2009/04/10

Den nya arenans effekt på lagets prestation

FOTBOLLSVETENSKAP. En ny allsvensk säsong startar och vi ser fram emot en hemmapremiär på en ny arena imorgon lördag. Går det att förutspå hur den kommande säsongen på den nya arenan kommer att te sig?


Jag har tidigare skrivit om hemmafördel och skall nu titta på hur resultaten för lag påverkas av en ny arena. Är det nödvändigt så att en ny arena ger omedelbar framgång? Utan att tidigare matchning på den, räcker det med vetskap om att det är ens hemmaplan?

I Journal of Sports Science, 2002, 20, 969-973 fann jag en artikel “Evidence of a reduced home advantage when a team moves to a new stadium” av Richard Pollard från statistikinstitutionen på California Polytechnic State University som behandlar hur det går för lag på nya arenor. Han bygger artiklen på studier av 37 lag inom basket, ishockey och baseboll som bytt arena inom samma stad mellan 1987 och 2001. Jämförelsen har gjorts mellan första säsongen på den nya arenan och säsongen innan denna.

I huvudsak så presenterar han en statistiskt säkerställd nedgång i hemmafördel, antalet hemmapoäng dividerat med totala antalet under säsongen, för lag på nya arenor. Av 37 lag så gick det sämre för 26, bättre för 10 och lika för ett under den första säsongen. I snitt så minskade hemmafördelen med nästan 25%, för blåvitts del skulle det innebära ett tapp på 5 poäng på hemmaplan jämfört med förra säsongen. Orsaker som anges som faktorer är att laget är obekant med den nya arenan, att dimensioner, ljus etc inte är desamma som tidigare.

Beräkningen av hemmafördel är inte riktigt bra i mina ögon. Tittar man på vår förra säsong så ser man att vi har 11 vinster, 2 oavgjorda och 2 förluster på Ullevi under 2008 gav nästan 65% av säsongens poäng på hemmaplan. Låt säga att vi förbättrar oss på bortaplan i år och behåller samma resultat hemma, då skulle vi enligt studien få sämre beräknad hemmafördel.

Är det möjligt att användande av samma namn och plats räcker samt att laget är vant att byta arena inom ett begränsat geografiskt område för att effekten för den påvisade trenden för spel på ny arena försvinner? Det återstår för oss att se. Låt oss göra allt för att få känslan av att det är vår hemmaarena sedan många år tillbaka. Mot blåvita framgångar!

Kom ihåg: det finns lögner, förbannade lögner och statistik. Det är bara siffror och de stoppar inga blåvita segrar!

7 kommentarer:

  1. Härligt att se dig igen, din fotbollsvetenskap är bland mina absoluta favoriter här på BaraBen. Kom gärna tillbaks snart igen :)

    SvaraRadera
  2. Fotbölls glenn2009-04-10 17:37

    iiiiiimmmmmmööööööönnnnn smäller det!

    SvaraRadera
  3. Vad kommer alla att sitta innan matchen!?!?!

    SvaraRadera
  4. Skulle Blåvitt förlora eller bara spela oavgjort så kommer det bli en jobbig situation sedan.

    SvaraRadera
  5. Tror Blåvitt kommer bli bättre, dels då vi har en väldigt bred och vass trupp, dels för att när vi bytte från Gammla Ullevi till Nya Ullevi så följde vi upp med ett SM-Guld så flytt påverkar(förhoppningsvis) inte Blåvitt. Hemmapremiär på ny arena och 3p mot DIF är en bra början på ett nytt SM-Guld.

    FORZA BlÅVITT!

    SvaraRadera
  6. "Låt säga att vi förbättrar oss på bortaplan i år och behåller samma resultat hemma, då skulle vi enligt studien få sämre beräknad hemmafördel."

    Visst låter det lite konstigt, men bättre bortaplansresultat visar möjligtvis på att laget som helthet är bättre än den tidigare säsongen, och följaktligen borde då hemmaresultaten också förbättras.

    Antar att det är så det är tänkt iaf.

    SvaraRadera
  7. Tror vi kommer bli bättre. Lite roligare och spela inför ett fullsatt gammalt ullevi än halvtomma läktare på nya ullevi. Spelarna kommer vara mer taggade, förhoppningsvis kommer intresset för att kolla på fotboll på plats öka också, mer stöd till spelarna från läktarna. Kolla tex Elfsborg fick ju en ordentlig uppsving när de började spela på Borås Arena istället för Ryavallen.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.