2009/08/27

Allas vår Hjalle

REFLEKTION. Det finns väl inte någon spelare i Blåvitt som rört upp så många känslor bland supportrarna de senaste åren som Hjalmar Jonsson. Han har ju en hel del positiva sidor, såsom en lysande vänsterfot vid frisparkar, helt okej huvudspel och ett lojalt IFK-hjärta. Tyvärr finns det också en del negativa sidor, t.ex. hans passningsspel (både det långa och det korta) och faktumet att han är relativt långsam. I min värld är Hjalle väldigt lik Ölme under hans sista säsonger i Blåvitt: En kompetent bänkspelare som kan spela på de flesta positionerna i backlinjen och som startar i en del matcher vid skador och avstängningar, men helst inte en man för en ordinarie startelva.

Så användes Hjalmar även fram till AIK-matchen. Då fick jag några timmar innan match beskedet att Hjalle skulle testas som vänstermittfältare. Det kändes som en Heureka-upplevelse, jag såg nästan två glödlampor lysa ovanför Rehn/Olssons huvuden. Nu kunde vi få se Hjalles lysande inlägg mycket oftare, från en position längre fram i planen. Dessutom fick vi på köpet en vänstermittfältare som är väldigt stark defensivt. Och vi skulle slippa hans vansinnespassningar till framstormande motståndaranfallare, hans långbollar till motståndarmålvakten, hans jagande efter motståndarforwards som drar ifrån honom på vägen mot mål. Eftersom vi hade saknat en vänstermittfältare efter Tobbes transformation till anfallare, gick jag som i ett lyckorus några timmar. Tyvärr fick vi aldrig veta om denna lösning var lika lyckad i praktiken som i teorin. För Bjärsa fick ont i låret under uppvärmningen, och Hjalle var plötsligt enda alternativet till att göra nykomlingen Dyre sällskap i mittlåset.

Dyre var kung mot AIK och Obolo, alla trodde att han skulle göra ”en Anton”, ”en Risp”, ”en Kalle S.”, ”en Bjärsa”, en ”Ragge”. Alltså en yngling som kommer in i mittlåset (mer eller mindre på ett bananskal), cementerar sin plats där och går vidare till landslagsspel. Men nej, av någon underlig anledning väljer Stereo till nästa match då Ragge var tillbaka att behålla Hjalle i mitten istället för Dyre, och Dyre som var förstavalet i mittlåset mot AIK får gå ut och spela vänsterback. Varför?

Fråga 1: Var Dyre dålig som mittback mot AIK?
Svar:
Nej, han var kung.
Fråga 2: Kan inte Hjalle spela vänsterback?
Svar: Han har spelat vänsterback sedan Jesus gick i shorts.
Fråga 3: Rehn/Olsson, var är logiken?
Svar: ???

Sedan dess har Hjalle fått fortsätta i mitten, och vi har tagit 9 poäng av 18 möjliga. Detta är naturligtvis inte godkänt för ett lag med SM-guld ambitioner. Vi var mil ifrån vårformen efter U21-EM utan Boom Boom och Söder, men vi spelade ändå hyfsat fram till dess att Adam och Bjärs försvann, därefter har det varit katastrof. Jag säger inte att resultatet garanterat hade blivit annorlunda om Dyre fått spela mittback istället för Hjalle.

Men… alla ommöbleringar har skapat en stor osäkerhet i laget. Ena mittbacken, vänsterbacken, vänstermittfältaren, den offensive mittfältaren, alla har oftast spelat på ovana positioner. För att skapa harmoni i ett lag ska man försöka låta spelare ta plats på sin normala position. Med Dyre i mitten och Hjalle till vänster hade vi bara haft två spelare på fel position på mittfältet istället för som det känns nu nästan halva laget.

Är det detta lag tränarna vill se nästa säsong? Om inte, är det inte dags att försöka spela ihop nästa års lag redan nu istället för att testa en massa nödlösningar? Låt mittbackarna Ragge, Dyre och Kalle spela mittback. Ture har tydligen även spelat en del vänsterback, detta var en av anledningarna till att Mild värvade honom, så låt honom då spela till vänster nu när vi har ett överskott av mittbackar. Sätt T.O. på defensiv mitt där han hör hemma. Låt de vänsterfotade Hjalmar eller Kamal spela på vänstermitt, och Stiller som target om vi inte köper in någon ny. Det kan ju knappast gå mycket sämre än vad det gjort den senaste tiden. Stabilitet, harmoni, spelglädje, kom tillbaka!

38 kommentarer:

  1. Håller med om att coachningen där inte är helt hundra. Men till Hjalles försvar så har han faktiskt gjort det bra på mitten. Många viktiga kapningar och rensningar!

    SvaraRadera
  2. Hmmm när man läser det så känns det ju inte som en helt ovettig lösning som du föreslår. Oavsett måste det bli ordning på vilka positioner folk skall spela på, att datta runt skapar osäkerhet och taskigt ansvarstagande. Hjärtat sitter ju i halsgropen numera när nån förlupen boll närmar sig vårt mål och kommunikationen mellan Kim o backarna verkar helt way out.

    SvaraRadera
  3. Re: Speero,

    Han har gjort många slappa och konstig matcher också! Ta bara TFF borta, hela den matchen var han ju helt under isen!

    Dyre kändes, som sagt, väldigt stabil mot AIK och är fortfarande frustrerad att han inte fått chansen att visa kvalite från sin rätta position!!!

    SvaraRadera
  4. "...Till Hjalles försvar..." Lägg av. Några viktiga brytningar tar inte bort det faktum att han blir rundad 5 ggr av 10. Speciellt som vänsterback. OM han ska spela, ska han spela mittback. Helst ska han inte spela alls. Men man bör ju gnälla en del på alla våra backar förutom Ragge.

    Vi var stabila på 3 av 4 poster då vi hade Ragge, Bjärsa och Adam. Nu är vi stabila på 1 av 4.

    Enligt mig så är det bara att låta Calle Svensson få matchtid bredvid Ragnar. Finnen till vänster och Lund på höger.

    Och om det ska funka måste samma backlinje få spela match efter match efter match efter match efter match.

    barra att bestämma vilka man har störst tro på!

    SvaraRadera
  5. Klockrent!!!!

    SvaraRadera
  6. Att använda Hjalmar som slagpåse för att vi spelat dåligt det sista är jävligt dåligt. Han har skött sig bra i mitten ffs!

    SvaraRadera
  7. Hjalle har väl inget huvudspel att tala om!??!?!?!?!

    SvaraRadera
  8. Köpa in någon? Var ett tag sedan spelarfönstret stängde.

    Backlinjen skall se ut på följande sett.

    Dyre Ragnar Lund

    Sedan har vi tyvärr ingen som håller. vi kör med 10 man mot Elfsborg!

    SvaraRadera
  9. bra text i övrigt, håller helt med om att alla omkastningar och konstiga uttagningar har spookat laget. Jag älskar för övrigt hur IFK värvar en teknisk innemittfältare för att fylla hålet av wernbloom och placerar honom på vänsterkanten! Oh yeah baby!!!!

    Tänk om man själv fick ett jobb på IFK:s marknadsavdelning och så kommer Mild och säger att man tar plats som materialare på nästa bortamatch eller rent ut av som målvaktstränare. Oh yeah Baby!!!!!!!!!!!!!!!!!

    SvaraRadera
  10. Underbar bild hahahah, Hjalle sätter in en stenhård glidtackling på en geyser!

    Nu på söndag är det för helvete dags att Hjalmarök och Ragnarök sätter dit den där jävla Sushisaki!! Gör som Bjärs gjorde mot Wilton och tacka sönder vristen i första mot ett gult så slipper vi i alla fall Sushisaki för resten av matchen. Han ligger ju ALLTID bakom minst ett mål mot våra kära änglar.

    Fan, sätt in en hårt tackling mot Tacos också när ni ändå håller på gubbar!

    SvaraRadera
  11. var kung mot aik, javisst.
    På vänsterbackplatsen kan man se att han gör många juniormisstag och därför tror jag att tränarna tycker det är säkrare att spela honom till vänster och Hjalle i mitten. Hade gärna sett Karl i mitten och Hjalle till vänster, Dyre är bra men behöver mer rutin.

    SvaraRadera
  12. Rutin får man genom att spela..

    SvaraRadera
  13. Att säga att Dyre var kung är väl att ta i ordentligt, men han var kung bland "junisarna"

    SvaraRadera
  14. Ta bort bilden på Kalle Svensson!

    SvaraRadera
  15. Man kanske ska vända lite på frågeställningen:
    Fråga 4: Har Hjalle samma offensiva förmåga som Dyrestam?
    Svar: Nej
    Fråga 5: Har Dyrestams ytterbacksspel varit en av få ljusglimtar offensivt sedan omstarten?
    Svar: Nej.

    Min slutsats är att det viktigaste är att Dyrestam får fortsätta som ytterback. Huruvida Hjalle ska spela mittback är en annan fråga.

    SvaraRadera
  16. Skrev fel; fråga 5 ska givetvis besvaras med ett ja.

    SvaraRadera
  17. Liknelsen med ÖLME är ta mig fan klockren. En riktig blåvit hjälte som alltid ställde upp för laget med 100%-ig inställning. Ölme var inte elegant men han uppvägde det genom hjärta. Samma gör Hjalmar.

    SvaraRadera
  18. Tycker själv inte det är något fel på coachingen. Hjalle är betydligt bättre på mittbacken än vänsterbacken i mitt tycke så detta är nog det bästa just nu när Kalle ej är hundra, finnen ej inspelad och Adam skadad.

    Hade varit kul att se Kamal igen framför Dyre :)
    //Karlsson

    SvaraRadera
  19. Men vad i helvete är det för fel på Kalle?

    Annars håller jag med, trots att jag gillar Hjalmar, stenhårt.

    Ölmeliknelsen är klockren.

    SvaraRadera
  20. Ja, det bästa vore väl att spela Hjalle på vänstermittfältet. Tror han skulle vara klockren där.

    Förresten: Under guldhösten var varje frispark på motståndarnas planhalva en målchens. Även förra året resulterade Hjalles frisparker i ett gäng mål. Vad har hänt i år? Varför har magin försvunnit vid Hjalles frisparkar från mittplan???

    SvaraRadera
  21. Visst har Hjalle sett lite säkrare ut i år än tidigare, men allting är ju relativt. Och hur många bollar tjongade han till PA Touray i DIF-matchen? 10? 20?

    SvaraRadera
  22. Förresten: Under guldhösten var varje frispark på motståndarnas planhalva en målchens. Även förra året resulterade Hjalles frisparker i ett gäng mål. Vad har hänt i år? Varför har magin försvunnit vid Hjalles frisparkar från mittplan???

    Hjalle har mist sin radarpolare Walle.

    SvaraRadera
  23. Snälla snälla snälla. Jämför inte Hjalmar med Ölme. LÖJLIGT. Ölme hade karaktär och smällde på i närkamperna. När gjorde Hjalmar det ? Dessutom hade Ölme ett skott som hette duga och gjorde en del fina mål. Hjalmar har väl bara lyckats när inläggen/inläggsfrisparkarna blivit för långa o ingen nickat..

    SvaraRadera
  24. @13:46 Sanning.

    Har vi gjort något mål på hörna/fast situation någon endaste gång under säsongen egentligen?

    SvaraRadera
  25. Speero/ Du verkar ju helt okunnit på ämnet fotboll.

    SvaraRadera
  26. kan ta mig fan inget annat än att hålla med helt och hållet !

    SvaraRadera
  27. Angående hjalles frisparkar. de går inte i mål pga conny johansson i hbk har la slutat.

    2. han har inte Walle o Werner o sikta på längre

    Hjalle e ok vänsterback har tyvärr knappt sett han som mittback. missat höstens matcher pga praktik. men vänsterytter hade han nog gjort bättre hade man sluppit sätta hjärtat i halsgropen. som på Sandklevs tid

    SvaraRadera
  28. Stiller som target?! då behöver han ett one touch spel med, och spelsinne. tyvärr saknar han båda delarna. 2 ass på 70 matcher i superettan talar sitt tydliga språk!

    SvaraRadera
  29. Bra skrivet! Tycker likadant. Att testa olika lösningar är inte enbart av ondo, men nån gång måste man hitta en lösning som man tror på. Stereo har velat med uppställningen under en lång tid och dessutom finns mycket riktigt ingen logik bakom en del beslut.
    Kom att tänka på en låt som dom sjunger i filmen Macken med Roy och Roger, "spring inte runt o vela, för då sabbar du det hela..."

    SvaraRadera
  30. Det gör ont i mig varje gång kalle svensson inte finns med i truppen. Känns som att han kommer bli missnöjd och lämna och spela skitbra!

    Lund-Ragge-Kalle-Hjalle
    Gurra-TO
    Sella-Bjarnason-Kamal
    Hysén

    SvaraRadera
  31. Hjalle är 100 gånger bättre än den här texten.

    Trots alla otacksamma supportrar sliter Hjalmar som fan varje match, och precis som i fallet Dalex letar alla supportrar fel i varje bolltouch. Ok, han är inte lika komplett som Adam, men så illa är det inte. Hade det varit lika illa som alla gör gällande hade Mild & Co gjort sitt och handlat in en ny vänsterback.

    Hjalle är en av dem som med slit och svett kämpat för att göra IFK till Sveriges bästa klubb.

    Blåvitt, bäst i Sverige!

    SvaraRadera
  32. L-arse:

    Det står väl för fasen i texten att han har bra och dåliga sidor, att han har ett stort IFK-hjärta, och att han skulle kunna bli en ohotad spelare i startelvan som vänstermittfältare.

    Angående att Mild skulle handlat in en ny vänsterback om inte Hjalle höll: Jämför med vänstermittfältspositionen, Tobbe spelar anfall, Kamal vill inte förlänga kontraktet, alltså har vi INGEN vänstermittfältare, men Mild handlar inte in någon vänstermittfältare ändå!

    SvaraRadera
  33. Håller med till viss del. Däremot fattar jag inte varför du vill att Thomas Olsson skall starta. Som defensiv mitt kommer han drälla med bollen i ännu känsligare lägen.
    Han gjorde iofs en fin match mot Helsingborg, men annars har han gjort mest gjort mig galen.

    Jao

    SvaraRadera
  34. Det finns ett par problem med Dyre.

    Han kommer som ytterback fram offensivt på ett fint sett, men nackdelen är att han är hopplöst enkel att ta sig förbi som ytterback. Flera mål har kommit efter hans missar på vänsterkanten. Ok, eftersom han gör fler misstag som leder till baklängesmål än spelar fram till mål så borde slutsatsen vara att han inte ska spela ytterback, utan istället mittback.

    Hjalle är klart svårare att ta sig för bi som ytterback än Dyre och är lite svagare offensivt.

    Byt plats på dem helt enkelt.

    SvaraRadera
  35. Vill inte Kamal förlänga?

    SvaraRadera
  36. Skrämmande att Collberg och övriga i den här tråden påstår att Hjalmar är långsam.

    Bara Ragnar är ju snabbare bland våra försvarare.

    SvaraRadera
  37. Jag förstår faktiskt inte denna artikel alls. Hjalmar påstår ni är långsam och har många svagheter? Han är ju snabb och finns inte många som kan springa ifrån honom. Han är oerhört stark och viker aldrig ner sig och har förbättrat passningsspelet enormt dom senaste åren. Han är en av blåvitts viktigaste spelare. Sen undrar ni var logiken är när Dyrestam flyttas ut som vänsterback?? Ursäkta kan ni fotboll överhuvudtaget? Dyrestam är 17 år och är inte redo att ta det ansvaret, medans Hjalmar har mycket rutin och är en bättre mittback än Dyrestam. Jag tycker det är en vettig lösning. Dyrestam är ju tekniskt lagd och passar på kanten. Hur fan kan man klaga på Hjalle? Vilket spelare, gör aldrig en dålig match och får bara skit av supportrarna. Jag skäms att vara supporter i den här föreningen

    SvaraRadera
  38. Väl talat, Jens. Hjalmar är allt annat än långsam. Till skillnad från lill-killen på högerkanten har han fysik som en fotbollspelare.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.