2010/09/12

Matchrapport: IFK Göteborg - Östers IF (U19)

Andreas Petersson ensam mot två motståndare. En vanlig syn idag.
MATCHRAPPORT. IFK Göteborgs juniorer åkte under lördagen på en riktigt fet propp i mötet mot Östers IF på Bergsjövallen. En lovande start slutade med en rejäl kollaps i det blåvita lägret. Förlustsiffrorna skrevs till 1-4 där Andreas Petersson gjorde Blåvitts mål.

Det var mulet och regntungt när IFK Göteborg tog emot småländska Östers IF på Bergsjövallen för ett möte i Juniorallsvenskan Elit Södra. Blåvitt, som kom från en bortaförlust mot Halmstads BK med 3-2, var tvungna att åtminstone ta poäng för att återta serieledningen från Kalmar FF och med tanke på att man hittills under säsongen tagit full pott i hemmamatcherna såg förutsättningarna ganska lovande ut. Inför matchen hade Eijlert Björkman valt att stuva om lite i startelvan. Han ville prova att sätta Chris Mbamba i en defensiv innermittfältsroll och Jetmir Kurti på högerkanten. Ett test som i ärlighetens namn föll ut lite sisådär. Men vi börjar från början.

Elias Todevski och Sam Larsson
IFK Göteborg inleder matchen bäst och har två riktigt bra lägen efter bara några minuter. Först får Jetmir Kurti skottläge vid straffpunkten i efterspelet efter en fast situation. Han försöker placera bollen med en bredsida, men skottet blockeras av offrande österspelare. Minuten senare får Bragi Bergsson till ett pressat skott från 20 meter som precis går utanför Dzevad Selimagics högra stolpe. Bra så långt.

Anfallet efter får Elias Todevski fritt utrymme för skott utanför straffområdet efter att ha drivit bollen några meter. Han får gott om tid att sikta och får till slut iväg ett lågt skott mot August Strömbergs bortre gavel. Strömberg slänger sig och ser ut att vara på rätt plats i tid, men bollen studsar lömskt i gräset och bollen letar sig in i mål via hans händer. Snopet, men IFK Göteborg har åkt på tidiga baklängesmål förut och ändå lyckats vinna så...

Östers tränare Andreas Ottosson hintade lite innan match om att de skulle tänka på defensiven i första hand för att försöka ta poäng åtminstone. Nu när de tagit ledningen så ökade försvarslustan rejält och man gjorde det trångt för IFK Göteborgs anfallsspel. Med bravur.

Emil Kraft och Andreas Petersson
IFK Göteborg försöker förvisso att hitta lösningar, men man är alldeles för statiska och framförallt funkar inte breddspelet nåt vidare. Sam Larsson stöter hela tiden på patrull mot ett kompakt mittförsvar och den enda vägen man lyckas komma igenom är genom vänsterkanten och Andreas Petersson, som är bra idag. Men när han väl kommer runt och skall hitta nån att slå snett-inåt-bakåt på så är det oftast bara röda tröjor där och bollen slås allt som oftast bort till giftiga kontringar där främst Elias Todevski är farlig i djupled för ett allt som oftast rätt passivt göteborgsförsvar. Under första halvlek hinner han såväl bränna frilägen som att pricka ribban med distansskott.

I 17:e minuten utökar Öster sin ledning. En frispark en bit utifrån skapar en blåvit hönsgård där August Strömberg först tvingas täcka ett närskott för att sedan se Antonio Yüksels avslut på returen gå in via en blåvit försvarare.

Blåvitt försöker anfalla, det skall man inte ta ifrån dem, men mot ett kompakt försvar behöver man ha bredd för att dra isär backarna och det är svårt när man knappt har någon högerkant. Man har några chanser när David Moberg Karlsson får till skott från bra lägen, men om inte bollen går utanför så täcks den bort av självuppoffrande backar och det är aldrig riktigt farligt.Första halvlek slutar 0-2. I halvtid snackar IFK Göteborg sig samman för att repa mod och vända på steken. Man ändrar om på flera positioner i uppställningen när man byter ut Jetmir Kurti mot Robin Alnäs. Alnäs går in på defensive innermittfältet och puttar upp Chris Mbamba på topp. David Moberg Karlsson går då ner på vänstermittfältet samtidigt som Andreas Petersson går över på högerkanten. Nu skall IFK Göteborg vända! Nu jävlar! Käka taggtråd!

...jag hinner inte ens anteckna hela rockaden i mitt block innan det står 3-0 till Öster...

Och därmed ser jag inte heller hur målet går till, men vad jag förstår så får Öster in bollen från vänsterkanten och Elias Todevski håller sig framme vid bortre stolpen och kan göra sitt andra mål för dagen. Nånting åt det hållet.

Enormt knäckande med en sån inledning, men IFK Göteborg ger trots allt inte upp. Man byter in Efe Yildirim istället för Chris Mbamba. Yildirim sätts i en offensiv position och med det bytet får IFK Göteborg större tryck mot motståndarna. Med hans nickstyrka kan man börja slå lite högre bollar för skarv och det ger lite resultat. Bland annat har Sam Larsson ett riktigt fint läge efter just en nickskarv från Yildirim, men bollen tåas på volley in i målvaktens famn till Larssons stora förtret. Lite senare nickar David Moberg Karlsson bollen i stolpen, men det är som förgjort. Det blir inga mål, fastän att man lyckas vaska fram en del chanser.

Istället punkterar Öster matchen i 78:e minuten genom en fantastisk aktion av nyinbytte Darijan Bojanic, samme Bojanic som enligt uppgift var skadad och inte skulle vara med. Han får bollen på vänsterkanten efter att David Moberg Karlsson kanske lite bryskt har blivit av med den. Bojanic sätter fart mot mittback Alexander Berntsson. Med några kroppsfinter skickar han Berntsson upp på läktaren för att steget efter trycka in bollen med ett stenhårt vänsterskott bakom en chanslös August Strömberg. Mycket snyggt mål måste man säga.

Darijan Bojanic har just punkterat matchen

Nån minut senare tröstmålar förvisso IFK Göteborg genom Andreas Petersson efter att Efe Yildirim nickat bollen på mål från dålig vinkel och Petersson fångat upp returen. Men det spelar ingen roll. Matchen är givetvis körd med tre mål att hämta in och mindre än 10 minuter kvar att spela. Matchen slutar 1-4 och Öster tar därmed viktiga poäng i sin kamp om att slippa dras med i bottenstriden.

Efter matchen var Eijlert Björkman självklart inte alls nöjd med insatsen.
- Vi får inte alls igång laget idag. Även om inte spelet stämmer så vill man ändå se att spelarna går in i närkamperna och inte ens det har vi idag. Öster spelar tajt och de gör det bra och de sätter de lägen de skapar, så de vinner väldigt välförtjänt. Sen så var det tufft att få den starten i andra halvlek också när spelarna blivit taggade och vi gjort en del förändringar för att kunna höja oss.

Bland de blåvita spelarna ville Eijlert Björkman främst lyfta fram Andreas Petersson som är den ende som är bra idag. Allt farligt framåt sker via Andreas Peterssons fötter. Även Robin Alnäs och Efe Yildirim gör bra insatser under sina inhopp.

Robin Alnäs förstärkte innermittfältet med sitt inhopp.

I Öster gör Elias Todevski en stark insats med sina två mål. Även mittbacken Jesper Andersson imponerar trots sin ringa ålder. Man skall även nämna Emil Kraft som är riktigt bra på högerkanten i första halvlek och till sist Darijan Bojanic vackra mål som sätter pricken över i på en solid insats från växjölaget.

Nu har IFK Göteborg två raka förluster i Juniorallsvenskan och håller på att hamna i en dålig trend när slutspelet närmar sig. Frågan är hur man skall bryta mönstret.
- Det är möjligt att jag kringgår min idé om att gå runt på spelare för att hålla alla i matchtrim. Nu kanske det är viktigare att få in vinnarkänslan igen i truppen och därför toppa laget lite mer. Samtidigt så har vi många av våra bästa spelare uppe och tränar med A-truppen, vilket är väldigt vanligt för oss under höstarna. Då blir vi lite brandskattade och när man bara spelar match ihop utan att träna tillsammans så är det inte alltid att spelet fungerar fullt ut. Det är vår verklighet, helt enkelt. Nu möter vi Gais på tisdag i Junior-DM och då skall vi se vilka spelare vi kan få loss från A-truppen. Den matchen går över 2x30 minuter och Gais är säkert heltaggade sen vår vändning sist så den matchen kommer bli rejält tufft tempo i, säger Eijlert Björkman.

Emil Kraft och Björn Linde
Om vi summerar matchen så går det inte att kringgå att IFK Göteborg gör en riktigt dålig match. Jag letar och letar i mitt anteckningsblock efter ljuspunkter och när jag väl hittar en inser jag att jag råkat bläddra in på gaismatchen häromsistens. Detta är helt klart årets sämsta insats så här långt. Med Östers tabelläge är det inte svårt att gissa att de inte kommer tokanfalla på bortaplan mot ett topplag, utan kommer hålla defensiven kompakt och gå på kontringar. Trots det går Blåvitt in med en rätt loj inställning till det hela som om man tror att allt kommer lösa sig av sig självt. Förhoppningsvis tar man lärdom om att det inte finns några gratismatcher och det är egentligen för väl att plattmatchen kom nu och inte senare när man är inne i slutspelet. Man får se denna matchen som en väckarklocka och komma igen på tisdag mot ett taggat Gais (som förhoppningvis jagar revansch efter en förnedrande förlust på måndag).

IFK Göteborg: 1 - Östers IF: 4


Bilder från matchen kan ses här.

13 kommentarer:

 1. Tack Olof för en som vanligt uttömmande rapport

  SvaraRadera
 2. Jag uppfattade 0-3 som ett självmål där Alexander Berntsson var den olycklige.

  Skönt att höra att Eijlert funderar på lite toppningar i vissa viktiga matcher för som lag så har Blåvitts J-trupp en stor variation i kvalitén. Vissa av killarna ligger långt fram i sin utveckling, andra har en bit kvar.

  Derbyt på tisdag mot gajs i JDM kommer att bli hett. Om jag fick plocka ut ett lag och även använda vissa av killarna som tränar med a-laget så skulle det nog se ut så här:

  Strömberg
  Johansson-Azulay-Yildirim-Lundin
  Allansson- R Alnäs
  Moberg/Karlsson - Larsson - Peterson
  Lawal

  SvaraRadera
 3. Jakebox: Såväl östertränaren som domaren (svenskfotboll.se) har Todevski som målskytt så jag följde deras exempel.

  Vad gäller uppställningen så är Azulay på landslagsuppdrag. Jag vill se denna backlinjen: Lundin - D. Johansson - Yildirim - Andersén

  David gjorde bra insatser som mittback i våras.

  Sen så är David MK vänsterfotad men efter en rockad på honom och Petersson så ser det riktigt bra ut.

  SvaraRadera
 4. jakebox:
  Jag håller med till 100 %, men jag är lite nyfiken på varför du utelämnar Andersén på vänsterbacken ?

  SvaraRadera
 5. Anonym 10:14.
  Utelämnar honom dels därför att jag tycker William Lundin har spelat bra i de senaste matcherna och dels därför att jag är lite irriterad på hans många billiga röda kort. Tre hittills i år som jag vet om och alla beror på bristande humörkontroll.

  Olof:
  Jaså, Azulay är borta? Ja, då får man ju möblera om lite i backlinjen.

  Och yttermittfältarna har du också rätt i, jag som blandade ihop väderstrecken höger och vänster när jag skrev uppställningen upp och ner. Däremot är det bra om yttermittarna växlar position lite då och då, dels förvirrar det motståndarna lite och dels kan man dra innåt plan och avlossa skott med bästa foten.

  SvaraRadera
 6. Borde Eilert avgå efter den här stjärnsmällen?

  SvaraRadera
 7. Kom igen nu pojkar!
  Vi tror på er.

  SvaraRadera
 8. Jakebox :
  Jag köper din motivering.
  Andersén har fått minst 4-5 röda kort per år de senaste åren.
  Det håller inte !
  ....och definitivt inte i A-laget.

  SvaraRadera
 9. Men Eilert sa ju att domarna är mycket petigare med korten på denna nivån än i Allsvenskan. Hans tuffa spel passar sig bättre i högsta serien + att han förmodligen lär sig mer då.

  SvaraRadera
 10. Att utelämna Andersén som har varit BÄST i nästan alla matcher jag sett vore tjänstefel. Håller dock med Jakebox att visst vart det ett självmål.

  SvaraRadera
 11. Vill egentligen inte kritisera Andersen för i grunden tycker jag han är en bra talangfull spelare som dessutom har gjort helt ok ifrån sig på A-lagets träningar.

  Men han måste fan lära sig att behärska sig lite. Och i en tuff derbydrabbning mot Gajs på tisdag riskerar han att bli en belastning om han inte klarar att gå ifrån en het situation.

  SvaraRadera
 12. Gött att björn linde blev inbytt två ggr :D

  SvaraRadera
 13. 17:42: Haha, skön blunder! Sam Larsson spelade 90 minuter. Det där bytet gjordes mot Gais, så där syntes det att jag återanvänder gamla html-filer. ;)

  I´ll fix.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.