ni som är iPhone-ägare ska få ett tydligt besked här och nu: Nej, BaraBen utvecklar inte någon Blåvitt-app för iPhone, i nuläget. Det vi har sagt är att om ett erbjudande kommer om att forma den på att attraktivt vis så kommer vi att lyssna till detta, precis som vi lyssnar till alla propåer om samarbete som kommer in från olika håll.

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@ 

Frankie's GBG (som även han tar plats i den nya Blåvita Android-appen) får Blåvitt kritik för sin oförmåga att avgöra derbyt vid ledning med 1-0 i andra halvlek.
"Det är lite typiskt för ett lag som saknar självförtroende och pondus att de inte går ut och dödar matchen."
Jag tänkte på en liknande grej, nämligen ett lags beteende när motståndarna får en spelare utvisad. Även då kan en slags falsk trygghet kombinerad med prestationsångest sprida sig i laget.

Kraven ökar på att det lag med en spelare mer skall gå in och visa skillnaden, vilket har sina likheter med ett lag som leder en prestigefull match. Plötsligt smyger sig tanken in om att det är värre att förlora än vad glädjen ger av att vinna - och rörelsen i laget är vips som bortblåst.

Precis detta såg vi under derbyt, men vi hade samtidigt tur i att Tobias Sana fick komma in på planen. Han är den typ av spelare, speciellt när han sitter på bänken och samlar ihop till extra hunger, som inte bryr sig om de rådande förutsättningarna i psyk-kriget. Han bara går ut och lägger fram en härlig macka till Tobias Hysén som i sin tur tråcklar in bollen på ett märkligt vis. Hur resten av kvällen gick, ja det vet vi ju alla...

@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@BaraBen.com@ 

Enligt Blåvitt var derbyt i princip slutsålt. Samtidigt stannade publiksiffran på strax över 17 000 åskådare, medan kapaciteten skall ligga på nästan 19 000 åskådare. Ja, ett par rader över bortaklacken är avspärrade och en mindre sektion vid bortaklacken såg ut att vara avspärrad. Sedan är det en hel del luckor på de övre ytterkanterna av den blåvita hemmaklacken som gör att en del folk verkade saknas.

Utöver allt detta är jag inte helt övertygad om att nedre hemma-stå var riktigt full heller, det såg ut att finnas gått om plats mellan åskådarna där nere, i alla fall på sina håll. Och som om inte det var nog såg jag en och annan lucka på sittplats.

När vi lägger ihop alla dessa tomma platser så är inte konstiga att den "fullsatta" arenan egentligen hade 1500-1800 lediga platser. Nej, frågan man bör ställa sig är väl snarare om inte kapaciteten för arenan är lite väl lågt lagd, i förhållande till det utrymme som faktiskt finns på ståplats? På arenapremiärmatchen mot Djurgården låg publiksiffran på cirka 18 300 och inte ens då tycker jag att det var helknôkat, sett till ett brandmyndighets- och säkerhetsperspektiv.

Fan, jag tror Gamla Ullevi är byggd för över 19 000 åskådare.
Bortsett till de rent ut sagt horribla toalett- och kiosklösningarna, då.

Ett lag i Götet

2010/09/14

feldgraus femma

FELDGRAUS FEMMA. Jag och Sandsäter hoppades på 3–0 i halvtid och 5–0 efter full tid. Det är den typen av derbymatch mot Gais som vi behöver någon gång. Ett tag såg det ju faktiskt ut som att den förhoppningen inte bara skulle stanna vid en våt dröm. Första halvlek var en rejäl överkörning och med normal utdelning (som vi inte haft mycket av i år...) hade vi gått till halvtidsvila med åtminstone två mål.

Men vafan.

2–1 i slutminuterna (igen) ska man ju inte klaga på.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Offensivt byte igen. JO lär sig. Allsvenskans (tidigare?) sämsta matchcoach verkar definitivt ha tagit åt sig av kritiken.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Det är svårt att motivera att flytta in Elmar i mitten med tanke på insatserna han gör i sin ganska fria roll på vänsterkanten och med tanke på att alternativen på vänstermitt inte direkt överväldigar en. Men vafan.

In med Elmar i mitten nu!@#

Det måste finnas utrymme för honom där. Plocka bort Stiller i matcher där vi förväntas föra spelet och ge utrymme för tre mer tekniska innermittfältare. Seb eller Elmar på den offensiva positionen spelar mindre roll.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5


Kul att Sana får chansen, och tar den. Men det behövs lite mer för att ta en plats i startelvan. En som däremot befäst sin plats i startelvan är Sandberg. Han ser stabilare ut för varje match och bortsett från en situation där han halvt rusar ut trots att Ragnar har kontroll på en djupledsboll och den peniblelt dåliga utsparken på en hemåtpass så agerar han säkert.

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

GAIS, hemma
5 poäng: Elmar Bjarnason
3 poäng: Marcus Sandberg
2 poäng: Ragnar Sigurdsson
1 poäng: Tobias Hysén

5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5 5

Totalt efter 22 omgångar
1. Stefan Selakovic – 26 poäng
2. Elmar Bjarnason – 21 poäng
3. Tobias Hysén – 18 poäng
4. Sebastian Eriksson – 16 poäng
5. Ragnar Sigurdsson – 15 poäng
6. Jakob Johansson – 13 poäng
7. Tomas Olsson – 10 poäng
7. Robin Söder – 10 poäng
9. Kim Christensen – 9 poäng
9. Adam Johansson – 9 poäng
9. Markus Sandberg – 9 poäng
12. Gustav Svensson – 8 poäng
13. Niklas Bärkroth – 7 poäng
14. Erling – 5 poäng
15. Hjalmar Jonsson – 4 poäng
16. Nicklas Carlsson – 3 poäng
16. Pär Ericsson – 3 poäng
16. Hannes Stiller – 3 poäng
19. feldgrau – 1 poäng
19. Erik Lund – 1 poäng
19. Karl Svensson – 1 poäng
19. Joakim Wulff – 1 poäng