2009/09/13

Tio fakta att förakta: Gävle

1. Gävle hade tidvis kungligt monopol på fiske längs en stor del av Norrlands kust. Som representanter för västkustens fiskerinäring måste vi förakta dessa hovets lyxfiskarlakejer.

2. 1718 och 1721 undgick staden det öde som drabbade de flesta av Norrlands kuststäder, nämligen att skövlas och brännas av ryssarna. Det är uppenbart att de förrädiska Gävleborna ingick i hemliga avtal med ryssen. Det ryktas att släkten Bergling är från Gävle.

3. Gävle kandiderar som Europas kulturhuvudstad 2014. Europas kulturhuvustad plus Gävle, ja ni hör själva hur det låter. Gävleborna är uppenbarligen helt avskärmade från verkligheten sedan sin tid som hovfiskare.

4. Stadens hockeyarena heter Läkerol Arena. Detta då godistillverkaren Pix, senare Malaco, sedemera MalacoLeaf och nu bara Leaf, en gång i tiden låg i Gävle. Detta vore ungefär som att vår nya fotbollsarena i Göteborg skulle döpas till Pripps Blåvitt. Inte särskilt sexigt.

5. Gävles mest kända personer är kokainisten Håkan Hemlin, sångare i Nordman, svampätaren Thomas Di Leva och alkoholisten Jimmy Nordin, kulstötare. Det räcker så.

6. Gävle har stadsdelar som heter Norr, Öster och Söder. Men inte Väster. What the fuck is that about? Hets mot folkgrupp, minst.

7. Staden är full av pyromaner. Nu tänker ni på det årliga brännandet av Gävles julbock men brandälskarna var igång långt före bocken rests för första gången. Exempelvis 1869, då största delen av staden norr om Gavleån lades i aska. Leka med elden, dumma Gävlar.

8. Gävle ligger i Norrland. Redan i mitten av 1600-talet blev Gävle residensstad i det dåtida Västernorrlands län, som numera döpts om till Gävleborgs län av propagandaministeriet på Rosenbad.

9. Daniel Westling, den nya hovnarren, har importerats från Ockelbo, en håla utanför Gävle. Ännu en gång visar Gävles stadsledning deras uppenbara lakejposition i förhållande till Stockholmshovet. Republik nu!

10. Gävles största kändis är naturligtvis deras gigantiska julbock i halm. Den invigs på skyltsöndagen varje år och Gävle kommun säger att de "försöker hålla pyromanerna borta till efter nyår". Men egentligen så uppmanar de till pyromani av den värsta sorten och har sedan något år till och med slutat att impregnera bockfanskapet. Utan Gävle skulle norra Europa med all sannolikhet bara ha en bråkdel av de mordbrännare vi har i dag...

11 kommentarer:

  1. Jaaa, republik nu!!!!

    SvaraRadera
  2. Ligger inte Ockelbo utanför Uppsala?

    SvaraRadera
  3. Klockrent. Hög kvalitet på Baraben den senaste tiden!

    Ockelbo ligger förresten helt riktigt utanför Gävle.

    SvaraRadera
  4. Heja Brynäs!

    SvaraRadera
  5. Snyggt, riktigt fin kvalité som någon nämnde.

    SvaraRadera
  6. Lite historisk tillrättavisning. Gävle klarade av ryssarna precis som Göteborg klarade av danskarna, genom att försvara sig mot dem. Snart drar Gävlefansen(alla två:)) till med motoffensiv och erövrar Marsstrands fästning utan att skjuta ett skott(som vanligt:))

    SvaraRadera
  7. Haha, klockrent! Bästa hetsen i år, synd att den bränns av mot gävla Gefle.

    SvaraRadera
  8. Usch så mycket fakta fel!

    Gävle Ängel

    SvaraRadera
  9. anonym 13:55/ Fakta fel? Faktafel på det "fakta fel":et.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.