2010/09/24

Inför: Helsingborgs IF - IFK Göteborg (U19)

Andreas Petersson - senaste tillskottet i A-truppen.
INFÖR. Tre raka förluster. Det är facit den senaste tiden för IFK Göteborg i Juniorallsvenskan Elit Södra. I morgon tar man sig ner till Helsingborg för att ta sig an tabelljumbon.
- Vi åker inte dit för att främst spela fin fotboll. Vi åker dit för att kämpa oss till tre poäng. Jag vill se engagemang och revanschlusta från samtliga spelare, säger Eijlert Björkman.


Det är mycket Skåne för IFK Göteborg i helgen. På söndag möter A-laget Malmö FF och i morgon får Helsingborg besök av juniorerna. För en vecka sen förlorade U19 klart borta mot IF Elfsborg på Borås Arena med hela 1-5 efter 0-4 i paus där David Moberg Karlsson gjort Blåvitts mål.
- Vi börjar rätt bra, följer vår idé och skapar två bra lägen som vi tyvärr missar. Sen slarvar vi och Elfsborg får göra två billiga mål och efter det blir det svårt. De är riktigt bra på Borås Arena i medgång. Andra halvan av första halvlek är riktigt dålig från vår sida. Andra halvlek gör vi bättre även om vi släpper in ett mål på straff innan vi får in vår reducering. De vinner helt klart välförtjänt, kommenterar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg har gjort en fantastisk säsong med två långa förlustfria sviter under våren och sommaren. För några omgångar sedan ledde man serien med fyra poäng men tre nollpoängare på raken har fått Kalmar FF att komma såväl ikapp som dragit ifrån. Med slutspelet i antågande behövs trenden brytas och det illa kvickt.
- Vi har främst fokuserat på att prata ihop oss inom gruppen i veckan. Vi har haft grupparbeten där vi låtit spelarna gå igenom hur vi skall förbereda oss inför en match, hur vi skall agera om matchen går oss emot och om vad varje spelare kan göra för att vända en negativ trend. Alla inom laget har ett ansvar för hur det går på planen, såväl vi ledare som varje spelare och det har vi tryckt extra på. För att laget skall kunna vinna så måste var och en vinna sin match i matchen och inte lämpa över ansvaret på nån annan. Vi har haft en väldigt bra säsong hittills och jag ser att denna motgången kan vara en nyttig erfarenhet för varje spelare när vi kommit igenom den.

Eijlert Björkman om...
...läget i truppen
"Mathias Holmström är magsjuk. David Johansson har varit sjuk tills för nån dag sen men är matchklar till denna matchen. Muhamed Dizdar är på resa.

Joel Allansson, Lawal Ismail och Andreas Petersson tränar med A-truppen och därmed aktuella för matchen mot Malmö FF på söndag. Niklas Andersén är avstängd några dagar till."

...flyttad match mot BK Häcken
"Lemmingvallen är fortfarande inte i acceptabelt skick så vi flyttar även sista hemmamatchen. Ny plan blir Apelsinplan nere vid Tynnered. Avspark är nästa lördag kl 15.00."

...framtida planval
"Vi håller på och tittar på olika alternativ då vi inte är nöjda med hur Lemmingvallen varit i år. Helst vill vi hitta en plan med lite mer arenakänsla så killarna får känna hur det är att spela i en sån miljö och att vi även kan erbjuda lite komfort för vår publik. Problemet är att det inte finns så många såna alternativ med naturgräs i Göteborg. Än är inget bestämt, men klart är att vi försöker hitta bättre alternativ än Lemmingvallen."
Vad som är nytt de senaste dagarna är att Andreas Petersson har blivit uppflyttad till A-truppen. Då juniormatchen i morgon krockar med A-truppens träning så åker han därmed inte med ner till Helsingborg.
- Det är jättekul för Andreas att han får vara med och stångas med A-truppen. Han kan vara lite blyg som person så jag tror det är nyttigt för honom att utsättas för såna här sammanhang så han lär sig att ta för sig för då är han som bäst. Det är lite samma som med Joel Allansson. Han var också lite tystlåten till en början när han blev uppflyttad till A-truppen men nu tillåter han sig ta mer plats och därmed har han blivit helt accepterad bland de andra spelarna. Vad gäller söndag så vet jag inte hur tränarna tänker i Andreas fall. Sebastian Eriksson är ju avstängd och hur de ersätter honom vet jag inte. Det är möjligt att det kan skapas utrymme för en vänsterkants-spelare som Andreas i truppen, men som sagt så vet jag inte, kommenterar Eijlert Björkman.

För undertecknad känns uppflyttningen av Andreas Petersson helt naturlig. Han har varit ett rejält utropstecken hela säsongen i U-laget där han i stort sett varje match varit en av de bästa på planen. För dig som inte sett honom i aktion så är det en rätt så kort spelare men som kompenserar det med en rejäl arbetsförmåga och bra bollteknik. Han är väldigt duktig på att löpa in bakom backlinjen och sätta fart in i straffområdet för servering snett-inåt-bakåt. Han är också den som tar de flesta fasta situationerna och i kombination med nickstarke Efe Yildirim har det varit ett giftigt anfallsvapen. Utan att ha belägg för det så misstänker jag att Andreas Petersson är den som leder interna assistligan, för min känsla är att Petersson så gott som alltid har en fot med i det som IFK Göteborg skapar framåt. Det är svårt att säga om han är redo för Allsvenskan än men att han skall träna med A-truppen känns självklart. Han har varit dominant i Juniorallsvenskan i år och då skall man få ta nästa steg, tycker jag.

=======================

Till skillnad från sitt A-lag har Helsingborgs IFs juniorer haft det riktigt tufft i år. Man inledde med en fin 3-0-seger mot Elfsborg men i matchen därpå gick man på pumpen med hela 1-6 mot IFK Göteborg. Och säsongen har varit litegrann därefter. Med två omgångar kvar hittar man dem sist i tabellen med endast en teoretisk chans att undslippa nedflyttning. Men då skall såväl Åtvidabergs FF, Gais och Landskrona BoIS förlora sina återstående matcher och man skall plocka in åtta mål mot Åtvidaberg. Det är inga odds man går all-in på, om man säger så.

Med en nedflyttning som är snudd på klar skulle det kanske innebära att Helsingborg känner att man inte har nånting att spela för. Det skulle kunna få dem att slappna av och på den vägen underlätta för dem att spela ut.
- Jag bryr mig egentligen inte om hur Helsingborg spelar. Jag vill se våra spelare ha ett engagemang enligt det vi pratat om i veckan. Det brukar bli svåra matcher nere i Helsingborg och vi har förlorat stort där tidigare. Så vi har ingen anledning att vara nonchalanta och tro att de inte är bra nog. Därför vill jag att våra killar visar revanschlusta och ett jävlaranamma som gör att vi vinner matchen - ingenting annat, avslutar Eijlert Björkman.

Helsingborgs IF - IFK Göteborg
Juniorallsvenskan Elit Södra
Olympiafältet, lördag 25 sept 15.00

13 kommentarer:

 1. där har vi dem. olof på u-laget, frankie på krönikor och crumbs mfl på kanal glenn. det bästa på baraben. ni borde driva det som ett företag och ta betalt, skulle bli succé! lovar!

  SvaraRadera
 2. bra jobbat Olof

  SvaraRadera
 3. Stark startelva med mycket solid centrallinje.

  David som högerytter blir lite intressant att se nu när Andreas tränar med A-laget. Pedram Talebi var mycket bra som högerback i JDM mot Gais.

  Olof, kan du fråga Eijlert hur A-laget väljer ut de juniorer som får träna med seniorerna? Sker det efter nominering från Eijlert eller väljer JO och Rehn själva?

  SvaraRadera
 4. Jakebox: A-truppsstaben väljer vilka som skall få komma upp till A-truppen där Eijlert & co kan ge sina rekommendationer.

  SvaraRadera
 5. Andreas kan bli samma vitamininjektion som Kamal, kul.

  SvaraRadera
 6. Det finns ännu fler vitaminer i U-laget.

  SvaraRadera
 7. Andreas är lite av en Hasse B-light. Kan bli riktigt skoj så småningom.

  SvaraRadera
 8. Är inte Backavallen eller Majvallen bra sådana alternativ? Naturgräs och lite arenakänsla omkring planen med läktare etc.

  SvaraRadera
 9. Såväl Backavallen som Majvallen har konstgräs nuförtiden. Plastet breder ut sig...


  Planer i Gbg

  SvaraRadera
 10. Juniorerna vann med 6-1. David Johansson 3 mål, David Moberg Karlsson 2 mål och Sam Lasson 1 mål.

  SvaraRadera
 11. Gött med vinst!

  Förresten, varför finns inte alla spelare från U-laget med på officiella? Hade vart kul att få veta lite om spelare som Pedram Talebi, William Lundin, Tobias Bratt, Alexander Berntsson, Allan Mohideen, Jetmir Kurti, Emil Calizaya, Jesper Brandt m.m.

  Har säkert missat någon som vart med i U-laget under året, men dessa borde också stå med på officiella eller? Eller är det så att dessa tillhör J-laget och inte U-laget?

  SvaraRadera
 12. Blir det någon uppslutning på något hak innan matchen imon?

  SvaraRadera
 13. Andreas Peterson likanr en ung version av Kevin Dillon(Johhny Drama)

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.