2009/09/18

Roger Gustavssons betydelse för gatumodet i Göteborg

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com välkomnar gästkrönikor från er supportrar. Ibland ett okänt namn, ibland en blåvit profil, ibland en anonym person. Vill du dela med dig av dina åsikter till BaraBens tiotusentals läsare så mejla in ditt material. I dag funderar BaraBens gäst-modebloggare Martinso kring gatumodet i Göteborg.

Topp tre modetrender i GBG:
1. Nudie/Acne-jeans. Sitter på alla, snart även på en lyktstolpe eller ett stuprör nära dig.
2. Glamrocken – I allmänhet, efter alla hårdrockarbiografier ser man Glammare överallt.
3. Träningsoverallsbyxor – De som inte har jeans från punkt ett har träningsoverall. Levis tog sitt sista andetag under Euroclashen, så kvar finns märkesjeans och träningsoveraller.

Punkt ett och två är ju ganska ointressanta, Nudie är som begrepp strömlinjeformat och retar ingen. Glamrockare är sällan läskunniga, och därför också rätt ointressant mål för en artikel. Träningsoverallsbyxor - ibland också med tillhörande överdel (ett såkallat ”set”) – är däremot en intressant trend.

Varför undrar ni kanske? Träningsoveraller har ju sällan varit förknippat med gatumode, undantaget kanske 80-talets hiphopare. Träningsoveraller är ju mest förknippat med Ullared, med svensk husvagnssemester och andra inte allt för kreddiga sammanhang. Så varför väljer en modebloggare att ta upp något så banalt som träningsoverallsbyxor? Och vad har det med IFK Göteborg att göra?

Jo, när jag var ute på stan idag så satt jag en stund på en central uteservering och räknade träningsoveraller. Jag såg lite blandat stadium-trams och så såg jag IFK Göteborgs overaller. Åtta stycken bar de blåvita byxorna, och de var de enda med lagbyxor.

För några år sedan hade man antagligen sett några Frölundaoveraller, Häcken var väldigt populära och även de – i grund och botten – smaklöst lila Qvidingbyxorna hade säkert varit okej att strosa omkring i. Idag är det inget ungdomslag som är i närheten av IFK Göteborg, som efter Roger Gustavsssons ungdomssatsningar nu fullständigt dominerar våran stad, både på fotbollsplan men också ur modesynpunkt.

Det finns idag inget ungdomslag som är sådan status att vara med i som IFK Göteborg, och det är idag enbart (?) Blåvitt-killarna som bär på sina träningsoveraller överallt; Häcken-overallen hade garanterat inneburit mobbning på skolan idag. Inte som för ett gäng år sedan, när ryktet på stan var att de som blev uttagna av häcken fick en träningsoverall, en mobiltelefon (Nokia 3310) och fickpengar av klubben.

I dag har istället Roger (Gud II) Gustavssons – och många omkring honom – arbete inneburit att våra Blåvita ungdomslag är så fullständigt överlägsna, att den blåvita är den enda träningsoverallsbyxa som är acceptabel att även gå med på stan. En sådan byxa betyder att man tillhör något speciellt, något man är stolt att tillhöra.

Ett fint modetecken på att saker står rätt till i våran stad, så tänk på det nästa gång ni passerar Brunnsparken, Valand eller Hjalmar Branting. Inte en enda gul-svart overall, ens på Hisingen, idag är det blått och vitt som gäller!

/Martinso, streetmode-bloggare.

18 kommentarer:

 1. Så sant, det har slagit även mig senaste tiden. Lyckades inte reflektera och dra alla dina slutsatser...

  Hoppas de har tid att nöta uppspel längs backen också, och inte bara flasha längs Kungsportsavenyn.

  SvaraRadera
 2. Japp, har också noterat det det senaste. Det är härligt att se och måste vara väldigt härligt att bära.

  SvaraRadera
 3. Detta kan även bero på att byxorna går att köpa i blåvittshopen, med ica trycket å allt...

  SvaraRadera
 4. De där byxorna är ju mode bland alla partille-johnnys och kids i allmänhet eftersom de säljs som smör i solsken på blåvittshopen.

  SvaraRadera
 5. Cyklonmannen2009-09-18 22:43

  Lustigt och skarpögt! Även jag har noterat denna "trend".

  SvaraRadera
 6. 18/9/09 22:21
  föredrar du gaisemokids framför johnnys?

  SvaraRadera
 7. ... och "stilikonen" Roger Gustavsson utvecklades och slog igenom i vilken klubb då?

  SvaraRadera
 8. Ar Pharazon2009-09-18 23:59

  Men nu är det ju inte riktigt för hans insatser som spelare vi håller honom högt. Det kan ju ha någonting med hans stordåd som tränare eller hans arbete med ungdomar att göra... någonting som på vägen säkerligen utvecklat honom långt mer än vad han nu fick med sig från lede fi!

  SvaraRadera
 9. Bruce Banner2009-09-19 00:45

  Glamrockare är ju jävligt ovanligt. Alltså följare av 70-talets Bowie, T-Rex mfl. Bisexuellt androgynt, platådoje och glittermode. Grym musik, tveksam outfit.

  Sleeze/glam-metal-kids ser man dock ibland med tajta jeans, fula sneakers och Mötley-dekaler.

  Rent visuellt, saknar jag mod-eran.

  SvaraRadera
 10. Nja, i vår stadsdel är Azaleaoveraller övervägande. Å andra sidan hamnar flera sedan i IFK

  SvaraRadera
 11. Det stämmer, även jag har lagt märke till. Roligt att någon lyckades sätta fenomenet i ord :)

  SvaraRadera
 12. Anonyma gajsarn 18/9/09 22:21:

  Höhöhö,hohoho!

  Verkligen en skarpsynt och originell kommentar.
  Var får du allt ifrån?!

  SvaraRadera
 13. Så "narkotikajeansen" är heta igen?

  SvaraRadera
 14. Högsbojeans...FTW.

  SvaraRadera
 15. Vad betyder FTW?

  SvaraRadera
 16. 09:38 "For the Win", det är sånt där dataspråk tror jag bestämt! Jag är mer intresserad över vad Högsbojeans innebär.

  SvaraRadera
 17. Måste de/ni klä er som bönder bara för att ni inte bor i huvudstaden?

  Jag älskar Göteborg och Blåvitt, men vafan...

  SvaraRadera
 18. Högsbojeans är väl träningsbyxor av märket Adidas, är dock ej 100 på detta.

  SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.