2010/09/30

After the Gold Rush

SÄSONGSTANKAR. När man åker på en rejäl förkylning får man tid att reflektera lite mer än vanligt. Jag vet inte hur längesen det var jag skrev något här på bloggen, men det finns anledningar. Jag och feldgrau hade en diskussion i bilen på väg hem från Borås: "Det är svårt att skriva något när det är en säsong då det varken går bra eller dåligt". För just så är det. Jag har givit upp tanken på något mer än en femteplats. Faktum är att jag redan börjat fundera på nästa säsong, och det finns en hel del att fundera om när det gäller den.

Jag vet att många blåvita sitter och myser åt att AIK och i viss mån även Gais riskerar att ramla ner i superettan. Givetvis är det underbart att ha något att skadeglädjas åt när den här säsongen blev det största antiklimax man skådat på länge. Något man däremot måste reflektera över är om man verkligen vill att ett, eller ens något, av dessa lag ska ramla ner i Superettan. Det finns flera anledningar att ifrågasätta detta.

Vill man verkligen byta två hatmatcher och två derbyn mot att möta exempelvis Norrköping och Syrianska? Inte enligt mig. Det känns definitivt inte som det.

En annan aspekt är hur biljettpriset påverkas. Både AIK och Gais hemma fyller Gamla Ullevi till bredden och det ger klirr i kassan för IFK. Det räcker förmodligen med att Gais eller AIK åker ner till ettan för att vi ska få se en markant ökning på biljettpriser för såväl säsongskort som lösbiljetter. Som om detta inte vore nog vet vi i dagsläget inte om Öis kommer att spela på Gamla Ullevi nästa år - deras ekonomi ser ju allt annat än bra ut. Och med en aktör mindre på arenan får vi förvisso ett bättre gräs, men det finns även en risk att Gamla Ullevi vill öka på hyran om Öis skulle välja att spela på exempelvis Valhalla. Vem får stå för den notan i slutänden? Vi besökare såklart.

När vi ändå var inne lite på gräs så är debatten om konstgräs lika het som vanligt. Auburgers artikel i ämnet drog som vanligt igång en hel del tyckare i kommentarerna - alla med sin syn på problemet. Mest intressant hittils är en person som påstår sig ha kännedom om att de ansvariga för Gamla Ullevi redan bestämt sig för konstgräs. Själv är jag splittrad. Jag vill ju helst inte se konstgräs på Gamla Ullevi, men jag vill heller inte se spelarna sparka jord på en åker på det vis det varit större delen av den här säsongen. Jag tror egentligen att enda lösningen är att ge Grassmaster en chans. Fungerar inte det så får vi väl köra på plasten. Frågan man kan ställa sig är vad Gamla Ullevi har att förlora. Att byta det vanliga gräset så ofta som kommer krävas lär väl kosta mer än ett grassmaster-försök. Kan väl jag anta i alla fall...

Som avslutning delar jag ut en känga till Borås kommun. Vad är problemet med att anpassa en parkeringsplats så att folk kan komma ut på vägen efter en match på Ellos arena? Man ska väl ändå inte behöva sätta körkort på spel för att få komma iväg hem i hyfsad tid?

33 kommentarer:

 1. Fan om öis väljer att inte spela på arenan nästa år och dem höjer hyran för Blåvitt o gais så tycker jag att man borde bestämt säga NEJ för de som hyr ut arenan måste vara beroende utav båda lagen.
  Jag menar vem ska annars hyra arenan :P

  SvaraRadera
 2. Ja till GAIS i Allsvenskan, men nej till AIK.

  Göteborg > Stockholm, enkel matematik.

  SvaraRadera
 3. "Vill man verkligen byta två hatmatcher och två derbyn mot att möta exempelvis Norrköping och Syrianska?"

  Klart! man kollar ju på Blåvitt inte motståndarna som vissa på BB verkar göra.

  SvaraRadera
 4. "Klart! man kollar ju på Blåvitt inte motståndarna som vissa på BB verkar göra."

  Nog bland det dummaste som någonsin skrivits...

  SvaraRadera
 5. Ogillar båda men fan ta mig om jag ens skulle vilja se fler sheitlag i allsvenskan. Det finns inget bättre än att komma hem efter att man har piskat gais elr aik.

  Tack vare att vi har tagit aik 2 gånger denna säsongen så känns den nästan räddad (med stoooor betoning på nästan)

  SvaraRadera
 6. Jag vill ha tillbaka Bajen med, vill inte heller att GAIS och AIK åker ner. Alltid 10 gånger roligare att vinna mot lag som folk "faktist" bryr sig om en mot lag som har 1500 anhöriga och ungdomsspelare på sina matcher.

  LIder med dig "23.05" om du inte känner en extra rivalitet och tändning inför vissa matcher. Sen kan man tycka det är självklart att man är på plats mot mindre smickrande lag med. Men det är en annan femma

  SvaraRadera
 7. GAIS får gärna sluta på 13:e och AIK kan kvala sig kvar. Då hade jag varit nöjd.

  SvaraRadera
 8. "Vill man verkligen byta två hatmatcher och två derbyn mot att möta exempelvis Norrköping och Syrianska? Inte enligt mig. Det känns defintivt inte som det."

  okej att gnaget är ett lag som drar mkt folk, men du kan aldrig, och då säger jag ALDRIG skriva denna match som ett derby!!
  Det är verkligen att slarva med begreppen, då är ju i princip GBG o Sthlm samma stad, vilket jag inte accepterar!

  SvaraRadera
 9. senaste anonym.... Du vet inte hur många gånger man möter samma lag per säsong va?

  SvaraRadera
 10. på ett sätt vill man attbåde AIK och Gais åker ut eftersom det är en enorm skadeglädje över det just för stunden. Sen kommer man ju på att det är ju dom matcherna man vill se och är extra taggad inför (har åskort och går på ALLA matcher) och som folk går på, så är det. Sen kan man säga vad man vill om det och att man inte kollar på blåvitts motståndare men så resonerar nog inte den stora massan. och även vi hängivna fans som går oavsett lag osv behöver de här matcherna annars tröttnar man. Själv så pallar fan inte så många mer matcher som mot Åtvidaberg senaste hemmamatchen. det är roligt att dem gör mål och vinner men andå var de så grymt otaggat, ointressant och likgiltligt på nåt sätt.

  SvaraRadera
 11. käre peeman

  jo det vet jag men hur du lyckas att få ett shlms lag till ett derby är fortfarande för mig en gåta!

  men testa att fråga nån random dude på stan när du ska till ajk hemma och säg:
  "Gubbar ska ni på derbyt idag eller?"

  så får du se vad du får till svar lilla gubben...

  SvaraRadera
 12. Att vilja AIK illa är inget man resonerar om, det är mer som en naturlag. Jag vill att AIK går under och försvinner som förening för all framtid. Klamrar sig AIK fast med fingrarna, hängande vid ett stup, då räcker vi dem inte handen.

  Gais är mer tveksamt.

  SvaraRadera
 13. anonym 01:04.

  han skriver 2hatmatcher OCH 2derbyn, ringer det ngn klocka nu!?! tydligen inte men för att förklara lite för dig då eftersom du inte är den vassaste kniven i lådan.

  de 2 hatmatcherna = aik matcherna
  de 2 derbyna = gais matcherna

  förstår du nu eller ???

  SvaraRadera
 14. anonym 01:04/ Hahaha, GOD NATT DUMHATT! OMFG. Han skriver ju två hatmatcher OCH två derbyn. Jisses.

  SvaraRadera
 15. Är det bara jag som tror på att vi kan ta 4e platsen? Har vi inte något kontrakt med Higab om GU?

  SvaraRadera
 16. Det är ju peeman som är den tröge!

  SvaraRadera
 17. 03:09:

  OK, räkna på fingrarna nu är du snäll.

  AIK - IFK Göteborg = hatmatch
  IFK Göteborg - AIK = hatmatch
  Gais - IFK Göteborg = derby
  IFK Göteborg - Gais = derby
  =?

  Och för att hjälpa dig innan du sätter upp ekvationen i liggande stolen kan jag ge dig svaret.

  = 2 hatmatcher och 2 derbyn.

  Citat Peeman:
  "Vill man verkligen byta två hatmatcher och två derbyn mot att möta exempelvis Norrköping och Syrianska? Inte enligt mig. Det känns definitivt inte som det."

  Trillar poletten ner nu eller är du ett hopplöst fall?

  SvaraRadera
 18. Fortsätt hålla dig ifrån bloggen tack, dina inlägg är värdelösa

  SvaraRadera
 19. Även om jag håller med inläggsförfattaren i sak så måste jag påpeka att IFK Norrköping skall spela i Allsvenskan. Ut med lag som Mjällby och BP. Upp med Peking och Bajen.

  SvaraRadera
 20. 1/10/10 01:04:
  Haha. :-D
  Tror du fick det tillräckligt förklarat va?
  -------------------------------
  Personligen vill jag aik allt ont och det har med att göra hur de brukade komma och mopsa upp sig i vår stad. Nu för tiden ser det inte ut så men det är svårt att glömma.

  1/11 var väl inget datum som direkt ökade upp deras goodwill heller.

  Med det sagt vill jag verkligen ha kvar aik.

  Mjällby och BP får gärna försvinna och ersättas med Norrköping och Bajen. Sedan kan Degerfors ersätta Åff som brukslaget i serien om man nu vil ha det. Sundsvall kan ta över "norra Sveriges" plats istället för Gefle, om inte för att få se Walle igen.

  Har lite svårt att önska öis tillbaka då man är så tokig på gräshelvetet på GU och vill i princip att det går så kasst att de får spela på Valhalla. Men visst, om Valhalla rustas upp så att allsvensk fotboll kan spelas där så får de gärna komma tillbaka. gais och öis spelar där förutom derbyna. Kanon.
  ;-)

  SvaraRadera
 21. fast det blir ju inte två matcher mot Gais, för vi sitter hellre på biljardpalatset...fjantar!

  SvaraRadera
 22. 07:07: Och dina kommentarer förgyller hur mycket då, tycker du?

  SvaraRadera
 23. GAIS ja tack, derby är derby ..stämningen höjs lite extra. Tycker gott ÖIS kan gå upp med, tittar ju hellre på 2 derbyn mot lag från Göteborg än tex. Syrianska, Assyriska mfl.

  SvaraRadera
 24. Är så jävla trött på alla överalternetiva kräddiga gaisare så jag spyr så jag har absolut inga problem med att de åker ur. På kort sikt är det inte bra men på lång sikt kan vi ännu hårdare etablera oss som enda laget att bry sig om här i stan.

  AIK är pest som måste bort, hur en Kamrat kan vilja ha kvar denna avart i allsvenskan är bortom mig.

  SvaraRadera
 25. Trädgårdsmästar'n2010-10-01 09:33

  Konstgräs? vad är det?

  Konstigt gräs?
  Konstnärligt gräs?

  PLASTGRÄS heter det fan. Det låter lika oinbjudande som det är.

  SvaraRadera
 26. Hellre AIK än Syrianska.

  SvaraRadera
 27. Biljettpriserna ska inte höjas till nästa år vad jag har hört. Kamratgården är medvetna om att man redan ligger på bristningsgränsen för vad folk är beredda att betala. Folk lär knappast vara beredda att betala mer om det inte blir matcher mot aik och gais.

  SvaraRadera
 28. Håller med. Vem fan vill ha en Allsvenska med bara en massa bonngäng istället för dom stora klassiska lagen som har massor med supportrar och drar stor publik. Klart man som göteborgare vill kunna spöa AIK, DIF och Bajen hemma och borta inför storpublik istället för att åka till Mjällby, Ljungskile eller Södertälje och liknande hålor. Gäller givetvis även GAIS och ÖIS. Så håll inne med skadeglädjen och tänk ett varav till!

  SvaraRadera
 29. GAIS kan få vara kvar, storebror får vara snäll mot lillebror + att man älskar derby!!

  Men gnaget..
  Hade inte varit helt fel om dom fick krypa i superettan EN säsong. Om inte annat så att deras herrlag och damlag får spela på samma nivå!

  SvaraRadera
 30. Om inte aik skulle spelat i allsvenskan förra året så skulle vi vunnit allsvenskan och vi skulle kunna kvala in i champions league och tjäna igen "förlorade" intäkter.

  SvaraRadera
 31. Hade aik åkt ner så hade jag firat detta nästan lika hårt som ett guld. SOLNA TATTARE

  SvaraRadera
 32. Innan 1/11 2009 ville jag ha kvar AIK i Allsvenskan. Men efter det att stockholmarna försökte döda Glenn Hysén med ölflaskor, döda säkerhetsvakterna med bengaler i ansiktet och döda alla andra med allting annat så är min högsta önskan att AIK åker ner. De kommer tillbaka igen 2012, var så säkra.

  SvaraRadera
 33. Ja visst vore det jobbigt att börja spela på konstgräs efter att ha gnällt som kärringar i flera år över att andra lag har det som underlag....
  Att sedan klaga på trafiken när man kommer ifrån Feskeborg gör sig liksom inte.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.