2009/04/18

Gästkrönika: Det här betyder inmarschlåten!

GÄSTKRÖNIKA. BaraBen.com tar med jämna och ojämna mellanrum in gästkrönikor från er supportrar. Ibland är det ett okänt namn som får säga sitt, ibland en stor blåvit profil. I dag tar signaturen "Kuba" bladet från munnen kring Joel Almes "Snart skiner Poseidon"...

Jag har lite tankar kring vår nya inmarchlåt. Från början var jag inget jättefan av låten, men... Efter de första genomlyssningarna tyckte jag att sången var lite skränig och att texten var lite för självklar och intetsägande. "Nej, inte ännu en pajaslåt med torg/sorg/borg-rim".

Men på bägge dessa punkter har jag nu fått backa.

Punkt 1
Visst jag har forfarande samma åsikt om framförandet, köper det inte till 100 procent. Men, som någon skrev i en kommentar på BB: "Det är inte Alme som ska sjunga, det är vi på läktaren!". Ja jävlar, snacka om huvudet på spiken...

Punkt 2
Texten... Jag har ihop med en kompis resonerat fram en lite djupare tolkning av texten. Det må hända att fler har tolkat på samma sätt, och att det finns många andra förklaringar...
Kanske är vår tolkning en självklarhet...

Eller så är texten helt enkelt är platt som skåne, men:

"När vi kastar våra tomma glas" -> När livet är slut. När vi kastar in handduken. När vi tackar för oss.

"Finns det alltid någon med hjärtat kvar" -> Finns våra änglavänner kvar och för vår kärlek till laget vidare. Det finns alltid någon som tar över!

"Född ur hav och himmel" -> Staden Göteborg är född ur hav och himmel.

"Står vi kvar" -> Denna fras hör ihop med "När vi kastar..." och betyder att även efter vår död (eller på dödsbädden) så står vi kvar och står upp för våra åsikter och vår kärlek.

"För vi glömmer aldrig denna stad" -> Hänger ihop med "Född ur hav..." och tolkningen är ordagrann.

"För vi glömmer aldrig änglarna" -> Hör på samma sätt ihop med frasen "Finns det alltid någon med hjärtat kvar".

Verserna har jag inte funderat så mycket på ännu. Känslan är att de är lite mer lättolkade. Jag kan vara ute och cykla å det grövsta, men tyckte ändå låten växte med dessa tankar.

/Kuba

Vill du bidra med något
på BaraBen.com? Maila oss.

25 kommentarer:

  1. anders nunstedt släng dig i väggen

    SvaraRadera
  2. Fler än oss är trötta på GAIS prissättning http://guliganerna.se/v3/index.php?subaction=showfull&id=1240046207&archive=&start_from=&ucat=3&

    SvaraRadera
  3. Anonym 20:34

    Fan vad äckligt att länka till borås-jävlarna. Jag var tvungen att slå sönder min data-skärm. Nu får du köpa ny åt mig!

    SvaraRadera
  4. Man undrar om han har tänkt så djupt när han skrev låten som du tänker... men det är nog möjligt.

    "När vi kastar våra tomma glas" känns också som att det kan vara slutet av en fotbollsmatch, vilket iofs rimmar ganska bra med din tolkning. Han beskriver hur som helst slutet på någonting och det är lätt att tolka det på olika sätt. Men temat är ju fotboll. Men det går ju, och blir dessutom mycket mäktigare om man tolkar det ur ett större persprktiv.

    Vi får fråga Alme hur han har tänkt. Om han har tänkt?

    Kan vi kanske få en intervju på BaraBen?

    SvaraRadera
  5. Det härliga med texter är att det inte måste finnas en perfekt tolkning med dom. En låttext måste inte nödvändigtvis handla om ett skeende, en uppmaning eller berättelse. Den kan även "bara" ge en känsla.

    SvaraRadera
  6. sista undran, va fan menas med att Poseidon snart ska skina??

    SvaraRadera
  7. rofl. raketforskning på hög nivå. klippan har talat.

    SvaraRadera
  8. låten e kass endå, dålig Håkan hellström kopia ... lägg ner : )

    SvaraRadera
  9. meningen "snart skiner Posiedon" handlar ju om längta till att säsongen ska börja. snart kommer våren, pånyttfödelsen. "när vårsolen värmde och vintern var glömd"

    SvaraRadera
  10. Förläng låten!

    Jag tycker att "För vi glömmer aldrig Änglarna" kan sjungas minst en gång till.

    Joel sjung den frasen 3 eller 4 gånger till på Påskafton. I den officiella sjungs det bara en gång.

    Tycker Baraben skall banka ut att vi sjunger denna fras ytterligare en gång.

    SvaraRadera
  11. "När vi kastar våra tomma glas" -> När livet är slut. När vi kastar in handduken. När vi tackar för oss.

    "Finns det alltid någon med hjärtat kvar" -> Finns våra änglavänner kvar och för vår kärlek till laget vidare. Det finns alltid någon som tar över!

    WORD!
    -Det var ju precis detta som Bebben pratade om i den där videon innan dif på påskafton, när han sade att han tänkte på döden. Sedan tittar han in i kameran och säger: "Men Blåvitt får aldrig dö"

    Stort!

    SvaraRadera
  12. Det faktum att man stöta och blöta en text så mycket som det har gjorts med Almes tyder på att den är allt annat än platt som skåne. Jag skulle vilja se någon lämna in en regelrätt analys av "Stå upp för Elfsborg" Eller "Så skönt att vara Öisare", så som det har gjorts med "Snart skiner Poseiodon". Bara titeln är ju mer fantasieggande än de flestas inmarschlåtar tillsammans. Såg en jävligt läcker bild där Poseidon lyser upp i skenet av en bengal under guldfirandet 07. Då rös jag.

    Det här kanske ni får svårt att hålla med om, men man måste dessutom skilja på texten från upphovsmannen och dennes intentioner och analysera texten utifrån orden som står där och inget annat. Om det så var en apa som av misstag skrev Brott och straff, så föringar det på intet vis verkets genialitet.

    SvaraRadera
  13. "Snart skiner Poseidon" betyder för mig att det vankas SM-GULD.

    SvaraRadera
  14. den har det vackra vemodet i en sjömans hjärta. tårarna längtan efter ifk när man står där ute till havs.. vissa längtar till sina kvinnor andra till ullevi ;P

    SvaraRadera
  15. Är jag den enda som tänkt att "snart skiner poseidon" handlar om guldfirandet efter säsongen och "när vi kastar våra tomma glas" menas när festen är slut?

    SvaraRadera
  16. Precis detta som inte är bra med låten. Känns lite Dylan att Alme skriver något som sedan övertolkas av lyssnarna. När han kanske i själva verket inte menat så mycket utan bara velat få ihop några rader till sin musik.

    Nu är detta inget fel i sig, men det hör inte hemma på en fotbollsarena. Där ska det vara raka texter som man inte behöver klia sig i huvudet över. Så tycker jag, men gillar majoriteten låten så skit samma.

    SvaraRadera
  17. Anonym 17:07 : Det är ju just det som är så bra med den här låten/såna här initiativ. Äntligen får vi som tycker annorlunda än er det lite roligare.. Tycker du verkligen att textnivån alltid ska vara "Änglarna shalala"? Behöver inte alls vara fel iofs, så länge det blir tryck..! men vafan, saker med lite mer poetisk klang hör också hemma på fotbollen!

    SvaraRadera
  18. Nowis, anonym 17:07 här igen. Nej "Änglarna sha la la la" är lite för enkelt även för mig. Men det behöver ju inte vara antingen på den nivån eller superpoetiskt som gäller.

    Jag tycker det känns konstigt att sjunga med i ngt som jag inte är säker på att jag förstår innebörden av. Men visst får "vi som tycker annorlunda" det roligare så låt gå. Sjung du för mig också.

    SvaraRadera
  19. Jaha jag trodde låten handlade om att man var as packad och kastade sina tomma glas så finns det alltid någon nykter jävel med hjärtat(förnuftet) kvar!

    Illa.. kan vi inte ha ett tifo i form av att alla köper var sin dricka innan match, och sedan i sista refrängen kastar in sin tomma mugg. Hade varit lite coolt faktiskt =)

    SvaraRadera
  20. Kan inte skribenten även analysera Lady Gaga "ey ey"?
    Texten går: Ey ey, ey ey, cherry cherry boom bomm, I don´t know what I can say, but ey ey, ey ey cherry cherry boom boom.

    Det handlar uppenbart om Pontus Wernbloom och det är oerhört viktigt att alla människor för texten förklarad in i minsta detalj då inga längre klarar av att tänka på egen hand.

    SvaraRadera
  21. hahahaha. en radda grötrim som analyseras likt witgenstein. håhåjaja, ni slutar aldrig att roa med er ironi.

    SvaraRadera
  22. hav och himmel, blått och vitt.

    SvaraRadera
  23. Bra försök men det du skrivit kunde ju en femåring komma fram till. Tolka låten/lyriken själva det är det som är det fina..

    SvaraRadera
  24. Står vi kvar" -> Denna fras hör ihop med "När vi kastar..." och betyder att även efter vår död (eller på dödsbädden) så står vi kvar och står upp för våra åsikter och vår kärlek.

    Ar det inte ocksa sa att vi som supportrar (Anglar) alltid finns pa Ullevi, aven da vi lamnat det jordliga livet...Vi delar alla pesse ranna me Bebben.

    SvaraRadera

Hos BaraBen.com använder vi sunt förnuft och generell "netikett" i diskussion och debatt. Bete dig inte som en idiot - slipp känna saxens vrede.