2009/09/03

Gästkrönika: "Man ska inte hata AIK"

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens läsare så mejla in ditt material. I dag funderar signaturen "Blåvit Solnabo " kring matchen mot AIK .

Jag har bott i Solna i snart fyra år. Jag har hållit på Blåvitt i hela mitt liv. Numer kan jag av familjeskäl bara gå på bortamatcherna i Stockholm och här följer en analys av mina erfarenheter från hufvudstaden.

Det har snackats mycket om hat här på BaraBen på sistone, och debatten glöder. I Stockholm är hatkulturen kung. Ni kommer väl exempelvis ihåg hur Djurgårdarna jublade borta mot Elfsborg när Elfsborg gjorde mål. Allt för att inte AIK skulle ta guldet. Hatkultur må vara intressant och den triggar känslor, men det finns en baksida på myntet som gör att den aldrig är ok. I början av sommaren, när AIK mötte Bajen på Råsunda, ett stenkast från där jag bor, skulle min fru gå med våran nyfödda till Solna C för att handla. Utan att tänka sa jag. "Gör inte det, det är match snart". När jag hade sagt det insåg jag hur fel hela hatkulturen var. Hatkulturen gör nämligen att
barnfamiljer inte vågar sig ut på matchdagar. Med all rätt. Vissa supportrar som lever på hat har nämligen hetsats så långt att inte ens kvinnor och barn går säkra.

I Göteborg är inte hatkulturen kung. Den har aldrig varit det. När jag var ung, och alla i min generation kan skriva under på det, höll man på sitt förstalag (i mitt fall IFK), och därefter de övriga Göteborgslagen. Göteborgslagen var de goda.

AIK hatar IFK av framförallt en anledning. Det stavas AVUND. IFK är den största rivalen. IFK har alltid (åtminstone de senaste 30-åren) varit den största rivalen. Till alla lag. IFK har de största framgångarna av alla lag. Och herregud vilken bekräftelse att vara hatad av den anledningen. Hur tacklar man detta hat då? Jo, INTE genom att hata tillbaka. Inte genom att
spela på deras villkor. Det bästa är helt enkelt att se deras hat som en komplimang. Dom hade nämligen aldrig hatat IFK om vi spelat i div 2 sedan 1904. Ignorering av AIK-hat är den ultimata motreaktionen.

Så... ska man inte hata alls? Jo det ska man. Man ska hata supportrar som i grupp är fega nog att hoppa över staketet till familjeläktaren och bråka där. Man ska hata supportrar som ger sig på en far och son som är på Råsunda för att hålla på bortalaget. Man ska hata supportrar som hyllar
polismördare. Men kom ihåg en sak. Föregående exempel har inget med fotboll att göra. Hata aldrig fotbollslag. Hata aldrig spelare. Hata grisaktigt beteende. För det är aldrig ok. Någonstans.

Sammanfattningsvis vill jag uttrycka mig så här. Hata inte AIK, dom älskar nämligen att vara hatade, och deras hatkultur gör att dom aldrig varit, och aldrig kommer bli lika stora som IFK, trots förutsättningarna. Vi älskar blåvitt, och tack vare vår kultur kommer folk från alla samhällsgrupper, gamla och unga, för att titta på blåvitts matcher. Det skapar långsiktighet
och mångfald och säkrar framtiden så att IFK även om 100 år kommer vara mesta mästare.

/Blåvit Solnabo

115 kommentarer:

  1. Egentligen rätt självklart, men det är först när man får det förklarat för en som man inser hur logiskt det faktiskt är.
    Bra artikel. Hoppas sitta på samma arena som dig när AIK kommer på besök i sista omgången :)

    SvaraRadera
  2. Grymt bra skrivit! Tänk om alla människor skulle ha sådana sunda åsikter...

    SvaraRadera
  3. Väl skrivet!

    SvaraRadera
  4. Håller helt med

    SvaraRadera
  5. Bland det bästa jag har läst på baraben. Grymt.

    SvaraRadera
  6. Ett stort TACK för detta inlägg !! Denna text passar också utmärkt som kommentar till Bara Ben:s tidigare inlägg av Feldgrau som heter " Med hatet som byggsten "
    Jag upprepar :
    Kärleken till Blåvitt knäcker allt motstånd redan innan matchen när hela Ullevi sjunger "Snart skiner Poseidon" Den magiska stämningen väcker de känslor som alla vill uppleva på en fobollsmatch. Alla hat-ramsor i klacken är bara pinsamma ! Väck de positiva känslorna istället som ger både publiken och killarna på planen ännu mer energi. Allsvenskan är nu så jämn i toppen att det laget som visar det största och mesta "hjärtat" i spelet ( Kärlek till sporten och klubben ) tar hem guldet. Vilja, energi, lagmoral och spelglädje är faktorer som stimuleras av denna positiva energi.
    Det finns ett bra ordspråk :
    " Det A säger om B,.. säger mer om A än om B " och i det här sammanhanget är A = AIK-klacken och B = Blåvitt-klacken.
    Ignorera råttorna och heja fram Blåvitt istället !!
    Låt oss uppleva en ännu starkare kärlek till Blåvitt under årets sista hemmamatcher !!

    / Bicykletan

    SvaraRadera
  7. Äntligen. Tack.
    Ett av de absolut vettigaste inläggen här. Någonsin.

    SvaraRadera
  8. kul att det under i princip VARJE post kommer nån och säger "det bästa på baraben hittills". de måste bli sjukt mycket bättre hela tiden...

    SvaraRadera
  9. Väl skrivit, hatet skrämmer bara bort barnfamiljer och engångsbesökare. Det hjälper verkligen inte IFK.

    SvaraRadera
  10. Vågar du gå med en blå-vit tröja på dig i Solna när IFK kommer på besök?
    Det borde vara självklart att man ska kunna det men vi vet alla att det är omöjligt om man inte vill bli ihjälslagen. trist!

    SvaraRadera
  11. Jag bor också i Stockholm och förundras över hur stark hat- och bråkkulturen är. Det här var en fantastiskt bra krönika!

    15:27: Nej, tyvärr inte. Ibland är det ok att ta på sig halsduken på läktaren, men oftast inte. Nu siktar jag på halsduksvift mot BP, det borde iaf vara safe..

    SvaraRadera
  12. Bra och sunt framställt, har själv försökt få sagt detta några ggr men alltid fått avbryta då jag inte kunnat formulera mina tankar i text.

    SvaraRadera
  13. "Med hatet som byggsten" var ett dåligt inlägg som stöttade hatet, detta inlägget är precis tvärtom och måste nog vara en av de bästa jag läst på bara ben! Grymt Bra skrivit

    SvaraRadera
  14. Bra! Jag kunde skrivit det själv, för jag känner exakt likadant!

    Älska, älska, älska Änglarna!

    SvaraRadera
  15. Jag har själv haft ett otal meningsutbyten med supportrar från de olika Stockholmslagen om just det här med "hat-kulturen" genom åren. Till saken kanske har att göra att jag nu bott i Stockholm i 30 år, men fortfarande klappar det blåvita hjärtat lika friskt som alltid. Jag har i alla år försökt få dem att inse att fotboll är kultur, att fotboll är kärlek osv, men tyvärr vill de inte fatta poängen! Hatet är så in i helvete grundmurat i deras syn på fotbollen att jag nästan gett upp.
    Jag har tom satt på mig den blåvita tröjan och gått till Stadion, åkt tuben till Solna och Söderstadion - bara för att få möjligheten till en vettig diskussion om kärlek vs hat med de som blivit provocerade - för det blir de! Lite farligt är det, men det skiter jag i - jag har alltid fått igång ett snack så bråket har kommit av sig. Vem vet ? kanske en dag så kan vi Göteborgare lära dem att älska sitt lag och respektera/tycka om de andra fotbollslagen?

    SvaraRadera
  16. Kat B Majorna2009-09-03 16:06

    Riktigt bra och fin krönika!

    SvaraRadera
  17. Håller med, bara inte den blåvita kulturen blir likt goa gubbars kultur för då slutar jag gå på fotboll.. För man skäms ju när man är i scandinavium.. Man måste få ropa "hata hata hat Aik" utan att det ska uppfattas fel.. Vill inte att någon säger till mig vad jag ska säga eller inte säga när jag är på fotboll. För att skrika hata är ju inte samma sak som att vara hulligan o springa o tuffa sig mot bland annat vakter o polis.

    SvaraRadera
  18. "Man måste få ropa "hata hata hat Aik" utan att det ska uppfattas fel.."

    Okej? Uppfattas hurdå, Glenn?

    SvaraRadera
  19. Visst och jag AIKare boende i gbg kan gå med min AIK tröja utan problem. För här finns inget hat utan bara goa gubbar. Sen vaknade skribenten ur sin dröm.

    SvaraRadera
  20. 16:24
    I 99 fall av 100 är det så men självklart finns det rötägg även här i gbg. Det har du rätt i och det tror jag även skribenten till krönikan är medveten om men det ÄR en enorm skillnad mellan derbyna i gbg vs sthlm vad gäller "hatkulturen". Det vet du nog med?

    SvaraRadera
  21. Haha aa ibland undrar man vad det är för stolpskott som skriver på Baraben! är vi Frölunda aldrig hata bara älska? Visst jag kan hålla med till viss del att det går överstyr, men att påstå att man hatar ett annat lag för dom är bättre är så förskolesnack. Jag kan lova att folk inom AIK leden inte hatar oss för att vi är bättre och avundas oss. Dom individerna hatar oss för att dom har upplevt massa olika känslor på matcher. Samma som man personligen hatar att vara uppe i solna eftersom första gången man var där så spottade dom på en och skrek osköna grejer. Jag hatar AIK och det är inte för att dom har vissa meriter mer en oss jag skiter i om dom har det!!!

    SvaraRadera
  22. Underbart skrivet, många tänkvärda ord. Heja på

    SvaraRadera
  23. Jag håller med. Bland det bästa jag läst. Man går på fotboll för att man älskar blåvitt, inte för att man hatar de som står på läktaren mitt emot. Låt de andra slösa kraft åt att hata.

    Vi är inte som de andra - vi är blåvitt.

    SvaraRadera
  24. Hat hör till fotbollen. Våld gör det inte. Småtaskiga gliringar är okej, men inte hot. Och ska jag erkänna så ger jag JÄVLIGT långa blickar mot nån som t.ex. går med AIK-tröja på stan, händer även att jag säger något småtaskigt.
    Så är det nog för de flesta som håller på blåvitt, om man vill erkänna det eller inte.
    Kärlek till det egna laget - Hat mot alla andra.

    SvaraRadera
  25. 17:04 - Håller med..

    SvaraRadera
  26. En av de bästa gästkrönikor vi haft sen jag började läsa baraben iallafall.

    SvaraRadera
  27. Bra skrivet. Varje ord!
    /Blåvitt södermalmsbo

    SvaraRadera
  28. Jag tror att vi är många, säkerligen det stora flertalet som går på matcherna som Håller med. Fler liknande texter tack! Kanske en o annan av de hos oss med huvudet fullt av pannben kan komma till insikt....?

    SvaraRadera
  29. JA, JA OCH JA!

    Fyfan avd bra skrivit, det är exakt det jag tycker och tänker med. Jag kan hata supportar, som fan, som GAIS supportrar och AIk, Djurgårds, malmös, helsingborgs supportrar. Men inte deras lag.

    Jag älskar blåvitt av hela mitt hjärta, och där rymmer inte så mycket hat, utan mest kärlek för IFK.

    Hoppas alla människor kunde tänka på detta, fyfan vad roligt att gå på fotboll då!

    SvaraRadera
  30. Vilket jävla skitsnack att hatkulturen skulle vara värre i sthlm än i gbg.

    SvaraRadera
  31. Anonym 17:51, Betänk detta då. Hur ofta är det kravaller och oroligheter i samband med stockholmsderbyn? Hur ofta är det kravaller och oroligheter vid göteborgsderbyn?

    Jag skulle säga att det är stor skillnad faktiskt och vi har fått bort mycket av hatramsorna på läktarna vilket är jäkligt skönt. Kommer ihåg när klacken körde anti stockholmslag ramsor när vi inte ens mötte ett stockholmslag och sjöng hatramsor stup i kvarten. Lite hatstämning är bra, men inte så att det tar överhanden.

    Grym Krönika!

    SvaraRadera
  32. skillnaden mellan hatet i sthlm och hatt här i gbg är att här i götet är det med glimten i ögat

    många okunniga idioter har ju på senaste tiden skrivit krönikor i diverse tidningar om hur fruktansvärt det är att supportrar sjunger hatramsor på läktarn.
    dock har nog dessa personer aldrig varit i klacken för de verkar ha fått uppfattningen att det är "hätsk stämning" på läktarn när hatramsor sjungs. att de som sjunger är beredda att efter matchen gå ut och spöa motståndar-supportrar. dom kan inte ha mer fel...

    en av mina närmsta polare är gnagare och tro mig, jag hatar AIK lika mycket för det, på ett sportsligt plan

    SvaraRadera
  33. Det här måste vara det mest patetiska jag läst på länge.

    Snacka om att vara naiv, snacka om att trycka huvudet i sanden och snacka om goegoe-mentalitet. Välj hockey, hej då.

    SvaraRadera
  34. Grymt bra krönika.

    SvaraRadera
  35. MITT I PRICK!

    SvaraRadera
  36. Mycket bra inlägg!

    Hata AIK!

    SvaraRadera
  37. galet bra skrivet! finaste jag läst på baraben. respekt.

    /blåvit södermalms-bo

    SvaraRadera
  38. Bästa krönikan någonsin - dom i Stockholm vill bara slåss och vandalisera.

    Titta själva när AIK kommer på besök i höst - dom kommer att slåss, misshandla, vandalisera och kanske till och med råna och försöka starta bränder.

    AIK'are saknar sunt förnuft och vill ödelägga andra människors liv för att dom har sympati för ett annat fotbollslag - smarta gossar.

    SvaraRadera
  39. MITT I PRICK!

    SvaraRadera
  40. Bra skrivet!

    SvaraRadera
  41. Ja och slut på alla krig och fred på jorden, halleluja. Välkommen till verkligheten.

    SvaraRadera
  42. Vet inte om man ska kalla det hat men just AIK, föreningen och fansen genomsyras av något jag föraktar...
    Som gammal både fotboll och hockey juniorspelare var det ett lag där man alltid kunde vänta sig samma visa, hot, osportligtbeteende osv och det var AIK. En osympatisk förening med en ledning som håller hulliganerna bakom ryggen, äcklas av AIK.

    SvaraRadera
  43. Vad är hat? det finns uppenbarligen många åsikter om vad hat betyder. För mig personligen är hat något mycket djupt och inget jag nånsin skulle skandera ut. varför skall jag trycka upp mitt hat i ansiktet på andra?

    Jag tycker att det är idiotiskt att tycka illa om människor för att de håller på ett annat fotbollslag än jag. Missämja föder missämja föder våld.

    Och vad är vitsen med att klanka ner på goa gubbar? hur tänker ni som gör det? har ni verkligen så trista liv att ni inte kan hitta någon annan stimulans än att låta missämja gro? väx upp och skaffa er en riktig hobby. tex heja på blåvitt.

    Tack krönikören för ett bra inlägg i debatten!

    SvaraRadera
  44. Mkt bra skrivet. Trots att det mesta är självklart. Skall man behöva skaffa fru och barn och vara rädd för sitt barns hälsa innan insikten slår en? Tragiskt.

    Man kan välja vad man vill fokusera sitt liv på. Positiva saker eller negativa. Blåvitt, eller snuten/aik/gais. Lovar att man mår bättre att fokusera på kärlek (Blåvitt).
    /New Cult King

    SvaraRadera
  45. Sen är det ju mer ståhej kring ett stockholms derby, media bevakar ju som om det vore Brasilien-argentina som spelar och så fort det händer en liten grejj så blossas det upp som om hela världen gick under.Jag försvarar inte det som händer kring derbyna i stockholm för det är så onödigt så det finns inte.Men det skrivs inte lika mycket om ett gbg derby som ett stockholmsderby. För det är nog en del bråk runt ett gbg derby med skulle jag tippa på.Men dom skriver inte om det därför så vet ingen att det har skett.

    SvaraRadera
  46. 31 år och jävligt snygg2009-09-03 19:13

    Bra skrivet. Har slagit mig också att jag alltid håller på GBG-laget när de/vi möter Sthlm/Solna-lag.

    SvaraRadera
  47. Tack för en underbar krönika! Vi som inte hatar är fler än de som gör det.
    Hat hör inte ihop med fotboll mer än det hör ihop med hästhoppning, bowling eller boule. Visst är fotboll den största sporten, den flest människor samlas kring. Men det betyder inte att fotbollen som sådan har någonting med hatet att göra. Tävlingsinstinkt - javisst. Spelarna vill vinna och det måste bli på bekostnad av det andra laget. Detta smittar av sig på supportrarna, och det är helt naturligt. Men det har ingenting med irrationellt hat att göra. De som faktiskt hatar andra har sina egna problem och bör ta tag i dom på lämpligt sätt. De som inte hatar, men gärna använder det uttrycket kan lika gärna välja ett annat ord. För hat, det är nåt annat. Nåt som inte hör hemma i idrotten.

    SvaraRadera
  48. Bästa krönikan på baraben någonsin!

    SvaraRadera
  49. "Vi älskar blåvitt, och tack vare vår kultur kommer folk från alla samhällsgrupper, gamla och unga, för att titta på blåvitts matcher"

    Ja, det där gäller ju bara blåvitt? hahahaha.

    Konstigt att AIK är hatlaget nummer 1 för en gbgare när vi knappt bryr oss om er mer än 2 ggr/året.

    SvaraRadera
  50. Vilka var det som attackerade VÅRA barnfamiljer för något år sedan? Jo det var Era bortasupportrar. De enda bortasupportrar som gjort det på Södra dessutom så vitt jag kan komma ihåg. Tro inte som ni vanligtvis verkar göra (beträffande alla krönikor på BaraBen) att ni är förskonade. För det är ni inte.

    Förövrigt kan du visst utan problem gå med barn i Solna C under ett derby.

    SvaraRadera
  51. En bra krönika. Jag är Gnagare och känner igen mig i hatkulturen. Men du får den att låta som vi alla gnagare är huliganer, det är vi långt ifrån. Bara en bråkdel liksom som ni har. Era och våra huliganer slåss lika mycket ute i landet, ingen är bättre än den andre. Senaste mötet här på Råsunda gick jag med en IFK Göteborgare, vi satt på en vanlig läktare med mest AIKare då. Av det jag kunde se så var det bara göteborgsklacken som gjorde bort sig, med en del idioter där.
    Hat kulturen för mig är att man kan ge gliringar till DIFare och Bajare nu p.g.a hur det går för dom, som de gjorde för oss 2004. Inge mer med det, hatet eller gliringarna på arbetsplatser höjer också atmosfären på arenorna och höjer intresset. Så det behöver inte vara något dåligt för det. Att sen kalla det att huliganer har gått lite för långt från hatkulturen kan va sant. MEN! här går du emot dig själv. Du säger att vi har en hatkultur i sthlm men att den inte finns i gbg. Vart kommer då era huliganer ifrån om ni inte har en hatkultur. Jag skulle säga att de är småkriminella människor som ser en chans att kunna få slåss och skapa kontakter i fotbollens namn, ingenting som växer ut från vanliga supportrar.
    Annars kan jag hålla med att ni har en annan kultur, men den behöver inte vara bättre för det.

    SvaraRadera
  52. Ganska bra krönika som, med vissa undantag, stämmer ganska bra.

    Att inte kunna gå med IFK-tröja i Solna en matchdag utan att bli nedslagen tex. Det går hur bra som helst. Men man får ju självklart räkna med viss häckling och "bitska" kommentarer. Som sig bör i min mening. Man behöver ju inte heller "provocera" de som faktiskt är ute efter bråk.

    Kommer jag i AIK-tröja till Göteborg så blir jag behandlad på exakt samma sett (med undantaget att polisen inte är lika barmhärtig mot bortasupportrar i Göteborg som i Stockholm.

    Det andra, och kanske mest framstående, faktafelet är att IFK är AIK:s största rival. Detta är HELT fel. dif har alltid, och kommer alltid (oavsett division) att vara vår största rival och främsta fiende.

    Familjer, och det som hos ligisterna kallas för julgranar, är också fredade (av ligisterna själva) och har således egentligen ingenting att frukta, utan den "fruktan" man eventuellt känner kommer nog uteslutande från medias bild av situationen.

    Fotboll är kultur, oh ja! Men fotboll är också kamp mellan två kulturer, två familjer, två fiender. Därav anser iaf jag att det SKALL vara lite småfientligt och jag förväntar mig knappast att bli välkomnad med öppna armar på bortamatcher...

    SvaraRadera
  53. Att ni inte har samma "hatkultur" beror på att IFK är totalt överlägset de övriga lagen i Göteborg. Det är som AIK vs BP fast mellan 4 lag. Om vi bortser från Örgrytes framgångar på Gustav Vasas tid så är alla övriga lagen nästan jämförbara med BP. Kanske en blandning mellan BP och Bajen.

    Det är den absolut största anledningen. Jämför AIK vs DIF med IFK vs alla övriga göteborgslag så ter sig de sistnämdna som onämnbara i jämförelse eftersom alla göteborgare ändå hejar på IFK.

    SvaraRadera
  54. För mig låter detta ganska överdrivet. Många lag tror att AIK är "Black Army" som på 80 & 90-talet då massmedia verkligen älskade att skriva minsta lilla detalj & göra det större än 3:e världskriget. Det är bara vid derbymatcherna i Stockholm som det är mycket hat & känslor. Det har alltid varit så & kommer alltid att vara så. Hur många här som skriver om AIK har varit på en vanlig allsvensk match på Råsunda & känna på Sveriges bästa stämning? Och nej, bajen har inte den bästa stämningen på sin lilla Söderstadion där en grupp på 10 personer kan låta som 100. Samma grupp skulle knappt höras på Råsunda. Matchen den 1 november komemr nog bli en bra match med mycket bra stämning, jag tror att stämningen kommer bli minst lika bra som derbymatcherna i Stockholm. Detta kanske blir en Guld match, vem vet. Jag kommer att åka ner med flertalet kompisar i 3 fyllda bilar från Huvudstaden. Vi kommer att sitta på långasidan & heja snällt på AIK. Det vi fruktar är att det kan bli bråk om vi hamnar bredvid GBG huliganer. Vi är där för att se en bra match & förmodligen en match om Guldet, inget annat!

    SvaraRadera
  55. Vi är INTE AVUNDSJUKA på er!

    Vi har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det, inte en enda AIKare kommer det någonsin!

    Denna gästkrönika får det att låta som att vi ser upp till er i götet och det kan jag säga direkt att det inte finns någon AIKare som gör. Ni har inte särskillt bra publiksiffror, ni har helt värdelösa tifon, värdelösa sånger också... (Alla, precis ALLA sånger har ni snott från stockholmslagen)

    Däremot har ni bra tryck på er nya arena och det ska ni ha lite cred för men samtidigt låter till och med örgrytes klack mycket där med den akustiken som råder där.

    Jag skulle snarare säga att rivaliteten mellan göteborg och stockholmsklubbarna blir mindre och mindre med åren eftersom ingen här uppe brys sig om er mer än de andra lagen som elfsborg längre.

    Ni har helt usla fans om man jämför med oss och våra konkurrenter hammarby och dif. Ni lockar ju inte mer än runt hundra till era bortamatcher till råsunda eller någon annanstans heller.

    Jag har många gånger i mitt liv när jag följt AIK också varit imponerad av tex hifs sånger eller några dif tifon, men ALDRIG något som ni har gjort!

    SvaraRadera
  56. Flytta hem din åsna! Nu!

    SvaraRadera
  57. Vet inte varför men av någon anledning så vill alltid sillstrypare leva i dåtiden, men ok låt gå för det ni har varit jätteduktiga lite då och då.
    Men om vi kommer in i nutid så finns det ju lite andra aspekter än det som skribenten skriver.
    Vi kan ta "wm" som ex. fina pojkar? eller?? (glömde du bort dessa eller??)
    Eller varför inte ta dessa rasistiska tillmälen som eran klack gjorde senast mot CH, och ATTA??
    Visst alla hatar oss, och vi älskar det, men varför blir det alltid fullt på läktaren hos er när vi kommer på besök? Jo det stavas som sagt "AVUND"... Ni önskar att ni hade sådant stöd bland supportrarna som AIK har.

    Förmodar att det var du som va inne på GF för ett tag sen och skrev att "dina barn blev livrädda" fast när man läste mellan raderna så var det du som var "livrädd".

    SvaraRadera
  58. Otroligt löjlig krönika, även om den har vissa poäng.

    Jag håller på AIK och det stämmer, jag hatar IFK, bajen, gården osv. Men kärleken till laget AIK är så otroligt mycket starkare än hatet. Det tror jag dom flesta på Råsunda håller med mig om och jag vet att det är likadant på söder och stadion.

    Men jag tycker verkligen att hat är en viktig del i den fotboll jag älskar. Det är hör till och fullbordar den känslomässiga bergochdalbana man befinner sig i varje match(och främst i derbyn eller större matcher som mot IFK).

    Men med hat menar inte jag att man ska slåss, bränna eller förstöra saker. Hat kan uttryckas genom så mycket annat.

    Åker tunnelbana till Råsunda varje gång det är match och ofta sitter man bredvid människor med tröjor som dekoreras av motståndarlagets färger.

    Hur många av oss tror ni skriker glåpord åt dom? eller slår ner dom? eller tänder eld på dom?

    Att skrika glåpord åt ett gäng djurgårdare vid ett derby hör till och utan den rivaliteten skulle inte derbyt betraktas som Sveriges och Nordens största derby.

    Men vi är lika mycket människor som alla andra, vi vill inte slåss, bara håna och uttrycka känslor. Och som sagt, det hör till.

    Sen att en del människor slåss är en annan sak, det är så otroligt få att man inte kan stämpla ett lag genom deras handlingar. Dessutom är IFK rätt duktiga på att skicka ut sina "grabbar" också.

    SvaraRadera
  59. Nonsens... Hatkulturen finns i Blåvitt också.

    Har varit på match i Göteborg där "goa" gubbar stal AIK-flaggor och brände dem inne på arenan. Efteråt kastades flaskor mot oss...

    Ska man moralisera över andra så ska man ha rent framför egen dörr. Kul att tillhöra klubben som startade den svenska huliganismen och som helt klart har en mer aktiv firman än AIK. Men för vissa allt som på den gamla goda tiden.

    Jag hatar inte naiva och äckelkäcka människor som den goa gubben som skrev den här krönikan. Jag ser ner på människor som på fullt allvar inte bara har fördomar, utan lever ut dem och gör sitt yttersta för att befästa dem. Hatkulturen är inte bunden till vissa klubbar men den är förknippade med vissa klubbar.

    Sen kan man välja att förneka den hos sin egen klubb så att den sakta äter upp klubben. Tanken är god men att kastar skit på oss gnagare föder mer hat. Nollor tror att de är bättre andra baserat på fördomar. Visa att du är mer man än så. Men det är klart "goa" gubbar är goda - och AIK:are är onda.

    SvaraRadera
  60. Stefan med storkuken2009-09-03 19:57

    Hatet till aik beror just på vad du (läs: skribenten) kallar grisaktigt beteende.

    Det är det enda lag som är i närheten att framkalla några hat känslor hos mig. Min hat-lista:

    1) aik
    2)[tom]
    3)[tom]
    4)[tom]
    5) gays & mff

    övriga lag är bara 3 poäng, inget annat.

    SvaraRadera
  61. Jag hatar inte IFK egentligen mer än något annat topplag (som Helsingborg, Malmö etc). Men en av anledningarna varför ni är det lag jag tredje mest ogillar är för att många av er hatar 08 i allmänhet och AIK i synnerhet. Jag, som tom har rötter från västkusten, känner mig inte direkt välkommen i 031 även om det sällan leder till direkt konfrontation, just mycket av det huvudstadkomplex många verkar ha. Nu generaliserar jag rätt grovt, men det är jag inte ensam om i diskussionen.

    Kort och gott, jag hatar er för ni hatar mig... Tack för mig...

    SvaraRadera
  62. http://www.youtube.com/watch?v=B2yj8X-11wU

    det är rätt

    skyll på 08orna

    SvaraRadera
  63. Bra fångat. Har själv suttit ensam på långsidan i förra årets match på Råsunda Och hatet startar på Norra stå och sprider sig runt arenan även bland vanligt folk! Det är lite skrämmande faktsikt! Orsaken är säkert den som framgår i artikeln. Avund på oss! Krossa dom med sång den 1/11

    SvaraRadera
  64. Snacka om att kasta sten i glashus. Det finns ingen kärlek ni visar när ni kommer upp till solna med eran "klack" det är väl bara att ta en titt på youtube klippen som ligger ute... http://www.youtube.com/watch?v=TrF341VElNg

    Snacka om att försöka skapa en myt om er själva likt bajen och liksom deras "goa" gäng så kommer ni snart få era "fotbollen är död rubriken".

    SvaraRadera
  65. Detta är på sätt och vis en sympatisk artikel.
    Men, nu ni där igen och ska ta patent på hur anhängare till vårt älskade Blåvitt ska tycka, agera och tänka. Fascism!
    Om vi ropar Hata AIK och Älska Blåvitt växelvis och väljer att hata/ förakta de äckligaste bland de äckliga, spelar ingen roll i det stora hela. Om vi enbart ropar Hata AIK till 100% så blir det banalt och platt!
    Det går att hata ett lag och älska ett annat samtidigt.

    SvaraRadera
  66. AIK är och förblir Sveriges största klubb.

    SvaraRadera
  67. HJ sa...

    Vi är INTE AVUNDSJUKA på er!

    Vi har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det, inte en enda AIKare kommer det någonsin!

    Denna gästkrönika får det att låta som att vi ser upp till er i götet och det kan jag säga direkt att det inte finns någon AIKare som gör. Ni har inte särskillt bra publiksiffror, ni har helt värdelösa tifon, värdelösa sånger också... (Alla, precis ALLA sånger har ni snott från stockholmslagen)

    Däremot har ni bra tryck på er nya arena och det ska ni ha lite cred för men samtidigt låter till och med örgrytes klack mycket där med den akustiken som råder där.

    Jag skulle snarare säga att rivaliteten mellan göteborg och stockholmsklubbarna blir mindre och mindre med åren eftersom ingen här uppe brys sig om er mer än de andra lagen som elfsborg längre.

    Ni har helt usla fans om man jämför med oss och våra konkurrenter hammarby och dif. Ni lockar ju inte mer än runt hundra till era bortamatcher till råsunda eller någon annanstans heller.

    Jag har många gånger i mitt liv när jag följt AIK också varit imponerad av tex hifs sånger eller några dif tifon, men ALDRIG något som ni har gjort!

    3/9/09 19:40
    Men tydligen har vi jävligt bra bloggar som ni absolut måste läsa dagligen?! E det inte så att du e en Ängel du med eller vad skulle du annars göra här? Jag har ALDRIG vart inne å kommenterat på AJK forum om det nu finns några sådana.
    Sen e det ju konstigt att vi som e så bråkiga klarade av att DELA på läktarn med Öis Gais utan några som helst staket mellan och dom andra matcherna var det inte ens staket till bortaläktaren! Undra varför dom kom upp mot 08 lagen???

    SvaraRadera
  68. Bästa jag läst på BARABEN sen TOBBE E KLAR!!!!!!!

    SvaraRadera
  69. Att hata och spöa aik:are är varje IFK:ares plikt varhelst man kommer åt!

    Heder åt Bajen

    SvaraRadera
  70. Helt rätt! Bästa artikeln någonsin. Alla AIK'are vill bara slåss! Dom är som aggressiva neandertalare.

    SvaraRadera
  71. Det är alldeles uppenbart att AIK är avundsjuka på oss. Jättebra artikel!

    SvaraRadera
  72. Klockren artikel! AIK'are är så avundsjuka på oss - därför vill dom bara slåss.

    SvaraRadera
  73. Grym krönika.
    Alla behöver inte kramas med varandra, klart det måste finnas rivalitet, men klarar man inte av att hålla sig någorlunda civiliserad pga det borde man fan stanna hemma.
    Heja Blåvitt.

    SvaraRadera
  74. Klockren det sista jag skulle vilja kalla denna krönika. Är AIKare men tycker att denna sida är bland det skönaste man kan läsa(de ska ni ha en jävla kred för) Man får ta det med glimten i ögat. Man att kalla alla AIkare för ligister, nja om inte jag har fel så finns det ****men eller vad dom kallas för. De är inga oskyldiga små änglabarn, eller. Sen detta hat som alla referar till, finns det. Ja, men det beror inte på att ni har mer sm-guld eller att ni spelat CL. Det är historia, och den historian kommer aldrig upprepas av något svenskt lag. Hatet finns bara, och så är det bara.

    SvaraRadera
  75. Den gnagare som säger att han inte är avundsjuk på Blåvitts framgångar är en lögnare.

    Jag hade varit tokavis på AIK ifall de hade haft våra framgångar och vi deras.

    Måste dessutom vara ännu värre att Sveriges bästa klubb genom tiderna kommer ifrån simpla sillstrypande Göteborg.

    SvaraRadera
  76. Anonym 3/9/09 22:45

    Varför skulle jag vara avundsjuk på er. Jag skiter om ni nu har spelat CL 100ggr eller vunnit AS 100ggr. Det är nu det det gäller, inte då eller sen utan NU, varje säsong är det det som gäller. att tjata om dåtida segrar eller framgång är bara skit för mig, nuet och inget annat.

    SvaraRadera
  77. Lustig artikel.

    Som AIKare är det egentligen bara ett enda ställe i Sverige man får vara försiktig på bortamatch. Har själv fått ett par törnar genom åren när jag varit på besök i Göteborg.

    Det är sant att vi har en utbredd (men rätt komplex) hatkultur i Stockholm. Vi har växt upp med våra rivaler på samma skolgård. Där har vi slagits, kastat grus på varandra och förstört halsdukar och mössor i motståndarlagets färger.

    Det ni har i Göteborg verkar vara en helt annan historia, och då kanske främst pga blåvitts dominans på det sportsliga planet. Hatet mot Stockholm tycks vara högst upp på agendan. Detta har nog mycket med klassisk motsättning att göra; Ett huvudsäte för makt och finans gentemot en mer produktionsorienterad maktperifer-stad. Krävs inte direkt en raketforskare att komma fram till att motsättningar kommer uppstå. En annan viktig faktor tror jag har med medias "krigs"-rapportering ifrån 80- och 90-tal om stockholmska Black Army, Bajen Fans och Blue Saints som kom och "erövrade" städerna där det spelades bortamatch. En halv sanning då man lika gärna kunnat skriva om lokalbefolkningen som på dessa orter stod och väntade på stockholmarna med knutna nävar och bistra miner (och det inkluderar farbror blå).

    Hatet är där. På båda sidor av Sverige. Och det är där pga erfarenheter, historia, arv, ja kalla det vad ni vill, inte pga avundsjuka eller för att det är ballt och tror man det är man inte direkt den vassaste kniven i lådan.

    SvaraRadera
  78. bra skrivet!!! men still anyway när ajk kommer hit i november då jävlar smäller det !!!

    SvaraRadera
  79. The global observer2009-09-03 23:47

    anonym 23.06 > det var det dummaste jag hört, visst gäller det nu....men en klubb är inget utan dess historia, det samma gäller den enskilda individen eller familjen. Aik har ju en historia så läs på den....

    Kenny P, Bojan D och Dulee...3 ärkemongon...det visar historien också !

    SvaraRadera
  80. Visst ni va bra under era glansdagar, men sen då. Har ni vunnit mer tack vare eran historia?????? Nej. Och nu va fan hjälper historia, nada.

    SvaraRadera
  81. Instämmer till fullo. Dessutom mycket väl skrivet. Tack!

    SvaraRadera
  82. Jag skulle gärna vilja höra vad det är som gör att AIK:arna anser sig vara "Sveriges största klubb"? Internationellt sett är det meriter som avgör vilka som är störst, om man inte räknar till antal supportrar, men där är ju Blåvitt större än AIK med, vilket en årlig SOM-undersökning sätter svart och vitt på med jämna mellanrum...

    SvaraRadera
  83. Kul att så många Solnbor ändå läser vår kära blogg. Och nu är jag ju oerhört hemmablind alltså BlåVit. Men kontentan av krönika var väl ändå inta att vi är så jävla bra och att samtliga AIK:re är skitstövlar. Sensmoralen var väl ändå att lägga krutet på att stötta och älska sitt lag istället för att lägga möda på att häckla motståndarlaget. Är rätt så säker på att våra BlåVita spelare inte blir taggade av att klacken ylar Solnatattare medans däremot Frmåt BlåVitt gör ett mål taggar dem utav bara helvete. Och det är väl egentligen klackens funktion eller ?

    SvaraRadera
  84. Vi står över både hat och avundsjuka. Vi är IFK som njuter av livet och 17...18... SM-GULD, 2 UEFA.
    Varför ödsla tid på annat

    SvaraRadera
  85. Stick hem till Göteborg, lantis!

    SvaraRadera
  86. Tror inte att en IFK:are bör försöka förstå eller ens kommentera den sk hatkultur som råder i Stockholm. Det blir bara helt fel och denna artikel samt många av de efterföljande kommentarerna är bra exempel på detta. I övrig har jag full respekt för denna gamla sosse klubben från Göteborg. Lycka till i fortsätningen och må bästa lag vinna 1/11

    SvaraRadera
  87. VärmlandsÄngeln2009-09-04 01:52

    Fantastiskt bra skrivet!
    Det är ju den skönaste känslan som finns när folk hackar på blåvitt o man bara kan skratta tillbaks med att säga 18;)
    må väl alla änglar

    SvaraRadera
  88. "ni har helt värdelösa tifon, värdelösa sånger också... (Alla, precis ALLA sånger har ni snott från stockholmslagen)"

    Nej, se där har du fel min vän. Våra sånger är mestadels stulna, utan att skämmas ett dugg, från Tipsextra (förr) eller som nu från de andra stora ligorna i Europa. Men det är klart, dom i sin tur har ju snott precis ALLA sina sånger från AIK. Så måste det ju vara...

    Sen är jag också inne på det spår en gnagare berörde - angående huvudstad v.s näst största stad. Men man kan också spinna vidare med de historiska aspekterna Norr v.s Syd, Öst kontra Väst eller fattiga mot rika. Världens historia är full av dessa liknelser, och kanske är sanningen inte så långt borta i detta fallet heller?

    Men hur vi goda västmakter skall lyckas tala de onda, och förvirrade i öst tillrätta, har jag inget patenterat svar på. Kanske dags för USA att åter samla västmakterna under sin fana igen?

    Avslutningsvis måste man ändå ge er cred för era publiksiffror. Jag lika imponerad som förvånad. Jag visste inte att det bodde så mycket människor i 08-området...

    SvaraRadera
  89. Vilket muppinlägg. Snacka om att ha noll koll.

    SvaraRadera
  90. Anonym sa...

    Stick hem till Göteborg, lantis!

    4/9/09 01:34


    Om artikeln var en kvarn, så skulle du vara en hatets slav som stod och hällde vatten på kvarnen utan att ens veta om det.

    SvaraRadera
  91. Mycket bra och tankvärt skrivet!

    SvaraRadera
  92. Bästa inlägget på BaraBen nånsin.

    SvaraRadera
  93. Väl skrivet! Forza blåvitt!

    SvaraRadera
  94. Bra skrivet. En detalj bara, att hata motståndarlag har inget att göra med våld. Det är två skilda saker. Dessvärre finns det adhd-mongon som inte ser den skillnaden och dessa mongon finns givetvis på vår sida också.

    Men det är att det är jävligt trist med kravaller, klart som fan att det skrämmer bort besökare. Jag skulle till exempel inte ta med mina småtjejer till en match i Stockholm. Jag bor själv i stan sedan 10 år tillbaks. Firman Mongos uppmanade sina anhängare att klappa ner de som visade sig med Blåvitt-tröjer utanför arenan förra året. Är det sånt vi vill ha? Det som är förjävligt är att dessa små människor har fått så mycket att säga till om, att ha möjlighet att förstöra för så många andra. Egoismen i ett nörskal utan att de själva förstår det.

    SvaraRadera
  95. Anonym 23.13

    Du har helt rätt, fast givetvis spelar avundet in. Grunden till hatet kommer nog från ditt ställe men nog fan måste det svida i ögonen på er att vi har ett jävligt mycket snyggare cv...

    Och till gnagarn som säger att det bara är nu som gäller... Fan då skulle du kunna byta klubb i morgon, historien spelar ju ingen roll för dig så jag antar att du byter lag efter nästa omgång?

    SvaraRadera
  96. Håller med dig till 99 %. Dock föder hatet ändå något; passionen. Det finns en anledning till Att Celtic-Rangers, Milan-Inter, Barca-Real, Fener-Galatasaray är stora matcher. För att det finns en rivalitet mellan både lagen och supportrarna. För att passionen ska uppstå anser jag att hatet är en förutsättningen. Detta ska inte blandas ihop med våld och kravaller.

    SvaraRadera
  97. Korrekt analys.
    Många "stockholms-lag-fans" får sin näring av hatet mot motståndarna.
    Ungefär likt som i politiken där många vänster anhängarna helst kastar "paj" på motståndarna. Pöbelmentalitet...

    Älska blåvitt!

    SvaraRadera
  98. Jag hatar AIK över allt annat och det kan ingen ta ifrån mig, uppväxt med det helt enkelt.

    hata aik

    SvaraRadera
  99. Jag har haft Blåvitt årskort i många år. Nu när vi fått barn, så vill jag kunna fortsätta att gå å se Änglamatcher tillsammans med lillgrabben - utan att riskera att hamna mitt i bråk och slippa höra massa skitramsor om att hata o hata. Älska änglarna & Tack för ett bra inlägg!

    SvaraRadera
  100. Bland det basta jag last pa baraben och fotbollssiter pa valdigt lange. Har ocksa bott i Rasunda under en tid i livet och forstar precis vad du sager. AIK ar precis som Millwall, alskar att dom ar hatade och gor det till sin grej. Vi ska inte sjunka till deras niva utan stalla oss over den som Sveriges genom tiderna basta lag/supporters.

    SvaraRadera
  101. Det kommer att bli blodigt, räkna med det!

    Den onda råttan

    SvaraRadera
  102. Rivaliteten mellan vissa lag ger en krydda till fotbollen. Det är trdition osv. Men att det "hatet" skulle resultera i våld är verklighetsfrämmande för 99% av alla fans.
    Som AIK:are så hatar jag inga andra lag. Men "hatet" mellan AIK och DIF är ömsesidigt och unikt för svensk fotboll, och är faktiskt jävligt kul.

    SvaraRadera
  103. PS: Glömde att tillägga att jag inte skulle ha något emot att byta ut DIF mot IFK.
    Alla förutsättningar finns för ett härligt "hat" eller rivalitet mellan Gnaget och IFK. Som gagnar båda lagen och gör Allsvenskan mera het.

    SvaraRadera
  104. Vad är det för jävla muppar som skriver på er sida?? Blir alla med ifk tröja nedslagna i solna på matchdag? Jagas barnfamiljer med barnvagnar utanför råsunda på matchdagar? Enligt dig råder det fullt krig på gatorna och alla slår på alla? Inte ens föräldrar med barnvagnar går säkra? I göeborg hälsas man som AIK supporter välkommen och någon "skämtar lite med än" om man har AIK tröja??

    Vilka är ifks största rivaler och hatlag nr1? AIK va? Vilket är och kommer alltis vara AIKs? dif va? det är nog ni som lägger mer ner tid och hat på oss. Raden med: man höll på sitt första lag sen gillade man dom andra från samma stad!!??? Det säger nog mer om dig än om övriga supportrar. så är det troligtvis i glaskow,aten,rom mm mm mm..

    SvaraRadera
  105. Hear Hear...

    Bästa texten jag läst på Baraben på väldigt länge.

    Jag håller med fullständigt, och om någon yngling skulle tvivla på historieskrivningen angående känslorna mot de andra Göteborgslagen så har du helt rätt även där. Blåvitt först. Sedan Göteborg.

    Älska blåvitt!

    TK00S - sedan tre år är även jag boende i Solna. ;)

    SvaraRadera
  106. Goteborg19042009-09-07 11:27

    Skönt att man kan göra som man vill. Hata AIK! Har alltid varit så, kommer alltid att vara så.

    SvaraRadera
  107. Goteborg19042009-09-07 11:27

    Skönt att man kan göra som man vill. Hata AIK! Har alltid varit så, kommer alltid att vara så.

    SvaraRadera
  108. Grymmt bra skrivet... ta åt er bara ben..

    SvaraRadera
  109. Bra krönika. "Avund" var huvudet på spiken. Hoppas nu resten av BB-folket höjer sig ett snäpp till. Har varit lite för många bottennapp den sista tiden.

    SvaraRadera
  110. Hehe, kul bild på en gnagare.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.