2009/09/05

We paid for your hats, twats!

SMÅTT & GÔTT. Den senaste tiden har det tjafsats fram och tillbaka på BaraBen kring om hat kan vara, är eller bör vara katalysatorn till folks fotbollsintresse. Lägren är uppdelade och flera olika håll och kommer inte alls överens i sakfrågan. I den mån det finns någon debatt i all pajkastning som förekommer i kommentarstrådarna...

Själv funderar jag kring influenserna i vår läktarkultur. För 15 år sedan var den helt dominerande läktarkulturen i Sverige den "brittiska", utan trummor, men där klappande och raka sånger med ett enkelt budskap dominerade. Sedan dess har den "sydländska" (läs italienska) tagit över där trumma, megafon och mer upprepande långa sånger ekar på läktaren. Detta kan man tycka mycket om - men är det något jag saknar från den engelska läktarkulturen så är det de finurliga och roliga (ofta även spontana) sångerna som bryter ut när man minst anar det.

We paid for your hats. Mer sådant hade jag älskat att se på våra läktare. Här levererar Manchester United- avhopparna i FC United Manchester (ni minns väl de fans som "hoppade av" och bildade eget när Man U såldes till en amerikan) ett vasst, småkaxigt, roligt men inte hatiskt buskap till förbipasserande poliser. Lite av alla element i en mix, levererad på ett snyggt och ibland självironiskt sätt. Därmed inte sagt att trumman eller megafonen bör utrotas från våra läktare, men i bland kan de bli för dominerande.

Jag saknar tillbaka till de läktare där inte spontana sånger hyschades ner för att någon av klackledarna bestämt att det nu ska sjungas en femtonde vända av "tjalala". Där har vi på sittplats och vi på levande ståplats ett ansvar att visa klacken att det finns fler sidor av läktarkulturen. Ansvar att leverera, inte bara snacka om svunna dagar.

¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

En tankenöt: Om samtliga Sveriges fotbollshuliganer fick gå en vapenfri fight, utan regler, mot samtliga Sveriges MC-gängsmedlemmar. Vilka skulle stå upp vid aftonens slut?

¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

SVT-Text, sidan 305: Mental kollaps, menar SVT:s expert.
BaraBen-text, sidan 1: Sverige har aldrig slagit Norge i ett mästerskap. De enda med mental kollaps är svensk media, menar BaraBens expert.

¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

TV4:s Olof Lundh går i kväll till brutal bögattack mot Ungerns fotbollslandslag på sin Twitter- sida.

För det måste väl vara Sverige på ena sidan och Ungern på andra sidan, som han talar om, eller?



¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

Fredrik Ljungberg ryktas vara aktuell för comeback i Arsenal. Dessutom rapporterar brittiska medier att Chelsea visat intresse för den metrosexuelle hallänningen. Själv undrar jag om de delar ut gratis droger på tränarupptakten i London? För annars bör väl även Thomas Wernersson vara aktuell som efterträdare till Kim Christensen i Blåvitts bur?

¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

Jag noterade att många stereotypa "grabbiga grabbar" till fotbollsfans tyckte det var skitskoj att Sverige åkte ur dam-EM i Finland. Mot Norge. Själv skiter jag fullständigt i den där turneringen men anser ändå att detta är mer än skäl nog för att legitimera en militär operation under den smygande sluga titeln: "Återta det som är vårt - lägg oljefälten under våra dobbar".

¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤BaraBen.com¤¤

Förresten, vem får inte åka buss?
- Hunden, katten, glassen.

41 kommentarer:

  1. Duktigt på dricken?

    SvaraRadera
  2. hunden o katten får åka buss, men inte följa med in på systemet!

    SvaraRadera
  3. What a waste of council tax, we paid for your hats!!!!

    http://www.youtube.com/watch?v=PCXHbCYvzjI

    We paid for your haaaats!

    SvaraRadera
  4. Det viktigaste är väl att få bort "Hat-kulturen" och stället främja "Energi-kulturen"
    Vilken av följande ramsor höjer stämningen och får hela publiken att hänga på, samtidigt som det ger killarna på planen mer energi?
    1. Hata AIK, Hata AIK, Hata AIK !!!
    2. KOM IGEN Blåvitt, KOM IGEN !!!
    En eller flera trummor kan förstärka stämningen om rätt gubbe håller i pinnarna. I den Brasilianska publiken finns det ännu fler instrument. Ta gärna fram fler ramsor och sånger som hela publiken kan hänga på

    SvaraRadera
  5. Jag vet då inte om det var planerat eller spontant, men det är en av mina favoriter:

    http://www.youtube.com/watch?v=8UPH3W1euJ8

    SvaraRadera
  6. De små grupperingarna inom klacken (allt vad dom nu heter) tillfredställer gärna sitt eget ego genom att försöka introducera nya ramsor som 2% av gamla kan som bäst nynna till. Oftast också i stormatcher där spelarna behöver maximalt stöd och ramsor bör väljas efter ljudnivå och enkelt/starkt budskap. Finns det någon uppstickare som försöker med en gammal hederlig ramsa tystas de oftast ned till fördel för att sitta/skramla nycklar/ligga med håkan/sjunga en lågmäld melodi som trots snittålder 12 i klacken låter som ett gäng sluddrandes, whiskeydrickande-sjömän...som bäst. Nej, tillbaka till mer klassiska ramsor som i första hand fokuserar på att låta mycket och ge en klart och tydlig push åt spelarna!

    SvaraRadera
  7. Tack för att Levande sittplats finns. Här sprudlar dom spontana ramsorna allt efter motstånd och humör.

    SvaraRadera
  8. Levande sittplats även i klacken!!!

    SvaraRadera
  9. Hela östra sittplats kommer snart vara "Levande". I matchen mot Elfsborg stod hela långsidan upp vid ett par tillfällen och goehetsade. Gött e det.
    /N2

    SvaraRadera
  10. Snart är levande sittplats den största klacken..:)

    Värsta är väl att småkidsen kommer att komma över till levande sittplats nästa säsong och sabba det hela....

    SvaraRadera
  11. Brukar inte stå i klacken, men mot ÖIS hade jag inget val. Frågan är: Hur står man ut med att några nissar står med megafon och skriker en i ansiktet från två meters håll?

    Använd gubbar som har lite pipa istället, det elektroniska skitljudet från megafoner sänker stämningen mer än höjer, lätt.

    SvaraRadera
  12. Håller med om det du tagit upp om läktarkulturen!

    SvaraRadera
  13. Helt rätt, bort med tjallalala-dupras-pellejöns-stuket!! Höj åldersgränsen på LS till 23 så att vi inte invaderas av schalalala-snubbar!

    SvaraRadera
  14. Håller helt och hållet med! Känns som vi är för "snälla" på läktaren. nästan inget hat med i bilden längre. "hora från borås" blir ju nedschysschad hela tiden, varför?

    VILL SE MER HATA!!!

    SvaraRadera
  15. Väldigt va stora ord LS börjar ta, visst ni är bra men var nu lite ödmjuka också ni har väl säkert vart shalalaaaatyper ni med. Hur faen skulle det se ut om klacken skulle börja dissa YF bara för att de inte är lika coola.
    Och så allt det här hatatjafset 99% av oss vet inte ens vad hat egentligen innebär, blir ju endast patetiskt när vissa talar om sant hat mot både det ena eller andra.
    Såklart vi skall hetsa och sjunga nidvisor om våra motståndare men att kalla det för hat gör iaf mig baza gråtfärdig.

    SvaraRadera
  16. Klacken var 100 ggr bättre när Toll var ledande. Inte en jävla massa trummande och inbördes beundran.

    SvaraRadera
  17. Många Fc United-fans åker fortfarande på Man Utds bortamatcher och stöder laget, de vill bara inte ge pengar till Glazer. Första bilden var mogen och rolig "Korven". Twat.

    SvaraRadera
  18. STÖRSTA PROBLEMET ÄR TRUMMAN !!!!!!!
    Och hata AIK ger fan mer kraft i klacken och på arenan än. 700 gånger om och om igen med kom igen blåvitt.

    Längtar tillbaka till tiden på Riktiga gamla ullevi då det var mer Hets inte Hat. Utan Hetsigare stämning. Där klacken levde sig in i matchen. Nu är för fan klacken bara pinsam.
    Och om vi ska vara den gulliga snälla klacken ... snälla åk på elfsborg trelleborg och gefle matcher, håll er i sverige.

    Ska vi bli internationella så måste det bli hetsigare. Motståndarlagets klack så känna respekt åt oss inte skratta åt kramgoa familjevänliga änglarna.

    Mer IRR !!!!!!

    SvaraRadera
  19. ...mycket fin bild...united is the scum of the earth..

    SvaraRadera
  20. Den engelska kulturen som var den dominerande tidigare innehar de ramsor som ger störst röststyrka på vår läktare.

    All cred åt de yngre som nu gjort att klacken sjunger kanske något mer än tidigare men det är för många "tjalala"-ramsor som inte har nåt tryck.

    De mer raka ramsorna likt "Här är änglarna..", "änglarna, änglarna, änglarna", "vi är Blåvitt - bäst i sverige" m.fl. är de som ökar stämningen radikalt och skapar tryck,
    Det är alldeles för lite av den varan idag, kommer det så kommer det från LS.

    Och vad har ramsor som "Vi krossar vi mosar..", Attack, attack en änglatack.." och en hel drös ramsor tagit vägen...?

    Idag finns det som mot ellos ett stort antal nya ramsor som de felsta inte kan texten till..varför kör Ultras amtliga dessa på en o samma match...en viktig match där det behövs fler raka starka ramsor..?

    SvaraRadera
  21. Håller med många här inne.

    Enkla raka ramsor=Bra tryck
    Krångliga sånger=Lite tryck

    Sitter på L3 och nu senst var det grymt tryck. Som någon skrev tidigare så stod sittplats under långa stunder. Grym stämning!

    SvaraRadera
  22. he's name is malcom glazer
    he thinks his rather flash
    he tried to buy a football team
    but didnt have the cash
    he borrowed lots of money
    he made the fans distrought
    but we're fc united AND WE WONT BE FUCKING BOUGHT

    SvaraRadera
  23. Jag skulle vilja se mer växelramsor under matcherna. Grymt bra stämning


    Läste även nåt på Änglarnas forum tror jag. Skulle vara kul att vid överkörningar, som mot ELfsborg, att försöka få Ullevi att hoppa genom att sjunga "Hoppa Ullevi allez allez" nära matchslut ;)

    SvaraRadera
  24. Roligt att se alla förstå sig påare som inte ens står i klacken, men gärna vill diktera vad klacken skall sjunga. Var delaktig eller sluta gnäll

    SvaraRadera
  25. Trumman och massa "Allez allez"-ramsor gör att man skäms som supporter till IFK Göteborg. Fler fyndiga hyllnings eller häcklingsramsor tack

    SvaraRadera
  26. Anonym sa...
    Roligt att se alla förstå sig påare som inte ens står i klacken, men gärna vill diktera vad klacken skall sjunga. Var delaktig eller sluta gnäll
    5/9/09 15:50

    Word på det, många har åsikter med bidrar föga till det som finns och har noll ambition att förändra. Förutom att gnälla i diverse forum och bloggar då alltså.

    SvaraRadera
  27. Som redan sagt, alla intetsägande sånger kunde haft en poäng om det blev ett tryck av dom. Det blir det ju inte så att sjunga dom är ju idioti!

    SvaraRadera
  28. 22:38> Är det inte just i bloggar m.m som man för tillfället kan påverka? det är här dem som är över 18 läser.

    Förövrigt, som den troende kat c man är så tror jag absolut att vi vinner. Yrkeskriminella tar till våld för pengar.

    Men om dem skulle velat så självklart skulle dem mosat oss i en fight. Det räknar dem flesta ut =)

    Nu mosar vi allt och alla, jag vill känna samma glädje som senast när Guldet kom hem...

    //Lainen

    SvaraRadera
  29. Hells och dom andra skulle mosa forbollsfjollorna kat C. Löjligt att tro nåt annat.

    SvaraRadera
  30. 5/9/09 23:06

    Man behöver väl knappast vara bra på att slåss för att sätta en kula i huvudet på något?

    SvaraRadera
  31. Tycker grabbarna som leder klacken gör ett kanonjobb!
    De försöker verkligen hålla igång sången alla 90 minuter. Är själv 30+, men står alltid i klacken.
    Fan så mycket bättre med en massa shalala, än ett "hejsan grabbar friskt humör..." en gång i halvtimmen.

    Trumman är grym, engelsmännen är snobbar!
    Forza Blåvitt Allez!!!
    /Jimmy LF

    SvaraRadera
  32. "trumman är grym"? Alltså ibland undrar man vad folk snackar om. Vadå trumman är grym? Kan inte alla ha varsin då¨?

    SvaraRadera
  33. 23:31... Om alla hade haft varsin skulle det ju vara TRUMMOR å inte TRUMMA... eller?? lite skillnad...

    SvaraRadera
  34. trumma är för fittor. det är min åsikt.

    SvaraRadera
  35. Det perfekta är ju att ha en "Ultras-klack" med trummor och allez-ramsor, som håller igång långa sånger OCH en brittisk-influerad klack (Levande sittplats) som kan stå för lite mer spontana ramsor samt håna motståndarklacken.

    SvaraRadera
  36. Lainen, vad jag menar är att väldigt många har åsikter men deltar ofta inte själva i klack eller ens är på matcherna. Att då dissa och ha massa snusförnuftiga åsikter är fan mig hyckleri.
    Och nu menar jag inte att just du tillhör den skaran.

    SvaraRadera
  37. Vad fan, det finns plats för alla. LS är grymt - vi har jävligt roligt - men de jag känner är ruggigt imponerade över det kliv framåt som klacken tagit på senare år.

    Det är ett satans liv på kortsidan, det märker alla. Växelsången är lysande.

    Om något skulle justeras är det väl att vi alla borde förstå att när det är tungt på planen, då behövs korta, intensiva ramsor som verkligen eggar och driver på: kom igen, Blåvitt; Kämpa på, IFK etc, etc...

    I övrigt, vi har bättre stämning än någonsin förr - så varför börjar söndra oss själva? Bygg på det här match för match istället.

    SvaraRadera
  38. Ibland kör klacken en ramsa där jag inte kan höra texten riktigt. Kan någon i detta forum hjälpa till med rätt text ? Den börjar med tränarnas namn : "Jonas Ohlsson..Stefan Rehn....och nå´t ?

    SvaraRadera
  39. Stefan Rehns Blue White army - Jonas Olssons Blue White Army

    förövrigt finns de flesta ramsor på Änglarnas hemsida, bara att plugga in dem

    SvaraRadera
  40. bruno k öijer2009-09-06 21:42

    När vi kastar våra tomma glas på alla mediakåta solna as...

    SvaraRadera
  41. ultras måste bli bättre på att fatta vilka rasmor som funkar och vilka som inte gör det

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.