2010/09/06

Ska vi mobbas - men gnälla på barn som gör det?MOBBING. Ovanstående reklamfilm har skapat en jävla debatt den senaste veckan. När jag först såg den på tv, tyckte jag att den var rolig. Det medger jag absolut. Men när reaktionerna kom efter hand så satte sig skrattet i halsen, i alla fall till viss del.

Vuxna människor bör vara förebilder för barn.
Vuxenvärlden skall vägleda ungdomar genom sitt beteende.

I fotbollsvärlden är det här något som gör att klubbar ofta tackar nej till olika reklamerbjudanden. I vissa sammanhang till och med möjligheten att tjäna en rejäl hacka för klubben - då man helt enkelt inte vill att spelarna i ens förening skall förknippas med något som har en negativ stämpel kring sig.

Syftet med det resonemanget är att fotbollen ser sig själv och sina spelare som förebilder för tusentals barn och ungdomar. Därför ser vi sällan fotbollsspelare göra reklam för sprit, öl, porr eller vad det nu kan vara som anses som tabu för dagen. Och det är svårt att argumentera mot detta - de klubbar som ser till att hålla sina spelare borta från skandaler gör både sig själva och sina fans en gentjänst.

Det problematiska stiger in först när spelare spårar ur på egen hand.

Här är exemplen tragiskt nog otaliga. Så sent som i morse skrev vi om hur Wayne Rooney ertappats med byxorna nere, han hade köpt sex. Dulee Johnson står åtalad för att ha gjort precis samma sak i Stockholm. Fotbollsspelare har ertappats med att misshandla flickvänner (host Dulee host) och dömts för våldtäkt, som Bapupa. Både i England och i Sverige har stjärnor varit i otaliga slagsmål, i bland ute på stan, i andra fall på träningarna. I Blåvitt hade vi ett tag en grupp spelare som syntes mer på nattklubbarna än på träningsplanen.

Extremt olika slags övertramp, på olika nivåer - men alla problem för klubbarna.

Vart bör en klubb dra gränsen? Skall öppen mobbning accepteras ligger ju AIK risigt till efter sin rätt hänsynslösa behandling av tidigare målvakten Tomi Maanoja. Men problemet förekommer i alla lag, då vanliga människor begår misstag i sina liv och gör saker som de inte tänkt igenom på förhand. Mobbar vuxna människor varann blir det ett jävla hyckleri när samma vuxenvärld senare klagar på att barn och ungas mobbningskultur frodas. Man kan inte äta upp kakan och ha den kvar, som någon klok jävel en gång sa.

Om inte vuxna kan vara föredömen, vem fan kan?
Inte fotbollsspelare i varje fall. Eller BaraBen för den delen...

6 kommentarer:

 1. Vuxenvärlden är en värld av hyckleri. Det är barnens tuffaste läxa, när pappa eller mamma säger "gör inte så gör inte så" men ändå gör det...

  Dagens fotbollsstjärnor verkar skita helt i att de är föredömen, tyvärr.

  SvaraRadera
 2. aik är ju skräckexemplet, där finns inga gränser. allt är tillåtet, ju värre ju bättre ungefär.

  SvaraRadera
 3. bedriver man social verksamhet eller en idrottsförening? när är det dags att andra tar över?

  SvaraRadera
 4. Vilka spelare åsyftades i gruppen Blåvittspelare som hängde på krogen? :)

  SvaraRadera
 5. Pärlan......Inte mobbad va????????
  Kasta inte gurka i växthus.

  SvaraRadera
 6. Reklamfilmen är klockren

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.