2009/08/17

BaraBen granskar: René Makondeles 2-1 mål

BARABEN GRANSKAR. Vid 2-0 till IFK Göteborg i gårdagens match mot Helsingborg anföll skåningarna i den 46:e minuten. Skulasson skjöt i ribban, bollen studsade ner i marken och upp i luften. I påföljande nickduell omringades Helsingborgs René Makondele av följande blåvita spelare:

14 Hjalmar Jonsson
13 Gustav Svensson
24 Mikael Dyrestam
10 Ragnar Sigurdsson
1 Kim Christensen

I stillbilder ser duellen ut som följer (bollen inringad i rött):


Efter att ha sett den här sekvensen, som kan skådas 6.55 in i Kanal Glenns highlights, måste vi fråga oss vad det blåvita försvaret sysslade med i går? Det råder total paralysering i hela backlinjen och det som borde vara aktiva deltagare förvandlas till passiva åskådare...

De tre blåvita spelare som står närmast René Makondele är: Hjalmar Jonsson, Gustav Svensson och Mikael Dyrestam (185 centimeter). På linjen står Kim (185 centimeter) och Ragnar (187 centimeter). De två spelare som går upp i nickduell med Makondele är:

Nummer 14, Hjalmar Jonsson (182 centimeter) och
Nummer 13, Gustav Svensson (184 centimeter).

Detta kan jämföras med René Makondeles längd: 175 centimeter.

Nu är det naturligtvis inte bara en spelares längd, utan även timing och spänst som spelar in i vem som vinner en nickduell. Men i ett läge där Helsingborgs spelare omringas av tre utespelare omkring sig, plus en målvakt och försvarare på linjen, varav samtliga fem inblandade är längre än anfallsspelaren - så måste Blåvitt vinna duellen. Det finns i detta läge inga som helst ursäkter. 2-1 borde aldrig ha släppts in.

40 kommentarer:

  1. Ärligt talat så är det inte mycket i den här sekvensen som inte är total katastrof. Ragnar ligger helt fel och får tokjaga mot linjen, Hjalmar går upp på fel sida om Makondele och vad Gustav sysslar med vet jag inte riktigt. Snacka om bolltittare...

    SvaraRadera
  2. istället för att hoppa upp i luftduellen kastar sig hjalmar i sidled mot makondele, varför VARFÖR?

    SvaraRadera
  3. Vad gör Kim då? Känns verkligen som att han borde ta den.

    SvaraRadera
  4. pajkastning på hög nivå

    SvaraRadera
  5. Med Kalle Svensson på plan så vinner vi ju den nickduellen och släpper inte in Helsingborg i matchen igen. Kalle istället för Hjalmar som mittback måste ju vara första steget mot ett stabilare försvar, vi har ju katastrofalt huvudspel i försvaret just nu och är det något vi är i behov av med en målvakt som är rätt svajjig i luften så är det just bra huvudspel...

    SvaraRadera
  6. anonym 16:12/ Pajkastning? Förklara gärna det lite. Här detaljgranskas ett rätt grovt försvarsmisstag och så säger du att det är pajkastning?

    "Pajkastning är en form av debatt där företrädarna för de olika åsikterna inte lyssnar till varandras argument överhuvudtaget, utan istället kastar sina förutfattade meningar om motståndarsidan i ansiktet på dess debattörer."

    Känns som du bör lära dig lite bättre vad orden betyder, innan du försöker dig på att använda dem...

    SvaraRadera
  7. är rene bara 175?

    SvaraRadera
  8. Katastrofdåligt! Hjalmar må ha ett stort hjärta, men spela honom på ytterbacken och dôna in Kalle från start med Ragge.

    Dyre kan inte spela defensivt.
    Gurra var passiv som fan igår.

    NÅT MÅSTE HÄNDA. Visst, vi leder fortfarande serien, men som ett tidigare blogginlägg beskrev igår; HUR FAN DÅ?

    Måtte bara Duni vinna eller ta en poäng mot råttasen idag.

    SvaraRadera
  9. Förmodligen är just det stora antalet ( 5 st. = halva laget ) blåvita spelare, som ställer till det. Vem ska ta nickduellen med Makondele ? Om 4 st. går upp samtidigt så är det stor risk att man "tar ut varandra" med den påföljande kroppskontakten och så blir det ytterligare en retur. Det verkar som alla väntar på att någon av de andra ska ta duellen och den 10-dels sekund av tvekan gör att Makondele får fördel p.g.a. att han reagerar snabbast. Kim är väl egentligen den som har störst chans att nå bollen med en utboxning, men han var väl för långt ifrån....eller ? Detta är en typisk situation där attityd, vilja och inställning vinner. Blåvitt tappade tyvärr dessa egenskaper i 2:a halvlek. Nu är det "blåställ" som gäller mot Djurgården om man ska få med sig några poäng inför mötet mot Elfsborg.

    SvaraRadera
  10. Henke 16:18/ Du säger att Dyre inte kan spela defentivt? Han har ju varit över lag den stabilaste spelaren defensivt sedan han kom in. Ibland förstår jag mig inte på en del kommentarer, vad är det för matcher du ser???

    Lund-Kalle-Hjalmar-Dyre
    om Ragnar är borta mot Dif.

    Annars: Lund-Ragnar-Kalle-Dyre
    men tränarna kommer ju garanterat att spela Hjalmar istället för Dyre...

    SvaraRadera
  11. anonym 16:22/ Än värre att de inte snackar med varann och att ingen tar på sig ansvaret att vara först in i den duellen. Det ska ju bara vara Hjalmar eller Gustav som vinner en duell i det läget men ingen av dem hoppar ju knappt upp utan låter Makondele rätt ostört få nicka in den...

    SvaraRadera
  12. 2-2 är bra mycket värre. Där står alla ännu mer passiva och bara tittar på.

    SvaraRadera
  13. anonym 16:35/ Men utan klanteriet vid 2-1 så skapas inte möjligheten till 2-2...

    SvaraRadera
  14. Makondele är nog den enda som kommer i fart med bollen rakt framför sig. Han har rätt tajming i upphoppet och de blåvita spelarna måste antingen hoppa i sidled eller bakåt/uppåt för att nå bollen. Gurra hade nog haft den största chansen att störa honom lite vid en ordentlig satsning. Shit happens !!

    SvaraRadera
  15. "Anonym kl 16.22" är inne på rätt spår. Hade det bara varit en blåvit på plats hade han säkert gett järnet. Nu litade alla på någon av sina kompisar ..

    Vid 2-2 är det "bara" Seb som underpresterar.

    Tobbe kunde (borde) satt 1-0 också, om vi nu skall börja "hänga" våra gubbar.

    SvaraRadera
  16. anonym 17:35/ det är en jävla skillnad mellan att en gubbe missar och att fem man gör det. din jämförelse haltar inte så lite...

    SvaraRadera
  17. Tycker att Skulason tar med sig bollen med handen innan han skjuter det skott som RM slår in returen på.

    SvaraRadera
  18. @revisorn 16:23. Okej, fel ordval av mig, han spelar stabilt men allt till trots, de misstag han gjort/gör får/har fått ödesdigra konsekvenser i form av mål. Killen MÅSTE vara mer aggresiv och göra resoluta DEFENSIVA brytningar och glidtacklingar. Det håller inte att köra landslags-Nilsson-stuket och backabackabacka...

    Om Dyre bara kan komma sig för och spela lite, bara lite mer gris och bibehålla sin offenslusta kommer han att bli grym, men nu har hans misstag tyvärr varit dyra.

    Lund är förövrigt långsam och insisterar allt för ofta att rensa med fel fot, in i "slottet".

    Nej, beslutsamhet, resoluthet och vilja från alla i backlinjen krävs.

    Förövrigt har jag på ett eller annat sätt, sett samtliga matcher i år.

    SvaraRadera
  19. Kim kan inte belastas för detta mål i alla fall. Bollen som tar i ribban kastar han sig på. Han hinner inte upp och tillbaka innan Makondele har den på huvudet och nickar in den i hörnet. Att vi förlorar nick duellen är sinikativt för matchen. Vi förlorade alla andra bollar.

    SvaraRadera
  20. Men fatta att Kalle inte har nerver att spela och jag tycker allt att vi kan prova Dyre som mittback med Hjalle på sin kant. För övrigt är hela sekvensen sjuk, skulle inte Skularson egentligen blivit utvisad
    för bollhämtningen?

    SvaraRadera
  21. Vad får man ut av att älta såna här situationer?

    SvaraRadera
  22. anonym 20:14/ Du kanske har hört talas om talessättet "Man lär sig av sina misstag"? Du kanske tror att Blåvitts A-trupp och tränarna skiter i hur det går i de matcher de spelar och bara tänker framåt? Hallå eller.

    SvaraRadera
  23. och nu leder råttorna allsvenskan, mörkret faller

    SvaraRadera
  24. ang aik så blir det kanske årets match. Antingen kan det bli en direkt final om vilket lag som vinner allsvenskan, eller så kan det vara så att antingen aik eller vi har möjligheten att direkt avgöra om motståndet ska få fira guldet eller inte.

    Blir nog en jäkla stämning på läktarna och på planen. Hoppas på en ren final, som vi vinner naturligtvis!:)

    SvaraRadera
  25. ...å andra sidan sköter väl laget inte sin analys via baraben.com.

    Men visst är det, ur fan-synpunkt vettigt att granska så här. Minns att jag vände och vred likadant på matchen Ljungskile-Blåvitt förra året, när vårt försvar tillsammans orkestrerade ett av LSKs mål på ett sätt som borde varit omöjligt... En del saker är bara FÖR dåliga för att accepteras på den här nivån.

    SvaraRadera
  26. Ärligt talat, förlorar man sådana här dueller ska man fanimej ha en RIKTIGT FET örfil! De blåvita försvararna ser ut som några dagisungar som spelar med en plastboll. Alla bara sprattlar åt varsit håll istället för att med tyngd och styrka rensa upp. Jävla fladderfittor!!! Kavla upp ärmarna och spela fotboll som en hel man!

    SvaraRadera
  27. anonym 00:13/ Tro fan att det är ur ett supporterperspektiv som blogginlägget skrevs, tror du att Baraben.com sitter och skriver sina texter som användarmanualer till Rehn & Olsson?

    SvaraRadera
  28. Bra, Baraben! Bra. Mer sånt här!
    Och ja, Katastrof!

    SvaraRadera
  29. Det som leder till målet var att Hjalle släpper fram Skulasson alldeles för lätt, när denne skjuter i ribban. Att Makondele får bollen handlar till 90 % av tur, det hade lika gärna kunnat vara en blåvit spelare som nicka undan bollen. Vilket jävla katastrofalt ointressant och dåligt inlägg.

    SvaraRadera
  30. Är det ingen som tänkt på att!
    Vilken djävla dålig boll! Med mindre luft i bollen hade den ALDRIG gått in!!!

    SvaraRadera
  31. Hade ribban varit fyrkantig, precis som den var när jag lirade fotboll i skolåldern, då hade bollen aldrig studsat ut till Makondele.
    BYT UT MÅLEN!!!

    Helt ärligt, vad är detta för skitinlägg?
    Baraben sjunker som en sten med alla dessa märkliga inlägg.
    Alla vet om att det var en tabbe av bl.a Gustav (som inte ens försöker hoppa). Rehn och Olsson vet om det, och kommer garanterat att ta upp detta med gruppen.
    Hur är tanken att vi supportrar skall kunna påverka situationen?
    Tror ni att Stereo läser här inne och letar efter tränartips??

    Herregud...

    /Martin

    SvaraRadera
  32. Alltså, Hjalmar är ju så jäkla kass!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  33. Men kan vi inte klaga lite på Hjalle i alla fall, så känns det bättre! Snart ska vi ju möta Elfsborg och alla vet hur det går för Hjalle mot Ishisaki, kanske lika bra att kära Hjalmar får husera i mitten så han slipper bli konad på kanten i vanlig ordning!

    SvaraRadera
  34. Lägg lite mer fokus på att det är Hjalmar som går bort sig i förstaläget, innan ribbträffen. Kopia på försvarstabben som gjorde öjs ledningsmål.

    SvaraRadera
  35. Ingen som såg att Skulason fick bollen på handen när han gjorde sin genombrytning innan skottet i ribban? Solklar frispark.

    Ingen som såg Kalles usla huvudspel efter han kom in och hans patetiska försök(?) till brytning när passningen slogs som resulterade till 2-2. Kalle platsar inte helt enkelt.

    SvaraRadera
  36. Fy fan va folk är pinsamma.
    Att ni ens orkar lägga tid på att skriva sådan skit som att det är en enskild spelares fel är tragiskt.
    Alla förväntar sig att någon annan skall göra grovjobbet, och det är detta som har varit problemet efter sommaruppehållet.
    I matchen mot HeIF så tror jag inte att det är mer än max 5 löpningar på 90 minuter, som en spelare tar för sina medspelare.
    Alla andra löpningar gör de för sin egen skull, och inte för att skapa ytor för sina lagkamrater.
    Ta istället och skriv en krönika om inställningen, och ifrågasätt viljan att kämpa för ett SM-guld.

    Sedan Pontus såldes, så har jag inte i en enda match sett en spelare som har försökt hetsa igång sina medspelare. Tobbe, och Seb har säkert försökt, men det blir för tamt.
    SAMTLIGA spelare på planen är skyldiga till de 2 mål som vi släppte mot HeIF, och för hur det sett ut efter sommaren.

    Först när spelarna själva har förstått att de måste slita som djur för varandra, så löser vi detta.
    Jag hade hellre sett 2 spelare skalla ihop á la Liverpool, än att ingen gick in i denna höjdduellen.

    /Slang

    SvaraRadera
  37. Slang/ Det är hela försvaret som skärskådas, inte en enskild spelare. Vad går du på för knark?

    SvaraRadera
  38. Totalt jävla IG!! För de lönerna som de pungar ut varje månad så skall de faan produceras bättre alltså. Precis jävla IG som att en snickare glömmer hammaren, Polisen glömmer batongen mm ja ni förstår. De pengarna som man lägger på blåvitt så har man rätt att kräva mer av grabbarna. Skall de klanta bort guldet nu????????????????

    SvaraRadera
  39. Anonym 18/8/09 16:46:

    Ryck upp dig nu lilla fröken.
    Alla tar inte samma droger som du.

    Om du hade läst kommentarerna som har skrivits, så hade du förstått vad jag menade.

    /Slang

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.