2010/09/10

Inför: IFK Göteborg - Östers IF (U19)

Bragi Bergsson stormar fram.
INFÖR. Juniorallsvenskan Elit Södra går in i sitt slutskede. I morgon tar IFK Göteborg emot Östers IF på Bergsjövallen. Avspark är 14.00.


Det är ett revanschsuget IFK Göteborg som tar sig upp till Bergsjön i morgon. För en vecka sen åkte man på en neslig förlust borta mot Halmstads BK (2-3) efter att ha fått spela en man kort under drygt halva matchen.
- Vi gör egentligen en bra match så länge som vi kan hålla fokus på fotboll. Sen tycker vi att domaren tar en del konstiga beslut och det gör att vi tänker på annat. Vi skall egentligen klara att bortse från såna grejer, men nu gick det som det gick. Samtidigt spelar Halmstad väldigt bra och då måste man vara med. Vi hade en del sjukdomar och skador på flera som spelade under veckan innan match och det påverkade väl vår insats en del. Vi är trots allt ganska nöjda, bortsett från förlusten, över hur vi spelar fastän att vi är en man kort under så lång tid. Vi lyckas pressa dem rätt bra under andra halvlek, kommenterar Eijlert Björkman.

Inför halmstadsmatchen ledde IFK Göteborg med fyra poäng men i och med förlusten är nu lagen bakom ikapp och till och med förbi då Kalmar besegrade Gais med 5-1 igår. Serieseger är visserligen en fjäder i hatten, men inget som är det som Blåvitt fokuserar främst på. Det stundar slutspel och inför det vill man rulla runt på en del folk för att hålla alla i matchtrim. Därav blir det lite ändringar i startelvan inför i morgon.
- Jonathan Azulay åker på landslagsuppdrag hela nästa vecka och då behöver vi ha igång Alexander Berntsson ordentligt. Därför får Efe Yildirim vila så Alexander får speltid. Sen så vill jag prova Chris Mbamba i den defensiva rollen. Jag är nyfiken på vad han kan prestera där. Jag vill även ge ytterbacken Pedram Talebi speltid, men det får bero på om matchbilden tillåter ett sådant defensivt byte. Men det är min förhoppning i vilket fall, säger Eijlert Björkman.

Eijlert Björkman om...
...avstängningar
"Muhamed Dizdar åkte på sin tredje varning för säsongen mot Halmstad. Niklas Andersén blev utvisad i samma match, men han är aktuell inför derbyt på måndag så han hade ändå inte varit med."

...sjukdomar
"Tobias Bratt har fått bältros på låret. Han går på penicillin och får bara träna lätt och eftersom åkomman är smittsam så får han träna för sig själv. Vi tror han kan gå för fullt igen från och med måndag."

...Allansson, Ismail och Andersén
"De är aktuella till truppen mot Gais på måndag, så vi får avstå dem."

...ett utvecklingssteg mellan U- och A-truppen
"Vi har fört diskussioner internt om att kanske inleda samarbete med nån mindre klubb i området för att låna ut lovande spelare som är på gränsen till A-truppen, men än känns det inte aktuellt. Risken är att det blir som om man tar över samarbetsklubben och detaljstyr i hur de tränar och spelar för att matcha vår modell. Dit vill vi inte nå.

Det händer ibland att vi släpper en spelare som vi kanske tror på men som inte nått hela vägen fram för att bli uppflyttad till A-truppen. Det är visserligen tråkigt, men jag känner oftast att om bara spelaren hamnar i en bra miljö så behöver det inte vara negativt. Vi hjälper spelaren att söka sig vidare så att det går bra för honom. Beslutet brukar även tas i samförstånd med spelaren så det är ytterst sällan vi skiljs åt som ovänner. Vem som skall bli uppflyttad till A-truppen beslutas av Håkan och A-lagstränarna efter kanske rekommendation från oss, men jag kan egentligen inte minnas att vi släppt nån spelare på senare år jag egentligen tyckt skulle ha blivit uppflyttad så jag upplever det inte som nåt stort problem."
På högerkanten hittar man Jetmir Kurti, vilket känns som ett lite annorlunda val av placering. Kurti som med sin längd och tyngd vanligtvis håller till längst fram känns inte som den snabba spelartyp man vanligtvis placerar på den positionen. Eijlert Björkman motiverar beslutet:
- Jag vill ha David Moberg Karlsson längst fram med sin ettrighet och snabbhet. Han har varit enormt bra på träningarna i veckan och visar prov på bra tajming i sina löpningar, så jag tycker han passar bäst längst fram. Sen tror jag att Jetmir kan göra sig bra ifrån sig på högerkanten. Han har David Johansson bakom sig att göra överlapp på och dessutom kan vi flytta upp honom om det blir trångt i motståndarförsvaret och nyttja hans fysik samtidigt som vi låter David Johansson gå upp ett snäpp och slå inlägg.

Östers IF har genomgått en del förändringar i sin organisation under året. A-laget är nykomlingar i Superettan, men har haft en jobbig säsong med många motgångar och resultaten har uteblivit. I somras valde tränaren Andreas Ottosson att tacka för sig och genom en del rockader återfinner man honom som ansvarig tränare för U-laget.
- Jag kände att det blev för mycket till slut. Man levde med fotbollen 24 timmar om dygnet och det gick ut över allt annat. Så därför valde jag att ta ett kliv tillbaka. Det är lite lugnare att ta hand om U-truppen och det är väldigt roligt att jobba med ungdomarna så nu känner jag att suget börjar komma tillbaka.

I somras gjorde man tre värvningar till U-truppen från lokala småklubbar; mittbacken Jesper Andersson från Forsheda IF, yttermittfältaren Emil Kraft från Lagans AIK och anfallaren Darijan Bojanic från Gislaveds IF. Sen några säsonger har man som uttalad policy att man skall fånga upp talanger från trakterna kring Växjö och därigenom bygga en småländsk identitet på sitt lag, vilket verkar ligga i linje med de värvningarna.
- I mitten av 00-talet så ändrade Öster inriktning på sin värvningsverksamhet. Ett riskkapitalbolag bildades och man började värva spelare från lite varstans utan eftertanke. Där tycker jag fallet startade, men sen nån säsong är det bestämt att stommen skall bestå av lokala spelare och så kan man värva in spetskompetens utifrån om så krävs. Det tror jag är rätt väg att gå för att komma tillbaka. Vi var intresserade av Joel Allansson när han spelade i Nybro och förde en diskussion med honom. Vi låg i division 1 då, så när en storklubb som IFK Göteborg visade intresse var det svårt för oss att motivera att han skulle komma hit istället, men det är såna talanger vi vill få till oss, kommenterar Andreas Ottosson.

Andreas Ottosson
Av det man läst om de tre nyförvärven, alla födda 1994, så verkar det vara riktigt intressanta spelare Öster lyckats värva. Samtliga tre omnämns ofta på diverse bloggar och i sina tidigare klubbars matchrapporter. Bojanic har dessutom redan hunnit med att göra tre mål trots sin korta tid i klubben. Tyvärr är inte Bojanic med i morgon på grund av en skada. Ottosson beskriver sina nya adepter:

- Jesper Andersson är ordinarie i P94-landslaget och är en stor och fysisk mittback. Han läser spelet väldigt bra och placerar sig ofta rätt. Dessutom har han bra spelförståelse och används ofta i speluppfasen.

- Emil Kraft kan nyttjas som yttermittfältare eller ytterback. Han är högerfotad så han håller mest till på högerkanten, men kan även användas till vänster. En väldigt bra tvåvägsspelare med hög arbetskapacitet. Snabb med bra teknik och duktig på att göra sin gubbe.

- Darijan Bojanic är en offensivt lagd spelare som kan användas som forward eller yttermittfältare. Ganska liten till växten men kompenserar med en irrationell teknik och bra skott. En mycket teknisk spelare. Högerfotad, men tyvärr skadad i morgon.

Öster kommer till Göteborg med ett stort behov av poäng. Blåvitt har hittills tagit full pott på hemmaplan, så frågan är hur man resonerar i smålandslägret inför matchen.
- Vi vet att IFK Göteborg är ett väldigt bra lag. Skall vi ha en chans måste vi ha ett lag som presterar på max. Det är viktigt att vi lyckas i försvarsspelet och vi hoppas få till ett bra passningsspel så vi kan göra några mål framåt. Vi är i ett läge där vi har chans att nå slutspelet men vi kan lika gärna åka ned. Vi vill absolut tillhöra högsta serien för att ha en bra talangutveckling, så det viktigaste för oss är att ta poäng, säger Andreas Ottosson innan vi lägger på luren.

Om man läser lite mellan raderna av det Ottosson säger så verkar man ha en något defensiv inriktning i morgon och kommer säkert täta ihop laget för att minimera de ytor IFK Göteborg gärna vill lägga bollar på för löpningar i djupled.
- Det kommer säkert bli trångt, men det ingår i vår uppgift att dyrka upp deras försvar. Vi kommer spela mycket via våra kanter och variera spelet från kant till kant för att dra isär motståndarna och på den vägen hitta vägen igenom centralt för instick på David Moberg Karlsson. Vi vet att vi möter en motståndare som är i ett något prekärt tabelläge så det kommer bli en tuff match i morgon, avslutar Eijlert Björkman.

IFK Göteborg - Östers IF
Juniorallsvenskan Elit Södra
Bergsjövallen, lördag 11 sep kl 14.00


Fotnot: Östers startelva är inte beslutad om i dagsläget. Det ni ser ovan är vad man i bästa fall skulle kunna kalla en gissning. Jag skulle skämmas om jag kallade den för "kvalificerad". Men namnen i truppen stämmer i vilket fall och grafiken ser bättre ut om namnen sätts i en startelvaformation istället för bara en listning rakt upp och ner...

19 kommentarer:

 1. Orsak till att Robin Alnäs inte startar? Det är en fantastisk inför.. du bjur på.

  SvaraRadera
 2. Robin, jag undrar vad som hänt med Fredrik Alnäs?

  SvaraRadera
 3. fy fan va jag gillar dessa reportagen :)

  //D-Day

  SvaraRadera
 4. Härligt med dina inför-rapporter! Fortsätt med det du gör! :)

  SvaraRadera
 5. 16:01: Ingen särskild orsak. Robin har varit bra på sistone. Eijlert vill bara labba lite.

  16:17: Fredrik har haft det lite halvtungt i år verkar det. Hans utvecklingskurva tycker jag var brantare förra året. Men killen är född 1994 så han har framtiden för sig.

  Han spelar med J19 mestadels nu.

  SvaraRadera
 6. Förresten önskar jag att jag hade en diktafon när det gällde det eventuella steget mellan U- och A-trupperna. Eijler Björkman kom med en rejäl utläggning och det hade kunnat blivit en ensam bloggpost bara kring det. Men kontentan var att bajenmodellen eller liknande inte är aktuellt för tillfället men att han inte kunde utesluta det i framtiden.

  SvaraRadera
 7. Robin Alnäs gjorde en tuff insats mot häcken. Tror att Eijlert vill vila honom lite, kanske att han kommer in i andra om resultatet inte är som det skall va. Chris fick instruktioner i andra halvlek mot häcken att vara aggresiv och störa deras uppspel. Därför tror jag Eijlert är sugen på att testa honom på defensiven, när han ändå vill vila Alnäs.

  Mycket bra införrapporter, mycket läsvärt. Fortsätt med det. Peace!

  SvaraRadera
 8. ...och idag fick Ottossons ersättare sparken. Hans Gren tar över Östers A-lag. Det är turbulent i Växjö...

  18:25: Bra förtydligat. Det var i de banorna Björkman resonerade. Du fick ner dem på pränt bättre än vad jag lyckades med.

  SvaraRadera
 9. Ta å prata med Eijlert igen då?

  SvaraRadera
 10. Olof:
  Det där magiska mellansteget mellan juniorlaget och seniorlaget tål verkligen att diskuteras mer.

  Jaag är inte så förtjust i Bajens lösning med ett farmarlag utan tycker själv att man borde behålla några (max 5-6 st) av de mest talangfulla killarna i åldern 20-21 år något extra år och ragga lämpliga klubbar för halvårs och helårs utlåningar.

  Det är inte bra att bara ha en klubb att slussa spelarna till. Dels blir det lite inavel och precis som Eijlert säger så ökar risken att man upplevs "ta över" klubben.

  Bättre att sprida sina talanger äver ett större upptagningsområde men då kostar det sannolikt lite mer.

  SvaraRadera
 11. Asså man lyfter på hatten. Så här über-proffsiga reportage kring U19-laget, det är värt nåt slags medalj.

  SvaraRadera
 12. Grymt Olof !
  Du är värd ett Nobel-pris i "U-19-rapporter".

  SvaraRadera
 13. Att låta Robin vila efter några fantastiska matcher tycker jag är dumt. Låt han istället fortsätta dominera på mittfältet tillsammans med Bergsson!

  SvaraRadera
 14. Jakebox: Ja, ämnet är betydligt större och värd mer utrymme än min lilla faktaruta som hängs på en annan artikel. Man har ju några klubbar man haft avtal med för utlåning och nyttjat det några gånger med Sana och Etéus bland annat, så man har nånting åt det hållet.

  Eijlert Björkman kändes väl inte så där jättebekymrad över att några spelare lämnad Blåvitt varje höst. Oftast är man överens om att det är så det skall ske - även spelaren ifråga inser att det kanske är bättre att söka lyckan på annat håll och att A-truppen är för tufft att sträva efter i detta skedet. IFK Göteborg hjälper sina adepter att hitta nya klubbar. Dessutom hör många mindre klubbar av sig till Blåvitt för att se vilka spelare som släpps och på den vägen kommer spelarna lätt vidare.

  Ser man det krasst så finns det några spelare i A-truppen som egentligen tillhör ett steg mellan U- och A-truppen. Petter Björlund till exempel. Etéus var en annan, även om han till slut fick gå... De blev uppflyttade fastän att de uppenbarligen inte var redo för Allsvenskt spel, men de fick chansen och tiden att utvecklas i A-truppen istället eftersom man verkade tro på dem...

  Som sagt. Det är ett stort ämne....

  SvaraRadera
 15. Och tack för uppmuntrande ord! Det värmer!

  SvaraRadera
 16. Fredrik Alnäs han har ju bytt position från förra året kan va en anledning

  SvaraRadera
 17. Årets plattmatch är gjord. Förlust med 1-4 där bara Andreas Petersson kan få ett betyg högre än godkänt.

  SvaraRadera
 18. Med tanke på start-uppställningen så är det ganska logiskt att det blev en tuff match.

  SvaraRadera
 19. Så jäkla dåligt och jag hoppas att alla, förutom nämnda Andreas, skäms. Uuuuuuusel laguppställning,skämmes ta mig tusan.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.