2009/09/03

Allsvenskan är en bra produkt!

ALLSVENSKA TANKAR. Idag satt jag ensam på spårvagnen. I saknad av en MP3-spelare började jag tjuvlyssna på en konversation mellan två män i övre medelåldern. Samtalet handlade om fotboll. Dessa två mycket "insatta" herrar diskuterade till en början Zlatans skada, men det var först när de började jämföra världens olika ligor som jag blev intresserad. Båda hävdade i samförstånd att en riktigt fotbollsälskare inte kan följa Allsvenskan och på allvar tycka att den är bra. Deras resonemang gick ut på att man som fotbollsfantast inte kan uppskatta ett sådant "köttarspel" utan "tekniska talanger och finesser" som Allsvenskan bjuder på. Där någonstans skulle jag som tur var gå av vagnen, och jag tror inte jag missade så mycket.

Däremot fick deras diskussion mig att reflektera lite över Allsvenskan.

Man kan med handen på hjärtat erkänna att Allsvenskan rent "tekniskt" är sämre än Premier, La Liga, Serie A och en hel drös andra ligor ute i världen. Men gör det verkligen Allsvenskan till en sämre produkt? Jag följer förutom blåvitt även Arsenal (om än inte lika intensivt som när jag hade Canal+). Och något som många missar med Allsvenskan är just värdet av att se matcherna på plats. Det är helt enkelt inte lika spännande, lika upphetsande, lika nervöst eller för den delen lika underbart att se fotboll på TV som att sitta eller stå på läktaren när blåvitt spelar.

Och det är just detta jag tror att de äldre herrarna antingen missat, eller aldrig har upplevt. Själva kärnan och känslan i svensk fotboll. När ett antal tusen människor reser sig upp och sjunger "snart skiner poseidon", när matchen sparkas igång och klacken drar igång stämningen. När allt annat än matchen saknar betydelse.Att stå eller sitta på läktaren, att få hjärtat i halsgropen när Kim gör en underbar räddning eller att gå upp i någon form av obeskrivlig eufori när Hjalmar(!) slår ett frisparksmål och förlöser målfesten mot Elfsborg. Då spelar det ingen som helst roll att spelarna inte heter Clichy, Fabregas eller Van Persie! Just då ÄR Allsvenskan världens bästa liga!

Jag är övertygad om att de känslorna är minst lika starka för mig, som för någon som sitter på Emirates och ser Arsenal spela mot Chelsea!

35 kommentarer:

  1. Sånna där jävla tipsextragubbar som typ sett gais spela en gång för 30 år sedan är det värsta jag vet!

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg! Helt rätt i att man måste ta sig till platsen för att uppleva storheten!

    SvaraRadera
  3. Instämmer till 110 %

    SvaraRadera
  4. Mycket sant, peeman. Skulle vilja säga att som inramning så slår Allsvenskan i de flesta hänseenden vissa storklubbars i Europa. har också Arsenal som mitt "favoritlag ute i europa" och har, förutom dom då, sett lag som Inter och Barcelona, och kan med all säkerhet säga att inget av dessa lag slår Allsvenskan, Blåvitt, Aik(tyvärr), Gamla Ullevi eller Råsnda mfl. när det gäller fotbollen som helhet- stämning, publiktryck, inramningen helt enkelt. För mig avgörs inte vad som är bäst liga på namnen på spelarna eller hur många sulfinter de kan göra på rad. Skulle aldrig byta bort t ex IFK-ajk på gamla ullevi mot inter-juventus(been there) för något i världen. Då snackar vi ändå om två av världens bästa klubbar. Det tycker jag säger en hel del om Allsvenskan. Tekniskt dålig, ja. Men det är inte allt fotbollen handlar om.

    SvaraRadera
  5. Nä det kan ALDRIG bli lika som att titta på Blåvitt!!!!
    Speciellt inte om det är Arsenal..

    SvaraRadera
  6. Eh? Allsvenskan är lite sämre än storligorna? Ja lite kanske. typ 495828448384 gånger sämre kanske?

    SvaraRadera
  7. Jag håller självfallet inte på Blåvitt för att de spelar den bästa fotbollen, då skulle jag istället hejat på exempelvis Barcelon, utan jag håller på Blåvitt för att jag älskar att se dem spela och insupa atmosfären som är på matcherna.

    SvaraRadera
  8. Allsvenskan rules the world. Punkt.

    SvaraRadera
  9. Park Lane N172009-09-04 00:07

    arsslena...emirates= the library..

    http://www.youtube.com/watch?v=dL7O9PePvq0

    SvaraRadera
  10. Spiken in i skallen, snarare.

    SvaraRadera
  11. Så sant som det är skrivet, det är ju att vara på plats som ger den rätta nerven. Att jag sedan kan tycka att spelet håller en låg nivå från och till är en annan sak. Men är ju likadant i alla ligor, och italiensk fotboll tycker jag är trökig överlag.

    SvaraRadera
  12. riktigt bra skrivet PeeMan de va på tiden att någon tog upp detta ämne för jag har själv haft denna diskussion med ett 10-tal männskor som kan hävda att detta som de "gubbarna" du haörde säga är exakt så som allsvenskan är.
    men när jag går på en match med blåvitt så gör inte jag de för att det är sån jäkla fint bolltrillande på just gamla ullevi, utan för att stötta blåvitt för att dom kanske genom mitt eller ditt stöd någon gång (hoppas jag) kommer att bli den storklubb som man en gång var, eller i alla fall något åt det hållet. för en sak ska jag säga, att om man inte tycker att de spelas bra fotboll i allsenskan (o vissa sunder gör det inte de) men då ska man ju gå till gamla, om man har ett blåvitt hjärta stötta laget så kommer ju detta att höja laget betydligt mer än att sitta och snacka en massa dynga med sina polare.
    sen fattar jag inte häller avd som är fel med att kötta, själv tykcer jag det är lika glamoröst som att se c ronaldo göra en fint som nästan alla hemma i stugorna får utlösning av.

    SvaraRadera
  13. Detta va det bästa jag läst på länge Är bosatt i London sedan ett år tillbaka, har dock varit hemma på några matcher, bla DIF och MFF hemma, kan säga att trycket som va på Gamla Ullevi då krossar trycket på matcherna jag varit på tillsammans här i London i stämningsväg, då är chelsea inräknat, även derbyt mellan Westham-Fulham. Finns ingen bättre känsla än när ett fullsatt Gamla sjunger med i snart skiner poseidon.

    SvaraRadera
  14. Henke - Håller med dig alla dagar i veckan! jämför då med Milan-Inter som jag såg förra året.

    SvaraRadera
  15. Saxat ifrån G-P:

    Glenn får ny chans

    Under många år hade Glenn angenäma problem när det gällde anfallsbesättningen. Nu är det mest problem. Och någon annan än Glenn är ingen lösning.
    Så sent som till EM-slutspelet 2008 hade förbundskapten Glenn fem riktigt heta anfallare. Glenn var given, bakom honom fanns Glenn, Glenn, Glenn och Glenn. När "Glenn" och Glenn saknades, ja då klev firma Glenn/Glenn fram, som i skandalmatchen på Parken mot Danmark.
    I dag är situationen annorlunda.
    Glenn ville spela EM-slutspelet och så länge "Glenn" vill spela bugar och bockar landslagsledningen. När förbundskaptenen överraskande utsåg honom till lagkapten var det en tydlig signal till övriga i truppen hur mycket Glennanfallarens röst fortfarande betyder.”

    SvaraRadera
  16. Ungefär som folk som gillar 28+ och tycker det är en jättebra restaurang. Ha, när det finns massor klart bättre ute i Europa. En stjärna har de i guiden men de som har tre...det är där man kan njuta! Det är få saker i Sverige som är världsklass, lika bra att vi lägger oss i graven direkt om dessa tipsextragubbar ska få råda...

    SvaraRadera
  17. This is fucking Allsvenskan!

    SvaraRadera
  18. Hur tror ni en Barcelonasupporter, som kan se sitt La Liga-favoritlag live, tänker om Allsvenskan? Zappa mellan Helsingborg-AIK, Man Utd-Tottenham eller Sevilla-Valencia så är det rätt uppenbart att det inte är tekniken, passningarna, tempot, spelförståelsen eller underhållningen som gör att vi haussar Allsvenskan. Att vi gillar Allsvenskan har bara med vår kärlek till Blåvitt att göra. Men det räcker!

    SvaraRadera
  19. Spot on!

    Håller man på ett lag spelar det ingen roll hur de spelar, då är deras matcher alltid mer intressant än självaste VM-finalen.

    Det handlar om själ och hjärta, som faktiskt alla allsvenska supportrar har mer av än någon som håller på Barca bara för han sett dem på TV, men aldirg satt sin fot Camp Nou.

    Två olika världar helt enkelt och något som många svenskar aldrig kommer förstå.

    SvaraRadera
  20. Håller helt med Stoker. Har en kompis som är inbiten Öisare som sammanfattade det hela ganska bra. Han sa att "egentligen är jag inte intresserad av fotboll, jag är intresserad av Öis". Just så känner jag. Jag går inte på Blåvitt för att se bra fotboll - de får gärna grisa sig till poängen vad mig anbelangar. Men vad som finns där är en passion. Jag bryr mig om hur det går. Om jag å andra sidan tittar på CL på TV så får jag ju se bra fotboll, men jag skiter fullständigt i hur det går. Mao ger det mig inte hälften så mycket.
    Att vi gillar Allsvenskan handlar om att vu bryr oss om hur det går. Självklart är det svårt att förstå tjusningen för en utomstående, men då är det bara att beklaga deras brist på passion.

    SvaraRadera
  21. Fula gubben2009-09-04 09:32

    Jag vill se lite bilder på tjejen som är med på bannern till alternativa shoppen. Fixar ni det till nästa inlägg så är det något som förgyller denna gråa fredag. Tack.

    SvaraRadera
  22. Det jag älskar med Allsvenskan, utöver det att blåvitt lirar i ligan förståss, är att den inte har blivit kommersialiserad. Det finns helt enkelt inte dom pengarna som dom handlar med ute i Europa, och tacka fan för det!

    Vem vill se ett lag fyllt med spelare som ser det ändast som en arbetsplats?
    Jag ser hellre 11 mannar på plan med lika stort blåvitt hjärta på plan än C. Ronaldo med Company.

    SvaraRadera
  23. Än så länge slipper vi se nyförvärv kyssa klubbmärket och höra uttalanden från lagkamrater typ "Jag tror att X kommer att vinna stora titlar med oss". Nä fy fan fotbollseuropa har blivit klyschigt och själlöst. Tycker synd om alla riktiga supporters där ute som var med innan haussen började. Men men, de får ju se bra fotboll i alla fall.

    SvaraRadera
  24. Helt rätt Peeman! Har tänkt på samma sak flera gånger då kompisar snackar om sina europeiska favoritlag som dom kanske får uppleva live en gång i livet.

    SvaraRadera
  25. Ja, mot Elfsborg, GAIS, ÖIS, MFF, DIF, Hammarby och AIK är Allsvenskan väldigt intressant att kika på eftersom stämningen är som den är. Föreställ er istället IFK Göteborg - Brommapojkarna en regnig söndag kl. 16.00 en höstdag. Är det så jävla hett? Handen på hjärtat, det är i mina ögon så ohett det kan bli. Matchen blir allt som oftast spel mot ett mål (eller köttmur) med 11 försvarande BP-spelare. Får Blåvitt inte hål på dem kommer de kötta sönder matchen och rensa så fort de kommer åt bollen. Det scenariot upprepar sig ungefär fyrtioelva gånger under resten av matchen. Då ser jag nästan hellre en match i Premier League mellan något storlag och något bokegäng framför TV:n. Ovanstående gäller ju naturligtvis inte om vi är inne i Allsvenskans slutskede och vi har chans på guldet.

    SvaraRadera
  26. Hålled med helt, men det finns ytterligare en sak som höjer värdet på Allsvenskan, eller i alla fall Blåvitt.

    Närheten mellan spelare, klubb och medborgare. I Allsvenskan flyter dessa tre ihop mer än i någon av de stora ligorna. Värva från närområdet! När the Killer får utrymme i Canal+ efter Elfsborgs-matchen och göteborskan får tv-högtalarna att knastra så blir man ju nästan tårögd. Det samma gäller ju, som ni vet, flera av profilerna i laget. De utbölingar som finns, typ Sella och Alex, stannar i klubben karriären ut. Det ökar värdet på Allsvenskan för mig och jag tycker det känns jäkligt märkligt att ha känslor för lag som Manchester United och Real Madrid där startelvan inte har något med närområdet att göra.

    (Barcelona är undantaget och just därför har jag lättare att sympatisera med Barcelona än något annat storlag. Även med reservation för att jag saknar stenkoll på hur läget ser ut i alla lag i de stora ligorna.)

    SvaraRadera
  27. Är man bara "intresserad" av fotboll i allmänhet, så klart det kanske är så att man känner att Allsvenskan är B. Men när man är förälskad i ett fotbollslag, då älskar man det laget och den ligan mest av allt. Så är det bara.

    Själv har jag gått från fotbollstokig till Blåvitt tokig.
    När Blåvitt spelar match känner jag mig lycklig, eller så blir jag ledsen - såklart beroende på hur det går och vad som händer. Tittar jag på en match i CL eller La liga, så är man helt likgiltlig för vilka som vinner matchen, eller hur dom gör för att vinna matchen.

    Blåvitt är som min tjej. Spelar ingen roll vad dom andra gör, min tjej/blåvitt är bäst ändå.

    //Daniel

    SvaraRadera
  28. Vad som är en bra produkt handlar om vad vi lägger i ordet "bra". Jag tycker Allsvenskan är en grym produkt. Men vad som gör Allsvenskan så bra är hjärta. Allsvenskan handlar inte dribblingar utan om hjärta. Och för mig är allsvenskan väldigt mycket hjärta och passion. Så ja tycker allsvenskan är en "bra produkt"!

    SvaraRadera
  29. Tänk om Blåvitt skulle kunna få spela i Champions League igen, och igen och igen, så att de kan få locka till sig ett riktigt bra lag. Om vi kan uppskatta Allsvenskan pga Blåvitt hur skulle vi då inte älska sönder CL? Jag minns hur det en gång var, men nu älskar jag Blåvitt ännu mer än på 90-talet.

    SvaraRadera
  30. Jag har inte sett utländsk fotboll live men skulle gärna vilja göra det. dock så lockar det inte alls lika mycket som att se en match på ett fullsatt Gamla Ullevi när klacken är som ett godståg i ryggen och änglarna gör sina mål. Priceless!!!

    /Rick

    SvaraRadera
  31. Bra skrivet, Peeman.

    SvaraRadera
  32. Jag hoppas att förslaget om 12 lag i Allsvenskan och 3 matcher mot varje lag går igenom, skulle göra produkten ännu intressantare.

    Sen måste jag säga att trots att jag har svårt för tyskar, så ger jag cred till deras läktarkultur, där är det f-n tryck på läktarna. Var på Dortmund förra året, 24 000 i klacken på kortsidan, sicket ös!

    SvaraRadera
  33. Jävligt bra skrivet PeeMan!

    SvaraRadera
  34. "Snart skiner Poseidon" ger gåshud. Sånt kan man inte uppleva framför tipsextra.

    Bra skrivet!

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.