2010/09/09

Nya officiella: Oops... Något gick fel!

Felmeddelandet på Blåvitts nya officiella är så här roligt.

OFFICIELLA.
I dag, torsdag, lanserade Blåvitt sin nya sajt. Jag hade fått en förhandskoll på upplägget och kan väl säga först och främst att det är ett rejält lyft - totalt sett. Sidan påminner om en slags kombination mellan SVT Play och en modern företagssajt, med fokus på nyhetsförmedling och läsarservice.

Dock har Blåvitt valt det väldigt dyra Episerver att lägga sin sajt på och kommer få ett hästjobb med att fylla sidan med kontinueligt innehåll - något jag även sagt till dem på Kamratgården. Men det känns som att Blåvitt härmed placerar sig som nummer ett i avdelningen bäst officiella hemsida i Allsvenskan, i varje fall.

I tabellen är det lite värre med den saken.

Sidan är dock än så länge lite innehållslös, de flesta videos som presenteras på de olika sidorna är gamla och inte nyproducerade till lanseringen - vilket är lite av en besvikelse. Upplägget på sajten är däremot väldigt attraktivt och enkelt att förstå. Det är ett klart lyft mot Blåvitts tidigare hemsida, där det var alldeles för plottrigt och det fanns nästan alltid för många alternativ att välja bland.

Nu är det lite mer straight shooting. Det framgår tydligt vad som erbjuds och vart användaren bör ta vägen, oavsett om det är supporterutrymmet eller sponsorkontakt som en användare söker. Något BaraBen efterlyst i många år har även introducerats, vilket är Kamratgårdsbloggen - där olika personer inom organisationen ska få läge att yttra sig.

Den är dock långt och då menar jag långt i från perfekt ännu. Inte nog med att kommentarsfunktionen stängdes på en gång (om man inte klarar av förhandsgranskning exempelvis - varför ens tillåta funktionen?), det verkade även saknas RSS-flöde och andra helt basala funktioner för att kunna kalla sig en blogg. Ja, verkade skriver jag för att det tog ungefär fem minuter inne på nya ifkgoteborg.se för min del innan jag möttes av total fail:

Så här såg Kamratgårdsbloggen ut vid 09.59 på premiärförmiddagen.

Ja, alla spädbarn måste väl lära sig att stå innan de kan gå. Samtidigt kan jag undra vad teamet bakom sajten sysslat med under hela den period som den nya officiella hemsidan blev försenad. Att sidan inte ska krascha på premiärdagen är väl helt nödvändigt att säkra upp. Det hade jag tyckt om jag beställt en produkt för mitt företag, i varje fall. Om sidan nu blev väldigt försenad, vad hade det spelat för roll med ett par veckor till - om fler av dessa fel kunde slipats bort? Men som sagt, det mesta funkar i alla fall...

När man klickade på nyhetslänken "Ny hall klar i
november", 10:54 på premiärförmiddagen.


Dock verkar Hjalmars 404-meddelande inte helt synkroniserat med de problem som kan uppstå på sajten, som serverfel och fel vid nyhetssidorna (se ovan). Lite beroende på vilken upplösning en läsare har så kommer sajten att upplevas på olika sätt. Det är tydligt att bild och rörlig bild satts högt på prioriteringslistan, men det kräver även att det finns en redaktionell kompetens och vilja att producera material som håller sajten up to date.

Om läsarna möts av samma gamla bilder och filmer gång på gång är det risk att sidans innehåll inte håller takt med dess utformning. För utformningen är tveklöst ett rejält lyft. Sajten ser äntligen proffsig, stilren och inbjudande ut. Värden som gör att känslan av värme och glädje stannar hos användaren en stund efter att han eller hon har besökt nya officiella hemsidan.

I går hade vi en smyglansering av "officiella", som ställde till med ett jävla liv. Naturligtvis var både BaraBens recension som "Beta-sajten" som vi lät folk logga in på fejkade till fullo. Det var ett litet samarbete mellan BaraBen, IFK Göteborg och hjärnorna bakom den nya sajten hos Cordovan. Ett litet självironiskt skämt, så att säga. Det mest skrämmande var väl att en och annan faktiskt tyckte att den skitsajt de loggade in på - var helt okay. Ni bör ägna er åt självrannsakan i dag. Bigtime.

Sammanfattningsvis får vi allt kalla detta ett stort steg i rätt riktning.

31 kommentarer:

 1. Den nya är helt sjukt bra!! alla som klagade igår kan ta sig ;D

  SvaraRadera
 2. En näve rödlök2010-09-09 11:58

  Nya sajten e snygg men rätt tung för oss med 14.4-modem och telekabel som hänger i stolpar.

  Fan att jag missade erat prank igår, men den sidan hade ju varit nytänkande sent hösten 1996.

  SvaraRadera
 3. kontinueligt... snyggt att få in ett gammalt fanzine i den felstavvningen.

  SvaraRadera
 4. jag tycker den är kanon.
  RSS finns visst. Kolla uppe till höger.

  SvaraRadera
 5. Bra grejer!!

  SvaraRadera
 6. tror många(inkl mig själv) skrev positiva kommentarer om bb:s skoj sida bara för att driva på hela skämtet...

  SvaraRadera
 7. 9/9/10 13:10

  Varför tycker alltid lille bröder att det är så himla roligt med bajs skämt...?

  SvaraRadera
 8. Aldrig förstått varför så många icke-blåvita kommenterar här, händer rätt ofta.
  Finns det lika många blåvita på GAIS hemsida? Jag har då aldrig haft något behov utav att titta till deras hemsida och än mindre deras supporterbloggar. Men dem kanske inte har något som kan mäta sig med BB och nya hemsidan.

  SvaraRadera
 9. FÖR VIT SIDA - KAN JU TRO DET ÄR IFK NORRKÖPING MAN HAMNAT PÅ.

  5/10

  SvaraRadera
 10. det funkar inte surfa på hemsidan i mobilen

  fail

  SvaraRadera
 11. Den som lades upp igår var faktiskt inte så dålig

  SvaraRadera
 12. Vem är Lars Blomqvist?

  http://www.ifkgoteborg.se/Nyheter/Matchreferat-2010/AIK/

  SvaraRadera
 13. anonym 12:30/ från början fanns inte det. för från början var hela jävla sidan nere...

  SvaraRadera
 14. Underbar bild på Hjalle!

  SvaraRadera
 15. Nya IFK Göteborg sidan.

  +++++ av Baraben

  "proffsig, stilren och inbjudande"

  /Markus Hankins

  Alltså, med den reklamen är IFK:s nya sida redo för världen!

  SvaraRadera
 16. Riktigt bra betyg till sidan! Snygg men simpel och otroligt modern, faktiskt exakt så som Blåvitt borde spela...! :D

  SvaraRadera
 17. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 18. 18:07.

  1. Hur vill du att vi skall reagera på det? Bli arga? Bli bestörta? Eller anse att gaisarna har en humor i nivå med en fyraåring?

  2. Hade ni tänkt överrösta alla blåvita med den texten och därmed förstöra ingångslåten så som ni försökte utan framgång förra året? Lycka till i såna fall!

  SvaraRadera
 19. Mycket snygg sida! Ett skönt lyft i den grafiska profilen, tycker inte sidan är "för vit" det är ingen matchtröja, det är en webbsida... Tycker den känns luftig och clean!

  +++++
  - Grafisk designer

  SvaraRadera
 20. Jag tycker nya sidan är fantastiskt!

  Den gör sig inte perfekt på min 10-tums dator, och det går dessutom lite segt att ladda grafiken. Men det är ju med min dator, de flesta har nog lite bättre kräm i sin burk.

  //08-ängel

  SvaraRadera
 21. Ooh, nice, då slipper jag knåpa ihop ett eget RSS--flöde åt dom som jag tänkte göra :P Störde ihjäl mig på att förra sidan inte hade det.

  SvaraRadera
 22. Kiss och bajshumor klarar vi oss utan här.

  SvaraRadera
 23. Löjligt med en vit sida - Det skall vara en BLÅ sida för fan. Vita sidor finns överallt på nätet. opersonliga och tråkiga.

  SÄTT LITE FÄRG FÖR HELVETE. VI ÄR BLÅVITT - VISA DET!

  SvaraRadera
 24. Om du tycker EpiServer är dåligt och onödigt dyrt, tycker du istället att blåvitts sajt ska ligga på blogspot. Eller kanske köra Drupal på one.com, då kan du lita på att det blir felmeddelanden och att sajten blir överbelastad. Den nya sajten är grym.

  SvaraRadera
 25. Gårdakvarnens försök till humor på Snart skiner Poseidon är ju snarare en omskrivning till Gårdakvarnar och skit - syftat på att det absolut inte går att sjunga den sistnämnda låten.

  SvaraRadera
 26. anonym 22:15/ Dig tar man ju väldigt seriöst när du jämför Episerver med att lägga den på blogspot. Kanske finns tusen nivåskillnader där mellan med olika mer prisvärda alternativ? Bara kanske...

  SvaraRadera
 27. nya sajten är rukigt ful! tillbaka med den klassiska !

  SvaraRadera
 28. Synd att videos inte fungerar på Iphone. HTML5 hade varit snyggt. Eller bara youtube-videos.

  SvaraRadera
 29. Helt okej site.

  Några invändningar:

  - Väldigt konventionellt, inga överraskningar alls egentligen. Hade hoppats på nån unik och påhittig funktion förutom dessa återkommande facebook-kopplingar.

  - Lite för "lång" sida. Den där bilden med rubriken kan bli lite av ett hinder att scrolla förbi vilken upplösning du än kör med.

  - Om det inte blir väldigt flitigt med bilder kommer den där ytan i mittspalten på artikelsidor under "Tipsa en vän ..." att bli väldigt tom och konstig. Hoppas det finns planer och möjligheter för annat material där.

  - Trist att shoppen inte integrerades i den nya sidan.

  - För lite nytt innehåll och farhågor om att det inte blir så mycket förändringar mer än det designmässiga. Var är interaktiviteten mer än i de där kommentarsfälten? Finns några nya riktlinjer för hur uppdateringar ska se ut och hur ofta, eller "kör man bara på" med Ulf Jörnviks käcka hyllningar trots 0-4 mot Åtvidaberg?

  SvaraRadera
 30. Html5 är inte färdigt att använda på siter som skall a någon form av kompabilitet än, alla browsers har sin egen lilla variant och stöder det olika. Det är säkerligen där framtiden ligger men framtiden är inte här än. Massor av människor använder fortfarande Internet Explorer 7. Enough said.

  SvaraRadera
 31. Nej, varken snygg eller nydanande, tycker jag. Opraktiskt att behöva skrolla redan från början - nog borde bildfönstret vara lite mindre (även om det iofs är ganska snyggt). På det hela taget alldeles för vitt och sedan är sökrutan en layout-mässig skam...

  HTML5-video hade varit käckt så att man kan använda padden (jämför tex med nytimes.com).

  Det finns i alla fall förbättringspotential!

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.